|
![]() |
#4141 |
lijevo smetalo
Datum registracije: Jan 2014
|
![]() |
#4142 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Pazi ako bušiš čelik koristi manje brzine vrtnje i jaki pritisak. Dosta ljudi radi grešku sa većom brzinom vrtnje i imaju preslab pritisak pa svrdlo trlja po površini proizvodeći veliko trenje i temperaturu umjesto skidanja materijala i to jako brzo uništi svrdlo. Najbolje bi ti bilo staviti glavu pod stupnu bušilicu i dobro se nasaditi na nju. Rupa ne treba biti duboka, nekoliko milimetara ti je dovoljno, koristi i ulje da lakše ide.
![]() |
#4143 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4144 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Zasad sam natočio ulje i gorivo i pustio malo da radi. Možda u subotu pokosim, trava po ovoj žegi jedva raste. S uljem i gorivom ima 24 kg, svega kilu teža od stare Tecumseh. Teren je oko 1500 m2 i dosta neravan. Imam brdo krtica pa problem nisu samo krtičnjaci i kamenje koje izbaci van nego i nabijena i premekana zemlja. Ispred kuće je i kanal šarolikog nagiba, valjda se ulje neće preliti. Tecumseh s jedne strane ima i usis i ispuh pa se može fino nagnuti, nove imaju nešto lijevo, nešto desno, ne znam kako će to podnijeti. Ta stara mi je na srednjoj visini zbog malih kotača znala fino sjesti u neku rupu u zemlji, šasija se nasadi na zemlju i u brzom hodu skoro letim preko nje. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4145 |
Guest
|
baš gledam ovaj video: kako je nekada alat bio robustan, metalno kućište i mogao si ga koristiti godinama a danas ako želiš kupiti profi alat moraš iskeširati hrpu love |
![]() |
![]() |
#4146 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
priče o okolišu i ekologiji su floskule. pričao sa nekim amerikancem, boli njih briga o potrošnji bilo čega. oni žive u nekom drugom svijetu, a EU će na kraju nestati u plamenu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4147 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#4148 | |
Hejter
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
Majstori se naplaćuju odlično,ne smeta ih što gablec im je poskupio 50% ali za 2% recimo skuplju aku bušilicu koja mu nosi lovu će prigovarati u nedogled |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4149 |
Guest
|
istina, ja imam jednu takvu staru od Iskre. ali je gnjavaža zategnuti borer ![]() |
![]() |
![]() |
#4150 | |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
Citiraj:
Dali si ikad odradio 8h s takvim alatom ? Ručni alat i el vodljivo kućište ![]() Danas opremiš kombi za nekad 1-2 komada..... Laprdaš majstore.
![]() |
![]() |
#4152 |
1
|
Kosilica preporuka
Pozdrav, nisam mogao pronaći ako postoji već neka tema za ovako nešto pa ako postoji slobodno neka se premjesti. Uglavnom u potražnji sam starcima za flaksericom. Mora biti na benzin, trebala bi imat elektronsko paljenje bez povlačenja jer su starci stari pa nisu baš pri snazi za povlačenjem. Gledam negdje do 400 eura pa ako bi mi netko ko se kuži malo bolje mogao preporučiti neku kvalitetnu da je ono uloženo dobiveno ako se ikako može dobit. Trava na vikendici je malo tvrđa nije ono tepih ravna uzgojena ima svega i svačega, kosi se oko cca 500m2.
![]() |
#4153 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
https://forum.pcekspert.com/showthre...63976&page=104 Mislim da buš moral podmetnut leđa i ti ćeš kosit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4155 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
#4156 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Postoji jako dobar razlog zašto se za metalno kućište koristi uzemljenje, majstore. A za propisnu usporedbu cijene nekad i danas mislim da treba sagledati nekoliko faktora. Priznajem da ne znam, ali iskreno sumnjam da se danas može kupiti "opremljen kombi" za cijenu jednog ili dva komada ručnog alata od prije 40 godina. To meni zvuči kao pravo laprdanje.
![]() |
#4157 |
Premium
|
![]() |
#4158 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
A postoje i oni koji nemaju osobnog iskustva, ali imaju mišljenje. BTW ako imaš obrtnika i sl. u obitelji, susjedstvu, štogod nekoga iz tog doba, ko ti može reč iz prve ruke pitaj.
![]() |
![]() |
#4159 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Ne znam niti jednog penzionera obrtnika. Imam doduše jednog tesara, budem njega pitao makar za alat kakav je on tijekom života koristio. Doduše, nema "opremljen kombi" niti ga je ikada imao, ali je (pretpostavljam) koristio električni alat pred cca 40 godina.
![]() |
![]() |
#4160 | |
Premium
|
Bit ču slobodan pretpostavit da su u pravilu plastični uređaji sa ukrasnim metalnim plaštem, ispravi me ako sam u krivu. Obrati pozornost na utikače i utičnice iz tog doba, nema uzemljenja, fidovki..... Doduše, koristilo se je "nulovanje", ali naravno samo za stacionarne uređaje. Citiraj:
Danas ga kupiš za dnevnicu....
![]() |
![]() |
#4162 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Mozda ako je neki fuš majstor razvodio struju po kuci ali u pravilu svaka kuca građena 60,70-ti itd... je u svim uticnicama bila nulovana, znaci onda jos po propisu iz SFRJ sve uticnice su morale biti nulovane kao i sam vod rasvjete ( obicno je bio jedan za cijelu kucu ) koji je bio nulovan na satu. Ako je bilo vise vodova za rasvjetu svaki je bio nulovan "na satu". Isto tako bez obzira na sve nulovane uticnice u kuci po sobama itd... sve linije su opet zajedno bile nulovane "na satu" - tako je moralo biti da bi dobio prikljucak struje. Na stranu sto su ljudi nadogradjivali nus-prostorije, ljetne kuhinje, supe i slicno pa nisu nulovali osim za bubam šrot mašinu ili cirkular jer sve sto se i gradilo u to vrijeme nisi prakticno trebao nikakvu dozvolu, idejni projekt itd... kuca je morala biti legalna i papire imat a sve ostalo te niko nis nije pitao, jedino je bio problem ako si isao nesto graditi blize od 1m susjedove međe pa je onda susjed mogao dići frku ali taj 1m je vazio samo na kontra strani kuce/okucnice jer ako je sama kuca bila na međi onda si u produzetku mogao graditi koliko hoces naravno bez prozora koji bi gledali u susjedovo dvoriste. Znaci u nacrtu i idejnom rijesenju kuce od mojeg dede koja je građena 1966 ljepo se vidi i opisuju strujni vodovi za glavnu kucu, oznacena su mjesta za uticnice po sobama, oznaceno je nulovanje na svakoj i oznaceno je nulovanje "na satu" - tako je bilo po propisu iz SFRJ a drugi je par cipela sto su ljudi radili/izvodili na svoju ruku. Kako znam, pa hebiga sa tim istim nacrtom i idejnim rjesenjem za gradnju kuće sam morao ici legalizirat ljetnu kuhinju, verandu, supu x2 kom, pusnicu i garazu. Taj nacrt je bio dokaz legalnosti kuce a ono sve ovo ostalo može ići po osnovi same kuće. Jos se sjecam ko dijete sa dedom sam sarafao oko bicikla u supi i nestane nam struje dok mi je busio busilicom nesto na blatobranu, mi mislili krepala busilica kad ono cijela ulica nema struje jer je tamo neki 5 komsija sa cirkularom napravio kratki spoj i izbilo "nulovanje" u trafostanici ![]() Citiraj:
![]()
trebaš seedbox? Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 18.08.2024. u 14:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4163 | |
Premium
|
Citiraj:
Kako češ zaštititi osobu koja rukuje prjenosnim uređajem u slučaju proboja faze na metalno kućište, a živimo u doba nulovanja ?
![]() |
![]() |
#4165 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
U pravilu ako keramicki osigurac nije predimenzioniran velika je vrjerovatnoca da ces prezivjeti udar. Ja sam se sa 18 godina u gacama slucajno naslonio na wes masinu dok je prala, brijao se i opandrknulo me po guzici fino ali osigurac je iskocio/istalio se uredno. E sada, posto je cijelo kupatilo na jednom osiguracu i dan danas u tom stanu/kupatilu i nema nista osim wes masine vjerojatno je moj stari stavio osigurac 10A. Da je stavio 16A ili jaci ili da sam ne znam bubam susio kosu sa fenom sa metalnim kucistem, pitanje je sta bi bilo. Slazem se ja s tobom nacelno samo kazem da se onda u to doba "opceg nulovanja" tko je i malo mislio, osigurace je raspoređivao tako da nisu predimenzionirani. Naravno da je danas u doba fidovki raznih osetljivosti i automatskih osiguraca koji mogu biti sporiji ili brzi, zivjeti "na nulovanju" cista lutrija.
![]() |
![]() |
#4166 |
Premium
|
Mislim da se razumjemo. čitava priča je počela sa "baš su super starinske bušilice".... Dosta oftopičarenja ;-)
![]() |
#4167 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...
Starci imaju Black&Deker koferčinu. Koštalo je 1500DEM (dojče maraka) na nekoj turbo akciji krajem 80-tih. Radi dan danas. Nije udarna, nije brushless i ima metalno kućište a nema uzemljenje ![]() Nikada nije popravljana a izbušila je pola zgrade od posuđivanja susjedima. Ona i danas radi ali kada se uzme u obzir inflacija ona bi danas koštala blizu 1500€. Tko bi danas dao 1500€ za bušilicu da je ne znam kako kvalitetna? Njihov plinski bojer je star 40 godina i još uvijek radi. Koštao je 4500 maraka. Tko će danas dati 4000€+ za plinski bojler da je ne znam kakav? Zadnje izmijenjeno od: medo. 18.08.2024. u 16:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4168 |
Premium
|
Krajem 80-ih 1500DM je u bivšoj državi bilo 5-10 plača (ovisno kada krajem 80-ih) Danas za 5-10 plača kupiš od Makita, DeWalt, Milwaukee,.... čudo alata plastičnih kućišta. I trajat če da ih možeš ostavit unucima ![]()
![]() |
#4169 |
1
|
Svidila mi se ova kosilica Parkside-a PPBS 3 A1 no poslao poruku ovom šta su otvorili dućan neki Parkiz novi na njuškalu i naravno nemaju ništa nego 2u1, a ta mi je baš socijalna i neću tu. Kaže lik da ne znaju kad će ni imat ove ostale jer je kao neka nestašica u EU i neće ih bit neko vrijeme. Znači oglašavaju se za nešto nemaju, a tek su se stvorili, baš divno za daljnje trgovanje s njima, čisto da znate izbjegavat.
![]() |
#4170 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Glupost po meni, manje se umoriš dok startaš običan trimmer nego tegariš taj Parkside od 14-15 kg s punim tankom na ramenima. Svog kineza startam iz drugog poteza skroz laganim povlačenjem bez trzanja. Ako je motor dobar i ima pumpicu, svjećica čista, ne vidim zašto bi trebalo natezati kao sivonja. Za 500 m2 ti je dosta i Stihl FS 38 ili nešto tog tipa na sajlu, upola je lakši. Pazi samo jer za Stihl moraš extra kupiti glavu, nož, štitnik itd. Najbolje pitaj u trgovini. Ako ne to, onda nešto na baterije, ali ne ovo benzin + aku start.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|