|
![]() |
#74761 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2023
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74762 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Eeeh ![]() Naravno, ja sam team all-season. Fala! 1.4 mt mhev (4 cyl). Drugi izbor je 1.5 at hev, ali ne lajkam taj motor, ne treba mi hev i plici mu je gepek pa gubi poene kod nas.
![]() |
![]() |
#74764 |
49%winner
|
Nema konfiguratora/linkova, ne znam ni jesam li pisao vec, moguce i da nisam... Ugl GL+ paket, 2WD, 1.4 motor manual, sa crnom kutijom ('24 model). Ubo sam auto koji je taman isao u proizvodnju pocetkom 7.mj (narucen za lager) i isporucen mi je 1.8. Potrefilo se taj paket opreme i ono najbitnije - ta boja koju smo htjeli. U cjeniku je popis kompletne opreme, ali ono sto je malo nejasno i nisam niti znao je da GL+ paket sada dolazi s bezicnim Android autom, centralnim+tweeter zvucnicima i novim/ljepsim kljucem. Negdje sam napisao da cu se osvrnuti na buku u kabini i ono sto sam probao do 130 km/h jest da je miljama tisi od stare 308ice s panoramom koju sam do sad vozio. Auto je do 60km/h i do 2.5t okr. besuman. Malo mi glupo zvuci u kabini kada ga razvucem s ubrzanjem do recimo 3-4t okr jer na tren zvuci ko priguseni dizelas, brundavo. Ne znam kako to zvuci vani, briga me. Zeni koja jos sjedi pozadi je miljama tisi nego prije. Budem ti tu buku malo bolje komentirao kad se vise provozam. Po pitanju potrosnje, pogotovo u gradu i guzvi, puzanje u prometu i sl., jako male brzine, konstantno 2-3 brzina i 20-40km/h. Potrosnja je 10-12 litara. Uopce ne diram gas, nemam tesku nogu ![]()
![]() |
![]() |
#74765 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74766 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Indijci i Nepalci su većinom zakurac vozači. Indijci kao da prometne znakove i signalizaciju tretiraju samo kao sugestiju. Jednom me prilikom na treningu lik doslovce natjerao da ga tražim da stane i da ja sjednem za volan i vratim nas u firmu. Neplaci, kad pogledaš kakvu oni infrastrukturu imaju nije ni čudo da su zakurac i opasnost na tim skuterima. Tajlanđani su u pravilu ok vozači, no jebe ih to što se tamo vozi lijevom stranom pa to zahtjeva privikavanje. Filipinci, barem oni s kojima sam imao prilike raditi dulji niz godina voze jako jako dobro.
![]() |
#74767 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
U Samoboru znam da je jedan od prijevoznika uzimao baš Filipince jer su večinom katolici, voze po desnoj strani, i samo vozače koji imaju 5+ godina u međugradskom prijevozu. Ovo kaj ih susrečem po gradu, čisto oke su.
![]() |
#74768 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Citiraj:
Što se tiče S-Crossa, vozio sam jedno 2 mjeseca stariju verziju 1.4 motora (bez struje), model sa AllGrip pogonom i po ZG mi je trošio mrvu preko 7 litara tak da ovaj novi sa strujom i prednjim pogonom mora trošiti manje. ... i bez obzira koliko troši, čestitke na novoj vozilici, i meni je S-Cross bio u užem krugu za kupnju početkom godine, no uletila je Kuga za skoro isto novaca pa sam uzeo nju. Zadnje izmijenjeno od: bertone. 06.08.2024. u 12:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74769 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Još malo pa će teroristi početi koristiti EV za napade. Nego, koliko je teško izazvati proboj ćelije? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74770 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74771 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Ovo je tek komedija: https://www.index.hr/auto/clanak/gla...lovnica_auto_d Kud imaju slab domet još ga ne smiješ ni puniti... Ne znam šta više ne odustanu svi kolektivno od tih drloga...
![]() |
#74772 | ||
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
stavljeno je kvačilo s dvije lamele.. nakon prvih 1200km lagane vožnje i kreni-stani, to je to.. ne proklizuje nimalo, osjeti se razlika s jednomasenim da je auto startniji, a i stavljena je aluminijska remenica radilice, olakšana s prvim kvačilom nije bilo nikakvih vibracija, s ovim ima nešto ali ništa pretjerano, ipak su dvije lamele (samo pri mijenjanju brzina) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Citiraj:
gume i dalje top, zanima me jedno koliko će km izdržati, sad sam na 298k nisam dobio kaznu |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#74773 | |||
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Treba što prije prijeći na ove novije kemije koje su puno sigurnije, a nadam se da će kroz koju godinu biti i "100%" sigurne (ništa nije 100% ali ono...) Citiraj:
Studija je pokazala i da sve veći broj kupaca zamjenjuje svoje Tesle električnim vozilima drugih tradicionalnih proizvođača... Daklem, senzacionalistički clikbait naslov ![]() Citiraj:
![]() I prije nego kreneš u smjeru "soroš i ekipa će me prisliti 2035. godine", do tad će biti poprilično drugačija situacija sa tehnologijom baterija. Ovi što kažu da nema nikakvih pomaka ili ne prate ili namjerno obmanjuju. Već sad je dosta proizvođača prešlo na 4C baterije, tako da je postalo maltene normalno da se auto napuni do 80% za 18 - 22 minute (ovisno o veličini baterije). Kinezi unutar pola godine kreću prodavati 5C baterije (cca 12 minuta punjenje). U isto vrijeme su i dosta lakše i sigurnije od prošle generacije. Malo si popratite CATL i BYD da vidite što se radi ![]() Veći problem su punjači da se to sve podrži, ja sam najskeptičniji za taj dio, ali se nadam da će i tu biti nekih pozitivnih iznenađenja.
![]() |
![]() |
#74774 |
Registered User
|
Volim te fore gledanja u kristalnu kuglu i šta će biti u budućnosti... Ali ako već ti predviđaš, onda i ja predviđam da će biti situacija da će EV doživjeti totalni fijasko, pogotovo kad krenu groblja tih auta i starih baterija... a nova nalazišta litija i ostalih ruda sve pogubnija za okoliš. Mani me se gluposti pliz. ![]()
![]() |
#74775 | |
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
Ovi što kažu da nema nikakvih pomaka ili ne prate ili namjerno obmanjuju. Ne treba mi kristalna kugla ![]() Ako znaš čitati, možeš provjeriti gdje god želiš kako ide napredak baterija za automobile, a i baterija općenito. Drugo je što si ili nepismen ili ti je lakše pričati gluposti. 2018. su baterije u top EVima imali do 200Wh/kg, danas kupiš bez problema auto sa 300Wh/kg a CATL je već proizveo 500Wh/kg (ne govorim o nekom dalekom konceptu ili teoriji, nego o bateriji koja je proizvedena). Max brzina punjenja za dostupna vozila sa tadašnjim baterijama je bila 35-45min, usporedna vozila danas možeš napuniti za 18 do 22min. I kao što rekoh, 5C baterija je već proizvedena, kad ju dobiješ u autu ćeš ga moći napuniti za 12min. Dakle da ugrubo kažemo, u ovom periodu kad "nije bilo inovacija" se poduplala gustoća baterije i upola smanjilo vrijeme punjenja. Ili da ti pojednostavim matematiku - dobiješ u prosjeku 4 puta više km po minuti punjenja. I pri tome biraš hoćeš li da ti auto ima duplo više dometa ili mu baterija bude duplo lakša za isti domet kao prije (ili naravno štogod između) A ti gledaj u kristalnu kuglu koliko god želiš ![]()
![]() |
![]() |
#74776 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() Drmusa li na semaforu u leru? ![]() Drugi auto i motor, ali moja lamela s jednomasenim je zvečala jer nije bila s oprugama, pa je sigurno bilo glasnije. Imao sam rezonanciju za izluditi od 2600-3000rpm, pa je izletila van. Držim fige da ovo ostane kak treba
![]() |
![]() |
#74777 | ||
#erase startup-config
|
Automobili
Citiraj:
![]() EV sektaši i EV sales stalno obećaju nešto super i novo u budućnosti dok sada prodaju aute. “Evo Vam sada ovaj auto ali već za godinu-dvije ćemo imati bolje baterije…” Meni je to malo smiješno ![]() I baš si mislim kako bi bilo da sam bio sa ženom i djetetom u vožnji ili na semaforu u onom EQE-u…. ne znam da li bi uspjeli izaći van na vrijeme. Citiraj:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#74778 | |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
ispravili su me kolege alfisti, nije kvačilo s dvije lamele nego jedna lamela ali obložena s dvije podloge, organ i sinter.. drma samo kod kretanja i mijenjanja brzina - ako sam ispod cca 2300okr... ali i ispod 2300okr se može fino kreniti lagano u leru ne trese ništa.. imao sam prije dvomaseni i jtd performance stage 3 kvačilo, i ima isto vibracija kao s ovim s dvije obloge.. btw. vibracije i drmusanja mi nisu bitni, bitno je da ne proklizuje.. ništa ovo nije default/tvornički, sve je kemijanje.. tu i je zabava Zadnje izmijenjeno od: John Creasy. 06.08.2024. u 16:58. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74780 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Kada sloze univerzalne baterije koje ce moci proizvoditi i puniti tko god hoce i koje ce onda moci koristiti svi proizvodjaci automobila, e tek onda mozemo ocekivati masovni prihvat EVova... Do tada, radije izbjeci... Mislim, kako si i sam napisao - AA, AAA, C, D, CR2032, CR2025, 18650, itd su sve standardizirane dimenzije baterija... E pa, nek naprave standardizirane pakete za baterije za univerzalnu primjenu velikih kapaciteta i problem rijesen... Samo zamisli situaciju da svaki ICE proizvodjac fura neki svoj tip benzina i diesela i da je to sve nespojivo... Ako vozis BMW, onda mozes sam BMWzin koristit, ako vozis Renault, onda samo RenDiesel... Onako - wtf? ![]()
![]() |
![]() |
#74781 | |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Citiraj:
![]() Ma nema kazne, samo šibaj ![]() Inače ide upgrade na prednji kraj: Zimmermann FORMULA Z COAT Z - 415€/set ![]() Brembo me razočarao, sad je red da vidim hoće li ovi bit bolji i izdržljiviji ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74782 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Do kraja 2026.g. trebao bi biti gotov novi sistem naplate cestarine. Malo me zabrinjava slijedeći dio: Sustav kamera, osim samih tablica, morat će dati podatke o boji vozila i njegovu obujmu, o profilu vozila te procjenu očekivanog vremena prolaska između pojedinih nadzornih točaka na autocesti. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...---862119.html https://danica.hr/gotovo-je-micu-se-...ocestama-u-rh/
![]() |
#74783 | |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#74784 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74785 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Nabacano bezveze u članak. Prije bih rekao da se htjelo reći da će kamere morati moći očitati prosječnu brzinu između naplatnih postaja da mogu prišiti kaznu ako si malo dao gasa... Po meni čak OK ako mjeri na čitavoj dionici, ali ako bi mjerili između određenih točaka, to je suludo, pogotovo ako tu prelaziš čitavu kolonu ovih kretenčina koji voze 110 kmh pa krenu pretjecati. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
![]() |
#74786 | |||
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
Apsolutno se slažem da treba povećati sigurnost sa baterijama, ali već sad je statistika neumoljiva za EV vs ICE. I u šansi da dođe do zapaljenja i u šansi da bude fatalno za putnike. Ono gdje je EV, tj. baterija puno lošija u slučaju vatre, je utjecaj na okoliš i činjenica da to brate gori i gori, što onda može dovesti do jako velike štete. Citiraj:
![]() Ja sam već godinama na punjivim baterijama za sve po kući osim u kuhinjskoj vagi gdje imam CR2032. Citiraj:
Glede univerzalnosti - i slažem se i ne slažem se ![]() Slažem se da je to točka do koje bi bilo super doći. No ne slažem se da je sad tren za napraviti to, jer nam treba još par velikih skokova u napretku baterije kako bi stvarno mogli reći da ICE više nema smisla za 99% situacija. A velike skokove u tehnologiji ćeš puno teže postići kad bi već sad postavio standardizaciju.
![]() |
![]() |
#74787 |
#erase startup-config
|
Automobili
Ne brine me jer se takvi scenariji ne mogu dogoditi na ICE osim ako netko ne podmetne bombu pod auto. Čak i da ga poliješ benzinom i zapališ on se neće tako silovito zapaliti kao Li-Ion baterija. Ni blizu. Da mu izrešetaš pun tank s automatskom puškom on se neće zapaliti koliko god nas filmovi uvjeravali u suprotno. Ako na EV malo kvrcneš bateriju ona se više ne smatra sigurnom i moraš ju mijenjati ako želiš zadržati opću garanciju na auto. Koliko ICEa se spreša na cesti svaki dan pa se ne zapale. A pretprošle godine je jedna Tesla u Deželi sletjela s autoputa na travu i buknula… |
![]() |
![]() |
![]() |
#74788 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
NiCd i LiPoly baterija se sjećam još iz kraja 90-ih. CR i LR baterije kao da su oduvijek tu. Nikakve moderne i trajnije/bolje alternative još nisu na vidiku za masovnu upotrebu. Logično bi mi bilo da se nove tehnologije testiraju na sitnoj potrošačkoj elektronici koja se u slučaju problema može lakše iskontrolirati i osigurati. Ne računam električne romobile i bicikle s baterijama koje su u principu brdo 18650 članaka ubačenih u plastično kućište. Evo jednog jutarnjeg melema za oči. Ne znam jel ih već ima u HR, ali ovo je prvi ili drugi kojeg vidim na cesti. Profesionalno sam zamaskirao logo pa da vidimo koliko će vas pogoditi brand ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74789 |
Registered User
|
Mislim da su to felge od BMW-a, ne znam model, valjda neki X. Ali fino izgleda.
![]() |
#74790 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Evo jos malo hrvatskog napretka i rada na poboljsanju sigurnosti: https://www.index.hr/mobile/auto/cla...ca_auto_prva_m |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|