Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.10.2024., 14:59   #5281
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Izet Fazlinovic Pregled postova
Ok, ti radi što želiš ali nemoj ljudima govoriti da mogu balkon, kakav god on bio, zatvoriti bez ičega i pretvoriti o sobu, totalno krivo i ne smiješ to raditi bez dozvole. Bio stan ili kuća svejedno, ne ulazim u to da je u stanu kompliciranije zbog suvlasnistva i postat ce jos kompliciranije.
Zatvoriti lođu/balkon bez promjene namjene može se bez građevinske dozvole, ali radi glavni projekt po pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, a koji opet mora biti uslađen s prostornim planom, zakon o suvlasnistvu itd.
Odi malo i čitaj mišljenja ministarstva graditeljstva, pa ne pišem bzvz, bavim se projektiranjem već 15 god.

Puno ljudi zna više od mene. Pišem o svojem slučaju i slučaju balkona koji je uvučen u kuću. Za sve ostalo sigurno treba papirologije.
Ugodan vikend.
Staro 18.10.2024., 20:13   #5282
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Izete, mašio si. Kolega je jasno objasnio o kakvom se slučaju radi. Ljudi su u za to povoljnom trenutuku legalizirali neku nadrestrišnicu i onda naknadno dodali zidove. To naravno nije nešto što je primjenjivo u svim nego samo u takvim određenim situacijama.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 20:23   #5283
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Zar nije netko trebao izaći na teren u procesu legalizacije i vidjeti da je to terasa?
Staro 18.10.2024., 20:34   #5284
Izet Fazlinovic
Premium
Moj komp

Izet Fazlinovic's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Ma naravno, i legalizirala se terasa, balkon.... (unutar ili izvan gabarita kuce tak svejedno)...i to ti nimalo ne da pravo isto zatvorit zidovima i pretvorit u sobu...niti ako placas 120m2 komunalija da imas sad pravo zatvorit tu terasu ako je unutar te kvadrature. I ako su pogresnu uzeli kvadraturu za komunalije, nije to mjerodavno nego sta si legaliziro. Sta mislis da ce te inspekcija trazit, rjesenje o izvedenom stanju koje je po zakonu o gradnji mjerodavni akt legalnosti, ili racun od holdinga gdje se vidi koliko si platio komunalija?
Ne znam kako da vam objasnim pa se iskljucujem. Zivjeli.
Izet Fazlinovic je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 20:37   #5285
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Hoću reći da je vjerojatno netko odgovoran vidio nešto čega nije bilo
Staro 18.10.2024., 20:56   #5286
mkey
Premium
Moj komp

Ja imam slučaj prijatelja na 150m zračne linije koji je uredno, kada se to moglo, legalizirao nadstrešnicu i to kao poslovni prostor. Nadstrešnica u produžetku prostora (apartmana) koji je komplet legaliziran kao poslovni prostor.

Bivši kolega mi je pričao da je njegov susjed legalizirao kokošinjac. Vidio se nekakav tlocrt iz zraka, nudili su mu da mu to legaliziraju i prošlo je bez problema. Sve što se legalizirati dalo legalizirao se. Pričamo od periodu od prije 10-12 godina. Ja ljudi stvarno ne znam u kojoj vi državi mislite da živite.

I to je sve ništa prema komediji koja bi bila kada bi išao još jedan val legalizacije. E TO bi bilo kino.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
Staro 18.10.2024., 21:12   #5287
siloman
Premium
Moj komp

siloman's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
U doba kad je išlo snimanje prije legalizacije, mnogi su na pašnjake postavili nadstresnice, cerade, crijepove na pod i nekako to uspjeli legalizirati i tako dobiti "gradevinsko" zemljište..
Staro 20.10.2024., 11:59   #5288
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Adaptacija kuće/stana

Citiraj:
Autor Izet Fazlinovic Pregled postova
Da li je legalno zatvorena? Lođa ti je išla u obracun s koeficijentom, ako je uopce isla u obracun. Spajanjem s dnevnim ide bez koeficijenta i stan/zgrada bi imala vise povrsine, automatski se opet mijenjaju prostorno planski parametri i mora se na gradevinsku.
Lođa je zatvorena svim stanarima dok se zgrada još gradila prije nego se itko uselio. Drugim riječima nije naknadno zatvarana.

Ali budem svakako provjerio. Hvala ti na detaljnom objašnjenu i savjetu!

Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
Zar se ne gleda zid između lođe i stana kao vanjski zid koji je time automatski zajednička površina svih suvlasnika + pretpostavljem da je i nosivi zid?
Zid između lođe i dnevne sobe je običan pregradni zid od cigle u mojem slučaju. Cijela ta zapadna strana sobe nema zida već su dva velika prozora od zida do zida na lođi i na sobi.

Zadnje izmijenjeno od: medo. 20.10.2024. u 12:08.
medo je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2024., 11:30   #5289
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Da li je itko od vas radio kakvu ventilaciju u podrumu koji je suteren?
Znači imam prozor, ali nije dovoljno za odraditi kvalitetnu ventilaciju i provjetravanje.

Koliko sam razumio čitajući, potrebna su dva usisnika zraka, jedan da usiše zrak iz podruma, i drugi da ubaci vanjski zrak u podrum?

Vidim da se vrte ove reklame sa rekuperatorima zraka, ima li kakve koristi od toga.

nacrt-sobe

U prilogu nacrt sobe.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2024., 12:06   #5290
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ako ćemo gledati pasivnu cirkulaciju zraka, topli zrak se diže dok hladni zrak spušta jer je teži.

Logika bi bila imati dva otvora postavljena na različitim visinama.

Sigurno da bi ventilacija bila još bolja kad bi ti otvori imali svoje ventilatore i da se po mogućnosti nalaze na suprotnim krajevima prostorije.

Ako prostorija ima hladnu i toplu stranu to se isto može iskoristiti za poboljšanje cirkulacije zraka gdje zrak kreće od hladne strane prema toploj.
Staro 21.10.2024., 12:17   #5291
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Ako ćemo gledati pasivnu cirkulaciju zraka, topli zrak se diže dok hladni zrak spušta jer je teži.

Logika bi bila imati dva otvora postavljena na različitim visinama.

Sigurno da bi ventilacija bila još bolja kad bi ti otvori imali svoje ventilatore i da se po mogućnosti nalaze na suprotnim krajevima prostorije.

Ako prostorija ima hladnu i toplu stranu to se isto može iskoristiti za poboljšanje cirkulacije zraka gdje zrak kreće od hladne strane prema toploj.

Ok, hvala na savjetima.
Jel ovo o čemu pričamo spada u kategoriju DIY, ili postoje gotova rješenja?
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2024., 12:27   #5292
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Imam “norveški” radijator na struju. Stavljen je prema uputama na suprotni zid od prozora.

Hladni zrak ulazi kroz prozor i pada na pod. Na suprotnoj strani sobe ga vuče radijator i diže gore. Zatim ide po stropu i spušta se do prozora i tako u krug. Pasivna cirkulacija.

Kada je prozor zatvoren cirkulira sporije jer se tada zrak manje hladi kod prozora.
Staro 26.10.2024., 12:52   #5293
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Znam da je za zgrade drukčije. Ne miješam ništa. Pišem o svojem i sličnim slučajevima. Naveo sam gore potrebne uvjete da se takvo nešto može zatvoriti. Meni ionako sve naplaćuju kao da več je zatvoreno sve .

walbandon
Žviš u kući, ili u stanu?
Kuca (2 etaze)
Staro 26.10.2024., 12:56   #5294
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Terasa je nešto drugo. Ako je pod krovom i ako je legalizirana kao takva, ne moraš nikoga ništa pitati niti ikakvu dozvolu tražiti.
Izvor? Moja kuća. Imam 25 m2 natkrivene terase koja je legalizirana kao dio kuće. Mogu podići zidove i napraviti sobu, bez da ikoga išta pitam.

Balkon je posebna priča. To treba pitati.
znaci ovo o cemu pricam je prostor u ravnini s mojom 2 etazom, ispod kojeg se nalazi prostorija("garaza") od 1 etaze-prizemlja
Staro 28.10.2024., 07:44   #5295
benny_blanco
another brick in the wall
Moj komp

benny_blanco's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Jel uzimao tko u zadnje vrijeme stambeni kredit? Zanima me kakve su u prosjeku kamatne stope po bankama
benny_blanco je offline   Reply With Quote
Staro 28.10.2024., 08:03   #5296
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Citiraj:
Autor siloman Pregled postova
U doba kad je išlo snimanje prije legalizacije, mnogi su na pašnjake postavili nadstresnice, cerade, crijepove na pod i nekako to uspjeli legalizirati i tako dobiti "gradevinsko" zemljište..
Ovo nije istina.

Ja i dalje imam poljoprivredno zemljište sa legaliziranim objektom.
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 28.10.2024., 09:03   #5297
adaksinjo
Premium
Moj komp

adaksinjo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
@benny - računaj oko 4%. u teoriji, a i iz iskustva, najbolje ćeš proći u banci u kojoj imaš sve. svakako prošeći do barem 3-4 banke i traži pisanu ponudu, na kraju se s tim ponudama vrati u svoju banku, stavi ih na stol i spustit će ti kamatu da bude ista ili niža od najpovoljnije konkurencije.

prije 4 godine 3,40%, trenutno 4,30%, oba stambeni zaba. puno ovisi o tome ide li zalog banke na nekretninu ili ne, erste je nudio 3,99% ali sa zalogom, a to je no go.
adaksinjo je offline   Reply With Quote
Staro 28.10.2024., 09:04   #5298
siloman
Premium
Moj komp

siloman's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Ovo nije istina.

Ja i dalje imam poljoprivredno zemljište sa legaliziranim objektom.
Nespretno sam se izrazio, zato su bili navodnici..imas poljoprivredno zemljiste ali imas i objekat od 40 kvadrata u kojem po ljeti dolaze slovenci
Staro 28.10.2024., 14:51   #5299
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor adaksinjo Pregled postova
@benny - računaj oko 4%. u teoriji, a i iz iskustva, najbolje ćeš proći u banci u kojoj imaš sve. svakako prošeći do barem 3-4 banke i traži pisanu ponudu, na kraju se s tim ponudama vrati u svoju banku, stavi ih na stol i spustit će ti kamatu da bude ista ili niža od najpovoljnije konkurencije.

prije 4 godine 3,40%, trenutno 4,30%, oba stambeni zaba. puno ovisi o tome ide li zalog banke na nekretninu ili ne, erste je nudio 3,99% ali sa zalogom, a to je no go.
Pričate o nominalnoj stopi ili EKS?
Staro 28.10.2024., 20:46   #5300
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
U ovoj državi je lud onaj tko sve legalno radi. Daleko najbolja opcija je žongliranje između teške ilegale i prihvatljivog ponašanja .
Sad si gledam za uzeti neko poljoprivredno zemljište gdje bi napravio drvenu kućicu od 40ak m2 u nekoj pripizdini s izvorom ili podzemnom vodom. Struja se lako riješi s power bankom i solarima.
Staro 28.10.2024., 21:04   #5301
mkey
Premium
Moj komp

Može se legalno graditi na poljoprivrednom zemljištu (manji objekt na dovoljno velikom zemljištu), ali naravno problemi ishodovanja papirologije su uvijek isti.
Staro 30.10.2024., 10:03   #5302
devaa
Banned
Moj komp

Datum registracije: Mar 2013
Kak sam obećao povratna info. dvokrilna, prozor, zatvaranje balkona, tri fiksna komarnika, sve zajedno sa demontažom i montažom cca. 2500 eura.

https://ibb.co/y6FGJ5v
https://ibb.co/374xnsy
https://ibb.co/8Mr7y6r
devaa je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2024., 10:38   #5303
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Hmm zvuci jeftino? nedavno 2x3krilna prozora(svaki 2m) i zatvaranje balkona 3.30m, otklopno klizna, sve skupa 5k eur
Rolo komarnici
webstartm je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2024., 10:48   #5304
devaa
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor webstartm Pregled postova
Hmm zvuci jeftino? nedavno 2x3krilna prozora(svaki 2m) i zatvaranje balkona 3.30m, otklopno klizna, sve skupa 5k eur
Rolo komarnici
I mene je ugodno iznenadila cijena, salamander mi je recimo poslao ponudu samo 2700 za ova dvokrilna vrata. Poslao na xy mjesta upite, na kraju mi iz familije preporučili firmu iz Čakovca, jer su radili pvc stolariju na par mjesta.
familiji, kumovima, prijateljima, itd...

Zadnje izmijenjeno od: devaa. 30.10.2024. u 10:57.
Staro 30.10.2024., 10:52   #5305
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor devaa Pregled postova
I mene je ugodno iznenadila cijena, salamander mi je recimo poslao ponudu samo 2700 za ova dvokrilna vrata. Poslao na xy mjesta upite, na kraju mi iz familije preporučili firmu iz Čakovca, jer je radio pvc stolariju na par mjesta.
familija, kumovi, prijatelji, itd...
Koja firma iz Čakovca ako nije tajna? Ja sam unazad 5 godina mijenjao stolariju na maminom stanu i na vikendici. Uzeo sam u Zadolu iz Preloga, ali tam mi je frend radio na ponudama pa sam i kao neki popust dobio.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2024., 10:55   #5306
devaa
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Koja firma iz Čakovca ako nije tajna? Ja sam unazad 5 godina mijenjao stolariju na maminom stanu i na vikendici. Uzeo sam u Zadolu iz Preloga, ali tam mi je frend radio na ponudama pa sam i kao neki popust dobio.
Naravno, budem i bacio fotke kad namontiraju.

https://tkalcecmont.com/
Staro 30.10.2024., 12:18   #5307
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Ne znam ništ o njima. Javi dojmove.
Staro 30.10.2024., 13:59   #5308
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Baš sam tom frendu poslao poruku da ga pitam za njih, veli da su dobri. U stolariji je već 15-ak godina pa zna konkurenciju dosta dobro.
Staro 30.10.2024., 20:06   #5309
adaksinjo
Premium
Moj komp

adaksinjo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
Pričate o nominalnoj stopi ili EKS?
EKS.
adaksinjo je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2024., 21:31   #5310
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor benny_blanco Pregled postova
Jel uzimao tko u zadnje vrijeme stambeni kredit? Zanima me kakve su u prosjeku kamatne stope po bankama
Upravo gledam po bankama, kamate su otisle u pm.

Kad bi negdje uspio iskamcit 3.5% za stambeni bio bi presretan.

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
U ovoj državi je lud onaj tko sve legalno radi. Daleko najbolja opcija je žongliranje između teške ilegale i prihvatljivog ponašanja .
Istina, samo da je imat bar pola love sto ti treba npr. za stambeni to bi bilo super.

Ovako kad nemas onda sve moras ic po ps-u jer sve moras pravdat.

Iz onog sto sam vidio, sto ljudi imaju vise love to vise muljaju na sve strane, a mi sirotinja sve po ps-u i jos nas na kraju izjebu.

Ja npr. ne smijem imat parking ispred kuce na koji se ulazi pod 90 stupnjeva u odnosu na cestu, al ovi sto zgrade izvuku na doslovno metar od ceste oni smiju sta hoce. Pa jebem ti zakon i drzavu.
Cuky je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na