|
![]() |
#631 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
nije baš kao dojave na kladari. ja sam bio u zatvorenom klubu od cca desetak ljudi sa dojavama i bilo je najbolje ikada. šteta što je trajalo pola sezone. hokej, košarka i talijanska liga - serie A --- uhh kako se igralo ... tečajevi boli glava. cca 2006/2007/2008 |
![]() |
![]() |
![]() |
#632 | |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
Definitivno javim, isplati se ovo iskoristiti. Imali su sada bull stock, doslovno par minuta kupi prodaj djir: https://www.google.com/finance/quote...SDAQ?window=5D Stvarno ima dobrih tipova....uopće mi nije jasna fora ![]()
![]() |
![]() |
#633 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
htio bi svaki mjesec, nešto sitno stavljati u ETF-ove npr. IWDA mi se čini kao zanimljiva opcija 20-25-ak € mjesečno, mišljenje? u smislu "štednje" i pasivnog ulaganja, preko Trading212 P.S. isto me zanimaju vaša mišljenja i za P2P posudbe, tipa bondora i/ili robocash?
![]() |
#636 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Ovoga pratim drugo, malo je dosadan, ali je konstruktivan i informativan, također je i europljanin i državljanin EU pa mi je puno kvalitetniji izbor za pratit od ijednog amerikanca ili nekog drugog državljanima svijeta. On je bio u P2P davno, pa je izašao iz toga svega nezadovoljan, imaš njegovih par videa na tu temu pa prouči konkretno ako te zanima. ETF svakako, možeš na T212, možeš na IBKR, prvo je malo povoljnije u smislu fee, drugo je puno kvalitetnija/sigurnija platforma. Štednju isto možeš na T212/Trade Republic, bili su oko 3,5% kada sam zadnji put gledao, svakako unosnije nego u našim bankama...
![]() |
#637 |
Premium
|
e hvala ti na ovom linku i liku ![]() EDIT: mišljenje o TSLA - ima kakve šanse da to poraste? ili ostaje stagnirati?
ševa! ![]() Zadnje izmijenjeno od: ALiEN17. 15.01.2025. u 16:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#638 |
Torrent freek
|
Moje mišljenje je jednako o TSLA kao i o bilo kojoj drugoj individualnoj dionici, a to je da sa takvim porfeljem dugoročno nećeš pobjedit index/fond. Ni puno jači igrači nisu pobjedili pa radije kao običan pasivan investitor koji o svemu tome znaš malo i nimalo izaberi neki ETF (ili par njih, samo nemoj pretjerat pa da ih bude 17 ![]()
![]() |
#640 |
Premium
|
hvala ljudi na dobrim savjetima i pomoći... zanima me zašto ima toliko "vrsta" dionica od S&P 500, sve izgledaju naizgled isto, ali vidim da se radi o drugimi valutama, a i cijeni? i druga stvar koja me zanima, dali je najpametnije ulagati u svojoj matičnoj valuti, euru?
![]() |
#641 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#643 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#644 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislim da to ovisi i o planovima osoba, tj koja je svrha investiranja. Ako ulažeš long term bolje je da akumulirajući, što ne ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#645 |
Premium
|
![]() |
#646 |
lijevo smetalo
Datum registracije: Jan 2014
|
IWDA je acc ETF, ali ja bih radije gledao EUNL koji je u EUR dok je IWDA u USD. Ako te zanima globalni ETF - klasika je VWCE.
![]() |
#648 |
Premium
|
Gledam nesto sta je raslo 50-60% u zadnjih pet godina Nailazim na TQQQ, pa onda i na informaciju da je EU zabranila ulaganje u to Zatim pronalazim nesto slicno: https://www.google.com/search?q=eqqq...ie=UTF-8#ebo=0 EQQQ - vasa misljenja? Zaboravio sam, koje ja razlika izmedu Acc i Dist i sta je bolje? I ovo izmedu london exchange, swiss exchange i borsa italiana?
![]() |
#651 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#652 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
IBKR je https://www.interactivebrokers.ie ? Da li se plaća nekakva članarina za njhove usluge ili samo uzimaju proviziju od transakcija? Mislio sam krenut ulagat neki kikiriki (recimo 50€/mj) i to dugoročno. Jel bolje držat se jednog ETF-a ili uložiti u više njih i koje. I da li se svi mogu uložiti na IBKR? Kako izgleda plaćanje poreza kad se prodaju ETF-ovi? Da li ima neki period nakon kojeg se ne plaća porez nakon prodaje? Negdje sam pročitao da se na kriptovalute ne plaća ako se prodaju nakon što ih posjeduješ 2 godine ili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#654 |
Torrent freek
|
To je taj sajt i plaćaš provizije za kupnju/prodaju i to je to, nema ležarina, članarina ni sl. anualnih feeava. Ali neznam kolko ti je IBKR dobar za kikiriki uloge... Uzme ti cirka 2,5€ po kupovini cca, to je relativno mala cifra, ali velik postotak, bar ja to tako gledam ![]() ![]() Šta se ETF tiče, ponuda je ogromna, moš uložit u što hoćeš... Osobno sam krenio sa svačim, jer kao dezerficirat ću blabla, glumio brokera ![]() Što se poreza tiče, to je daleko široka tema, ali ista te ne treba brinut danas, danas te samo treba brinut da uzmeš domicil i EU jer ti je to porezno najprihvatljivije. A u dogledno vrijeme ćeš istražit što i kako točno ili ćeš platit knjigovođu ukoliko se ne izboriš samostalno.
![]() |
#655 | |
Premium
|
Citiraj:
I da li IBKR uvijek uzima fiksnih 2,5€ ili je neki % s minimumom koji ne može biti manji od 2,5€? I koliki je taj %? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
srkalo
Datum registracije: Feb 2005
|
za 50 eur mjesečno ti se najviše isplati uplaćivat dobrovoljni III. mirovinski stup |
![]() |
![]() |
![]() |
#657 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#658 | |
Torrent freek
|
Citiraj:
Ja sam uplaćivao od 100-10000€ odjednom i uvijek sam se vrtio oko 2,5-3 cca, ima opcija da ako postaviš mjesečni ponavljajući ulog da to padne za duplo šta je ok opcija recimo. Meni osobnoje toliki fee na 50€ puno i zato sam davno radije odabrao T212 kao partnera, možda je tebi ok, možda ti je malo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#659 | |
Premium
|
Citiraj:
nego, jel 3. daje neke poticaje na ulaganje? ako to jest istina, kolika je cifra najisplativija za uplaćivati a da se poberu poticaji? btw. a ulaganje od 250€/mj da uđem u ovih 1% tj. 2,5€/po transakciji? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#660 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2011
|
Citiraj:
|
|
![]() |