|
![]() |
#4411 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Uskoro dolazi veliki update za TrueNAS - nativna podrška za Docker - ZFS pool expansion trenutno je RC2 verzija dostupna, ocekuje se final krajem ovog mjeseca. Vrtim RC2, docker radi fantasticno, jedna vritualka manje sada ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4412 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Ovo je za mene a vjerujem i za hrpu drugih gamechanger. Baš je falila ta funkcionalnost. Naravno, ako će raditi kako treba, i nebude problema s reclaimom novog disk spacea.
Sent from AS/400. Zadnje izmijenjeno od: Pupo. 16.10.2024. u 22:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4413 |
Premium
|
Taj ZFS pool expansion je IX sponzorirao da se napravi Cekam njegov detaljni video sto gdje i kako, za sada je samo malo dotaknuo temu https://youtu.be/KGUsqP9VLeQ?si=kmf66ILCn6GO76Mj&t=445 Nasao detaljniji video https://www.youtube.com/watch?v=uPCr...b8QfrLD7Lc1nMW Zadnje izmijenjeno od: RainZG. 17.10.2024. u 00:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4414 |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Ovo je stvarno velika i dugoočekivana stvar za TrueNAS. Vrtim TrueNAS Scale sa 7x18 TB diskovima složeni u RAIDZ2. Imam mjesta za još 5 diskova u NAS serveru tako da u budućnosti mogu proširiti postojeći pool bez nekakvog kemijanja i usto prijeći na RAIDZ3. Samo, ne diram ništa dok ne iziđu još bar dvije verzije nakon inicijalne. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4415 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Bok ekipa, samo da brzinski provjerim s nekim tko je to vec radio, naime u Synology DS213j NAS-u mi od 2 WD Blacka 2TB rikava jedan (disk2, dobio bad sectore), pa sam narucio 2 WD Red Plus 6 TB i zamijenio bih oba. Koliko sam shvatio ispravan postupak je prvo zamijeniti tog zbediranog sa jednim od 6TB, pricekati da se polje rebuilda pa onda zamijeniti i drugoga, pa opet rebuild. Pretpostavljam da ce onda polje automatski narasti na 6TB. Ili? Potencijalni problemi, kvake? Thx ![]() ![]() ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 Zadnje izmijenjeno od: ^SuperUnknown^. 17.10.2024. u 12:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4416 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ako koristis SHR RAID trebalo bi biti kako kazes (u storage manageru provjeri koji tip storage poola imas). Ako si na SHR-u, baci oko na ovo gdje je opisano kako kako povecati pool zamjenom diskova vecim: https://kb.synology.com/en-ca/DSM/tu...R#x_anchor_id6 Mislim da bi to trebalo biti tako kako si opisao, ne vidim neku prepreku. Dvaput prouci upute i postupak i samo pomalo. Nisam na DSM-u 6 pa bi bilo dobro potvrditi da stariji DSM nema neke limite po tom pitanju
![]() |
![]() |
#4417 | |
Premium
|
Citiraj:
Anyway, da - prošlo je sve ok, nisi naveo koji ti je RAID type, kod mene je bio RAID 1. Izvadio disk zbog kojeg se palio alarm i stavio novi disk. Pokrenuo inicijalizacije i sve to skupa, pustio da se sve iskopira automatski i rebuilda/sve što treba, i onda izvadio i drugi stari disk, stavio novi, ponovio postupak i eto, sad se vrte novi diskovi i sve je ok. Ako se dobro sjećam, to kopiranje/rebuild traje dosta dugo (mislim da sam preko noći ostavio da radi), tak da ne očekuj nešto u 10 minuta da bude gotovo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4418 |
Prečupavi mod
|
Da, zaboravio sam navesti tip polja, editirao sam naknadno, da, SHR je ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4419 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Osobno sam to radio dva dana, na način da navečer zamijenim jedan disk i pustim da radi cijelu noć i dan dok sam na poslu. Onda ponovno navečer ubacio drugi i to je to. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4420 |
49%winner
|
A i ja budala zaboravio vec. Prosao sam prije godinu dana istu stvar - SHR, upgrejdao se sa 2x4TB na 2x14TB, DSM 7.x. Sve proslo normalno, pool se povecao nakon dodavanja drugog diska, rebuild je trajao dan-dva po disku.
![]() |
![]() |
#4421 |
Prečupavi mod
|
Super, hvala svima ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4422 |
Prečupavi mod
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4424 |
Premium
|
cini mi se jako dobar hardware za super cijenu https://eu.store.ui.com/eu/en/produc...id=nascompares review https://www.youtube.com/watch?v=rbq2so5S-zI |
![]() |
![]() |
![]() |
#4425 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Da hardware je dobar ali software za sad nema aplikacija, ako upgrejdaju i dozvole docker/Plex...onda ce biti konkurentniji ostalima
![]() |
#4427 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Rješenje je LDAP wrapper, ne vidim ništa bolje trenutno... https://github.com/ahaenggli/AzureAD-LDAP-wrapper Prvi login treba ići kroz web, nakon svake promjene passworda također, kako bi DSM pokupio novi hash. Namjestio Cloudflare tunnel i HTTPS certifikat za enkripciju od Cloudflarea do NAS-a, zasad sve super radi.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4428 |
49%winner
|
Se dogodilo kome da mu je Hyper backup nakon integrity checka prijavio da je backup destinacija korumpirana i bacio je u "read only" mod, tj više ne radi backup na destinaciju i ne mogu pokrenuti novi integrity check, ništa. Radi se o lokalnom backupu NAS-a na vanjski disk. DS220+ je u pitanju. "Backup task was unable to run due to errors found at the backup destination. The following files were found broken in the latest integrity check and cannot be restored. There may be other broken files which were not detected this time. If you have further questions, please contact Synology support." U popisu korumpiranih fajlova su uglavnom neki fajlovi od Active backupa. Ovako to izgleda u Hyper backupu: https://i.imgur.com/thlSdIn.png Ako je netko uspio nešto riješiti, a da nije morao brisati i nanovo kreirati backup, slušam! RAM sam testirao, prošao je (imam 8GB Kingston ECC keks unutra, na whitelisti je). Disk ću pročešljati tek kada se uvjerim da moram krenuti s novim backupom od nule, dotad ne bi dirao disk zbog podataka i verzija istih.
![]() |
![]() |
#4429 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Synology-SA-24:19 Synology Photos (PWN2OWN 2024) Patchano je prije par dana, tjedan, ali i dalje ako netko ima Synology Photos publicly available obratite paznju da ste updateali. To je RCE vulnerability pa nije za salu. https://www.synology.com/en-global/s...ology_SA_24_19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4431 | |
49%winner
|
Jedno pitanjce... Drzi netko od vas NAS blizu UPS-a? Pretpostavljam da je to oke, godinama mi tako stoji, ali nedavno mi je fejlao backup na vanjski disk i poceo sam zabrijavati da je mozda do toga. Citiraj:
https://kb.synology.com/en-au/DSM/tu...Synology_NAS_7 Kod mene je isto rucno podesen DNS da mi se ne pokolje s postavkama na razini mreze jer imam adbloker. To je svakako ok ako rucno podesis, ali ne pada mi na pamet zasto bi failao.
![]() |
![]() |
![]() |
#4433 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4434 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
UPS mi je radio problem jedino s powerlineom, mreža je pucala kad je UPS bio spojen na powerline pa sam ga morao spojiti na drugu utičnicu. Backup na vanjski disk nikad nije pukao, a preko ABB-a mi puknu zbog šugavog VSS-a u Windows 11, nešto su smrdali u odnosu na 10-ku.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4435 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
![]() |
#4436 | |
49%winner
|
Citiraj:
Meni je NAS na UPS-u. Al da, cijelo vrijeme je tu negdje pored njega.
![]() |
![]() |
![]() |
#4437 | |
EMP moderator
|
5 min. Citiraj:
BTW, je li netko integrirao mrežne drivere u ABB recovery ISO? Ne prepoznaje novije mrežne kartice pa moram ručno dodavati.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4438 |
49%winner
|
A ne znam, probao sam svasta, od reconnecta i reboota svega... On vidi disk i sve, samo je backup corruptan i nema opcije resume ni fix. Ode u read only mod i bok. Disk je dobar, pregledao ga opet sa surface testom.
![]() |
![]() |
#4439 |
BIND SOFT d.o.o.
Datum registracije: Feb 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4440 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@domy UPS vjerojatno ima nekakav EMI / RSO filter a to (može) smetati PowerLine. @all Na NAS - u je poželjno postaviti fiksne mrežne postavke (uključujući DNS - ove). Također je "pravilo" da se u postavkama DHCP Servera isključi (oslobodi) blok ip adresa koje se koristi za klijente sa fiksnim mrežnim postavkama. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|