|
![]() |
#1291 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
rekao bih a ti je usb usko grlo ako se dobro sjećam, na rpi4 ethernet i usb dijele istu sabirnicu, na rpi5 je to odvojeno imam rpi5 sa nvme hatom cca. pola godine, napajm sa službenim 27W adapterom, do sada nikakvih problema |
![]() |
![]() |
![]() |
#1292 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Kernel ti javlja da je isključio uas i da koristi sporiji driver usb-storage: Code:
Dec 22 22:52:59 malina kernel: usb-storage 2-1.4:1.0: Quirks match for vid 152d pid 0583: 800000 http://linux-hardware.org/?id=usb:152d-0583 Ne znam koja je to distra i kako je posložena, ali poruka iz kernel loga ukazuje da je uas za taj adapter blacklistan ili u samom kernelu ili preko modula. Vidi da nemaš nešto u /etc/modprobe.d/ i sl. direktoriju gdje se preko .conf filea blacklista. usb-storage je nešto sporiji od uas drivera, ali čini mi se da ne baš toliko. EDIT: baci oko na cpu usage dok se radi transfer sa/na taj usb adapter. Da ne bi bilo da ti je cpu zabijen na 100% pa zato ne ide brže. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1293 |
Premium
Datum registracije: Oct 2014
|
Tnx!! Imao sam u modprobe direktoriju file u kojem je bilo to definirano. Vise ne znam jesam to ja stavio dok sam tshootao ili šta, ali sad je Driver=uas i nema neke promjene u brzinama. Firmware od NVME adaptera sam updejtao i ne ide na bolje. Možda uzmem za probu Argon NVME adapter da ne idem preko USB-a, ona prva kombinacija koju sam mislio uzeti. I zanimljivo, nakon sto sam se prebacio na SSD, prestao mi je raditi ZZH adapter koji koristim u Zigbee2Mqtt. Od svih upgrejda kernela i OS-a i firmwarea nisam znao do čega je pa sam flashao i ZZH firmware i sve resetirao ali i dalje nije radilo. Na kraju slučajno naletio da u kombinaciji sa SSD-om ne radi zbog interferencija i treba Zigbee adapter maknuti od SSD-a na barem 2m. Nisam vjerovao i kupim USB produžni i sve proradi. Pa eto ako netko uleti u sličnu kombinaciju da zna. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1294 |
Premium
|
Da, USB3 portovi vole izazivati interferenciju s uređajima. nvme je uvijek bolje rješenje od usb. Evo ti par hintova oko brzine prije nego odustaneš: - CPU zauzeće provjeriti za vrijeme testa to je br. 1 sumnjivac. - filesystem isto, npr. NTFS pod linuxom troši jako puno CPU i sporiji je - Testiraj adapter i taj ssd na nekom kompu pa ćeš vidjeti da li tamo radi ok. - kabel isto zna biti sfušan, a pogotovo ako imaš smetnje oko porta i drugih uređaja - testiraj brzinu alatom koji čita diretno blok device, a ne ove tipa "diskmark" jer iako realniji, svi imaju overhead filesystema. dd, hdparm -Tt i sl. JMS583 chipsetom iako ima malo problema s kompatibilnosti i featureima, dosta je brz. Da se podesiti firmware i opcije pod linuxom da radi uredno i uas i trim i čitanje smart podataka. Bez obzira na to, dobar je chipset i na USB-C 3.2 gen2 ide blizu gige, a na USB-A gen1 portu vuče 450-500 MB/s. Ako nabavljaš novi USB adapter, traži nešto s RTL9210 chipsetom, kompatibilniji je , manje se grije. Bzina je tu negdje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1295 |
Premium
Datum registracije: Oct 2014
|
Stigao novi USB C to USB a kabel, mrvicu bolji rezultati https://pibenchmarks.com/benchmark/101366/ CPU nije zakucan ni malo kad se radi test. Mislim da je to max što ću dobiti preko USB-a, odustao sam od daljnjih testiranja sa drugim HUB-om ili NVME adapterom jer trenutno zadovoljava moje potrebe. Home Media Center radi super i zasada ostajem na ovoj kombinaciji. Nekad u budućnosti ću vjerojatno preći na MiniPC, ali otom potom. Jedino šta mi je ostalo posložiti je TRIM, probavao sam prateći ovo https://www.jeffgeerling.com/blog/20...n-raspberry-pi i nešto mi je bilo čudno jer mi se ove vrijednosti nisu poklapale
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1297 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Sta bi slagao router on a stick? Vidio sam masu tutoriala po yt-u bas sa OpenWRT-om i ROaS-om. Makar ne znam koliko je rpi5 mocan da bude dobar fw. Uz to ako imas neke vece brzine neta, racunaj da ih neces moci dobiti u ROaS setupu jer je gigabitni port ugrubo dijeli na pola (za simultani up i down).
![]() |
![]() |
#1298 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Volio bi kupit ploču s N100 il i3 N305 pa složit firewall/ruter. Al u europi ne nalazin niš provjereno da mi ima novije intel NIC Al nema ih po europi i malo me strah kupovat kinesko. Sad mi taj PI5 niš ne radi, još je u kutiji, a imam 2x usbC na 1Gigabit RJ45, pa da to upogonim. Idejno mi je bilo da mi vrti homeassistant, al za sad mi je još dobar RP3b koji to vrti (svega par IOt stvari imam). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1299 | |
Premium
|
Citiraj:
Koliko pratim openwrt to ekipa radi dosta još od rpi4. Kao wired router je odličan, ali trebaju ti barem 2 porta. Znači usb2eth adapter i to radi dobro na rpi. U kontekstu routera dosta moćan proc koji sirovom snagom gura SQM bez problema na većim brzinama. Osobno koristim openwrt (ne na rpi), ali ne stavljam na router druge servise. Router je router, ostalo ide posebno: switch, AP,... Samo si provjeri jer je rpi5 još u snapshotu pa je upitna podrška. Ništa te osim malo vremena ne košta da isprobaš. Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 16.01.2025. u 14:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1300 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Teoretski, ako nema gigabitnu brzinu na wan strani nego tipa 300-500Mbps, moze sloziti i ruter s jednim eth portom koji objedinjuje WAN i LAN stranu (ROAS). Trebat ce mu, jasno, i jedan switch za sve pospajati iza rutera. Dosta je i onaj bazicni budget 105E/108E s podrskom za VLAN-ove. Mene su uvijek uvjeravali da nije dobro spajati te USB adaptere za opnsense i sl. ruter namjene. U ovom slucaju moras odabrati sto ce ti ici na USB interface, LAN ili WAN, a oba su jednako bitna. Probao sam jednom kako to radi i radilo je ok, ali nisam imao duzih izleta s USB adapterima.
![]() |
![]() |
#1301 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
zar nije onda bolje uzeti neki banana pi sa više lan priključaka? https://www.banana-pi.org/en/bananapi-router/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1302 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=Pe6Qo6p-8sI NA mom modemu A1 coax SMBC neki "kurac" ne radi PF. I sd žalio se na to...bla bla bla i ja otvarao portove ddefinirao ih, i kažu mi rade ti portovi nakon 3 tjedna čekanja, pristupili su kolege, vašem home asistantu (RP3b)....Poludio sam taj HA nije bio uopće na otvorenom portu! Ispada da ne radi uopće FW na tom kineskom govnu, i to moram odmah riješit! Sad imam 1/01 gigabit. 1 port (onaj zalemljeni) na PI bi mi bio WAN, 1 port USBC (LAN) bi mi bio 1gigabit RJ45 koji bi mi išao na 5 portni switch. i Jedan USBC bi mi bio WIFI AP (tipa ovo) https://www.amazon.com/USB-WiFi-6-Ad...12&sr=8-1&th=1 Kaj se tiče performansi, performanse su odlične https://forums.raspberrypi.com/viewt...57062&start=50 (odskrolat do sredine, tam su testovi) StrongSwan(IPsec) i wireguard su oko 800Mbit Zadnje izmijenjeno od: markecSMB. 16.01.2025. u 16:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1303 |
Premium
|
IMHO, ja bi izbjegao rpi na tvojem mjestu i tražio nešto drugo. Performanse su odlične jer rpi ima jak CPU (opet, u odnosu na ostale routere na tržištu u klasi). Čim pitaš za wifi očito te zanima All In One, a da razmisliš o standardnom nekom boljem routeru? Ima tema za to vjerojatno će ti ekipa tamo nekog asusa ili tplinka preporučiti ![]() Ovo s rpia ti je DIY rješenje za entuzijaste, šteta je taj sbc potrošiti na router. Kad uzmeš u obzir i wifi i switch i ostalo, ispadne te dosta ![]() Da ne spominjem da ima valjda nekoliko pristojnih wifi 6 chipseta koji rade na linuxu (ne znam za pf, vjerojatno još manje). O wifi 7 da ni ne pričamo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1304 | |
Premium
|
Citiraj:
OPENVPN performanse |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1305 |
Premium
|
Evo ga složio sam. Nisam upogonio jer ću ubit internet, a trenutno to ne mogu. al ću se riješit tog kineskog spyware smeća koje nudi A1....ovo mi je prijelaz dok ne složim pošteni ruter. X86 10 gigabit SFP+ Ovo je da se malo prisjetim mreža, i malo drkanja op openWRT. Namjeravam openSENSE vrtit. Core je RP5 8 GB. Vrtit će VPN server, i filtriranje paketa, mora bit super brz (a mislim i da je brži od najbržih rutera), ima aktivno hlađenje. Ulaz s kineskog smeća SMC koji će bit u bridge integrirani 1 G port (WAN). 2 adaptera su usb 3 na rj45 1Gbit (realtek čip oba, al različiti...s time sam se gnjavio da dodam drivere) su DHCP serveri, jedan ću koristit, drugi je ajmo reć backup. (LAN1 LAN2) Iz jednog od tih adaptera ide u unmanaged switch, i onda se razvlači do radne stanice i servera, a jedan kabel ide do wifi 6 extendera koji radi u AP modu. Os je zadnji RC za RP5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1306 |
Premium
|
Prebačeno kinesko smeće koje ne mogu gledat više. Govno kinesko smrdljivo. Jučer se prebacivalo izgubio sam pol dana, bezuspješno, nešto su zajebali. Danas prebačeno. Samo ruta iz jednog porta u drugi + firewall, sad ću si složit svoj lokalni DNS server. Konačno da mi radi firewall, na tom kineskom govnu https://manuals.plus/hr/sdmc/ne6037-...-router-manual FW nije radio. Ono strašno. Ko zna kakav sve spajver to kinesko govno ima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1308 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1309 |
Premium
|
https://imgur.com/a/sb6VFqD Ruter radi odlično, složio sam i ADguard na rp3b, internet puno fluidnije radi. Stranice se otvaraju brže i bez nekih reklama koje ublock propusti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1310 |
Premium
Datum registracije: Sep 2017
|
Koji PI bi bio dovoljan za NVR iliti snimanje sa kamere i mali kućni server tj za ftp. Tj imam viška ssda pa bi ih iskoristio za te dvije stvari. Kasnije možda za nešto drugo ali generalno nista zahtjevno. Po nekim istrazivanjima pi 5 4gb je zlatna sredina. Zadnje izmijenjeno od: axo. 24.01.2025. u 21:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1311 |
Premium
|
Za pare koje daš za PI s svime potrebnim dobiješ n100 intel x86, bolji je u svemu |
![]() |
![]() |
![]() |
#1314 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
![]() |
#1315 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() |
#1316 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Ako te ne plaši rabljeno,imas dell optiplex micro i slicne za 50-100$. Radi ko zmajcek 😄 Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1317 |
Pink Floyd fan
|
![]() |
#1318 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.nabava.net/maticne-ploce...-soc-500546171 samo primjer. Provjereni brand, garancija. Jebeš RP5. Ja ga imam. Mpžeš vrtit virtualke. Sad po novom se da na toj platformi vrtit i 64GB pločica! Virtualki i dockera koliko hoćeš. GPU akceleracija za kodiranje i encodiranje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1319 |
#erase startup-config
|
Bolje uzeti DC verziju pa ti ne treba mjesta za ATX napajanje u kućištu a i efikasnost je puno veća. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1320 |
BIND SOFT d.o.o.
Datum registracije: Feb 2006
|
Nekidan instalirao nekoliko rpi-a za neku izlozbu. Ne bavim se sa sw i sadrzajem. Rekli mi da ce napravit i poslat mi build u Unity za Linux.. To nije radilo zbog ogranicenja Unitya. Ok, ajd stavim gore Android koji jako lijepo radi na rpi4 i 5. Radi taj build no onda nastaje problem da ne mogu dodat privilegije za auto start i rust desk. Jednostavno ne mogu aktivirat "display over other app". U pitanju je KonstaKang Android. Aosp bolje rec da ni nema funkcija jer ne prepoznaje usb i dosta toga, dok LinegeOS stvara gore navedeni problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|