Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.08.2024., 17:23   #1171
jopasaable
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jun 2014
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Taman sam naručio TPLink XGZ030. Ispao me 116 EUR. Mislim da je to previše skupo ali čini mi se da je razlog 10GBit LAN port.
Kad stigne javim stanje dali radi ali 99% sam siguran da će raditi.

Gdje si ga uzeo i jel stigo XGZ030?
jopasaable je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2024., 17:26   #1172
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Je stiga je ima 2 tjedna

https://tiendasigloxxi.es/en/modems-...098685563.html

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Staro 14.08.2024., 18:10   #1173
Tirion
Registered User

Datum registracije: Oct 2021
Je li moguće upogoniti neki od ovih TP-linkovih routera da na njima rade sve 3 usluge na HT optici, internet, max tv i voip, tipa ovi xr500v ili xx530v? Vidim da se spominju na temi postavke hr isp-ova da su testirani pa me zanima je li izvedivo ili je ont+vlastiti router bolja kombinacija.

Ovo ne bi bila loša varijanta jer u tom slučaju izbaci se i ont iz priče pa ide sve direktno preko routera, ne znam je li netko uspio tako složiti.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2024., 18:57   #1174
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Je stiga je ima 2 tjedna

https://tiendasigloxxi.es/en/modems-...098685563.html

jel radi na HT-u?
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2024., 21:49   #1175
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Javit ću kad odradim sve testove(svi scenariji).

Staro 20.08.2024., 10:24   #1176
Zero Cool ZG
Premium

Datum registracije: Aug 2021
Da li postoje neki benefiti potpunog izbacivanja opreme ISP-a u odnosu na stavljanje ISP routera u bridge mode (zanemarimo potrošnju struje ISP routera ) ?
Zero Cool ZG je offline   Reply With Quote
Staro 20.08.2024., 11:56   #1177
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Nisam primjetio neke probleme. Imao sam Arkadiana u bridgeu na dosta brzom bakru i speedporta na ht optici (speedport je bio u bridgeu, ali je vrtio maxtv i voip). Iza modema je moja internet oprema (asus i omada ruteri). ISP-ov modem u bridgeu mi nije nijednom zakazao. Vjerojatno bi prezivio da ga moram drzati u bridgeu. Ako ga ne moram imati, cijenim to sto ga mogu izbaciti iz jednadzbe.
Staro 20.08.2024., 13:56   #1178
Zero Cool ZG
Premium

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ako ga ne moram imati, cijenim to sto ga mogu izbaciti iz jednadzbe.
Pitanje je da li to vrijedi 250 eura
Staro 20.08.2024., 14:39   #1179
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
To je stvar osobnog izbora.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 20.08.2024., 15:58   #1180
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor Zero Cool ZG Pregled postova
Pitanje je da li to vrijedi 250 eura
šta to točno košta 250 eura? nije da moraš platiti provideru da makne svoju opremu.

da li će raditi bolje ako nema isp modema u bridge-u? ne nužno. stvar je samo da imaš uređaj kojeg moraš napajati i koji troši struju, grije, i zauzima mjesto.

nije da ti moraš potrošit pare da bi izbacio njihov uređaj - većina nas je te pare već potrošila ionako. samo si olakšavaš stvar time da bespotreban uređaj izbacuješ iz priče.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.08.2024. u 18:08.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 20.08.2024., 16:16   #1181
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Kod mene je stvar sto sam opremu vec imao ili planirao imati, pa nisam gledao na to kao trosak vec investiciju. Ne znam odnosi li se tih spomenutih 250 eura na nesto drugo ili na cijenu ulaganja u opremu?

Cak stovise, pola godine sam imao Speedporta u bridgeu uz Omadin setup od oko 600-700 eura. Razlog? Bilo ga je nemoguce izbaciti jer preko Omade nisam mogao potjerati voip, a i da sam mogao, morao sam protjerati par ekstra zica medju katovima (cudna konfiguracija po kuci) i to mi je bilo estetski krajnje neprihvatljivo rjesenje. Tako da je Speedport sluzio za iptv/voip, nije bas skroz smetao

Danas ga ne moram vise imati u bridgeu jer ne koristim nista osim neta i zahvalan sam sto me ISP ne uvjetuje da ga bezveze drzim upaljenim pa ga mogu maknuti (malo bolje opisana moja zadnja recenica iz proslog posta).
Staro 20.08.2024., 20:24   #1182
Zero Cool ZG
Premium

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
šta to točno košta 250 eura? nije da moraš platiti provideru da makne svoju opremu.

da li će raditi bolje ako nema isp modema u bridge-u? ne nužno. stvar je samo da imaš uređaj kojeg moraš napajati i koji troši struju, grije, i zauzima mjesto.

nije da ti moraš potrošit pare da bi izbacio njihov uređaj - većina nas je te pare već potrošila ionako. samo si olakšavaš stvar time da bespotreban uređaj izbacuješ iz priče.
Ma stvar je u tome da je to cijena Fritz Boxa sa kojim bi izbacio sve što sad imam. Već imam svoj router i ISP router u bridgeu.

Poslano sa mog Pixel 7 koristeći Tapatalk
Staro 21.08.2024., 07:32   #1183
jp_rv
Premium

koji bi to fritz bio? i zašto ako već imaš svoj (neki) router?

također pravi router (samo router) kupiš za vrlo prihvatljivu lovu (hex 750 ako ti ne treba optika , hex S ako ti treba optika) koji su oko 50tak eura cca. time si riješio ruting za narednih, recimo, 10 godina odnosno dok god nemaš net brži od 1/1gbit. kod mene je hex 750 zadnje cca 4 godine, bačen u garaži i radi šta mora. sad planiram to prebacit na hex S čisto jer je optika u njemu.

a wifi si riješiš dediciranim AP-om, i naknadno mijenjaš AP-ove kako ti umiru ili kako tehnika napreduje. osim ako imaš mali stan, ne vidim razloga imati više all in one routere.

a ako imaš mali stan onda da, ok, dovoljan ti je 1 router, kupiš si fritza koji god da je, i miran si 10tak godina. ne napreduje tehnika baš tom brzinom. mada smo trenutno u nekom voidu jer izlaze na tržište wifi6E routeri (za eu tržište) a ako dobro pratim situaciju još nije do kraja izregulirano koliko je "velik" taj 6ghz spektar u EU. ujedno na tržištu se pojavljuju wifi7 routeri koji bi mogli jako dugo ostat aktualni,duže nego wifi6e ionako.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.08.2024. u 18:08.
Staro 21.08.2024., 12:02   #1184
Zero Cool ZG
Premium

Gledao sam FRITZ!Box 5590 Fibre koji je 250 eura na Amazonu.

Kuća mi ima tri etaže (podrum, prizemlje, kat) + garaža koja je u razini sa prizemljem. Svugdje mi treba wifi radi raznih shelly senzora.

Trenutno imam HUAWEI AX3 Quad Core WS7200-20 koji radi ok i ne muči me on, već ostali tp-link extenderi (u AP modu, spojeni su žičano na mrežu) koji rade katastrofalno. TP-Link više neće u moju kuću.

Ideja je bila da eventualno smanjim broj uređaja (izbacim A1 huawei) i složim neku stabilno (po mogućnosti) mesh mrežu, jer me trenutno živcira što u kući imam nekoliko wi-fi mreža.

BTW ne pomaže što mi je kuća puna armature i debljine zida cca 40cm

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.08.2024. u 18:09.
Staro 21.08.2024., 12:26   #1185
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Na svom katu sam dovukao opticku nit, i razvukao par zica za AP-ove. Uzeo ruter (er605) i par komada AP-a za pocetak (eap653, poe napajanje). To je sve zicano povezano. Moji stropni AP-ovi sibaju net i na kat ispod mene, turisti se ne zale. Ali ja to zelim dici na visu razinu jer turisti imaju los wifi na terasama i sl., ima rupa definitivno.

Dogodine cu za dva kata ispod mene uzeti jos jedno 3-4 stropna AP-a (dva po katu) i pospajati ih u mesh. Napajanje na struju, jasno. Imam tu srecu da su podovi/plafoni dosta "propusni" za wifi i mesh ce tu raditi bez problema. Omada ima self healing mesh, pa ako i neki AP ispadne (citaj, ako punica zapne za kabel), pokusat ce se spojiti na susjedni.

Zasad sam dosta zadovoljan kako Omada SDN funkcionira. Firewall je jos uvijek malo manjkav, ali nista sto bi homelab usera trebalo brinuti. Imam 4 wifi mreze (tri za nase potrebe, jedna za turiste), a i brdo uredjaja sam jednostavno s vremenom iskopcao sa zice i poceo koristiti u wifi modu jer jednostavno radi odlicno (android box, poslovni laptop). Prvi put imam stabilan skoro gigabitni wifi s fast roamingom pa se na svoju privatnu mrezu spajam gdje god se na ta tri kata nalazio. Za fast roaming je potreban kontroler (hardverski ili softverski).

Osobno se nisam htio uopce zaj s wifi extenderima i repetitorima, to dupliciranje mreza, no no. Igrom slucaja za jednu crnu rupu u kuci trenutno imam wifi repeter i to je bas kemijanje. Rekao sam samom sebi krenut cu ozbiljno, kuca je ogromna i s vremenom cu siriti mrezu kako bude pitalo. Nitposto nisam htio odmah kupiti previse opreme bez probe u realnom zivotu. I ova dva AP-a sto sam dosad kupio sam u startu lose montirao pa sam ih kasnije razmjestio na bolja mjesta.
Staro 21.08.2024., 12:46   #1186
Zero Cool ZG
Premium

Ma nisam pametan što mi je najbolje napraviti. Samo želim mrežu koju neću morati svakih par dana resetirati.
Huawei baš i nema neki izbor opreme, pa sam razmišljao o Asusu i Frtzu...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.08.2024. u 12:52.
Staro 21.08.2024., 14:15   #1187
jp_rv
Premium

mislim da obojica , kao i još hrpa ljudi, brkate šta je to mesh i kako to radi.

NE treba vam ništa šta u naslovu ima riječ mesh, to je marketing, mesh veze nema sa ap-ovima koji imaju žični backhaul.

također jeftiniji "mesh sustavi" su samo fensi extenderi. i glupi extender "mešira" na način da će se spojit na wifi koji ima jači signal ako svi ostali extenderi oko sebe imaju isti ssid. isti k rade i mesh sateliti, ovi jeftiniji, samo automatizirano. "pravi" mesh je onaj sa 3 radija jer ima po 1 dedicirani radio za backhaul, odnosno za uplink na iduću točku.

kad imate ap-ove koji su spojeni žicom, kako bi i morali biti, onda se traži FT (fast transition) odnosno fast roaming. a to ima svaki iole jači vendor koji ima kontroler (omada, unifi...) dok neki vendori to podržavaju i bez kontrolera (aruba, openwrt).

ja od kad sam montirao aruba ap-ove (3 kom imam), mogu s telefonom radit šta ću, veza ne puca nikad. doslovno sam ih montirao i zaboravio na njih, 3 godine ih nisam pogledao.

na poslu smo ih montiravali na stotine, to su hektari i hektari pokriveni s cambiumima koji nemaju nikakav "mesh", nego imaju kontroler koji upravlja sa FT-om. doslovno mogu upalit pingalicu i vozit se po kampu bez da ikad pukne konekcija. ali ok, nećete kupovat cambium vi, to je enterprize oprema. mislim da radi bolje kad je kontroler lokalno u mreži ali rade oni i sa cloud kontrolerima, npr ove jeftinije arube instant on možete uzet i za doma i imaju cloud controller.

nadam se da je jasnije. prava mreža nije sinonim za "mesh" već za dobrog vendora i dobre uređaje. tplink je dobar vendor a to šta morate restartat mrežu svaka 3 dana je do uređaja od 10 eura.

dakle - "dobar" router OK, ali bacanje para za fritza kad se njegov wifi ne bi koristio, a bit dhcp server i rutirati 500mbita danas može svaki otpad.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.08.2024. u 18:10.
Staro 21.08.2024., 14:30   #1188
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Gledao sam FRITZ!Box 5590 Fibre koji je 250 eura na Amazonu.

Kuća mi ima tri etaže (podrum, prizemlje, kat) + garaža koja je u razini sa prizemljem. Svugdje mi treba wifi radi raznih shelly senzora.

Trenutno imam HUAWEI AX3 Quad Core WS7200-20 koji radi ok i ne muči me on, već ostali tp-link extenderi (u AP modu, spojeni su žičano na mrežu) koji rade katastrofalno. TP-Link više neće u moju kuću.

Ideja je bila da eventualno smanjim broj uređaja (izbacim A1 huawei) i složim neku stabilno (po mogućnosti) mesh mrežu, jer me trenutno živcira što u kući imam nekoliko wi-fi mreža.

BTW ne pomaže što mi je kuća puna armature i debljine zida cca 40cm
Kupiš TPLink ONT G7 i ruter po želji.
https://www.senetic.hr/product/XZ000-G7

Bacanje silnih novaca na Fritz gluposti nema smisla osim ako imaš eurića na bacanje a AVM ionako pametuje oko konfiguracije (moraš moddat config za IPTV).
Također nezaboravi da Fritz Fiberi dolaze sa LC/APC konektorom na GPON optici a na XGS-PON optici (2,5GBit) je onaj plavi SC/UPC.
Staro 21.08.2024., 15:51   #1189
Zero Cool ZG
Premium

Hvala svima, ali sad sam se tek pogubio.

Predloženi Aruba i Omada uređaji su poprilično skupi (dakle meni treba router + minimalno 3 AP-a). Uz to Omada koliko vidim ima PoE napajanje što bi značilo da moram i switch mijenjati jer na trenutnom nemam više slobodnih PoE portova.

Da li ima neki prijedlog za neku kućnu konfiguraciju koja bi radila stabilno do cca 300-400 eura?
Staro 21.08.2024., 16:09   #1190
Feyd
hungry, for a little more

Feyd's Avatar

Sad sam se i ja izgubio.

Dakle, recimo da imam Huawei vulgaris ONT/modem/router od A1 u prizemlju. Na katu mi je slab signal, povučem žičani kabel i spojim TP-Link router koji mi stoji u ladici i prebacim ga u AP mod. Hoće li se mobitel prebaciti na TP-Link kad se popnem gore ili neće jer za to treba AP s kontrolerom kao što su Unifi i Ubiquiti?
Feyd je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2024., 16:45   #1191
jp_rv
Premium

ajmo to reć ovako - meni 1 ap pokriva svaki app od 50tak kvadrata KAKO TREBA, uključujući terase. na terasama se prebaci na 2.4 ako su vrata zatvorena ali i dalje gura solidno, neznam sad, nek je 40tak mbita.

kod staraca je stan od 90tak kvadrata i to mi pokrivaju 2 mikrotika koji loše rade. mikrotik je uvijek bio sranje za wifi, ne jer loše pokriva nego ima neke druge probleme. tako da ja se hvatam toga da dual band AP pokriva 50 kvadrata kako treba.

daleko od toga da jedan ne bi pokrio cijelu kuću - ali to vrijeme je prošlo.

nekad mi je tplink 1043 (2.4ghz samo) pokrivao sve uključivo i dvorište i parking. da i danas imam dsl od 30mbita, vjerojatno bi mi to i dalje bilo dovoljno. ovako - treba uložit.

da li možete za 300-400 eura pokrit kuću na 3 kata? a da to uključi svu opremu? da, ako ćeš se zadovoljit single band ap-ovima. dakle max 50mbita. inače neće.

gledam senetic, imate arube ap12 po 100eura. NE dođu sa nosačem, trebate ga kupit odvojeno. imaju cloud controller (aruba central).

treba vam ili poe switch (neki tplink za 60tak eura bi se našao) ili kupite POE napajanja za 15tak eura/kom - dođemo na sličnu lovu.

router možete i ne morate mijenjati. point je da ako imate ap-ove, da se koristi samo njihov wifi, jer onaj od routera će samo smetati.

namjerno nisam spomenuo ubiquiti jer ih ne podnosim, jedu govna sa adoptingom, sa pregrijavanjem, sa random rebootanjima, sa auto update-ovima koji sjebu cijelu mrežu a na kraju ne koštaju TOLIKO manje da me volja se s njima gubit. tplink EAP-i nisu loši, ali opet dođemo na 100njak eura po AP-u, jedino koliko znam s njima se dobije SVE za puštanje u pogon - ali treba kupiti njihov kontroler ili router sa integriranim kontrolerom.

Citiraj:
Autor Feyd Pregled postova
Dakle, recimo da imam Huawei vulgaris ONT/modem/router od A1 u prizemlju. Na katu mi je slab signal, povučem žičani kabel i spojim TP-Link router koji mi stoji u ladici i prebacim ga u AP mod. Hoće li se mobitel prebaciti na TP-Link kad se popnem gore ili neće jer za to treba AP s kontrolerom kao što su Unifi i Ubiquiti?
vrlo vjerojatno NE, ili ne odmah. ako je dual band, u nekom trenutku dok hodaš će se prebacit na 2.4ghz, i onda će ga držat jer mobu nitko neće "reć" da ima opet dostupnu 5ghz mrežu sa drugog uređaja (to meni radi mikrotik i nervira me). poanta fast roaminga je da si uređaji "kažu" da su dostupni i da se mob prespoji na bržu mrežu (po defaultu preferiraju 5ghz ionako).
ovo šta pitaš - možda hoće, vjerojatno neće, i trebat ćeš ugasit upalit wifi na mobu. ili ugasiš 2.4ghz signal pa će se prespojit na gornji kat kad mu u doseg dođe 5ghz mreža.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.08.2024. u 18:12.
Staro 22.08.2024., 09:19   #1192
Zero Cool ZG
Premium

Ako ne želim cloud kontroler, tada mi je jedina opcija Omada?

Nisam siguran koliko su sigurni ti cloud kontroleri i ne želim ostavljati prostor za upadanje u mrežu.

BTW Omada OC200 kontroler ima 10/100 mrežu, to bi mi trebalo biti ok pošto je samo za management?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 22.08.2024. u 10:00.
Staro 22.08.2024., 10:56   #1193
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Ja sam si piknuo ER7212PC (router+controller) + 2x EAP650, ali jos nije aktivno pa ti nemogu pricati o stabilnosti

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2024., 11:06   #1194
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:

BTW Omada OC200 kontroler ima 10/100 mrežu, to bi mi trebalo biti ok pošto je samo za management?

Da, iskljucivo management tako da je brzina nebitna.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2024., 11:21   #1195
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Jedino sto kontroler gura kroz mrezu je web GUI, firmware updateovi i backupovi konfiguracije ako ih saljes na neki drugi uredjaj umjesto ugradjenog usb-a. Nece ti stekati.

Cloud nije obavezan, moze se skroz ugasiti. Mozes upaliti i 2FA za malo vise sigurnosti. Lokalno mu uvijek mozes pristupiti ili remotely preko vpn-a.

Kontroler ne moras odmah kupovati, mozes ga instalirati na bilo koji pc/server koji ti je 24/7 upaljen i testirati prije kupovine. Meni je to bilo malo nezgodno pa sam iz prakticnijih razloga isao na hw kontroler.
Staro 22.08.2024., 11:27   #1196
DMan
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Pozdrav ekipa,

Može li preporuka za neki wireless AP s što jačim signalom, a da nije preskup (<100 €). Ne trebaju mi nikakve napredne funkcije, čak mi je dovoljno 2,5 GHz jer mi se uređaji koje trebam spajaju samo na takav signal. Kupio sam si onaj najjeftiniji Xiaomi i signal je katastrofa, gori od onih šrotova što ISP-ovi daju raji...
DMan je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2024., 13:45   #1197
Zero Cool ZG
Premium

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
Ja sam si piknuo ER7212PC (router+controller) + 2x EAP650, ali jos nije aktivno pa ti nemogu pricati o stabilnosti
Zanimljiva konfa, mislim da bi i ja mogao na ovak nešto.

Zašto EAP650, a ne EAP653 koji je jeftiniji?
Adapter ne trebaš kad imaš POE napajanje preko routera.
Staro 22.08.2024., 14:20   #1198
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Bio EAP650 na blackfriday popustu,pa sam ubo nesto jeftinije...

Dolazi "uskoro" novija verzija routera, ali mi nisu htjeli reci kada je to "uskoro". Koliko sam ulovio, australia / novi zeland vec imaju u prodaji

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2024., 14:22   #1199
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Nekad prije je 650 bio ajmo reci bolji izbor jer je nudio 25 dBm na 5GHz bandu, dok 653 v1 nije isao preko 22 dBm. Bas nedavno je 653 v1 dobio updejt i sada je za neke 5 GHz DFS 100+ kanale moguce postaviti 28 dBm.

U Omadi kada pokrenem automatski setup snage antena i odabira slobodnih kanala (wifi optimizer), na jednom APu mi uredno digne snagu na 28 dBm za 5 GHz i taj dio ocito radi. Tesko mi je usporediti s prijasnjim stanjem osjeti li se razlika jer unutar stana i ovako imam dobar wifi.

650 u teoriji nosi sa sobom samo taj adapter, ne bi trebalo biti drugih vecih razlika. Kada citas usporedbe, razlikuj US od EU modela jer su specke snage antena nesto drukcije.
Staro 28.08.2024., 20:01   #1200
mladen_lucky
Registered User

mladen_lucky's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Zanimljiva konfa, mislim da bi i ja mogao na ovak nešto.

Zašto EAP650, a ne EAP653 koji je jeftiniji?
Adapter ne trebaš kad imaš POE napajanje preko routera.

Mene je od Omade odbilo to što su im AP-ovi dizajnom vrlo neugledni, i isključivo su predviđeni za montažu na zid ili strop. Nemaju u ponudi niti jedan model koji ima koliko toliko prihvatljivi WAF (Wife Acceptance Factor), kao npr. Ubiquiti U6-Mesh (koji čak ima i podesivo RGB osvjetljenje!)
mladen_lucky je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na