|
![]() |
#3421 |
Poludrago kamenje
Datum registracije: Apr 2023
|
Uskoro kompletno ugašena 3G mreža na HT-u Slijedi gašenje 3G mreže i u preostalim dijelovima Hrvatske. Posljednja gašenja 3G mreže na područjima u Hrvatskoj će se odvijati do 20. siječnja 2025. godine kada se 3G mreža više neće moći koristiti. Frekvencija 900 Mhz (band B8) koja se koristila na 3G mreži prebacuju na 4G što su već neki korisnici opazili na svojim routerima i mobovima a pojavljuje se i na Cellmapper HT 4G karti. https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze Gašenje 3G mreže - A1 (novo!) ...A1 Hrvatska kreće s gašenjem 3G mreže na području grada Požege i Požeške kotline u veljači 2025. godine. https://www.a1.hr/privatni/gasenje_3g_mreze |
![]() |
![]() |
![]() |
#3422 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Ekipa jel se može ranije produžiti pretplata na određenu uslugu i koliko ranije (konkretno radi se o HT mobilnom internetu za poslovne korisnike)? Trenutno bih uz produljenje mogao dobiti laptop po ok cijeni, ali UO mi je do cca polovice travnja 2025, a moguće do tada da će već ukinuti navedenu promociju pa ukoliko je moguće ja bih ranije to odradio. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3423 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Nabavil sam nedavno Zyxel NR5103E i na njega spojil dvije Iskre P56 koje su vani visoko pod krovom. Imam Telemach Pokućni 2STAY Plus tarifu i ona radi samo na 4G, što mi je SZK ujutro potvrdil. E sad, ja imam 5/5 5G signal i 3/5 LTE. Bazna stanica Ivanščica. Oni meni govore da 5G Pokućni nije dostupan kod mene, a ja imam pun signal...? ![]() Poslano sa mog motorola edge 50 pro koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#3424 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
@the chosen one: nesto mi zvoni da se moze do tri mj unapred produziti... zovi pa pitaj, sigurno im nece biti tesko ako zelis produziti haah @Armor: ta dostupnost 5G paketa nema veze s stvarnoscu. Tj recimo da sada "svugdje" ima 5G a ekipa ima tipa samo napamet kazem 20 gradova gdje su 5G pokucni dostupni. Tako da prst u uho, koristi koji 5G ti je jeftiniji i pusti ih na miru ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3425 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
5G radi na bandovima N28 700 MHz i N78 3600 MHz. 700 MHz ima velik domet do 50 km ali max brzinu 50 Mbps. Tom frekvom pokrivaju cijelu HR. 3600 MHz ima mali domet do 2 km ali veliki kapacitet di mozes nategnuti gigabit brzinu. Njega stavljaju uglavnom u centrima vecih gradova, sve ostalo nema tu frekvu. Telemach kod provjere gleda ima li toranj N78 band i ako nema, nije ti dostupan pokucni. A ti sigurno imas 5G preko 700 MHz i zato ti jak signal plus agregira 4G bandove da imas sto vece brzine. Stalno tupimo ovu razliku u 5G frekvencijama i zasto neki 5G paketi nisu dostupni jer niste u dometu N78 banda. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3426 | |
Registered User
Datum registracije: Jan 2017
|
Citiraj:
To je čisto zavaravanje korisnika, na mobitelu ti piše da imaš 5g mrežu, a kad provjeriš brzinu tek onda skužiš da to nije to, jer imaš skoro istu brzinu kao i na 4G+ Jedino HT ima realno istinitu kartu pokrivenosti 5G mrežom oni su valjda samo prikazali pokrivenost gdje je dostupan band N78 3500 mhz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3427 |
Poludrago kamenje
|
Da, HT 700 MHz emitira na 4G dok N78 imaju kao jedini 5G band pa im karta to prikazuje. Ali i to ce se promijeniti ubrzo jer ce i HT prebaciti 700 MHz i 2100 MHz na 5G pa ce i HT uskoro na karti imati veliku 5G pokrivenost zbog tih nizih frekvencija koje imaju velik domet ali manje brzine |
![]() |
![]() |
![]() |
#3428 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2006
|
EON 5G
Pozdrav ljudovi! Ima par mjeseci da sam uzeo EON TV s 5G ZTE MC888 routerom i jako sam zadovoljan - dok radi. Super mi je što sam uz umjesto nekog SCART recivera ovaj put dobio android box (ali ga ne koristim jer imam EON aplikaciju na TV). Uglavnom, muči me internet jer moram svako jutro restartati router da mi se vrati internet. Isti problem ima i punac dvi kuće dalje. Nekoliko puta je zvao korisničku službu za koju kaže da su mu resetirali router, pa sam mu morao nazad vraćati nazive mreže, lozinke..., ali problem nije riješen. Meni su iz korisničke službe rekli da restartam uređaj u 9 navečer??? U nevjerici sam probao, ali isto ništa nije pomoglo. Brzina je OK, dolje ide 100 Mbit kako je obećano, ali gore ide između 20-30, malo sam se žalio i rekli su da je s njihove strane signal dobar, da je do mene, što je nemoguće jer nisam stavio router u podrum u olovnu kutiju s ostatkom kriptonita. Ipak, od te naše komunikacije do sada upload mi je 40 Mbit redovno pa sad sumnjam da je ipak do njih i to s namjerom. U web izborniku routera ima tab super administrator, ali ne znam koja je lozinka pa ako tko zna bio bh zahvalan. Zanima me što se tu krije. U svakom slučaju ne vidim da taj 5G mijenja način života kako se grmilo o tome zadnjih godina. Kod bneta sam imao 200 mbit, sada 100. Thumbs up Ako tko ima rješenje za to što moram restartati router svaki dan bio bih također zahvlalan na info. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3429 |
Premium
|
Koji su tocno simptomi na ruteru ujutro? Da li mozes adresu rutera pingati te da li odgovara? Da li radi web sucelje rutera te jel connected ili disconnected ruter? Probaj skupiti cim vise informacija pa cemo lako dalje. Moguce da ruter ima problem, te se sruši modem, webui i iako odgovara na ping, web sucelje ne radi i nema interneta ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3430 |
Poludrago kamenje
|
Pokreću se u Italiji sa Nokia RAN-om i 5G SA mrežom Vjerojatno da će i u HR tako početi kroz koju godinu dizati N78 i N257 bazne i emitirati vlastitu 5G SA mrežu za FWA uslugu Moje subjektivno mišljenje (talijanski support im je bio iznenađen da su uopće u nas kupili frekvencije kada sam ih pitao prije pol godine) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3432 |
Poludrago kamenje
|
Nek nam je puno N78 i N257 tornjeva, 4x4 MIMO i 256QAM modulacije u 2025. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3433 | |
Registered User
|
Citiraj:
Piše da sam spojen na mrežu, ali nema pristupa internetu. Potom sam sjeo na PC (PC je spojen preko LANa), otvorio web UI i logirao se. To je prošlo uspješno. Onda sam išao pingati router i to je prošlo u redu. Potom sam primijetio da mi se wi-fi na mobitelu vratio (kao i kamere oko kuće koje su na wi-fi). Izgleda da je logiranje u web UI ili pinganje vratilo wi-fi jer mi se prije nije vraćao dok ne bi resetirao router... Idući put ću probati samo s pinganjem pa ćemo vidjeti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3434 | |
Registered User
|
Citiraj:
Pinganje s routerom je OK. Web UI radi normalno, čak pokazuje da je jačina signala 5G odlična. Ali nema interneta, ni na PC-u preko kabela niti na Wi-fiju. Preko web UI sam restartao router i onda se vratio internet. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3435 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Istjece mi onih 2 godine od bonbon povlastene ponude on ~8 eura i gledam sta dalje. Nude nekakav klasicni popust od 2-3 eura na postojecu kombinaciju koju koristim. Gledam alternativu, ali mora biti Tmobile signal. Za prijenos na Simpu nude eSimpa XS tarifu za 5 eura u trajanju od 6mj (nakon toga 10 eura) i duple gige u trajanju od 12mj (6+6GB). Ta cijena mi je cak i ok. Nakon 12mj bi promjenio tarifu. Bezveze mi je sto moram baratati bonovima al ajde. U Tmobile segmentu koliko vidim nema nis pametnije, right? U principu mi treba 6-8 GB prometa, 60min poziva i 10 SMS-ova. Treba mi VoLTE/VoWIFI. Ne koristim 5G.
![]() |
![]() |
#3436 | |
Premium
|
Citiraj:
Dodatno, probaj pingati neku dns adresu, tipa google.com, net.hr, bilo sto po izboru. Sumnjam da: 1) dns krepa, pa "nemas interneta" - pinganje na ip ce uredno raditi u tom slucaju 2) ako niti dns niti ip pinganje ne radi, teoretski postoji sansa da bazna stanica koju koristis gubi konekciju s internetom - male su sanse, ali nije nemoguce, pogotovo ako nije link na internet (bazne) optika nego mikrovalna veza... Za 1) ako koristis telemach dns, prebaci dns na google 8.8.8.8 ili cloudflare 1.1.1.1 ili neki treci po zelji Za 2) ce se trebati boriti s telemachom - iako kazes da reboot rijesi problem, pa nekako sumnjam da je ta situacija uopce. Ja bi sve testirao s lana, cisto da izbacim wifi iz jednadzbe ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3438 |
Premium
Datum registracije: Sep 2017
|
. Ne znam kako je ovaj oglas ispao, ja nisam njegov autor ali i niš ni istina, ja normalno komuniciram na forumu. Nikox, čemu služi napisano, imam normalan pristup forumu, tražena akcija nije dopuštena (koja, što???) Koliko mi je poznato na ovom forumu nemam račun ali jesam uredno registriran - Admin čemu služe ovakvi "oglasi"? . Zadnje izmijenjeno od: Filc. 14.01.2025. u 19:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3440 |
Premium
|
. Nisam ja ni prodavao ni kupovao zadnjih 6 mjeseci preko nikakvog oglasa. . |
![]() |
![]() |
![]() |
#3441 |
Poludrago kamenje
|
Nikox je htel reći da za pristup podforumu Tržnica (di su oglasi) treba posebno slati adminima mail. Jer na PCekspertu forumaši ne vide tu Tržnicu bez ispunjenog uvjeta koji piše ogromnim slovima u pravilima: https://forum.pcekspert.com/faq.php?...snovna_pravila Citat: "Pristup podforumu "Tržnica" se dobiva nakon 3 mjeseca staža na forumu i 50 postova. Nakon ispunjenih uvjeta, pošaljite mail s molbom za pristup na moderatori@moderators.pcekspert.com" Znači, samo da bi uopće vidjeli oglas koji je Nikox stavio, morate slati adminima mail da vas dodaju u podforum Tržnica, inače vidite onu poruku "Tirkiz, ne možete pristupiti ovoj stranici iz nekoliko različitih razloga: ..." Eto ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3442 |
Premium
|
mail box
. Tirkiz, šaljem na meil koji si naveo moderatori@moderators.pcekspert.com međutim isti ne prolazim vraća se. Bo. . |
![]() |
![]() |
![]() |
#3443 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3444 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2015
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3445 |
Premium
|
. Poslato i bez moderators, otišlo ali odgovora nema. Riješen problem! . Zadnje izmijenjeno od: Filc. 19.01.2025. u 12:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3446 |
Poludrago kamenje
|
Od sutra HT 3G mreža ugašena u cijeloj HR ![]() "Posljednja gašenja 3G mreže na područjima u Hrvatskoj će se odvijati do 21. siječnja 2025. godine nakon čega se 3G mreža više neće moći koristiti." https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze Frekvenciju 900 MHz, band B8 (10 MHz) sa 3G-a prebacuju na 4G što već vidimo i mapiramo u mjestima di je 3G ugašen pol godine no ne pojavljuje se odmah na 4G-u nego sa zakašnjenjem i po par mjeseci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3447 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2017
|
Još uvijek radi 3G mreža na HT, nisu je ugasili 21.1.kako su rekli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3448 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2016
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3449 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Eto ga, godišnja čestitka od HT-a počinje u ožujku: https://www.hrvatskitelekom.hr/pravn...e-opcih-uvjeta |
![]() |
![]() |
![]() |
#3450 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
To nije godišnja čestitka nego ranija čestitka da napune kasicu. https://www.vecernji.hr/vijesti/hrva...racune-1769032
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|