|
![]() |
#38071 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2014
|
Citiraj:
Sa mljevenim je druga priča, nema "zatvorene cjeline" mesa, sve se izmiješa i bakterije mogu biti i unutra u dijelu koje je slabo pečen te se potencijalne bakterije nisu uništile. A za tatarski, good point - nisam siguran. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38072 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Mislim da se tartarski u pravilu melje cim kasnije, znaci netom prije konzumacije. U nekim restoranima ti ga cak sloze ispred tebe. U kuhinji samelju komad mesa, dovezu kolica sa sastojcima i ispred tebe ga pripreme. Ako je mesom pravilno baratano i ako je skladisteno kako treba, ne bi trebalo biti rizika od bakterija. Ako Duje melje cevape taj dan i meso prakticki taj dan ide na vatru, u redu, mozda bi i presao preko toga (zapravo ne bih). Samo bi me par stvari brinulo s obzirom da se oko cevapa uvijek vrti i puno veca kolicina mesa - odakle je meso, kako je hendlano, skladisteno i transportirano. Kad su velike kolicine mesa u djiru sigurno da je i teze sve to nadzirati od higijene do toga da li svi u lancu nose rukavice i sta diraju i hoce li se jedan u toj karici pocesat po guzici (karikiram). Mozes mi 100% garantirati da je cevap zdrav, meni se nece svidjeti jer je rozi i bok. Kao ni polupecen kruh. Ali dobar tartarski cu uvijek rado pojesti makar crko. Ne vole svi iste stvari i to je valjda dobro.
![]() |
![]() |
#38073 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Gledao sam na YT u francuskom restoranu sa 3 Michelin zvjezdice kako ga rade. Znači dolazi čovjek sa kolicima. Na kolicima je između ostalog i ručna mašina za mljevenje mesa. Prvo se miješaju dodaci (jaja, majoneza,tabasco,itd) u zdjeli. To što se miješa stoji u metalnoj zdjeli koja je na ledu. Nakon toga konobar pincetom iz zdjele koja je također na ledu vadi komad mesa, i stavlja ga u mašinu za mljevenje. Na izlazu iz mašine za mljevenje stavlja papir na koji izlaze komadići mesa.Meso sa papira ide direktno u zdjelu sa dodacima. Dodaju se još razni dodatci po volji gosta, i tada se servira. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38074 |
Fresh Juice
|
Pa i kod nas ima hrpa restorana gdje ga pred tobom radi, ne treba 3 zvjezdice u Parizu. I ak su ga radili s mašinom za mljevenje to je sranje onda. Za tatarski se struže meso ili sjecka. Ima ga za kupit i po mesnicama, može se jesti dan-dva nakon pripreme. Škokić ih čak prodaje smrznute. Zašto može sirov? Jer se koristi goveđe ili eventualno juneće meso. Mljeveno meso (pljeske, cevapi) sadrži svinjetinu koju nije preporučljivo jesti sirovo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38076 | |
Fresh Juice
|
Citiraj:
Generalno za mljeveno meso rekao, ne za Škokićeve ćevape. Kojima je sad za ljeto dosta pala kvaliteta, puno žlundre su imali, a i hrskavica se mogla nać. A na kraju je nekom problem rozo meso ili ne? Eno i kod Marka u Bestovju zna biti sukrvice po tanjuru |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38077 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Znam da ima restorana koji i kod nas pripremaju ispred tebe, recimo u Esplanadi. Ovo sam uzeo kao primjer high end restorana, koji bi valjda trebao znati kako se priprema po ps-u Mene je isto iznenadilo što melju na mašini. https://www.youtube.com/shorts/8i_B6klkYwA vidim da je ovaj prvo zamrznuo u duboko, pa onda rezao. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38078 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
![]() |
#38079 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Crvena tekucina koja curi iz mesa nije krv, u/na komadima mesa koje kupis u mesnici ili trgovini vise nema krvi, to je voda i mioglobin, i to curenje nije dobro mjerilo (ne)pecenosti komada mesa. Sto se cevapa tice oni bi trebali biti idealni kad su lagano rozi, ne crveni, ali bome ne ni res peceni, pogotovo ako su cisti juneci. Crveni iznutra takodjer ne moraju biti nuzno opasni za zdravlje, pogotovo ako su prethodno bili smrznuti u dubokom, jer duboko smrzavanje ubija veliku vecinu bakterija.
![]() |
#38080 | |
Fresh Juice
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38081 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Moram se pohvalit, radio jučer pizzu, i dosad najuspjelije napolitana tijesto teksturom i okusom! ![]() Nije najreprezentativnija slika, ali dobih Maillardovu rekaicju i fino mekano tijesto. Caputo Nuvola brašno, 74% hidratacija, 3g kvasca na 500g brašna, 12h dizanja uz jedno premješavanje, 2 sata odmaranja bula. Sve u klasičnoj pećnici na 275 stupnjeva uz ventilaciju.
![]() |
#38082 |
49%winner
|
Zna netko gdje kupiti ovakav "rezac" za sir? Imam sireve koji jednostavno pitaju da ih ovako rezem jer koliko god ih rezao na fete, ne mozes ih tako tanko narezati. I ne tope se u ustima, drukciji je filing. Imao sam nekad davno takav rezac ali sam ga pogubio. https://www.njuskalo.hr/image-w920x6...-232148427.jpg
![]() |
![]() |
#38083 | |
Fresh Juice
|
Citiraj:
https://www.amazon.de/850510/dp/B000...0116677&sr=8-6 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38084 |
49%winner
|
Ne gine mi dat 20-30 eura za to... Tnx! "Cheese scraper" je bio engleski pojam koji mi je falio, a uvijek zaboravim pitati AI. Prestar sam valjda. Bitno da sir ceka vec mjesec dana u frizideru ![]()
![]() |
![]() |
#38085 |
Fresh Juice
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38086 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
sad sam naletio na oglas za mini rostilj i bezdimni ugljen. i moze se koristiti u zatvorenom. kak to zapravo u stvarnosti funkcionira? pretpostavljam da nije bas totalno bezdimni ali recimo na balkonu bi bilo ok koristiti taj ugljen? |
![]() |
![]() |
![]() |
#38087 |
another brick in the wall
Datum registracije: Feb 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38088 |
.....
Datum registracije: Mar 2004
|
Meni je odlično - kupovao steakove, tomahawk izvrstan. Od ostaloga uzimam mljeveno, kobasice, burgere, vratinu itd. Za kuhanje sam uzeo njihov goveđi loj da povećam unos zasićenih životinjskih masnoća jer sam na carnivore prehrani zadnjih 8 mj ![]() Osim Mbrothers online shopa, ima vrhunska mesnica na Kvatriću - Natura Beef (imaju odlične ćevape: samo meso, loj i sol, bez ikakvih drugih dodataka) - samo oni umjesto Black Angusa imaju drugu pasminu - Aubrac. Sve je pasture raised - zato sam i odabrao te dvije mesnice. Svake pohvale! Poslano sa mog 23043RP34G koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#38089 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Jel zna netko dobre pizzerije (da je masivna, fina i jeftinija) prema slavoniji tipa 50ak km od Zagreba, recimo prema Novskoj, Vrbovcu, Zelini, Ivanić Gradu ? Otkad je Plima kaputt, kum i ja patimo za takvom pizzom... |
![]() |
![]() |
![]() |
#38090 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Puno puta dok idem iz Zg nazovem ih i uzmem usput za doma. Nedavno otkrio u Čazmi grill bar Grof Lovski, kao fast food sa mesom divljači. Možeš kupit i sirovo meso/kobasice za doma. Dojam hrane odličan jedino kaj nemaju neki prostor, mali je pa je preko ljeta uvijek bila gužva. Nisam tamo vec bio od rujna negdje. From Tapatalk with love |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38091 |
Registered User
|
Bil sam u srijedu na pizzi u gore preporučenom Roši, izuzetno sam zadovoljan, veličinom a i okusom mi je vrlo blizu (R.I.P.) Plime ali ne zadnjih godina kad je malo omanula sa lošijim sastojcima, nego čak iz zlatnog razdoblja prije 8,9g. Nisam to očekivao, mislio sam da me se neće previše dojmit. Jedini minusi su, no ništa neoprostivo: loša rasvjeta u prostoru (plavo-bijeli led ko u nekoj hali), te puno masti koje pliva po površini pizze, što se vidi na fotografiji, sve se sjaji (zbog tog špeka), to mi vizualno kvari dojam. Nemaju (više) krušnu peć, no ja imho, ne vidim razliku u odn. na neka mjesta sa krušnom. Tijesto je solidno, umak rajčice fin, sir isto, nije neki najjeftiniji, kao i šunka. Velika je 10 eura, s time da bez problema troje ljudi bi se moglo najesti od 2 velike. Tijesto je u sredini jako tanko a sloj sastojaka debel, tako da nije da se prejedaš kruha. Prilično velika posjećenost objekta za srijedu navečer, znači da ljudi cijene mjesto. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38092 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
A jbt ga... kaj si to Nokio 3310 fotkao?
![]() |
#38093 |
Fresh Juice
|
Rošo je izbacio krušnu peć? A čovjeće, samo obnovljivi izvori. U Ivaniću navodno sad super pizzu ima Pivnica. Nekad je bila dobra i u Ben Maru i 4M, sad nemam pojma kak je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38094 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() |
#38095 |
Fresh Juice
|
Popularno ime ![]() https://maps.app.goo.gl/B7ufjqgfp2Qo...s.preview.copy |
![]() |
![]() |
![]() |
#38097 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38099 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38100 | |
Registered User
|
Citiraj:
@spider Još gori model! Pa ti vidi, pajdo. @maxx Nisam ništa nažalost vidio, no sjećam se da je bila priča po leftardoidnim medijima da se kasnih 90ih u pivnici Bela u tkalčićevoj (danas je tam batak) mogla vidjeti takva rustikalna ikonografija. Ja kad sam bio tamo s frendom za vrijeme rane srednje na nekakvim očajnim homemade ćevapima (djelovali su ko da ih je kuhar ručicama zamijesio neposredno za potrebe narudžbe, od mase random mljevenog mesa) nisam (ni tad) ništa tog tipa vidio; već je bilo post 2000. pa je valjda taktički sklonjeno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|