|
![]() |
#571 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Ljudi koje znam da kupuju zlato, kupuju ga fizički i drže ga kod sebe ili u sefovima u banci. Citiraj:
I bili ti tome vjerovao ? ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#572 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Hvala, ali ljudi tu pišu da treba ulagati u srebro i bakar. Pa neće valjda fizički kupovati srebro i bakar i spremati ga u sefove? Koje zlato ekipa kupuje za ulaganje? Znam osobu koja kupuje lancice i privjeske pa joj govorim da je to bacanje para jer ne može natrag dobiti toliko koliko je uložila budući je kupila obrađeno zlato. Poslano sa mog S23 Ultra koristeći Tapatalk
![]() |
#573 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.centarzlata.com/kategori...zlatne-poluge/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#575 | |
Premium
|
Citiraj:
O zlatu i srebru i govorim. Ovdje isto neki prodavači zlata daju tu mogućnost, ali nekako bih se okladio da nije baš previše popularna ta mogućnost. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#576 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
Citiraj:
kripto: kripto je najvolatilniji oblik ulaganja i s razlogom je mamac za ljude koji žele nešto preko noći. po meni je za to potrebno veliko znanje i edukacija i spremnost da si u jednom trenutku na velikom gubitku a onda opet se možeš dignuti jako visoko. ne bi preporučio skoro pa nikome. zlato i plemeniti metali: kupi, spremi , zaboravi. jebeno zaboravi na 10 ili više godina. čuva vrijednost novca, ali to je to - nema zarade niti je ikada bilo. u ludoj sreći zlato može pasti jako nisko zbog nečega i ako tada kupiš i onda u dvostrukoj ludoj sreći poraste u slijedećih 5 godina i vadiš ga van. najkonzervativniji način ulaganja. zarada minimalna. dionice: po meni moderan i učinkovit način ulaganja. zapravo mi je najdraži i mislim da je najbolji i najučinkovitiji. potrebno je znanje. za day trading veliko, za kupiti velike igrače poput podravke ili jamnice ili amazona, google, apple samsung i slično --- nije baš. tržište dionica je volatilnije od metala, ali kudikamo stabilnije od kripta. oduvijek su rasle i oduvijek su prlazile kroz periode gdje dolazi do korekcije i onda opet se dižu. naravno IT inudustrija, medicina i slične dionice --- svaka ovisi ovisi i o nekim drugim stvarima.. recimo ako ponestane srebra --- a neće jer ga ima masu --- mogle bi pasti dionice proizvođača kojima treba srebro jer neće moći proizvoditi i ... znate već... ovdje se malo stvar komplicira jer danas postoje stranice koje automatski rade za vas, a i sto tako ima stranica koje su se potpuno otvorile za mase i ne naplaćuju gotovo ništa od transakcija - baš ništa osim razliku u spreadu islično za razliku od day tradenja i kupovine gdje vam broker uzima stalno pare i ako nema zarade na dionici u duplom ste gubitku banalno rečeno. ETF indeksi u slijedećih par tjedana platiti ću savjetnika (100 eura je sat) da mi pomogne (under 10k eura) razvrstati sve što imam u etf i prst u uho. ajmo reći da je to najsigurnije što se može doći a da nije fizikalija. fondovi - nula bodova građevina: odlična zarada - potreban veliki kapital za početak. borba sa vlasničkim listovima jer skoro pa ništa nije 1/1 u zagrebu i ostatku zemlje. trenutno imam u SHIBA kriptu 100 dolara --- bilo je 400 ali je naravno otišlo u kurac. kao fol bit će laka zarada u godinu dana. pametnom dosta. u srebru fizičkom imam nešto -- ne znam di mi je to . negdje na selu spremljeno boktepitaj gdje. još od 2012. kupio sam dionice SPANA. to mi je najbolja investicija do sada. ovu siću koju imam sada ću bacit u etf u nadi da neće inflacija pojest. rast je cca 8 do 18, 20 posto godišnje ... ovisno o godini. rekao bih 12 posto prosjek što je skroz ok. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
@tizhu Hvala, sada sam tek siguran da ne znam nista. ![]() Mislim da cu i ja morati platiti savjetnika ako odlucim krenuti u to. Procitao sam negdje da ima neka "Tetka" koja dobro barata sa tim i daje "instrukcije". Cini mi se oko 300€ kosta taj neki pocetnicki tutorial kod nje. Za 3-4 godine cu i ja vjerojatno nekih 100-150k€ uloziti u nekretninu, ali za sada bih se malo igrao sa necim drugim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#578 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
dionice i fondovi
100-150k u nekretninama je nista. Ako kupujes prodajes moras neko vrijeme biti u leru da ne bi platio porez na zaradu. Kupnja i prodaja nektretnina je takva da trebas uvijek jedno oko imati otvoreno, cak dok spavas da ubodes priliku i naravno biti “u điru”. Ako ćeš graditi, tu je priča drukčija, puno se više isplati, ima vise rada ali i na kraju prihod je bolji. Ali moras imati jako jako kvalitetnu ekipu s kojima ćes surađivati. Ali tu smo već offtopic ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#579 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#581 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
Citiraj:
vać sam se pretplatio na mejlove i dopisivao u dva navrata. maltene smo sve dogovorili osim što se dvoumim između tih sat vremena i tri sata, ali to je manji problem. ![]() Citiraj:
ima moro - mislim da su slovenci i imaš u austriji bar tri dobre trgovine plemenitim metalima. vjerojatno puno više ih ima. ništa ne prijavljuješ na granici ispod neke svote - mislim da je 10 ili 20 hiljada eura - uglavnom kao i da nosiš gotovinu u istom iznosu. što imaš više mase to ti je bolje raspitati se tko nudi bolju cijenu za otkup. u malim količinama odeš do najbližeg ili što ti je najjednostavnije. razlike u spreadu znaju biti i po 3,4,5 posto od trgovine do trgovine. nije loše malo vremena potrošiti u istrživanju. Zadnje izmijenjeno od: tizhu. 28.08.2024. u 21:37. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#582 | |||
Premium
|
Citiraj:
Ta tetka mi je iskakala na Linkedinu, sjećom se da je jednom komentirala nešto na temu prava, i to toliko glupo je bilo da sam stavio block all status updates from tetka ![]() Citiraj:
Dvije godine moraš držati nekretninu da te ne bi kačila porezna na razliku između kupljene i prodane cijene. Ali i to se lako riješi, na ugovor o kupoprodaji napišeš cijenu za koju si kupio, a razliku do stvarne cijene ti kupac isplati u cashu. Što se tiče gradnje, kupi zemljište, ishodi građevinsku, kreni graditi, računajte da za zgradu bez lifta srednje klase sa nekih 8 stanova treba za izgraditi i opremiti cca 800.000,00 eura na više. pokvareni građevinari, rast cijena materijala, prirodne nepogode, svaka čast ljudima koji investiraju u nekretnine na taj način, moraš imati ili jako puno para, ili čelična muda Citiraj:
Nisam prodavao, ali prodavali su poznanici. Najaviš se da dolaziš, oni spreme pare i to je to. SVi ti gledaju cijenu zlata na svjetskom tržištu, i čisto sumnjam da će ti netko dati ekstra bolju ponudu. In other news, uvodimo porez na nekretnine ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
The mighty pirate
|
Svaki put kad vidim te "tetke" i savjetnike koji se razbacuju znanjem razmislim dvaput i zapitam se...ako to ima u malom prstu, zašto ne šuti i trpa na svoj račun dok ide, nego ovako altruistički prodaje znanje za manje novaca nego što je za to isto vrijeme mogla okrenuti.
![]() |
#584 | |
Premium
|
Citiraj:
https://mytetka.com/about/ Svi stavovi izneseni na ovom blogu su isključivo moji. Nisam financijski, porezni niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja ništa takvoga. Za savjete (pogotovo investicijske), potražite pomoć stručnjaka. Well, barem žena priznala da nije stručnjak ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
dionice i fondovi
Ne znam sta vam tu smeta, ja sam vise manje sve naucia, i tako i pocea ulagat u etfove,preko tonivitali (bivsi skrtiotocanin), manje tetka i ostali blog postova. Jednostavno pisano, za “obicnog” covjeka. Ljudi su svoj hobi, strast i interese donekle monetizirali na nacin prodaje seminara, konzultacija i slicno, sta je naravno meni potpuno u redu, i vec videno u raznim drugim bransama. I dalje ti je njihov content potpuno besplatan i sasvim dovoljan za zapoceti ulaganje. Svakako mogu preporucit tonivitali blog za pocetnike u ulaganja. Sent from my iPhone using Tapatalk Zadnje izmijenjeno od: prileee. 28.08.2024. u 23:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#586 |
The mighty pirate
|
Pa u principu "savjetnik" danas može biti bilo tko. Dovoljan ti je Microsoftov Copilot, ChatGPT, Siri ili bilo kakav drugi AI asistent koji će ti ispisati blog post sa već prožvakanim činjenicama. Ok, ljudi oduvijek gledaju kako će uz što manje truda pretvoriti 1 nečega u 100 nečega, ali po čemu se to razlikuje od igara na sreću ili zvanja Vidovitog Milana da ti kaže koje brojeve da igraš na lotu. Podržavam istraživanje i učenje, ali samoprozvane savjetnike i stručnjake bih zaobišao u širokom luku. Evo što Copilot kaže, nakon što sam mu rekao da me zanima kako od uloženih 15k eura dobiti 30 u roku godine dana i da me zanimaju samo nisko rizične investicije ![]() Što će ti ikakav savjetnik danas? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#587 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
dionice i fondovi
Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: spawn. 29.08.2024. u 13:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Da ne qvotam sad sve i nista ,sta se tice zemlje i gradnje i prodaje ,zemlju na prodaju ne nikako jos ako je uz more ,najam da sa pametnim ugovorom koji ukljucuje sve pa i postotak inflacije u naredenih 10g. Ko ima viska para ulažite u zemlju (nemora bit tik do mora) pare na banci propadaju. Sent from my SM-S918B using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#589 | |
tiki
|
Citiraj:
Ulaganje je invidualan pojam i to što jednome paše ne paše drugome. Netko bi više rizika, netko manje, netko kraći rok, netko dulji, netko je vegetarijanac i ne želi ulagati u fondove koji kupuju dionice Svinjokolja d.o.o. Ono gdje financijski "strućnijak" može pomoći je uputiti te u što sve postoji i koje su ti opcije i ubrzati ti proces ulaganja. Osobno ne bih takvo što platio jer bih radije prokopao sam, ali ima ljudi koji više vole doći na gotovo i porazgovarati s nekime tko ima više iskustva i više znanja oko svega toga, a ljudski je ćovijek a ne AI koji uz korisne savjete ti može isto tako savjetovati da ako si depresivan da skočiš s mosta i slične gluparije. Tako da ne, savjetnik ne može biti bilo tko jer moraš za početak znati sve vrste ulaganja, prezentirati to čovjeku, predstaviti mu rizike, predstaviti mu dobre strane, vidjeti s njime što ga zanima... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#590 | |||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Volatilnost je dobra, i tko god želi zaraditi na bilo čemu, treba volatilnost. Od stabilne cijene nema zarade. Da, kripto mami ljude koji se žele obogatiti preko noći, no to uspiju rijetki i to ne treba ganjati, ali generlano kripto nudi jako dobru zaradu. Sad, treba se educirati, a najbitnija stvar je razumjeti tržišne cikluse kako bi odabrao pravi trenutak za kupnju i prodaju. Dugoročno, bitcoin nudi bolju zaradu i bolje čuva vrijednost novca od zlata, usprkos volatilnosti. Nakon odobrenih BTC i ETH ETFova ulaganje u iste postaje sve sličnije (i sigurnije) dionicama. Citiraj:
https://charts.woobull.com/bitcoin-vs-gold/ Citiraj:
Ovo za dionice se manje više slažem.
![]() |
![]() |
#591 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Au se kod nas smatra investicijom, a Ag ne pa ima veće porezno opterećenje. A vani je cijena oboje niža, pogotovo cijena Ag, pa ekipa iz ovih krajeva ide u kupnju u IT. Ako netko misli to više kupovati, bilo bi mu pametno da si uzme pretinac u banci.
![]() |
#592 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
@spawn ne bih ulagao u komercijalnu nekretninu nego bih u Hercegovini pravio ili kupio kucu u koju bih mogao doci na godisnji i vjerojatno u mirovinu za nekih 25 godina. @tizhu ajd javi kako je to proslo. Ja sam totalni noob sto se tice tog ulaganja. Naravno da cu citati o tome i pokusati se informirati prije nego bilo sto napravim, ali mi treba netko da me okrene u pravi smjer. |
![]() |
![]() |
![]() |
#593 | |
Premium
|
Citiraj:
Nisam baš siguran da je cijena zlata puno niža vani, jer svi trgovci gledaju cijenu sa londonske burze zlata AFAIK. Unca: https://www.centarzlata.com/shop/inv...eimerle-meule/ https://www.goldsilbershop.de/goldba...-gepraegt.html Talijani nemaju uncu u prodaji 50 g https://www.centarzlata.com/shop/inv...poluga-ogussa/ https://www.goldsilbershop.de/goldba...oldbarren.html https://www.italpreziosi.it/en/shop/...gold-bars.html Dapače, u italiji je skuplje 50 g za 300 eura skoro |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Dugoročno planiram svakako ulagati u ETF i dionice, ali me zanima jel netko otvorio brokerski račun u nekoj ustanovi(banci) ili svi ulažete preko aplikacija? Iskreno me strah za sve iznose veće od 1-2k€ držati na lokaciji koja sutra moze nestati(znam moze i banka ali nekako mi je to usporedba zlato i bitcoin, što se tiče stabilnosti i postojanosti) Nadovezao bih se na priču o nekretninama, par mjeseci sam pratio tržište i po mom mišljenju je trenutno najbolja investicija kupnja manjeg stana. U rijeci se za 100-150 000€ može kupiti nešto od 30-60m2, puno tu ovisi o kvartu, poziciji itd I stanovi se rentaju od 400-700€, i dugoročni najam je najbolja opcija s obzirom na utrošeno vrijeme Kad se pogleda, to je otprilike koliko ispadne i rada kredita na 30g za takav stan. To znači da osim održavanja nekretnine, stan sam sebe isplaćuje i za 30g imaš nekretninu čija će vrijednost vrlo vjerojatno biti nešto veća od trenutne, makar za iznos inflacije. Prijevremenim uplatama se to vrijeme može smanjiti i početi zarađivati od te investicije. Minus je šta onda više nemaš kreditnu sposobnost, ali sa 10% vrijednosti nekretnine, dolazis u vlasnistvo nečega šta vjerojatno u kešu nikad ne bi mogao priuštiti.. Kupnja apartmana pa i kuće na moru, nije bolja investicija u tom omjeru ulozeno/dobiveno a da ne pričam o vremenu utrošenom na handlanje turista.. Jedino još gdje gradnja kuća može imati smisla je gorski kotar, gdje su sad aktualno montažne kuće i gdje sa 200 000e možeš kupiti i napraviti sve od nule, a da kasnije rentom to isto možeš i vraćati Sve ovo pišem za ljude koji nemaju neku veću količinu gotovine kod sebe, već žele putem kredita pokušati osigurati svoju budućnost..
![]() |
#596 | |
hungry, for a little more
|
Citiraj:
Prekrasna zemlja i prekrasna priroda, nostalgija, pogotovo ako si rođen tamo, ali... Hrvatska je u mnogo čemu divlji zapad, a kako je onda tek u jednoj državi dvaju entiteta i triju naroda koja je de facto protektorat SAD-a i EU-a s milijun vlastitih građana koji je ne smatraju svojom i taj isti protektorat smatraju okupacijom. Kakva je perspektiva te države za 25 godina, a kada se misliš u nju preseliti kako bi se umirovio. Jasno, nije svugdje ista i zapadna Hercegovina ima uvjerljivo najbolju perspektivu od svih područja na kojima još uvijek većinski žive Hrvati, ali ipak je to druga država, nije EU i nije Schengen. Hoće li ti djeca htjeti živjeti tamo ili ćeš im bit opterećenje kad budu morali voziti 12 sati iz Minhena da bi vidio unuke, a Zagreb je 65 minuta avionom? Tako da, promijeni stolariju na staroj kući ili pojati, sredi da možeš bit, a keš trpaj u nekretnine u Hrvatskoj, za sitne pare se da kupiti čudo toga ako nije u Zagrebu ili na moru. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#597 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2010
|
Citiraj:
Otvori račun u IBKR (Interactive Brokers, osnovani 1978 godine) tj. direktno kod brokera. Account protection je do 20000 EUR, i to se odnosi samo na keš. Dionice / ETF-ovi se drže na posebnom zaštićenom računu. I kupuj ETF-ove koji su EUR-ima tj. na EU burzama da ne gubiš na konverziciji. Disclaimer: I do not provide personal investment advice and I am not a qualified licensed investment advisor. I am an amateur investor. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#599 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |