Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.01.2025., 13:22   #2251
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
kad sam ja gradio prije 3 godine dobio sam 1.98 u zabi, trebo sam uzet još
APN?

Ja sam imao 1.99 na prvi stan, sada na kuću nije išlo ispod 3%.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2025., 13:33   #2252
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Frend bio u petak, 2.83% je dobio u HPB, čisto da imate nekakav info.
istina je, upravo rekreditiram svoj stari kredit koji je bio 3,8% i bogme sam itekako zadovoljan koliko će mi se smanjit mjesečni anuitet, Meni to prati kreditni agent koji me zove kad je nešto bolje na tržištu i ništa me ne košta da prijeđem na takav bolji deal
Staro 20.01.2025., 13:33   #2253
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kaj su pale kamatne stope ispod 3%? Nitko nije uzimao kredite na onih 4% kaj su imali
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2025., 13:34   #2254
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
Kaj su pale kamatne stope ispod 3%? Nitko nije uzimao kredite na onih 4% kaj su imali
Je, krenulo od 15.01.

Navodno budu u druge banke u siječnju spustile, ali za sada samo HPB.
Staro 20.01.2025., 13:43   #2255
KrunoSTc
Owner

KrunoSTc's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Je, krenulo od 15.01.

Navodno budu u druge banke u siječnju spustile, ali za sada samo HPB.
morati će, ali nekako ne vjerujem da ove najveće zaba,pbz, nece ispod 3% ici
KrunoSTc je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2025., 13:44   #2256
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
APN?

apn da, još su mi dali pare da pola moram pravdat pola ne, milina, mislim otišlo sve za kuću naravno, al deal je skroz ok, pogotovo ako gledam danas stanje
Staro 20.01.2025., 13:58   #2257
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Kod HPB-a je problem sto gledaju samo osnovnu placu bez marende, prijevoza, stimulacija, bozicnica... Pa je kod njih kreditna sposobnost nesto manja nego kod drugih banaka
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2025., 14:04   #2258
Zeryx
Premium
Moj komp

Zeryx's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
APN?

takoder APN i zaba 1.99

2020. u jesen
Zeryx je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2025., 14:06   #2259
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Kod HPB-a je problem sto gledaju samo osnovnu placu bez marende, prijevoza, stimulacija, bozicnica... Pa je kod njih kreditna sposobnost nesto manja nego kod drugih banaka
Ako imaš redovnu naknadu na plaću kao što mi imamo (radimo 27/7 za klijenta), što nije dio redovne plaće, treba bi ti redovon i onda će uzeti u obzir i HPB, baš mi frend otvrdio.

Božićnicu ti nitko ne uzima u obzir, jer je jednokratna.

Gablec, da, HPB ga neće gledati.

Prijevoz, ovisi na koga naletiš, da se dogovoriti.

Citiraj:
Autor KrunoSTc Pregled postova
morati će, ali nekako ne vjerujem da ove najveće zaba,pbz, nece ispod 3% ici
Načuo sam nešto da će ići, ali to nije provjereno, više špekulacije.
Staro 20.01.2025., 15:44   #2260
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Ako imaš redovnu naknadu na plaću kao što mi imamo (radimo 27/7 za klijenta), što nije dio redovne plaće, treba bi ti redovon i onda će uzeti u obzir i HPB, baš mi frend otvrdio.

Božićnicu ti nitko ne uzima u obzir, jer je jednokratna.

Gablec, da, HPB ga neće gledati.

Prijevoz, ovisi na koga naletiš, da se dogovoriti.

Načuo sam nešto da će ići, ali to nije provjereno, više špekulacije.
Meni je HPB bio maticna banka pa mi nista nisu htjeli dodatno gledati.

U OTP su gledali cak i bozicnicu!
Staro 20.01.2025., 16:08   #2261
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Meni je HPB bio maticna banka pa mi nista nisu htjeli dodatno gledati.

U OTP su gledali cak i bozicnicu!
Nije mi jasno kakve veze božićnica ima s tvojom otplatom kredita?

Znači jedan mjesec ti je dosta za ratu jer imaš božićnicu, nakon toga, ko ga jebe, nekak će se snaći? Karikiram naravno, ali nekak mi je to navlakuša nekakva.
Staro 20.01.2025., 16:10   #2262
benny_blanco
another brick in the wall
Moj komp

benny_blanco's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Kakva je situacija u HPBu vezano za polog od 10% od iznosa kredita? Online ne vidim kako je potrebno
benny_blanco je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2025., 19:08   #2263
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
Nije mi jasno kakve veze božićnica ima s tvojom otplatom kredita?

Znači jedan mjesec ti je dosta za ratu jer imaš božićnicu, nakon toga, ko ga jebe, nekak će se snaći? Karikiram naravno, ali nekak mi je to navlakuša nekakva.
Podijeli božićnicu (i ostale dodatke) sa 12 i riješen problem.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je online   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 07:55   #2264
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Podijeli božićnicu (i ostale dodatke) sa 12 i riješen problem.
Ne ide to tako baš.

Što ako ne bude Božićnice druge godine?
Staro 21.01.2025., 08:03   #2265
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Mogu li se ti stambeni krediti ovako proaktivno vraćati bankama tipa imaš viška par iljada € mjesečno pa uplatiš za kredit da ga brže vratiš ili tipa uleti ti 100000€ nasljedstva i vratiš cijeli kredit 10 godine ranije ili to moraš unaprijed dogovoriti u banci?

Pitam jer buraz planira uzimati stambeni za stan i uzet će ga na max godina radi neke sigurnosti, ali vjerujem da bi svatko htio ranije vratiti ako bude mogao.
Staro 21.01.2025., 08:10   #2266
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Mene zanima i sto bude s kamatom kod prijevremene otplate. Placas punu kamatu ili?
Staro 21.01.2025., 08:19   #2267
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Može se vratiti, na taj dio se ne plaća kamata, a ako imate cijelu glavnicu, onda ga samo zatvrorite koliko sam ja skužio.
A ako vam uleti npr 10k€ pa želite uplatiti samo to da si ubrzate i olakšate vraćanje krede, samo vam promijene iznos mj rate, ne skraćuju samu kredu ako to želite(budam, da se otplaćuje 2g kraće) za to se onda ide na ''reprogramiranje'' kredita ili kako se to već zove.
Ugl ne žele se nikako odreći kamate ako ne moraju, samo u slučaju vraćanja cijele glavnice.
Staro 21.01.2025., 08:30   #2268
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Mogu li se ti stambeni krediti ovako proaktivno vraćati bankama tipa imaš viška par iljada € mjesečno pa uplatiš za kredit da ga brže vratiš ili tipa uleti ti 100000€ nasljedstva i vratiš cijeli kredit 10 godine ranije ili to moraš unaprijed dogovoriti u banci?

Pitam jer buraz planira uzimati stambeni za stan i uzet će ga na max godina radi neke sigurnosti, ali vjerujem da bi svatko htio ranije vratiti ako bude mogao.
Da, po zakonu svi sad moraju ponuditi prijevremenu otplatu, odnosno uplate direktno u glavnicu, pa biraš hoćeš li smanjiti vrijeme otplate, ili si smanjiti ratu
Citiraj:
Ne ide to tako baš.

A što ako ti se plaća smanji? A što ako dobiješ otkaz? A što ako...

Jebiga, kod dizanja kredita se gleda zadnjih par plaća, a OTP je izašao u susret i gledao je i zadnje dvije božićnice. Dakle zbroj božićnica podijeljeno sa 24 (mjeseca) i za toliko su računali da mi je bila veća plaća i toliko mi se digla kreditna sposobnost
Staro 21.01.2025., 10:24   #2269
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova

Sve ovisi što želiš, to se s bankom dogovara.

Možeš šta želiš danas, već godinama je tako.

Ako imaš karikiram 50k viška, možeš smanjiti broj anuiteta, možeš smanjiti ratu (ovisi da li želiš otplatiti kamatu ili glavnicu) itd.

Možeš šta želiš.

Naravno, to sve piše u Ugovoru u kreditu.

Ali da bi to odradio, moraš to dogovoriti u banci, naravno. Trebaš pismo namjere itd.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Mene zanima i sto bude s kamatom kod prijevremene otplate. Placas punu kamatu ili?
Ne, osim ako imaš drugačije definirano u Ugovoru.

Citiraj:
Da, po zakonu svi sad moraju ponuditi prijevremenu otplatu, odnosno uplate direktno u glavnicu, pa biraš hoćeš li smanjiti vrijeme otplate, ili si smanjiti ratu
Sve je to definirano Ugovorom o kreditu. Sve ovisi o tome što si potpisao. Prijevremena otplata nikada nije bila upitna, što plaćaš kod prijevremene otplate je definirano u Ugovoru. To je važno pročitati i posložiti prije potpisivanja.
Staro 21.01.2025., 10:24   #2270
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Meni su u RBA uzeli u obzir placu, bozicnicu, zaradu od rente stana i zaradu preko pausalnog obrta. Stambeni kredit, ugovoren u 5. mjesec prosle godine, kamata 4,5%
Staro 21.01.2025., 10:26   #2271
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Meni su u RBA uzeli u obzir placu, bozicnicu, zaradu od rente stana i zaradu preko pausalnog obrta. Stambeni kredit, ugovoren u 5. mjesec prosle godine, kamata 4,5%
Zarada od rente stana je standardna priča, može se anulirati rata kredita s time, doslovno kao da nisi kreditno opterećen.

Paušalno, isto tako, primanja su.

Božićnica, to još nisam čuo, a imam iskustva s bankama već godinama.

Ali ok, svaki dan nešto novo naučiš. Srećom, meni u firmi da se božićnica rasporedi na 12 mjeseci, taman mi se rata kredita digne za 2 kruha i 2 mlijeka.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 21.01.2025. u 10:35.
Staro 21.01.2025., 17:24   #2272
mkey
Premium
Moj komp

Citiraj:
Ne ide to tako baš.

Što ako ne bude plaće odmah idući mjesec?
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
Staro 21.01.2025., 17:37   #2273
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Negdje sam vidio, sad se ne mogu sjetit.

Vezano za HPB i ovaj kredit.

Morate imati redovna primanja svaki mjesec da bi vam bila ta kamata.
Jer ak imate redovna primanja je bonus 0.80%

Treba vidjet sa njima što u slučaju otkaza i da ne nađeš odmah posao i jedan mjesec nemaš redovna primanja jer je onda kamata tipa 3.8%

Tak da si dobro pročitajte uvjete
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 18:56   #2274
glpcha
Registered User

Datum registracije: Feb 2017
Piše u uvjetima:

Ukoliko se priljev redovnog primanja na transakcijski račun klijenta otvoren
kod Banke ne izvrši nakon potpisa Ugovora o kreditu a prije plasmana
kredita ili ukoliko se u tijeku otplate kredita prestanu izvršavati doznake
redovitog priljeva plaće ili mirovine na račun kod Banke 3 (tri) mjeseca za
redom, Korisnik kredita gubi pravo na ostvareni bonus, te se do kraja otplate
kredita primjenjuje redovna kamatna stopa.

Redovna je 3.69%
glpcha je online   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 20:17   #2275
mkey
Premium
Moj komp

Znači li to da bez obzira na dostupna sredstva na računu, ako stane priljev plaće da se aktivira ta viša kamata?
Staro 22.01.2025., 07:19   #2276
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Što ako ne bude plaće odmah idući mjesec?
Nije to isto, ne mogu to dovoljno naglasiti...

Plaća, ako si na ugovoru na neodređeno je redovan priljev, nije nešto što poslodavac može i ne mora dati.

Božićnica nije redovan priljev, kompletno je ovisna o Ugovoru kakav si potpisao i može se ali ne mora dati.

Plus, masa banki traži poslodavca da potpiše papire za stambeni kredit.

Ako ćemo tvojom logikom, šta ako sutra udari komet? Što ako sutra Putin postišće sve ove tipke i krene Skynet scenarij?

Vjeruj mi, Božićnica u 9/10 banaka se ne gleda za kredit. Gablec, prijevoz je puno redovitiji u tom pogledu.

To što neke banke ili banka to uzimaju u obzir, pokazuje samo činjenicu da žele privući ljude jer ne mogu ponuditi baš konkurentne uvjete u ovo vrijeme.

Citiraj:
Znači li to da bez obzira na dostupna sredstva na računu, ako stane priljev plaće da se aktivira ta viša kamata?
Da.

Ovaj prvi dio je malo zajebaniji, treba to dobro vidjeti s bankom da se datumi poslože, lako se to zezne.

Mada i 3.69% je niže nego u većini banaka još uvijek.
Staro 22.01.2025., 14:18   #2277
ruki31
Premium

ruki31's Avatar

Datum registracije: Mar 2018
Je li možda netko dobio odgovor na mail i tako zakazo sastanak? Poslao sam, ali očito imaju puno prijava pa to traje neko vrijeme
ruki31 je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2025., 14:23   #2278
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor ruki31 Pregled postova
Je li možda netko dobio odgovor na mail i tako zakazo sastanak? Poslao sam, ali očito imaju puno prijava pa to traje neko vrijeme
Kaže frend da je došao u banku neki dan, bio 20. u redu, čekao 3 sata, nije na red došao.
Staro 22.01.2025., 14:54   #2279
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Čekajte ljudi, pa druge banke će isto spustit kamatu, moraju biti blesavi da puste da im HPB zgrabe svu klijentelu.
Samo treba jedan mini period osviještenja da skuže da im cure klijenti (2,89 je samo za klijente HPBa ako sam dobro shvatio).
Staro 22.01.2025., 15:32   #2280
siloman
Premium
Moj komp

siloman's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Zvao sam posrednika zbog refinanciranja..kaze da je realno 2.5-3 mj cekanja da se odradi refinanciranje kredita..

Za nove kredite ako je nesto hitno, prvo u jednu pbz predlozio i onda nakon kupnje nekretnine zapocet postupak refinanciranja.

Isto tako kaze da ce ostali spustati ali ne bas toliko..
Izracunao mi je na moj iznos razliku od 43 000€ u 30 godina kredita..što zbog kamate što zbog životnog osiguranja koje plaćam a u HPB ne treba..

Zadnje izmijenjeno od: siloman. 22.01.2025. u 16:43.
siloman je online   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na