Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.08.2024., 10:31   #3061
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
Citiraj:
Autor neci43 Pregled postova
Par dana korištenja A1 5g kućnog neta...
Za sada je MC899 na prozoru, lovi nešto između 4g i 5g, nije baš fantastičan signal...za koji dan ide na krov gdje mi je isprobano ulovio Max 200mbs, i excellent signal.
DL je sad evo u špici sezone oko 90mbs.
Ono što sam do sada skontao na gejmanju na PS5, ping je 36ms, na HT i huawei 818 bez vanjske ikakve antene je bio u najboljim danima 60ms, a kako je sezona počela i oko 200ms pa sve do latency variation.
Iskonov TV na toj mreži je redovito failao load, Netflix niska rezolucija itd.

Ako ikome pomaže, eto neka stoje moji dojmovi.

Također ako je netko se susretao, koliko mogu daleko staviti LAN kabel od MC899, da ga provucem skroz na drugu stranu kuće sa dugim LANom.
Za huawei B818 smo već u više navrata pisali da ima čudni problem sa visokim pingom, probaj HT karticu u neki drugi router/mob ili u taj ZTE MC899 (ako možeš) i testiraj ping i brzine

Što se tiče ZTE MC899, što je na visini i ima čist pogled na toranj, to bolji signal a time i brzine.

Što se tiče LAN kabela za taj MC899, ako ti je kratak taj originalni od 10m možeš kupit ovaj od 20m:
https://www.chipoteka.hr/kabeli-adap...20m-8944000885
Tirkiz je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2024., 07:56   #3062
djzuza
Premium

Datum registracije: Jul 2007
A1 - Savršena+ u routeru. Radi jako dobro i zadovoljan sam, ali moji se žale da nam ponekad internetska veza zna puknuti. U routeru sam namjestio da napravi reboot jedanput dnevno (između 3 i 4 ujutro), ali ponekad nam pukne veza bez obzira na to. Dovoljno je isključiti i ponovno uključiti u struju pa sve radi najnormalnije. Mogu li išta tražiti od A1 kako se to ne bi više događalo?
djzuza je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2024., 08:54   #3063
Avan7garde
Premium
Moj komp

Avan7garde's Avatar

Datum registracije: Aug 2017
Citiraj:
Autor Tirkiz Pregled postova
Za huawei B818 smo već u više navrata pisali da ima čudni problem sa visokim pingom, probaj HT karticu u neki drugi router/mob ili u taj ZTE MC899 (ako možeš) i testiraj ping i brzine

Što se tiče ZTE MC899, što je na visini i ima čist pogled na toranj, to bolji signal a time i brzine.

Što se tiče LAN kabela za taj MC899, ako ti je kratak taj originalni od 10m možeš kupit ovaj od 20m:
https://www.chipoteka.hr/kabeli-adap...20m-8944000885
al original kabel ima zastitu za vlagu i vodu. te ga mora koristiti...
Avan7garde je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2024., 09:17   #3064
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Citiraj:
Autor Avan7garde Pregled postova
al original kabel ima zastitu za vlagu i vodu. te ga mora koristiti...
Znaju ti kvalitetniji indoor kabeli biti i više nego dobri za outdoor, bar koju godinu
osobno iskustvo...
Staro 08.08.2024., 10:07   #3065
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
kupite si outdoor rated kabel i zakrimpajte konektore... nemojte radit gluposti sa indoor kabelima, kad ga pojedu kiša i sunce ćete skurit napajanje, a ako ste pegule ćete skurit i uređaj.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2024., 17:35   #3066
djzuza
Premium

Citiraj:
Autor djzuza Pregled postova
A1 - Savršena+ u routeru. Radi jako dobro i zadovoljan sam, ali moji se žale da nam ponekad internetska veza zna puknuti. U routeru sam namjestio da napravi reboot jedanput dnevno (između 3 i 4 ujutro), ali ponekad nam pukne veza bez obzira na to. Dovoljno je isključiti i ponovno uključiti u struju pa sve radi najnormalnije. Mogu li išta tražiti od A1 kako se to ne bi više događalo?

Sada sam na poslu, ali sam zvao SZK i provjerila mi je sve, odmah je vidjela da su prastare postavke APN-a (još iz doba vipneta). Sada sam na poslu, ali mi je poslala nove postavke i probat ću ih kada budem došao doma. Nadam se da će biti bolje.
Staro 11.08.2024., 07:19   #3067
Nikox
Premium
Moj komp

Nikox's Avatar

Datum registracije: Aug 2017
Citiraj:
Sada sam na poslu, ali sam zvao SZK i provjerila mi je sve, odmah je vidjela da su prastare postavke APN-a (još iz doba vipneta). Sada sam na poslu, ali mi je poslala nove postavke i probat ću ih kada budem došao doma. Nadam se da će biti bolje.
I jesu pomogle nove postavke APN?
Nikox je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2024., 08:20   #3068
djzuza
Premium

Citiraj:
Autor Nikox Pregled postova
I jesu pomogle nove postavke APN?

Izgleda da jesu i nadam se da je tako jer mi do sada još niti jednom nije pukla veza.

Ovo je trebalo izmijeniti:
Pristupna točka (APN): internet
Početna stranica (Server URL): http://www.A1.hr
Korisničko ime i lozinka: 38591
IP adresa: 212.091.099.091
IP port: 8080

Zanimljivo, prvo sam u routeru promijenio postavke APN-a, nije pomoglo iako je ostalo sejvano. Kada sam stavio SIM karticu u mobitel, nije bilo sejvano i tamo sam ponovno promijenio postavke APN-a, tada je postalo sve ok.

Daj mi molim te reci samo ako sam po tebi dobro napravio.
U postavkama APN-a na mobitelu (imam Samsunga), pristupna točka je naziv, početna stranica je poslužitelj, korisničko ime i lozinka je istim imenom navedeno u postavkama, IP adresa je Proxy a ulaz je port?

I za slučaj da mi opet pukne veza (a nadam se da neće -- namjestio sam i da mi se reboota router uvijek između 3 i 4 ujutro), imaš li kakvu ideju što da napravim tada?
Staro 11.08.2024., 20:58   #3069
djzuza
Premium

Eto ti ga na, opet pukla veza.
Staro 11.08.2024., 23:29   #3070
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Koji je ono modem u pitanju, listam ali nisi skoro spominjao?
Sta te samo ta simica zeza, sto se desi ako koristis turisticku A1? Ili nekog drugog operatera na dan-dva?
Ima taj modem neke logove da prepises?
Staro 12.08.2024., 00:02   #3071
djzuza
Premium

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Koji je ono modem u pitanju, listam ali nisi skoro spominjao?
Sta te samo ta simica zeza, sto se desi ako koristis turisticku A1? Ili nekog drugog operatera na dan-dva?
Ima taj modem neke logove da prepises?
ZTE MC888 Ultra.
Isto mi se događalo na turističkoj A1, turističkoj HT, ali i na A1 120GB simici iako je tu bilo malo rjeđe. Vratio sam postavke routera na tvorničke, nije pomoglo.

Izluđuje me ovo. Zadovoljan sam brzinom, ali neću da mi puca veza.

Zadnje izmijenjeno od: djzuza. 12.08.2024. u 08:05.
Staro 12.08.2024., 02:07   #3072
johnsmith
Premium

Datum registracije: Dec 2007
Dok ti pukne veza, jel mozes na web od rutera i vidis na da je odspojen ili je web sucelje rutera nedostupno (mozda odgovara na ping, ali web ne radi). Jel imas bridge ili router mode? Ciji je fw, original zte ili neki ISP?
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2024., 07:54   #3073
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ako se ruter ne uspijeva recoverati od prekida veze i povuci novi IP/konekciju, to meni malo smrdi na ruter, ne ISP (jer si njih probao vise).
Staro 12.08.2024., 08:00   #3074
djzuza
Premium

Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Dok ti pukne veza, jel mozes na web od rutera i vidis na da je odspojen ili je web sucelje rutera nedostupno (mozda odgovara na ping, ali web ne radi). Jel imas bridge ili router mode? Ciji je fw, original zte ili neki ISP?

Kada mi pukne veza, u W10 mi stoji da sam spojen, ali mi piše da nema pristupa internetu. Nisam sada stoposto siguran, ali mislim da se i tada mogu najnormalnije ulogirati u router. Kako mi je ovo sve jako čudno, znači router mi se uvijek između 3 i 4 ujutro reboota jer sam tako namjestio, a svejedno se ovo događa.

Bridge mi ne treba. Imam router mode, fw je original ZTE.
Staro 12.08.2024., 08:01   #3075
djzuza
Premium

Recite mi molim vas --- može li imati ikakve veze s ovime?

https://ibb.co/LkQBHcY
Staro 12.08.2024., 08:09   #3076
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Reboot nema veze s pucanjem veze, to ne mozes sprijeciti. ISP na 4G/5G moze reconectati vezu kad god zeli, ovisi o tornju i masu drugih nekih faktora. Nema pravila kao sto je to slucaj na optici gdje pukne jednom dnevno u gluho doba noci. Meni je pucala veza od par puta dnevno do jednom u 30+ dana. Apsolutno nema pravila.

Te opcije sa slike se odnose na LAN stranu rutera, nemaju veze s pucanjem veze ili WAN-om koji tebe ocito muci.

Sljedeci put kad pukne probaj pingati 192.168.1.1 sa kompa pa javi. Takodjer probaj vidjeti ima li taj ruter neke logove.

Mozes na kompu otvoriti dva command prompta i u svakom pokrenuti jednu komandu:
ping 1.1.1.1 -t
ping 192.168.1.1 -t

Prvi pinga internet, drugi ruter. Kada pukne veza prvi bi trebao poceti bacati timeout. Pitanje je sto se dogodi s drugim.

Kako spajas taj PC na ruter - zica ili wifi? Bilo bi ok ako mozes spojiti zicom za testiranje.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 12.08.2024. u 08:19.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2024., 08:16   #3077
djzuza
Premium

Zvat ću danas A1 SZK ponovno.

Ovo su logovi:
https://easyupload.io/hckc95

Jučer oko 20:50 je pukla veza i negdje između 8 i 9 ujutro, tako nešto

Kada bih imao statičku IP adresu, da li bi mi to ikako pomoglo?
Staro 12.08.2024., 08:22   #3078
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Na 4G/5G neces dobiti staticki IP pogotovo ne na toj tarifi koju imas.

Mozes ih pitati da te maknu sa CGNAT-a, ali skeptican sam da ce to pomoci. Moglo bi, mooozda?

Btw editirao sam post iznad, ako ti je promaknulo pa baci oko. Pogledam logove na pc-u kroz pola sata, na mobu ne mogu.
Staro 12.08.2024., 08:43   #3079
johnsmith
Premium

Pinganje rutera baš i nema smisla. Dok je moj mc7010 divljao, nekakvi watchdog ga je restartao bukvalno kad god. Bilo je i razdoblja dok je 5-60min trajala konekcija. Ping na ruter je uvijek radio a badava kad se sve ostalo razletilo (web, modem...). Ja cu isto bacit oko na logove jer znam kak su moji izgledali i nadam se da nije isti slučaj. Kod mene je divljanje prestalo jednog dana iz čista mira. Isti fw i sve iste postavke kak sam imao uvijek. Temperatura nema veze s time jer bilo ljeto ili zima, isto je bilo dok je bilo problema. Ali moj nije imao original zte fw.

djzuza: logovi se ne mogu otvoriti jer su kriptirani (en kao enkripted u nazivu fajla).

Zadnje izmijenjeno od: johnsmith. 12.08.2024. u 09:45.
Staro 12.08.2024., 09:48   #3080
djzuza
Premium

Citiraj:
Pinganje rutera baš i nema smisla. Dok je moj mc7010 divljao, nekakvi watchdog ga je restartao bukvalno kad god. Bilo je i razdoblja dok je 5-60min trajala konekcija. Ping na ruter je uvijek radio a badava kad se sve ostalo razletilo (web, modem...). Ja cu isto bacit oko na logove jer znam kak su moji izgledali i nadam se da nije isti slučaj. Kod mene je divljanje prestalo jednog dana iz čista mira. Isti fw i sve iste postavke kak sam imao uvijek. Temperatura nema veze s time jer bilo ljeto ili zima, isto je bilo dok je bilo problema. Ali moj nije imao original zte fw.

djzuza: logovi se ne mogu otvoriti jer su kriptirani (en kao enkripted u nazivu fajla).

Uh jedino sam na taj način ih mogao skinuti
Staro 12.08.2024., 10:21   #3081
johnsmith
Premium

Sve 5, ne znam zasto su kriptirani ali ako jesu, to je to. Mozes se slikati bez kljuca
Staro 12.08.2024., 14:13   #3082
djzuza
Premium

Prijavio sam im mailom problem.

Sve su izmijenili na 0800 091 091, više nemaš kako prijaviti problem.
Staro 12.08.2024., 15:00   #3083
johnsmith
Premium

ajde kad sljedeci put pukne, probaj otvoriti websucelje rutera i vidi jel opce radi sucelje. Ako radi, trebalo bi pisati disconnected ili connected a u desnom krugu vrijeme konekcije pocinje brojati od nule. Najjednostavnije, ako radi web sucelje, okini par screenshota pa da se lijepo sve vidi kak je izgledalo Mala sansa, ali moguce da se prespaja 5g-4g-3g ako slucajno nije fiksiran samo 5g npr. Klikni i desno dole na details da se vidi kuda je spojen i to isto slikni.
Staro 12.08.2024., 16:03   #3084
bAKeth
Premium
Moj komp

bAKeth's Avatar

Datum registracije: Oct 2016
Imam jedan 099 broj u pretplati HT, tarifa XS. Nije povezano s niti jednim uređajem, pa ni nema ugovorne obveze. Provjerio maloprije u telefonskom razgovoru s agentom.

Tarifu plaćam 16 eura mjesečno, ne potroši se ni 10% tog paketa pa tražim povoljnije rješenje.

Sviđa mi se prelazak na bonove zbog lakše kontrole. U trenutnoj pretplati znao imati problem s internet potrošnjom u inozemstvu zbog blizine granice pa se to sve otegne uz slanje prigovora.

Koja je najjeftinija opcija na bonove uz prebacivanje broja s HT na tog drugog operatera? Koliko dana treba za prijenos broja na drugog operatera?
bAKeth je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2024., 16:27   #3085
jp_rv
Premium

malo si fulao temu...

ugasi si data roaming.

najjeftinije mislim tomato (2000 jedinica za 4.90eur).
Staro 13.08.2024., 02:06   #3086
djzuza
Premium

Pogledajte ove dvije slike:
https://ibb.co/QJ994PN
https://ibb.co/fHRCRYG

Još mi nije pukla internetska veza, ali vidim u postavkama da mi se router može prebacivati između 5G/4G/3G.

U drugoj slici vide mi se ćelije 4G, a 5G uopće nema nikakvih ćelija.
Da li bi mi mogao internet biti stabilniji da namjestim samo 4G?
Staro 13.08.2024., 08:29   #3087
johnsmith
Premium

Probaj ga postaviti na 5G NSA opciju ako ima signala. Dok je na 5/4/3g opciji onda može sam šaltati i to baš i nije dobro jer će puknuti konekcija dok šalta ...
5G možda nemaš u 2 ujutro ako ga gase kao i kod mene kroz noc.
Staro 13.08.2024., 09:49   #3088
djzuza
Premium

Citiraj:
Probaj ga postaviti na 5G NSA opciju ako ima signala. Dok je na 5/4/3g opciji onda može sam šaltati i to baš i nije dobro jer će puknuti konekcija dok šalta ...
5G možda nemaš u 2 ujutro ako ga gase kao i kod mene kroz noc.

Sada sam malo eksperimentirao, vidim da mi je bolji signal na 5G NSA nego na 4G only. Pa sam pustio tako.

Pogledaj ovo:

Ponekad mi se zna pojaviti n78 pod 5G Cell information, ali to je dvaput, triput dnevno i traje minutu, dvije. I to je to. Tako da većinu dana nemam, a ne samo tijekom noći.

4G mi agregira nekoliko bandova.
Ne razumijem baš, pojasni mi, da li 4G sve te prikazane bandove predstavlja kao 5G? Ne znam ako sam se dobro izrazio.
Staro 13.08.2024., 10:10   #3089
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Citiraj:
Sada sam malo eksperimentirao, vidim da mi je bolji signal na 5G NSA nego na 4G only. Pa sam pustio tako.

Pogledaj ovo:

Ponekad mi se zna pojaviti n78 pod 5G Cell information, ali to je dvaput, triput dnevno i traje minutu, dvije. I to je to. Tako da većinu dana nemam, a ne samo tijekom noći.

4G mi agregira nekoliko bandova.
Ne razumijem baš, pojasni mi, da li 4G sve te prikazane bandove predstavlja kao 5G? Ne znam ako sam se dobro izrazio.
Po slici, cijelo vrijeme si spojen na 4G, agregira ti B20+B1+B3+B7

Općenito ti je signal loš, pogotovo na B1 i B3 (B1 -120 dBm to je već granica za prebaciti se na 3G ili ga zabraniti u bandovima da ne ruši stabilnost i brzine)

Vjerojatno ti zbog lošeg signala puca veza ili pošto je to Pula ti se router šalta po tornjevima okolo pa prekida vezu

Premjesti router na neki prozor ili kat/tavan pa testiraj, čim signal bude bolji, ne bi trebala pucati veza a možda i u agregacijama bude stalno 5G N78

Ili ga ostavi na samo 4G/3G da ne pokušava loviti ovaj N78 koji zbog više frekvencije ima općenito mali domet

Ili nabavi router na koji možeš spojiti vanjske antene za sve frekvencije...
Staro 13.08.2024., 10:55   #3090
jp_rv
Premium

Citiraj:

Pogledaj ovo:
sudeći po screenshotu ovo je koma signal.

gdje i kako je ovo montirano? nemoguće da ti vani ima tako loš signal.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na