|
![]() |
#3331 | |
Poludrago kamenje
Datum registracije: Apr 2023
|
Citiraj:
Tako da sjedimo i čekamo da vidimo što će nam se prikazati na routerima i mobovima kod mapiranja ![]() EDIT: na prethodnoj stranici na dnu je moj post o novom spektru koji ide ovaj petak 18.10. pošto je okrenuo novu stranicu pa pol vas neće to pročitati |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3332 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Ima povrat 14 dana, tako da ako nesto nije u redu valjda se moze vratit. Meni je sve proslo ok. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3333 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
Primjetio prošli tjedan.... taman bio namjestio B3 Cell Lock... i nakon par dana nemam interneta više, maknem Cell Lock, a ono B3 ima drugi EARFCN i spaja se na drugu B3 ćeliju... Tak da za sada ne stavljam Cell Lock, pogotovo sad ovo kaj si najavio za 18.10... dok vidim koje će mi ćelije koristiti....
![]() |
![]() |
#3334 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
Provozao sam se sa Cellmapperom da dodam 5G frekvencije, ali podatci nikako da osvanu. Plus vidim da ću morati ponovno u narednim tjednima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3335 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
Kod mene je Telemach B3 na 20 MHz, ne znam zašto je u tebe 15 MHz. Bolje imati 5G router pa za privremeno staviti samo 4G ako imaš problema sa brzinama a poslije vratiš da koristi 5G kada primijetiš da su neke bandove prebacili na 5G ![]() Telemach pušta pola B28, pola N28 i taj N28 je na gNB-u, nešto oni kuhaju i vjerojatno će skroz maknuti B28 pa ga više nećeš ni imati na 4G-u i vjerojatno zato čudni problemi s brzinama. Al ćeš dobiti B20 sa istim bandwidthom, ajde ![]() Što se tiče cellmappera, još prošle godine smo pisali da se 5G NSA ne može mapirati jer se kod N ćelija ne vidi gNB ID tornja što je cellmapperu bitno, to se vidi samo kod 5G SA mreže. HT je izuzetak jer postoji "rupa" pa oni koji na mobu stave Telemach SIM i preko NetMonstera podese "NR only", spajaju se na HT N78 ćelije di se vidi i gNB što cellmapper snimi pa se pod HT 5G kartom prikažu ti tornjevi kao SA iako to nisu (još) ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3336 |
Poludrago kamenje
|
Telekomi su noćas prebacili B20 na novi spektar, promijenio se EARCFN i smanjen je bandwidth, sa 15 na 10 MHz (što znači malo manje brzine) Sada i Telemach može početi paliti svoj novi B20 band (isto na 10 MHz) Zadnje izmijenjeno od: Tirkiz. 16.10.2024. u 10:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3339 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Ekipa jel ima netko problema možda sa ispadima net-a zbog ovih njihvoih rošada oko bandova? Jučer oko Dugog Sela sam primjetio da mi sve normalno piše da imam net na mobitelu, ali kada sam krenuo surfat nulla bodova - piše da sam diskonektan. Pa u flight mode i odjednom proradilo. Jutros mi se isto dogodilo u Gornjem Vrapču, ista shema, primjetio sam kad mi nisu bile isporučene poruke na Whatsapp-u... Mreža je HT i Telemach. HT mi se jutros zbrejkao, a Telac jučer :/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#3340 |
Poludrago kamenje
|
Ima ispada, pisali su i na drugim forumima a i HT i A1 su imali prekjučer na faceru objave o mogućim ispadima (iako nisu naveli zbog čega), tako da samo strpljenja idućih tjedana, promjena spektra ne može proći bez gašenja radija, rekonfiguracije i ponovnog paljenja i nade da će sve raditi a ne srušiti se ![]() Koliko sam vidio, telekomi to rade istovremeno po noći pa zato više njih ima prekid istodobno |
![]() |
![]() |
![]() |
#3341 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Ma i pretpostavio sam da će biti nekih glitcheva zbog toga, ali reko idem pitati ovdje, ništa ne košta... A jel su dali ikakav info koliko će im to trajati? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3342 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
Pretpostavljam tjednima/mjesecima jer se rješava band po band s razmakom između do tjedan-dva gdje se testira jel sve ok pa na idući band i tako dok ih sve ne riješe |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3343 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Znači LTE B28 bi mogao biti isključen/prenamijenjen?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3344 |
Poludrago kamenje
|
Biti će prebačen na NR5G N28, neće više postojati pod 4G/LTE Jer je frekvencija 700 MHz od početka namijenjena za 5G ali privremeno ju puštaju i kao 4G (da imamo dodatni bandwidth 10 MHz u agregacijama) jer su svi čekali ovaj petak da krenu u primjenu novog spektra Za 4G široko pokrivanje po HR će sada svi imati B20 800 MHz a HT uskoro i B8 900 MHz kada ugasi kompletno 3G za koji mjesec A na 5G široko pokrivanje će svi raditi sa ovim NR5G N28 700 MHz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3345 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Tirkiz jel ovo špekulacije ili znaš od nekud da će HT aktivirati B8? Sjećam se bila je negdje diskusija o gašenju 3G mreže ili tu ili na nekom drugom forumu da se vjerojatno 3G spektar trajno gasi zbog smanjenja troškova. To bi bila odlična vijest da prebace 3G spektar na 4G. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3346 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
Ako je gledati po DT-u kojeg HT kopira, sadašnji 3G B8 ide na 4G B8 jer su tako napravili i u Njemačkoj |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3347 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Eto meni od jutros proradio VoLTE u Telemachu kad je spojen na HT-ovu mrežu. Do sada je VoLTE radio samo s Telemachovim odašiljačima. Nažalost još u uvijek ne vidim Telemachov B20. Zadnje izmijenjeno od: BinaryJesus. 18.10.2024. u 11:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3348 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2017
|
Ovim smanjivanjem bandwicha sa 15 MHz na 10 MHz za band b20 je sada donijelo još manju brzinu, a ionako je bila mala brzina preko te frekvencije, što su onda postigli s tim potezom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3349 |
Premium
Datum registracije: Jun 2012
|
Smanjili su jer je na B20 došao Telemach kojeg prije nije bilo tu. Sad svi 3 imaju po 10 MHz, a B20 ionako nije band za brzinu nego pokrivenost. U privtku je tablica koju sam sklepao usporedbom starih i novih popisa frekvencija koje je objavio HAKOM i gledanjem CellMapperove karte. Nije još završena i moguće je da ima grešaka, ali mislim da sam razlike staro-novo dobro dobro popisao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3350 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2016
|
Na forum.hr u Telemach temi se piše da je VoLTE proradio i da treba birati broj *160#, te restartati uređaj i VoLTE uključiti u postavkama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3351 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Totalno, jutros gledam neki video na YouTube i šteka u 360p, a prije sam mogao gledati u 720p bez problema. Baš je pametan potez...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3352 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2017
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3353 |
Premium
|
Ohoooo... Jutros me docekalo iznenadenje.... Sada kada ne radi 5G po noci mi ss spaja na 3+3+1+20... Kada se upali 5G, gasi jedan B3. ![]() Sent from my OnePlus 12 using Tapatalk
![]() |
#3354 |
Poludrago kamenje
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3355 |
Premium
|
![]() |
#3356 | |
Poludrago kamenje
|
Citiraj:
Probaj po noći ili rano ujutro kada to vidiš restartat konekciju ili cijeli router pa da vidiš hoće li u agregaciji prikazati N78 (ne bi trebao ako je ugašen) Po slikama taj ZTE očito radi samo 4CA i po danu i po noći di po danu nemaš B3 20 MHz, pitanje je jel stvarno ugašen (možeš mobom provjeriti ako se slučajno spaja na B3 i jel onaj od 20 MHz) ili ga ZTE ne koristi na takvoj agregaciji sa upaljenim N78 EDIT: a što se tiče gašenja N78 po noći, očito je sada manje opterećenje na tvom tornju pa je počelo gašenje viših bandova koji imaju najmanji domet. Nafrlji download nekog large filea (10+ GB) po noći pa vidi hoće li ti ga upaliti nakon nekog vremena ![]() Zadnje izmijenjeno od: Tirkiz. 21.10.2024. u 12:36. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3358 |
Poludrago kamenje
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3359 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Sent from my SM-S928B using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3360 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Pozdrav ekipa. imam par pitanja i molim za savjet, imam vikendicu i htio bi internet, postoji fiksni tel. prokljucak ali je max brzina 4mbps, dakle ostaje jedino mobilni internet sa gsm karticom. 1: ima li netko uvid u mape sa pokrivenoscu signalom 2: koji router kupiti, ili pristati na ono kaj nudi tcom 3: postoji li neka vanjska antena koja bi poboljsala situaciju ako je signal los? evo i lokacije vikse: 45°29'22.5"N 16°00'51.5"E hvala unaprijed... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|