|
![]() |
#1624 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Čista instalacija 24H2 mi je svuda prošla normalno, ali upgrade sa 23H2 na 24H2 nikad gori. Prvo sam skužio kako je sve dosta sporo, aplikacije u startupu nikad pokrenuti, pola ih nema, prozori nasumično trepere (nekako najviše internet browseri), file explorer spor,... Bit će izgleda čupanje backupa od 23H2.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1626 |
EMP moderator
|
Restartao bar 10 puta, sve dism opcije za popravak, sfc /scannow i ništa, nešto su gadno zeznuli. https://www.google.com/search?q=wind...ckering+screen
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1627 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Kada je mene zadnje na Fedori mučio flicker, ispalo je da adaptivni frame rate ide ispod minimuma koji je podržan od strane monitora. To je bila neka kombinacija problema s driverom + koja je već bila verzija KDE + možda wayland. Kada sam ugasio adaptivni frame rate u opcijama onda je bilo sve OK.
![]() |
#1628 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Nedavno sam pokrenuo online upgrade sa W10. Majko mila što je to trajalo. Odustao sam sat vremena kasnije na nekih 24%, ubacio usb stick sa W11 i s njime napravio upgrade.
![]() |
#1629 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
![]()
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1630 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Microsoft confirms Auto HDR bug in Windows 11 and blocks updates as a consequence Citiraj:
If more complex Then more unstable End If |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1631 |
Premium
|
![]() |
#1632 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1633 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Dobar OS samo bas zbog ovakvih sranja ide opasno na zivac. Vratio se Fedori privat, sluzbene kante ostaju na Win10/11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1634 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1635 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Guraju sve i svašta umjesto da to bude opcija, tko želi kupit će ali da ovo im je sigurna lova. A i kada želiš naknadno postaviti lozinku onda moraš stavljati i ona dodatna pitanja kao sigurnost. Jbg... sve ošlo u.. Honduras... Mene Debian fino služi doma za moje potrebe. Kao što tomek veli: poslovno ide W10/11 a doma Linux. OK, imam i 2 virtualke s Debianom kao i jedan lap a sve ostalo zna se.
![]() |
#1636 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1637 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Stvarno se svim silama trude stvoriti što veći poluproizvod od OS-a, dok istovremeno na sve moguće načine rastjeraju korisnke. ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1639 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Otkud samo izlazite, pobogu, gori ste od jehovinih svjedoka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1640 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
![]()
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1641 |
Premium
|
Nope. Ljudi su stvorenja navike a bez krucijalnih aplikacija moš ga 'ebat. Ako u zadnjih 25 godina Linux nije prerasao pišljivih 4% na desktopu neće nažalost ni sad. MS to radi jer zna da mogu. Windows ima ogromnu bazu većinom kvalitetnih aplikacija bez obzira jesu li besplatne ili ne , podršku za sav moguć hardwer i iskorištava pun potencijal istog. Linux je ponekad na istoj razini ali često nažalost ne. Korisnici će samo birati dali će koristiti vazelin ili ne. Za individue koji su voljni nekaj novo naučit i Linux im služi svrsi i PC je podržan - dobro za njih. Svi ostali su u banani i moraju koristiti i plaćat sustav kakav je. Kao što rekoh - šteta jer ako izbacimo te egzibicije meni je osobno Win11 top. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1642 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ljudi kojima sam stavio Linux i rekao im da probaju na 2 dana, pa jave jel žele ostati...zvali su me za 2h i rekli da im je dosta jer ne mogu pokrenuti/instalirati ništa dvoklikom na instalacijski file. Navikli su na Windowse, ne žele ništa osim Windowsa. Kakve god da mi prednosti ovdje vidimo, prosječnom korisniku je glavobolja mijenjati način korištenja koji je već muscle memory
![]() |
#1643 | |
Premium
|
Citiraj:
Bingo. Zato je i propao Limux projekt u Minhenu kad se grad trebao prebaciti na Linux. Problemi nisu bili tehnološke ili financijske prirode već ljudske (navika+ politika). Tak da možemo mlatiti praznu slamu oko Linuxa od jutra do sutra ali ne vjerujem da će se u idućih 20 godina išta drastično promjeniti osim da MS više iskorištava svoju poziciju. Pitanje je što u nedostatku konkurencije može natjerati MS da promijeni praksu. Apple proizvodi su preskupi da se svi prebace na tu alternativu (iako i Apple ima trulu praksu oko nekih stvari). Za neke od nas Linux će postati daily driver ali za normalne smrtnike ako ovako MS nastavi bit će prst u guzicu i trpi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1644 |
Premium
|
Korisnici kojima sam ja instalirao linux ne instaliraju nikada ništa, tako da njima to ne igra ulogu ![]()
![]() |
#1645 |
The mighty pirate
|
Ajd, Libre Office sam instalirao neki dan čovjeku na Ubuntu i bome sam trebao par minuta dok sam pročitao readme i što moram upisati u terminal. Prošlo je neko vrijeme i zaboravio sam već. Gleda me u nevjerici i pita...jel ću ja to svaki put morati ovako? Čekam da me nazove i veli da mu vratim sve nazad na Windowse.
![]() |
#1646 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
I manji problem je bio u Linuxu (YMMV), koliko je bio u XYZOffice smecima na istom.
![]() |
![]() |
![]() |
#1647 | ||
The mighty pirate
|
Citiraj:
Jedino kroz terminal i sudo dpkg -i *.deb Evo iz readme: Citiraj:
![]() |
![]() |
#1648 |
Premium
|
A što si bogati morao upisati u terminal? Da se razumijemo, postoji određeni diferencijal u znanju, i to naravno mora biti tako. Prelaskom iz jednog sustava u drugi čovjek mora nešto i naučiti. Što je za većinu ljudi skoro pa nemoguće. Žalosno da je tako, ali je šta je. OS je pritom najmanji problem. Moje problem ovdje je što se nalazimo na IT related forumu tako da smatram da ne pričamo među ljudima koji ništa ne znaju i nisu u stanju učiti. Sugerirati da je instalacija libre office komplicirana na linuxu je stvarno suludo. Pa manje klikova na linuxu treba nego na windowsima. Evo, to kod mene izgleda ovako, nakon otvaranja software managera i traženja aplikacije. https://i.imgur.com/jlzwmw5.png Na windowsima valja otvoriti browser, tražilicu, ukucati pojam, potražiti download link, skinuti file na adekvatnu lokaciju, pokrenuti instaler i potvrditi UAC i tek onda klikati next u više navrata i finish. Ti ljudi o kojima pričamo takve stvari u pravilu ne znaju napraviti. Ako pričamo o stvarnim ograničenjima, ima ih koliko hoćeš, kako je Tomek prije naveo. Razni software koji nema podršku na linuxu (iako vjerojatno radi u wine) i podrška za razno razni hardware, što je po meni daleko najveća boljka, iako limitirana ako pričamo o standardnoj opremi koja se nalazi na tržištu neko dulje vrijeme.
![]() |
#1649 |
The mighty pirate
|
Prosječan korisnik ima ovakav workflow Treba mu office. Rekli su mu da je Libre Office besplatan i ok. 1. Gugla Libre Office 2. Downloada Libre Office 3. Dvaput klikne na .exe 4. Next Next Next Next 5. Dvaput klikne na ikonicu u Start menu / ikonicu na desktopu Imam ispred sebe sad downloadani .tar folder s Libre Office koji u sebi ima 42 .deb filea i nijedan od njih nije "Install". Ajd mi objasni kako će prosječan korisnik iz primjera gore instalirati išta na ovakav način. Linux nije intuitivan za korisnika bez predznanja. Smjesti se u kožu takvog korisnika i onda pogledaj kroz njegove oči ovo što ti je Software Manager izbacio. Otkud uopće početi?
![]() |
#1650 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Bogami, skinuo sam sada deb da vidim o cemu pricas, i u pravu si. S time da bih rekao da su to ovi idioti iz LibreOfficea spetljali - jasno mi je da nisu u stanju napraviti suvisli Office paket, ali taj jedan deb nije trebao biti tako dramatican. Cini mi se da im je generalno stranica u poluraspadnom stanju takoder. S druge strane, kako je receno, dosta tih "velikih" distribucija ima svoj nekakav "store" (bas kao i Windowsi), s kojega bi instalacija trebala biti trivijalna.
![]() |
![]() |
|
|