|
![]() |
#601 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Da, i to mi se uzasno puno vrti po glavi, pa sam radi toga dosao ovdje u temu gdje nisam nikada niti pogledao prije ![]() Rodjen sam dole, uz HR granicu i srce vuce dole (ponekad), ali evo sad smo bili 10 dana i meni je vec treci dan bilo zlo od svega. I sto kazes, djeca ce ostati u Njemackoj vjerojatno, unuci isto tako i kome ja onda da u mirovini budem u Hercegovini? Ne moram ja dole ulagati u nekretninu, ali u nesto moram uloziti jer mi inflacija pojede cash. Razmisljam i o kupnji manjeg stana gore gdje zivimo (regija Stuttgart), pa ga iznajmljivati. Najveci mi je problem sto sam sa svim tim investicijskim temama bas na vi pa cu se najprije neko vrijeme pozabaviti sa tim. Ili cu raditi ono sto znam i sto me veseli: kupi motor, sredi ga i prodaj uz zaradu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#602 | |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Pretpostavljam da te ne zanima tema pretjerano, pa mislis da je ovo sta ti je copilot napisao ista vrijedno. Blogovi gore spomenutih nude more vise informacija, opisa razlicitih opcija, od ulaganja, opcenito basic financijske pismenosti do odabira brokera, i sta je najvaznije, osobnih iskustava osoba slicnih meni (ili nama). Sa idejama opet slicnim meni (ili nama): dugorocnog ulaganja, cuvanja vrijednosti novca, kupnje nekretnine itd. To mi ne moze nikakav Ai dati. No svakom svoje. Okrenimo temu na mozda neku tvoju nisu, ja bi radije proucio review, blog, forum itd. za kupnju fotoaparata nego pitao glupi AI, iako ce mi on svakako izbaciti prijedloge. No nismo svi isti, svak ima nekakve preference. Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#603 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Uopće ne, malo pogledaj info prije nego pišeš. Ja nisam kriptu ni primirisao do 2018., kupovao u vrijeme najvećeg pada tada nakon topa, pa opet sma već dvije godine kasnije isplivao u odličan plus. Ali ne trebaš niti toliko unatrag ići. Veći dio 2022. mogao si kupiti BTC ispod 20k, nekih dva mjeseca čini mi se se vukao oko 16-18k, i od tad je naraso više od 400%. Kolik oima ulaganja koja su u tako kratkom vremenu zadnjih godina imala takav rast? I to uopće ne govorim o nekim sumnjivim high risk high reward coinima, već o BTC koji se također može kupiti preko ETF-a, ima sad već solidan institucionalni legitimitet, po svemu sudeći tu je da ostane. Da, ide gore i dole, no sva tržišta idu, ništa to nije čudno, sva finacijska tržišta imaju svoje up and down cikluse. Jedina razilka s kriptom je ta što je još mlad pa ima veću volatilnost, ali i to se s godinama smanjuje i "približava" tržištu dionica. Citiraj:
![]() |
![]() |
#604 | |
hungry, for a little more
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Kupovinom Bitcoina kupuješ nadu da će ga sutra netko htjeti kupiti po većoj cijeni od tebe, tu je sličniji zlatu od dionica. Naravno, sve ovo ne znači ništa ako si 2009. propustio kupiti za 200 kuna po komadu kao ja, ili ako si u ožujku 2020. bio previše zaokupljen hoćeš li ili ne umrijeti od korone za, čini mi se 5000$ po komadu. Daleko od toga da se ne može zaraditi, hrpa jahti se zove Diamond Hands, ali isto tako je moguće da je ATH Bitcoina zauvijek prošao, vrijedi i o tome razmisliti pa odlučiti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#605 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Kako ćeš znati da ti je taj fizički savjetnik osoba koja ima konkretan background u financijama, a ne samo netko tko se dovoljno dugo dopisivao s chatGPT? Kažem, osobno sam nepovjerljiv prema blogovima gdje Pero Perić dijeli savjete o tome kako brzo i jednostavno uvećati investiciju, zato možda ne shvaćam kako ljudi jednostavno odluče drugima dati svoju ušteđevinu na raspolaganje. Kad si već na nešto meni bliže prebacio lopticu, radije bih danas pitao AI jer ću dobiti nekakav objektivan odgovor nego review/blog/forum koji su puni plaćenih članaka i autora koje brandovi podmazuju.
![]() |
![]() |
#606 | |||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Naravno da ima razlika, ja sam to rekao iz perspektive tržišnih kretanja i fin institucija koje ga uglavnom tretiraju kao i dionice (i kod nas se kripto oporezuje po dioničkom principu). Citiraj:
To da. Zato ga mnogi smatraju digitalnim zlatom. Citiraj:
Sve je moguće, naravno, svako treba za sebe odlučiti što i kako, a najvažnije, kako su mnogi već spomenuli, informirati se i educirati se prije donošenja odluke. Samo kažem, ne bih nikako kripto i btc otpisivao kao investiciju, pogotovo što ne vidim puno razloga (ne vidim ih uopće) zašto btc ne bi prešao ponovno svoj ATH, baš suprotno, ima puno više razloga za optimizam oko kripta..
![]() |
![]() |
#607 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Gledam ja info cijelo vrijeme ![]() No ja uopće nisam neki anti crypto tip nego sam samo rekao da jednostavno nemaš dovoljno podataka (vremena) da bi davao tako čvrste izjave o tome što je dugoročno bolje. Ono što je istina je da nažalost živimo u vremenu u kojem elite provode izuzetno inflatorne monetarne politike tako da vrijednost novca rapidno pada, jasno je da onda ljudi koji su uspjeli nešto sitno uštedjeti traže alternative. E sad u što je najbolje uložiti, tu ne bih davao savjete. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#608 | ||
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Ja njen (i bilo koji drugi takav sadržaj) ne vidim kao "financijski savjet" već isključivo kao pogled na nešto nekoga iz struke. I sigurno ću naletjeti na nešto pametno jer uvijek će ljudi koji prate nešto 24/7 biti upućeniji od tebe koji pasivno pratiš te teme dok ti je fokus na drugim temama (od kojih ti živiš). Dakle osim šta će mi neka informacija dobro doći, vjerojatno će mi i otvoriti oči oko neke teme o kojoj uopće nisam razmišljao živeći svoj život, a onda kad mi otvori oči onda ću ja to sam to detaljno istražiti ili platiti nekoga da mi to napravi kvalitetno okoliko je to nešto šta nadilazi moje znanje (fascinira me kako su ljudi spremni uložit i po par tisuća eura u neku dionicu, kripto il fond, a istodobno smatraju da je platit promil tih novaca nekom stručnjaku bacanje para ![]() Također naravno da ona (i bilo ko drugi) to ne radi jer je dobra osoba, radi ko neki hobi, al naravno da je povećanjem baze redovinih pratitelja došla do toga da dio tog besplatnog rada naplati kroz podršku/uslugu i sl. A to je opet dodatna razina usluge na koju te nitko ne tjera, onaj besplatni dio u vidu bloga/posta imaš free, ako ti je zanimljiv, ako nije ne moraš ni to gledat, ne vidin razloiga za hejt iskreno ![]() BTC je prije 5g, dakle u ljeto 2019. bio na oko 10k, sada je oko 60k. Neznam koja je matematika složena za 46% iskreno ![]()
![]() |
![]() |
#610 |
Premium
|
Moja greška, nije 5g nego 3g ![]() Bio je oko 50k na ljeto 2021, sad je bio oko 70k. Ako ste kupili krajem 2021. sad ste lagano u gubitku. No sve je to nebitno (barem po meni). Dobar dio ljudi na temelju grafa starog 12g zaključuju da će vječno rasti, po meni je to besmislica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#611 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Meni nije cilj nagomilati bogatstvo u kratkom roku. Nije da to ne bih volo, ali toliko stručan niisam. Misao vodilja je slijedeća: ako za svoj novac dobijem više nego što banka daje (što baš i nije teško), ja sam na dobiti. Vremenom će se skupiti dovoljno da u penziji ne moram paziti na svaki EUR.
![]() |
#612 | ||
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() Netko je u kriptu 100%, neko ga odbija i pogledat, po meni su oba pristupa kriva, ne valja nikad krajnost u životu, pronađi se negdje u sredini i naplati to ![]() Također, slažem se da 12 godina nije nekakav grande period, pogotovo ako isti ideš uspoređivat sa SP500, ali nije 12 godina ni malo da nemaš nekakav vidljivi trend. A graf ko graf unatrag nikad ne govori što će biti unaprijed, tako da, o SP500 otkad znam za njega slušam kako je prenapuhan i kako se mora srušit i kako će se svaki čas srušit i blabla... Bilo kako bilo povrat investicije u kriptu se smanjuje što je i normalno kako kapital ulazi sve više i više. ali je YTD i dalje jako dobar (ja sam u par različitih asseta na financijskim tržišta i u 2024. mi baš BTC ima najveći YTD, postotno naravno, ne ukupnog iznosa), a kupovat isti u bearu (za one koji prate tržište malo detaljnije/aktivnije) po 15-20-25k je bio no brainer i s ovom rečenicom završavam jer smo već ušli duboko ![]() ps. Pišem "u kriptu", ali više manje sam cijelo vrijeme pisao isključivo o BTC. Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#613 | |
tiki
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#615 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Evo da vas tu pitam: Ubacili su me u neku whatsapp grupu: BlackRock Peace Foundation. Ekipa daje tips za dionice (penny) i onda te dionice skoče za onako 20%-110%. Naravno, nakon tih par tips javljaju za neki 20x plan sa kojim se garantira ogromna zarada itd itd. E sad, jeb*š mi sve, kakav je to scam, kad zarađujem pare? ![]() jel se netko susrea sa tim? Pretpostavljam da će me kasnije tražiti da te pare prebacim u bitcoin i stavim na neki "zajednički" račun koji će nestati, nažalost.
![]() |
#617 |
PRO
|
aha, znači čisto malverzacija malim dionicama. Tako sam i ja mislija, ali onda bi iskreno, češće bile te akcije....a tipa, budu jednom u tjedan-dva. nisam pametan....
![]() |
#618 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Pyramid scheme, jel. |
![]() |
![]() |
![]() |
#620 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
U cryptu ti je to dnevna pojava pošto svaki dan neki novi token generiraju. Ali oni su učili od ovih prevaranata na dionicama, jedino što je lakše jer ne moraš osnivati tvrtke, kupovati polako da ne digneš cijenu na burzi i slično, pošto si u cryptu osnivač pa si odmah delegiraš broj "dionica". Ovaj javni dio navlačenja raje je jednak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#622 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
To zvuči ko pump & dump na cryptu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#623 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
I ja volim uložit u takve "rizične" stvari. ![]() Iako nisam još popušio lovu, a uložio sam nešto BTC-a u Forex..to je bilo u koroni u zestokom lockdownu, neka kineskinja se javila na dating app (lol) i pocela spika i predlozila mi Forex i nudi know how invest. Iz puke dosade odlucim ulozit 100e. Da skratim pricu, zaradio sam 20e na tih 100e i tu me pocela nagovarat da ulozim vise. Naravno da nisam. (PS. nisam dobio ni sisu u inbox lol) Drugi put me frend molio da mu posudim 15000kn, a on meni zauzvrat da u istom iznosu token CAKE u tom iznosu i pokaze mi kak da oricim i dizem kamatu. Kako me u tom periodu (isto korona i rastava) bolio k.... pristao sam i na to. Ugl preko Safepal walleta fakat oročio CAKE s kamatom od 137% godisnje (lol) i dizao 1500kn kamata svaki mjesec, a imao sam isti broj CAKE-a i dalje. S tim da mi je i vrijednost CAKE-a narasla na ukupni iznos od 25000kn...frend vratio novce nakon 3 mjeseca, a ja izasao u debelom plusu, nit kriv nit duzan. I treca suluda investicija mi je bila NFT Deez Nuts. Kupio slicicu opet na nagovor tog istog frenda za nekih 1000kn. To je bilo 2021 u onom NFT ludilu po ljeti. Ugl slicica mi narasla na 0.55 ETH, to onda bilo oko 10000kn i prodo sam. Imao sam lude srece da nisam popusio lovu i danas iz ove perspektive nebi to ponovo uradio. Danas preko Revoluta ulazem u srednje rizican mjesoviti fond (vidi Robo-Advisor na invest tabu). Dugorocno na 10 god imaju prinos od nekih 40-50%, a lovu mozes izvuci u svakom trenutku. Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#624 |
PRO
|
znači, neke od dionica u kojima sam zgrto pare u ovih par dana: Phunware Zapata Computing Holdings I stvarno ono, poprilične novce zaradija (20k €), jer dosad, a bilo je nekih 20ak dionica, sve su narasle nakon njihove dojave. Zato mi fakin nije jasno, ko tu koga ![]()
![]() |
#625 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#627 |
Premium
|
Ja sam mislio da na ovakve stvari padaju jedino +60 boomeri ![]() Kljucno je pitanje gdje su te "dionice" kad ih kupis. Ako ti toj nekoj trecoj strani uplacujes novce pa onda oni kupuju za tebe "dionice" to je onda gotova stvar, novce vise neces vidjeti. Kad zatrazis "zaradu" ce te trazit uplatu "poreza" itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|