Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.08.2024., 10:40   #74791
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Mislim da su to felge od BMW-a, ne znam model, valjda neki X.
Ali fino izgleda.
Očekivao sam da će ga felge izdati. Izdaleka, straga, a i sa strane…Ssang Yong, Jaguar ili bilo kakav drugi istočnjački generički proizvod

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 10:57   #74792
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ne brine me jer se takvi scenariji ne mogu dogoditi na ICE osim ako netko ne podmetne bombu pod auto. Čak i da ga poliješ benzinom i zapališ on se neće tako silovito zapaliti kao Li-Ion baterija. Ni blizu. Da mu izrešetaš pun tank s automatskom puškom on se neće zapaliti koliko god nas filmovi uvjeravali u suprotno.

Ako na EV malo kvrcneš bateriju ona se više ne smatra sigurnom i moraš ju mijenjati ako želiš zadržati opću garanciju na auto.

Koliko ICEa se spreša na cesti svaki dan pa se ne zapale. A pretprošle godine je jedna Tesla u Deželi sletjela s autoputa na travu i buknula…
Brojevi se ne bi s tobom složili
Jedno je pričati anegdotalno a drugo konkretno i statistički.

"EV FireSafe, funded by Australia’s Department of Defence, has managed to verify fewer than 500 electric car battery fires. Ever. Out of 20m EVs worldwide. That’s 80-odd times rarer than an ICE car fire. If it were a frequent risk, it’d be reflected in insurance premiums. It isn’t."

Već sam čitao o ovome i direkt na statističkim stranicama od USA i Australije, ali evo europski link na ekipu koju svi ovdje volite, TopGear -> https://www.topgear.com/car-news/myt...-catching-fire

Ne mislim da ideš svjesno govoriti neistinu, ali stvarno preuveličavaš i govoriš netočne podatke.
Pa u Americi zadnjih 50 godina prosječno godišnje pogine oko 500 ljudi jer izgore u svojim autima, najveći dio u vožnji autoputom i pri sudaru.
Pročitaj si malo statistiku i članke iz 1990ih i 2000ih, kad nije bilo električnih auta uopće.
Tako da iskreno nemam pojma o čemu ti pričaš.

Da te stvarno strah za živote u tvojoj familiji zbog potencijalne vatre, ne bi vozio ICE.
Ali eto... ljude više vode emocije i senzacionalistički članci nego brojevi i realnost, tako da me ništa više ne čudi.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Nikakve moderne i trajnije/bolje alternative još nisu na vidiku za masovnu upotrebu.

Logično bi mi bilo da se nove tehnologije testiraju na sitnoj potrošačkoj elektronici koja se u slučaju problema može lakše iskontrolirati i osigurati. Ne računam električne romobile i bicikle s baterijama koje su u principu brdo 18650 članaka ubačenih u plastično kućište.
Možda tebi zvuči logično ali tako svijet ne funkcionira
Uvijek se išlo od toga da se riješe veći i skuplji problemi nego jeftiniji, često se razvija i za potpuno drugu industriju nego što bi ljudima bilo logično.

Zadnje izmijenjeno od: Igorr. 07.08.2024. u 11:05.
Igorr je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 11:01   #74793
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Očekivao sam da će ga felge izdati. Izdaleka, straga, a i sa strane…Ssang Yong, Jaguar ili bilo kakav drugi istočnjački generički proizvod
Novi X2, nasljednik ovog kaj ja imam. Ne znam, meni katastrofalan dizajn. Ak ti više nemreš pogledat u farove i sa sigurnošću reć, ovo je BMW, onda jbg. Da nema bubrega, nebi znao da je bmw...

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 11:06   #74794
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Mislim da su to felge od BMW-a, ne znam model, valjda neki X.
Ali fino izgleda.
X2
Edit: Pretekao me kolega
Staro 07.08.2024., 11:11   #74795
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

IX2, ne znam jel ima razlika u odnosu na X2, osim prednje maske i utikača na strani.

Zelena lijeva strana tablice je ovdje posebna oznaka za EV

Staro 07.08.2024., 11:21   #74796
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Mislim da je i logo drugačiji. "i" modeli imaju plavi rub.
Staro 07.08.2024., 12:20   #74797
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
BMW je već duže vrijeme izgubljen u traženju sebe što se tiče dizajna. Jedine koji liči na staru školu su serije 2 i 3 u limuzinskom obliku. Sve ostalo je generički c/p dizajn bez duše.
Staro 07.08.2024., 12:25   #74798
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Mislim da je i logo drugačiji. "i" modeli imaju plavi rub.
Bilo nekad, sad nema razlike

Staro 07.08.2024., 12:25   #74799
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Iako, i prijašnji modeli su copy paste generički dizajn, ali tipičan za BMW Konzerve ko Audi, kaj i nije loše ali eto, valjda moraju smisliti novi dizajn da ekipa ne kupi 1-2 generacije starije koji i dalje izgledaju aktualno

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 13:50   #74800
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Evo jos malo hrvatskog napretka i rada na poboljsanju sigurnosti:

https://www.index.hr/mobile/auto/cla...ca_auto_prva_m
Nek poskupe i 50€ kaj se mene tiče samo neka ruše ERG/DPF off ekipu

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 14:28   #74801
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Automobili

Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova

Ali eto... ljude više vode emocije i senzacionalistički članci nego brojevi i realnost, tako da me ništa više ne čudi.

Možda tebi zvuči logično ali tako svijet ne funkcionira
Uvijek se išlo od toga da se riješe veći i skuplji problemi nego jeftiniji, često se razvija i za potpuno drugu industriju nego što bi ljudima bilo logično.

Znaš kako se kaže: “laž, prokleta laž i statistika”

Govorim o tome da ima primjera koji pokazuju da je (puno) lakše zapaliti EV nego ICE.

Mnogi stručnjaci tvrde da su Li-Ion baterije toliko opasne da ne bi smjele biti u prodaji. Znam, pretjeruju i pričaju gluposti zar ne?

Tome je američanska vojska doskočila. Imaju neki poseban gel u izolatoru između katode i anode Li-Ionskog članka. Taj gel iscuri kada članak pukne i onemogućava kemijsku reakciju. Baterija u najgorem slučaju malo tinja i to je to.

Zašto to ne koriste u EV-ovima? Preskupo? Nema resursa za proizvesti toliko članaka s tim izolatorom? Ne znam…

Kako god nije fer usporedba. Kada EV-ovi budu bili u prosjeku stari kao ICE auti te kada ih bude otprilike kao ICE auta onda će jasno vidjeti pravo stanje.
Staro 07.08.2024., 14:31   #74802
Xiaomi
Premium

Datum registracije: May 2018
Citiraj:
Malo si popratite CATL i BYD da vidite što se radi
Vidjeli smo Igore kako to CATL radi u slučaju EQE iz članka iznad. Gdje je uništeno preko 100 vozila i dosta ljudi je u bolnici završilo. Baterija je od CATL-a u tom modelu "bila".
Xiaomi je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 15:52   #74803
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Znaš kako se kaže: “laž, prokleta laž i statistika”

Govorim o tome da ima primjera koji pokazuju da je (puno) lakše zapaliti EV nego ICE.

Mnogi stručnjaci tvrde da su Li-Ion baterije toliko opasne da ne bi smjele biti u prodaji. Znam, pretjeruju i pričaju gluposti zar ne?

Tome je američanska vojska doskočila. Imaju neki poseban gel u izolatoru između katode i anode Li-Ionskog članka. Taj gel iscuri kada članak pukne i onemogućava kemijsku reakciju. Baterija u najgorem slučaju malo tinja i to je to.

Zašto to ne koriste u EV-ovima? Preskupo? Nema resursa za proizvesti toliko članaka s tim izolatorom? Ne znam…

Kako god nije fer usporedba. Kada EV-ovi budu bili u prosjeku stari kao ICE auti te kada ih bude otprilike kao ICE auta onda će jasno vidjeti pravo stanje.
Ono što znam je da su sad ove zadnje generacije počeli doslovno bušiti bušilicom za tesk (ove zadnje generacije CATL i BYD blade) i ne bi se ni zadimile, kamoli zapalile.
Naravno, treba vidjeti u real lifu kako će se sve to odraziti sad kad ih krenu trpati u aute, ali iskreno mislim da će ti statistika samo sve više ići na stranu EV-a a ne manje

Citiraj:
Autor Xiaomi Pregled postova
Vidjeli smo Igore kako to CATL radi u slučaju EQE iz članka iznad. Gdje je uništeno preko 100 vozila i dosta ljudi je u bolnici završilo. Baterija je od CATL-a u tom modelu "bila".
Ček, kakav CATL, što nije da je Farasis potpisao sa Daimlerom na nešto tipa 10 godina pa je tako i u ovom EQE-u Farasis baterija?
Baci molim te link da je CATL radio bateriju za EQE.

A i komentirao sam da vidite što se događa sa ovim novim generacijama CATL-a i BYD-a, u smislu tehnologije i napretka, ne u smislu "to se nikad ne može zapaliti".

EDIT: da, oba smo djelomično u pravu
Postoje EQE i sa CATL baterijom. Ali u ovom slučaju je čini se to bio Farasis, jer za Azijsko tržite im oni daju baterije
https://group.mercedes-benz.com/inno...d-farasis.html
https://insideevs.com/news/729196/me...e-underground/
Staro 07.08.2024., 16:40   #74804
jucca
Premium
Moj komp

jucca's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Ne znam sta napravit više.

Nocas mi Zalilo skuter uljem za bagere iz sprice neke. Pijani nizozemci vracajuci se sa Bacvica u apartman.
Ovo mi je 5. steta u par godina na vozilima. Sta na privatnom sta na sluzbenom i sad na par mjeseci starom skuteru. Svaki put pijani stranci u noći tj jutro. Svaka prijavljena policiji, nikad nista nadjeno.
Na kraju sam stavio kameru, i opet ne mogu nista nego ih cekat u patroli ispred kuće. Lud sam vise.
Na kraju cu ja u novinama zavrsit majke mi.
Ovaj idiot mi cupa invalidski znak ispred kuce, ovaj drugi seta sa macom u ruci, a treci zaliva uljem. Pa jbte.

Molim vas, cime oprati ovo? Cekam covika iz osiguranja da napravi izvid, imam srecom kasko. Zalivena tabla, modul zmigavaca, sic,....

Video geliptera:

https://youtu.be/ATwRmIYufKc

Steta:

Sorry, nisu auta, nadam se da se ne ljutite.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Zadnje izmijenjeno od: jucca. 07.08.2024. u 17:11.
jucca je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 16:53   #74805
gibo
Premium
Moj komp

gibo's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Probaj sa sonaxovim multistarom.
gibo je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 17:06   #74806
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Nevjerojatno kako ekipa ide sa prskalicom. Jedan nosi i pumpa, a drugi samo pošprica. Ovi su sigurni napravili još sranja. Ne bi me čudilo da su asfalt time špricali.
Staro 07.08.2024., 17:36   #74807
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Citiraj:
Autor jucca Pregled postova

Nocas mi Zalilo skuter uljem za bagere iz sprice neke. Pijani nizozemci vracajuci se sa Bacvica u apartman.
Ovo mi je 5. steta u par godina na vozilima. Sta na privatnom sta na sluzbenom i sad na par mjeseci starom skuteru. Svaki put pijani stranci u noći tj jutro. Svaka prijavljena policiji, nikad nista nadjeno.
Na kraju sam stavio kameru, i opet ne mogu nista nego ih cekat u patroli ispred kuće. Lud sam vise.
Na kraju cu ja u novinama zavrsit majke mi.
Ovaj idiot mi cupa invalidski znak ispred kuce, ovaj drugi seta sa macom u ruci, a treci zaliva uljem. Pa jbte.

Molim vas, cime oprati ovo? Cekam covika iz osiguranja da napravi izvid, imam srecom kasko. Zalivena tabla, modul zmigavaca, sic,....

Sorry, nisu auta, nadam se da se ne ljutite.
Strašno, koji pacijenti... baš mi je žao
Nemam blage s čim to kvalitetno skinuti a da ne oštetiš ništa.

Sigurno nisi jedini s kamerom po ulicama di se vraćaju doma/u hotel/di god.
Kad bi organi reda napravili svoj posao, vjerojatno bi ih se dalo trackati di spavaju i doći do konkretne gospode.
Staro 07.08.2024., 17:42   #74808
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ako imaš kasko, a imaš, odvezeš ga u servis i neka stave sve novo na račun osiguranja. A osiuranje neka ganja pijane Holanđane i od njih naplati štetu.
Staro 07.08.2024., 18:09   #74809
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Mos mislit kako ce se to dogodit.

Steta i sretno, ja sam ima slican problem na skalicama kad se pijana bagra oko 4-5 ujutro vraca iz vanille, bacilo mi skuter i srecom razbijen samo retrovizor. Lose strane trenutne verzije turizma u Splitu nazalost, kurca ti tu ne mozes napravit. Jedino kako si sam reka, zavrsit u novine, ali ni to nije rjesenje kad ce iduci tjedan doc drugi ovakvi majmuni...
Staro 07.08.2024., 18:51   #74810
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Da quotam samog sebe:
Ovi što kažu da nema nikakvih pomaka ili ne prate ili namjerno obmanjuju.

Ne treba mi kristalna kugla
Ako znaš čitati, možeš provjeriti gdje god želiš kako ide napredak baterija za automobile, a i baterija općenito. Drugo je što si ili nepismen ili ti je lakše pričati gluposti.

2018. su baterije u top EVima imali do 200Wh/kg, danas kupiš bez problema auto sa 300Wh/kg a CATL je već proizveo 500Wh/kg (ne govorim o nekom dalekom konceptu ili teoriji, nego o bateriji koja je proizvedena).
Max brzina punjenja za dostupna vozila sa tadašnjim baterijama je bila 35-45min, usporedna vozila danas možeš napuniti za 18 do 22min.
I kao što rekoh, 5C baterija je već proizvedena, kad ju dobiješ u autu ćeš ga moći napuniti za 12min.

Dakle da ugrubo kažemo, u ovom periodu kad "nije bilo inovacija" se poduplala gustoća baterije i upola smanjilo vrijeme punjenja.
Ili da ti pojednostavim matematiku - dobiješ u prosjeku 4 puta više km po minuti punjenja.
I pri tome biraš hoćeš li da ti auto ima duplo više dometa ili mu baterija bude duplo lakša za isti domet kao prije (ili naravno štogod između)

A ti gledaj u kristalnu kuglu koliko god želiš
Momak, baljezgaš gluposti. Ja sam inženjer FER-a koji je 2010 tak nekak složil električni auto na feru.
Magisterij mi je bio BMS.
Napredak u baterijama je u rangu par %.

Baterije imaju neke osnovne karakteristike tipa:
1) Ciklus
2) Specifični kapacitet
3) Specifični volumni kapacitet
4) Promjenu otpora u odnosu na temperaturu

i slično ovo su samo osnove

Ak te zanima, ovde možeš saznat puno toga https://batteryuniversity.com/

U suštini su dvije kemije sad, NMC koji ima veći specifični kapacitet al puno manje ciklusa od LFP, koji ima veći ciklus i znatno manju gustoću (specifični kapacitet WH/kg.

Bilo kakvim drkanjem po jednom od ovog navedenog na bolje, ostalo ide na dolje. Naprimjer tako ti kinezi koje spominješ mjenjaju kemiju LFP, al zato pada broj ciklusa.

NIKAKAV NAPREDAK U BATERIJAMA NE POSTOJI ZADNJIH 15 GODINA (dakle veći od 10%).

Ta kineska govna nemoj pušit, da oni mogu proizvest to što tvrde, a lažu ko svi kinezi, onda bi to proizveli i ostali.

Te iste baterije s kojima sam ja složio 2010 el auto imaju apsolutno iste karakteristike i dan danas, bašm me zanimalo.

I sad da ne trubiš o solid state baterijama, pogledaj koji životni ciklus imaju, i kako su problem vibracije kod tih baterija (tipa 500Wh/kg)...

To da nema napretka u baterijama vide svi koji imaju mobitele i laptope, nebu tu kinez nikakvu toplu vodu otkrio.

Ja ko fizička osoba, il ko firma, ja platim 10x više od jedne tesle po kWh za bateriju od 500Wh/kg....a takvih ko ja ima milion, zakaj nema na tržištu za kupit po većoj cijeni tih baterija....da nisu možda naftni lobiji u igri

I da ja sam pobornik EV, zato kaj me pali moment.

Piše i xxxx n zidu pa niko ne xxxxx zid, tak da nemoj vjerovat svemu kaj pročitaš na netu, a pogotovo ne kinezima.
markecSMB je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 19:17   #74811
jucca
Premium
Moj komp

jucca's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ako imaš kasko, a imaš, odvezeš ga u servis i neka stave sve novo na račun osiguranja. A osiuranje neka ganja pijane Holanđane i od njih naplati štetu.
Imam kasko. Cekam ovoga iz Croatie da poslika napokon da ga mogu dat prat.
Zvao ovlašteni servis, di sam ga i uzeo, odhebali me ladno, da oni tu ne mogu nista i da im ne tribam nosit skuter. Nadam se da nije stradala elektronika po volanu.
A za ne falit, jucer mi pukla cijev u zidu od vode, propisalo susjedi u stan, ima bar 10.000E stete. Lipo me krenilo 🙈

jucca je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 19:21   #74812
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova
Momak, baljezgaš gluposti. Ja sam inženjer FER-a koji je 2010 tak nekak složil električni auto na feru.
Magisterij mi je bio BMS.
...
Ajde momak ohladi, čim mi kreneš sa "ja sam inžinjer FER-a" znam na čemu sam.
Inače s ove strane ti je kolega, samo malo starija generacija od tebe, ali eto... valjda ste sa kasnijim izmjenama po bolonji ispali puno pametniji i mudriji od nas zastarjelih generacija.

Ajde malo bez preseravanja idi pisati i odgovori mi koliko je Wh/kg bio max u autima do prije tipa 6 godina?
Koliko je danas za ne-kineze, kad si već osjetljiv za njih?
Ne govorim za neka ekstremno skupa vozila, nego tipa što se trpa u Teslu?

Da ti malo skratim pretragu, max je bio cca 200 Wh/kg, a danas ti ugrađuju Panasonic 2170 sa 269 Wh/kg.
Kolika je to razlika, jer si ipak pametnija nova generacija FER-ovca pa ti ide bolje matematika od mene. Meni se čini da je to poboljšanje od 34.5% a ne par %.

I pri tome se pravimo da Kinezi nisu ispred Panasonica, i da lažu sa 300 do 500 Wh/kg, (što će se vrlo lako moći i provjeriti uskoro).
Staro 07.08.2024., 19:54   #74813
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Ajde momak ohladi, čim mi kreneš sa "ja sam inžinjer FER-a" znam na čemu sam.
Inače s ove strane ti je kolega, samo malo starija generacija od tebe, ali eto... valjda ste sa kasnijim izmjenama po bolonji ispali puno pametniji i mudriji od nas zastarjelih generacija.

Ajde malo bez preseravanja idi pisati i odgovori mi koliko je Wh/kg bio max u autima do prije tipa 6 godina?
Koliko je danas za ne-kineze, kad si već osjetljiv za njih?
Ne govorim za neka ekstremno skupa vozila, nego tipa što se trpa u Teslu?

Da ti malo skratim pretragu, max je bio cca 200 Wh/kg, a danas ti ugrađuju Panasonic 2170 sa 269 Wh/kg.
Kolika je to razlika, jer si ipak pametnija nova generacija FER-ovca pa ti ide bolje matematika od mene. Meni se čini da je to poboljšanje od 34.5% a ne par %.

I pri tome se pravimo da Kinezi nisu ispred Panasonica, i da lažu sa 300 do 500 Wh/kg, (što će se vrlo lako moći i provjeriti uskoro).
Ajde momak, daj mi link za kupit te wunder baterije.

Il nema zato kaj je musk sve s rajmekom kupio unaprijed.

Svašta .... rodi, al neće novce

Te panasonic su NMC baterije, a ovo što kinezi lažu na što se ti pališ od 200Wh/kg, su LFP, a te koje možeš kupit LFP su sve u rangu 100Wh/kg

Čisti primjer, ja koristim 1865 baterije za parilicu, oš brzo pražnjenje, kad već pametuješ, onda moraš dobit manji kapacitet, oš kapacitet, nemožeš dobit brzo pražnjenje.

Tak za lampu, koristim jedne 3000mAh, a jbga za parilicu druge od 2500mAh.
Nema tu mudrosti, samo budale vjeruju marketingu da ima neke revolucije, nema nit će je bit
Nema pomaka u baterijma, valjda si završio radio il tki pa ne kužiš ni osnove,
nemoj me vrijeđt da sam ti ja kolega.
markecSMB je offline   Reply With Quote
Staro 07.08.2024., 21:03   #74814
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova
Ajde momak, daj mi link za kupit te wunder baterije.

Il nema zato kaj je musk sve s rajmekom kupio unaprijed.

Svašta .... rodi, al neće novce

Te panasonic su NMC baterije, a ovo što kinezi lažu na što se ti pališ od 200Wh/kg, su LFP, a te koje možeš kupit LFP su sve u rangu 100Wh/kg

Čisti primjer, ja koristim 1865 baterije za parilicu, oš brzo pražnjenje, kad već pametuješ, onda moraš dobit manji kapacitet, oš kapacitet, nemožeš dobit brzo pražnjenje.

Tak za lampu, koristim jedne 3000mAh, a jbga za parilicu druge od 2500mAh.
Nema tu mudrosti, samo budale vjeruju marketingu da ima neke revolucije, nema nit će je bit
Nema pomaka u baterijma, valjda si završio radio il tki pa ne kužiš ni osnove,
nemoj me vrijeđt da sam ti ja kolega.
Nema šanse da se spuštam na tvoju razinu, već mi muka što sam se i onoliko spustio na prošloj poruci.
Postao sam prestar za ove stvari, a i nešto mudriji pa se znam i povući bez da izgubim živce.

Svaka čast, sve si u pravu, nema nikakvih razlika u baterijama od 2010., svi lažu, nismo se pomakli nit ćemo se pomaknuti.

Živio ti meni

PS, bez da vrijeđam kolege iz tih smjerova - nikakve telekomunikacije i sl. nisu ušle u moju butigu
Staro 07.08.2024., 21:51   #74815
Dragster
Premium

Dragster's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Da razbijem ovu odvratno napornu diskusiju, obzirom da je tema automobili:

https://www.youtube.com/watch?v=OF66eyry-l8&t=3
Staro 08.08.2024., 05:21   #74816
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
A bogte kakav užas. Ajde vidi sa ovom ekipom imaju li štogod za preporučiti https://forea-ocd.hr/

Inače uredno i na FB odgovaraju na poruke ako ti je tako lakše https://www.facebook.com/foreaocd/
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2024., 07:31   #74817
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Pa dobri stari ivasol ispire svakave masnoće.
Milsim da i IPA skida
A za ove nazobane bonbona( nisu oni pijani) nabavio bi neku dobru prskalicu, bilo gušći-dalji mlaz, bilo finije raspršivanje na manju udaljenost, složio beki mix najjačeg tabaska/ljutih paprika u prahu, pričekao ih jednu noć i kvalitetno zalijao.

Nisi koristio nikakvo oružje, sve ekološko, nisi fizički napadao, a te navedene stvari jako lijepo grizu za oči.
Eventualno im možeš nakon toga pomoći da ih zaliješ kvalitetno vodom iz šmrka.

Ali ne planirati nikakve mjere nasilja
Staro 08.08.2024., 08:40   #74818
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Automobili

Citiraj:

Nije išlo mene ali…

Veća gustoća se postigla tako što su stanjivali izolator, te povećavali gustoću elektrolita kojeg su ponešto modificirali… laički rečeno.

Posljedica: manje su stabilne. Ali zato imamo nešto više dometa kojeg po riječima EV sekte ionako nikada ne fali nego je “infrastruktura loša”. Uostalom “ne voziš se svaki dan 400km” zar ne?

Stoga to nije neki napredak. Gledano unatrag nekoliko desetljeća baterije prilično slabo napreduju u odnosu na ostalu tehnologiju. Ali po riječima EV evangelista: “samo što nije!”

EV motor ima puno veću učinkovitost od ICE motora ali baterije još uvijek imaju najmanje red veličine manji energetski kapacitet od tanka benzina ili d-zla.
Staro 08.08.2024., 09:41   #74819
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Jel u te EV idu baterije kao i u moj daljinski? Pa koliko ih ima onda 100-200 komada u EV? Mislim da je pitanje sasvim na mjestu s obzirom na TKI smjer koji sam zavrsio.
//TKI Off

Kao netko tko se jako veselio jos prvoj najavi izlaska Tesle 3, jako sam bio happy da se zakoracilo u tom smjeru. I nekako sam stvarno mislio da ce EV biti stvar buducnosti. Ali kad pokusam sada objektivno sagledati razvoj i stupanj razvijenosti EV sve vise si mislim da nece biti nista od toga. Da ce se nova ICE vozila moci kupovati i za 10-20 godina.
Mislim da je i ekipa sve vise svjesna cinjenice da ako gledamo na prednosti EV da su zapravo iz godine u godinu u najboljem slucaju upitne. Kao najveci plus ekologija npr. Jos uvijek nismo dosli do nekog masovnog otpisa odlaganja tih starih vozila. Da proizvodnju ni ne spominjem. Forsiraju povecanje kapaciteta baterije na ustrb nestabilnosti istih. Samo je pitanje kad ce ako vec nisu osiguranja otici u nebo s obzirom da kad se zapali povuce cijelu garazu za sobom. Pa onda cijene servisa di se baci oko i bude sve ok za 150-200 eura. I slicno da nejdem dalje.
Jedino gdje vidim smisao je npr da imam kucu u blizini grada pa onda bih si razmislio. Iako mi ni to nije rjesenje s obzirom da 2-3 puta u godini moram napraviti 2k km u 2 dana (ne, ne zelim uzimati extra dan GO zbog punjenja) .

Uglavnom svaka cast ekipi koja su pokusni kunici

//TKI On
Ako recimo spojim vise tih baterija u neki spoj zar nebi dobio 2-3 puta veci range? Nema veze sto bi auto bio tezak ko Titanik. Ili recimo ako stavim na krov solarne celije, da pune te baterije, zapravo bih se cijelo vrijeme vozio za djabe? //TKI Off
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2024., 09:49   #74820
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:

Video geliptera:

https://youtu.be/ATwRmIYufKc
Što se tiče videa, pažljivo s tim, jer ne bi smio snimati javnu površinu, neka GDPR s.anja.

Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Nek poskupe i 50€ kaj se mene tiče samo neka ruše ERG/DPF off ekipu
Odnosi li se to i na mene koji nemam katalizator (jer sam na LPG-u)?
strgani je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na