|
![]() |
#541 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Već smo to riješili u ugovorima za novogradnje, kupci stanova će se ugovorom obvezati da će potpisati suglasnost suvlasnicima, u protivnom će plaćati naknadu štete u iznosu od _________ €. Međutim, ne mozes nista napraviti sa postojećim zgradama, tj stanovima u njima. Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Nedavno su isli ganjati one obrte koji rade 70% (mozda je bio i neki nizi broj) posla sa istom firmom ?
![]() |
![]() |
#543 |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
nije, mora imati samo jednog "poslodavca", tj programeri su tu najviše najebali jer su im firme davale da otvore obrt i imaju manja davanja ako mu kolega izdaje par sitnih računa na razne strane, siguran je pogotovo ako ne ide ni blizu maks iznosa za najveći razred paušalnog oporezivanja premda opet tu ništa nije definirano i porezna može kako hoće.. kod nas ne postoji nešto kao "intelektualna usluga" i da možeš imati obrt po zakonu.. kao recimo što Srbija ima............ da imaš doo i jednog "poslodavca", možeš najebati |
![]() |
![]() |
![]() |
#544 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Zvuci mi suludo. Ono, neka se i ljudi danas sloze i potpisu to, pa za 10 godina imaju losa iskustva sa susjedima koji rentaju i njihovim gostima pa ubuduce ne bi htjeli dati suglasnost novim iznajmljivacima, ali ne. Suglasnost je vec potpisana, mogu samo pasivno promatrati. Jesam dobro shvatio?
![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
ako može malo bolje objašnjenje tog zakona.. živim u zgradi s 21 stanom, privatno sve.. ženska koja radi u agenciji za nekretnine je kupila stan ili dva u zgradi i iznajmljuje.. u jednom stanu su bili nepalci/indijci i to je bilo užas, ostavljali su smrdljive patike pred ulaznim vratima, cijeli hodnik je smrdio da li to znači da ubuduće, ta ženska koja iznajmljuje mora tražiti suglasnost svih nas ostalih? ili nešto drugo |
![]() |
![]() |
![]() |
#546 | ||
Premium
|
Citiraj:
50 % je bila kritična razina za obrt. Raširiš račune na par prijatelja, poznanika, nekoga tko ima d.o.o. i jeftino bi pare izvukao, i your good to go. Šaraj malo brate, rekao je naš predsjednik ![]() Citiraj:
Otprilike tako nekako. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#547 | ||
Premium
|
Citiraj:
Nije se pokazalo u praksi još nikako, jer je vlada donijela odluku u četvrtak ili petak da će zabraniti iznajmljivanje. ![]() Ovo sam napisao što smo mi smislili kako zeznuti sistem: a) bianco ovjerene suglasnosti radi iznajmljivanja stanova, ovjerene kod javnog bilježnika prilikom potpisa kupoprodajnog ugovora. b) obveza kupca da svoju suglasnost izjavi pod prijetnjom naknade štete, i da tu istu klauzulu ugradi u novi kupoprodajni ugovor pod prijetnjom naknade štete. Nitko ne zna dal će to biti neki obrazac suglasnosti, dal će morati biti ovjereno kod jb, a pogotovo je veselje sa ovim da ti posebnu suglasnost moraju dati ovi koji graniče zidovima sa tvojim stanom. Citiraj:
Po tumačenju koje je navodno dalo ministarstvo : https://www.tportal.hr/vijesti/clana...anova-20240823 Svi oni koji imaju Rješenje za apartmane a koja Rješenja su dobivena prije 01.01.2025 godine ne gube prava. Dakle, smrdljive cipele ti ostaju u zgradi. Opet, poznavajući našu državu ništa me ne bi čudilo, pa ni neka forma retroaktivnosti zakona. Zadnje izmijenjeno od: Colop. 26.08.2024. u 12:51. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#548 |
Freelancer
|
Kako god bude, jedno je sigurno, javni biljeznici i odvjetnici ce zaradit na pravljenju/sastavljanju tih "ugovoria" ako s epokaze kao dobar "trik" za zaobic sustav tj. rupa u zakonu ![]()
![]() |
#549 | |
Premium
|
Citiraj:
Mah, pare više manje, ali količina pravne nesigurnosti koju radi vlada je zapanjujuća. Strani klijent je kaparao 4 od 6 stanova u maloj zgradi u jednoj maloj primorskoj općini, ideja mu je da svako od njegove djece jednog dana nasljedi po jedan stan, a do tada nek se stanovi rentaju, i što se izrenta ide na održavanje zgrade, a višak na ulaganje za djecu. Zgrada će biti gotova kroz 6-10 mjeseci. Što da je sada kažem čovjeku kada ga nazovem sutra? Kupite preostala dva stana, ili nemoze se rentati. Ali Vi ste mi rekli da može! Pa moglo je se, prije 22 kolovoza 2024 ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Freelancer
|
Ok razumijem ja tebe ali jel tebi normlano da se za iznamljivanj placa neki pausal ili svega 10-12% a ja, ti i bilo ko drugi ko ima firmu plati 22-32% od ukupne dobiti na kraju godine zavisno jesi mali ili srednji poduzetnik? Znaci ja platim najam apartmana na moru 100-120 EUR po danu i taj koji mi to izjamljuje plati ono X puta manje poreza na to nego ja, ti ili bilo ko drugi u svojoj firmi ? HR je dosad bila cista meka za iznajmljivanje i naravno da ce to kad tad prestati biti tako, neke druge drzave to vec odavno oporezuju jace nego HR. Oni ce to sad sve ukinuti, podic cijene svega i nadati se da ce narod to zaboravit u naredne 3.5 godine do slijedecih izbora ![]() ![]() Sto se tice nesigurnosti tu se potpuno slazem, konstanto mjenjaju zakone (neke cak primjene i retoraktivno sto je suludo) i cude se sto nema investitora ali za mene "investitor" reci za nekog tko kupi 5 stanova na moru i renta ih po ljeti je po meni malo nategnuto jer ti stanovi bi s eionako prodali nekome drugome ko bi digo kredit i zbrinuo svoje stambeno pitanje tj. potecijalnih 5 porodica koji bi zivjeli tmao cjele godine..... Sto se tice tvog poziva covjeku susjecam sa time, imao sam i ja slicnih situacija kad je juce rmoglo danas nemoze ![]()
![]() |
#551 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
@colop Da te malo ispravim. Ovo što govoriš za iznajmljivanje je dio novog Zakona o upravljanju. On je bio na javnoj raspravi još u 04/24 i na njega je došlo 980+ primjedbi. Činjenica je da ovaj dio o iznajmljivanju NIJE bio u tom prijedlogu. Tamo piše da će kratkoročni iznajmljivači morati plaćati dvostruki iznos pričuve. To je čisti populizam. Sam Prijedlog je upravo otišao na prvo čitanje u Sabor. Prijedlog se može skinuti u Wordu ovdje. Kao netko tko je u toj branši, mogu reći da sam ugodno iznenađen tim Prijedlogom Zakona. Ima nebuloza, ali u osnovi je vrlo ok. Što se tiče investiranja, uložio sam neke pare prije 6 mjeseci preko Revoluta u tehnološke dionice, plemenite metale i njihov Smioni fond. Za sada me dobro ide. Ukupno sam na dobitku nekih 25% u odnosu na uloženo - doinice 20%, fond 5%, plemeniti metali 20%.
![]() |
#552 | |||||
Premium
|
Citiraj:
Ma ova država je usrana u svakom pogledu. Čekam samo onaj X trenutak kada broj umirovljenika u državi dosegne kritičnu točku u odnosu na broj radnika, i više ne bude para u blagajni za mirovine,plaće i ostalo. Citiraj:
Ili ne plati ništa ako te uopće ne prijavi, kao što njih dobar % radi. Gle, meni je muka kada 01 u mjesecu puštam plaće radnicima i kada vidim koliko dajem (bruto 1 i 2), a koliki je neto. Citiraj:
Ha gle, dok je porez takav kakav je, kapital iskorištava priliku. S druge strane, PDV koji je valjda naj diskriminirajući porez plaćamo drugi najveći u Europi. Citiraj:
Ova 4 spominjana stana koštaju 2M eura, tako da sa tog aspekta, meni je čovjek investitor, jer to nisu baš mali novci ![]() Citiraj:
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#553 | |||
Premium
|
Citiraj:
O tome ti i pričam, taj članak je ubačen između javnog savjetovanja i slanja u sabor. Stanovi za kratkoročni najam i najam za radnike Članak 31. Vlasniku stana koji namjerava koristiti stan za kratkoročni najam i/ili najam za radnike potrebna je prethodna pisana suglasnost kvalificirane većine suvlasnika uz dodatan uvjet da suglasnost obvezno moraju dati i vlasnici stanova čiji zidovi, podovi ili stropovi graniče s njegovim stanom. A pazi sada veselja sa ovim dijelom "dodatan uvjet da suglasnost obvezno moraju dati i vlasnici stanova čiji zidovi, podovi ili stropovi graniče s njegovim stanom". Tko određuje koji stan graniči sa drugim stanom? Što ako se radi o dvojnim zgradama, ili nedaj bože trojnim? Citiraj:
Citiraj:
Problem sa dionicama mi je što nemam vremena za to pratiti i istraživati. Tako da bi išao na fond + plemeniti metali + možda jedna nekretnina negdje izvan RH |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
![]() Natrag na temu...ako dionice nemaš volje/vremena/znanja pratit, odaberi neki ETF, ima ih skoro 10k, ja bi se osobno zadržao ili na SP500 ili na nekoj inačici Worlda gdje nisi 100% vezan za US nego 60% ![]()
![]() |
![]() |
#555 |
Premium
|
Ja dionice uopće nisam istraživao - kupio sam one za koje znam da ne mogu propasti tipa Intel, AMD,... Neke su u plusu, neku u minusu, ali kumulativno sam u plusu. BMK. Glavno da se lova vrti i da su prinosi veći nego kod naših banaka ili što država daje na trezorce. S vremena na vrijeme bacim oko na stanje i that's it.
![]() |
#556 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
E da a da sam u istom periodu "investirao" u zlato u koje svi govore da se u zlato ne "investira" imao bih rast od 30% -23% inflacije dakle 7% cistog rasta, izgleda da je zlato idalje zlatna opcija čuvanja novca, i još čitam da će sad još više rasti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#557 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja sam kćerci kupio od novaca koje je dobila za krštenje zlato, i bogme je bilo kupljeno po 1700 € po unci, a sada je cijena preko 2200. Ne bi ni skužio da nisam našao račun kad sam sređivao ladice. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#558 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Svaka fizička osoba u RH može do 40.000€ prihoda raditi najam stana, poslovnog prostora itd. Ako ćeš s nečime to uspoređivati, usporedi s paušalnim obrtom. Vidjeti ćeš da nisu baš puno drugačiji nameti. 40.000€ godišnje nije dovoljno ako ćeš imati više apartmana i nakon toga su primorani preći na tvrtku. Naša država mijenja zakone svaki dan, i radi gluposti, ali isto rade i ostale. Booking i AirBnb prije nisu postojali, sada postoje, nekako taj problem treba riješiti. Ovo je loše rješavanje problema jer su samo fokus stavili na jedan mali segment. Po nekim člancima samo u ZG postoje tisuće nekorištenih stanova. Da su umjesto ovog populizma samo rekli da će odrezati dobar porez na NEKORIŠTENE stanove, svi bi se stanovi našli na tržištu. Ako svi odu u dnevni najam, bio bi kolaps cijena dnevnog najma. Znači moralo bi otići dosta u dugotrajni najam što bi dovelo do puno veće ponude i manje cijene. Ako je dovoljno stanova, vjerojatno bi pao i dnevni najam i dugotrajni najam. Ali bi vjerojatno i došlo do kolapsa građevine u Zagrebu, Splitu i ostalim većim sredinama gdje su se masovno kupovali stanovi kao vid štednje jer bi ponuda bila veća nego je potražnja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Premium
|
Uložite nešto u srebro - raste brže nego zlato. Navodno je bakar slijedeći metal kojemu predviđaju jak rast u doglednoj budućnosti.
![]() |
#560 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Preko koje platforme kupovati srebro, zlato i metale, a da nije Revolut? Nešto tipa kao što je Coinbase ili Binance za crypto? Poslano sa mog S23 Ultra koristeći Tapatalk
![]() |
#562 | |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Jer je puno manja dobit ako dobijes ![]() EDIT: ajd nije vidim da mi je Vanguard S&P 500 +61% Nvidija mizernih +946% iSharesCore S&P +25% ali ishares Autmation and Robotics minus 10% doduse u ovo sve imam nesto mizerno ulozeno jer je Trading212 odlucio da zeli znat sve zivo o meni i mojim primanjima i koliko novaca imam sa strane, gdje i koliko cesto idem na wc itd. (na ulog od velikih 200 eura) pa sam prestao tu ulagatii. |
![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
U sto bi u danasnje vrijeme bilo pametno investirati nekih 20-30k€, da imam neku vidljivu zaradu kroz godine, da nije previse rizicno i da uvijek mogu do novaca po potrebi? Postoji li uopce takvo nesto ili je ipak pametnije novce drzati na sigurnom? Razmisljam o nekom ulaganju u kripto valute, dionice, fondove, ali ni o cemu od toga nemam pojma niti sam ikada istrazivao bilo sto o tome. |
![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
Freelancer
|
Citiraj:
I zasto si "primoran" otvoriti tvrtku? Znam osobno ljude koja ima 5-6 apartmana (jedan je jos i dogradio kucu pa sad ima 8 komada, sto manjih od 25 sto vecih od 60 m2) na moru i nikakve firme ne otvaraju vec evo 15 godina kolko se bave najmom/turizmom. Pauslano po krevetu se plati i vozi misko, dalje nitko nist ne pita... Tko ce (bi trebao) kontorlirati tih 40k godisnje kad nitko ne izdaje racune niti se uplacuje na racun nego eventualno kapara na racun a ostalo u cashu kad dodjes/izadjes iz apartmana ? Kako drzava zna jesi ti meni iznajmio apartman za 30EUR/noc ili 130 EURnoc ?
![]() |
![]() |
#566 | |
Premium
|
Citiraj:
Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Freelancer
|
Moze i u limenke piva, pa kad popije pivo i vrati limenke ostat ce dosta EUR "zarade" tj. 7 centi/komad , nakupi se ![]() ![]()
![]() |
#568 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Porez na najam poslovnog prostora, ili dugoročni najam stana, je 12% na 70% osnovice tj. 8,40%. Porez na dnevni najam je višestruk, 25% PDV na proviziju booking, paušal po krevetu, članarina turističkoj. Te u odnosu na obični najam ima puno više ostalih troškova. Porez na paušalni obrt je cca 250EUR za najveću kategoriju, ili 3000EUR godišnje tj. 7,50%. Ispadne da ti je jeftinije raditi najam preko paušalnog obrta nego kao fizička osoba, bar što se tiče dugoročnog najma. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#569 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
Poslano sa mog S23 Ultra koristeći Tapatalk
![]() |
![]() |