|
![]() |
#11881 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Da se razumijemo, to nije pojačalo A klase. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11882 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Class AA mi se čini kao marketing jer se u ono vrijeme svršavalo na klasu A. U ono vrijeme sam baš imao elektroniku u školi i slagao svašta s lemilicom po nagrizenim tiskanim pločicama. Koliko se sjećam “Class AA” je zapravo strujno pojačalo u B klasi ![]() ![]() Uz varijabilne struje mirovanja postizali su po 120dB signal/šuma u nekim pojačalima snage ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11883 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
nema više zelenih ili crvenih LEDica na uređajima ko u 80tim il 90tima... al bude se i to promijenilo na prijelazu u XXI stoljwće moda je bila srebrno (kutije TVa, DVD plajeri, videorekorderi) pa kombinacija srebrno-bukva (namještaj) ili zvučnici. meni odvratno. sad je trend cold white namještaj i dnevna soba , bijele kutije zvučnika - meni odvratno bijeli LED na rasvjeti u kući i oko kuće... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11884 |
#erase startup-config
|
Da, sve tako rade danas. Vjerojatno žele da im se proizvodi ističu i upadaju u oči. Meni je najdraže vidjeti nešto crno blagih linija diskretno kako svjetluca nekim oku ugodnim svjetlom. Zato mi je Technics bio drag iako su u 90-tima zvučno zaostajali ako nisi kupio baš top top model neke komponente. Stari Technics AZ7 deck bi ostavio upaljen iako je kazeta došla do kraja jer su mi ona zeleno osvjetljena vrata bila tako cool… 😎 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11885 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Neki dan sam dobio ovaj deck Technics RS-B465
![]() |
#11886 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() aj da si dobio 965 i to u champagne varijanti... ovako, neko se riješio krame... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11887 |
#erase startup-config
|
Takav stari deck je bolji od bilo kojeg novo proizvedenoga danas ![]() Kad smo već kod B965 u champagne boji… jedan je stajao iza staklene vitrine u Exportdrvu u Ilici pored Vinceka. Iznad njega je bilo i ovo: https://audio-database.com/TechnicsP...su-ma10-e.html https://audio-database.com/TechnicsP...sl-pa10-e.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#11888 | |
Premium
|
Citiraj:
al kladim se da to obični smrtnik nije mogao kupiti tamo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11889 | |
Premium
|
Citiraj:
Tamo sam kupio svojim novcima svoj prvi CD player koji sam zaradio kao srednjoškolac za 2-3 tjedna preko student servisa. Sjećam se točno cijene, 1750 Kn. Do njega na polici je stajalo Technics pojačalo+pretpojačalo koje je u kompletu bilo oko 6000 Kn, onaj model sa velikim kazaljkama. Netko je gore napisao, nije taj Technics bio tako dobar nego nam je bio u izlogu pa se prodavao. Sad bih ga svrstao u osrednju klasu jer je već tada era dobrih hifi uređaja završila desetak godina ranije. Tu je netko spomenuo i dva monster receivera koji uistinu jesu čuda tehnologije, ali iz ere kad su watti bili mjerilo kvalitete što je bilo donekle i besmisleno. Pa Technics je imao model koji je bio deklariran na 330 watta po kanalu pri 8 ohma i cca 40 kg. Nekako mi je najdraži period ranih sedamdesetih kad se sve to počelo kuhati dok je još bilo i germanijskih tranzistora. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11890 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
za te rane sedamdesete kažu da su iznjedrile ne samo najlegendarnije nego i najkvalitetnije hifi uređaje |
![]() |
![]() |
![]() |
#11891 | ||
#erase startup-config
|
Hi-Fi
Citiraj:
Citiraj:
MOSFETi daju vrlo čist klinički zvuk sa zatupljenim basevima a to su forsirali u 90-tima dok su za jeftinije komponente prvenstveno receivere koristili STK-ove radije nego diskretne tranzistore. Drugi problem MOSFETa je ogromno frekvencijsko područje praktički do MHz na nekim primjercima koje je “trebalo” za DVD Audio ali je to stvorilo drugi problem. Zvučnički kabeli bi se pretvorili u antene koje su hvatale radio signale koji bi ušli u pojačalo i uzrokovali distorzije. Zbog toga dan danas imam zvučničke kabele omotane oko ferita. Zadnje izmijenjeno od: medo. 17.07.2024. u 11:34. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#11892 | |
Premium
|
Citiraj:
Mi smo bili nezanimljivo tržište tada, pa bi nerijetko takvi proizvodi stajali par godina u izlogu. Kartica nije bilo, sjećam se čekova ali malogdje bi ih primali pa je gotovina bila jedini način plaćanja. Da li se sjećaš Ecos trgovine negdje u staroj Vlaškoj? Tamo sam prvi put vidio sony elevated standard seriju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11893 |
#erase startup-config
|
Svaka čast Sonyju ali su nam u 90-tima bili preskupi posebno u ono vrijeme posljeratne besparice. Za pristojan Sony discman se moralo izrigati više love nego za pristojnu mini liniju. I još je bio prevelik za džep, baterije nisu nešto dugo trajale, CD writeri su bili bolesno skupi a i mediji nisu bili jeftini. Umjesto toga sam uzeo Technicsov AZ7 deck i Panasonicov SX10 walkman za umiranje u busu za maturalac ![]() https://www.radiomuseum.org/r/panaso...r_rq_sx10.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#11894 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Technics AZ7, amorfna Z glava sta god to znacilo... To mi je bio san snova, no nikada ga nisam nabavio... ![]() Walkman je isto zakon, ja neki AIWA imao, visemanje slicnih karakteristika... Sjecam se tih kataloga za Technics i Panasonic, uf kako sam patio gledajuci sve te slicice... ![]()
![]() |
![]() |
#11895 |
#erase startup-config
|
Hehe, nisi jedini ![]() Njihova “Amorfna Z glava” je magnetorezistivna glava kakva se koristila u DCCu. Ista tehnologija kao za HDDove. To je IMHO game changer koji je došao preprekasno ![]() U tom kaziću ne smiješ koristiti demagnetizator jer on podere MR glavu. Na vrhu vrata je jasno pisalo CAPS LOCKom da se ne smiju koristiti demagnetizatori koji ionako nemaju smisla jer glava ne sadrži feromagnetne dijelove pa se samim time ne može magnetizirati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11896 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11898 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Pristojan audio setup > soundbar. Kod Soundbara imas prednost da spojis soundbar na telku i vozi misko. Kod zvucnika...tja ili uzmes aktivne ili ides na pasivne pa trebas pojacalo i vjerojatno sub. Pristojan Stereo setup je uvijek bolji jer najcesce imas siri dinamicki pojas. No ako ti je soundbar dovoljan (i jeftiniji) > go for it.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11899 | |
Premium
|
Citiraj:
ako uzmeš soundbar - ne trebaš u svakom slučaju zvuk je bokji nego od zvučnika u TVu. iako je soundbar lošiji od zvučnika na stalku ili samostojećih |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11900 |
#erase startup-config
|
Aktivni zvučnici se mogu postaviti u odnosu na poziciju za slušanje pa se to u pravilu bolje čuje. Ako podržavaju spajanje subwoofera još bolje. S obzirom koliko soundbarovi (nebulozno puno) koštaju ta kombinacija ne bi trebala biti nešto skuplja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11901 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Nemam još ništa, planiram složiti neki setup samostojeći zvučnici, pojačalo, gramofon pa gledam je li bolje za TV soundbar neki dobar (npr. Sonos arc), ili stereo. Gledao sam ona all in one rješenja (https://audiocinema-art.hr/shop/adva...acalo-streamer) ali su me odgovorili od toga, da je bolje da uzmem pojačalo posebno, posebno streamer. Ovo je lakše jer ima stream, pa s NASa, eARC za TV, ... Kaj vi mislite?
![]() |
#11902 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
1. Kvalitetni zvucnici 2. AV Reciever koji podrzava funkcije koje zelis i ima dedicirano pojacalo za gramofon 3. Subwoofer - prema potrebi ovisno o tome kakve zvucnike uzmes Koju kombinaciju si planirao upiknuti?
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11903 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
all in one rješenje su ti top. kako za kućno kino tako i za stereo zvuk, samo moraš dobro razmisliti kaj želiš i koliko novaca ćeš potrošiti. kod ograničenog buđeta gledaš komercijalne brendove (marantz, denon, ..... ) i upikneš neku akciju od 30 posto npr black friday i slično. možeš probati i oglase - kako hr tako i izvana - tu češ dobiti još bolju cijenu za većinu stvari - najviše za zvučnike. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11904 | |
Premium
|
Citiraj:
ovo mi je promaklo, sony nije radio DCC - oni su im bili zakleti neprijatleji, sony je iašo kontrirati sa Mini discom samo su philips/grundig/technics/marantz i ta EU škvarda radila DCC - ostali su se opredjelili na Mini disc svaki je imao i mana i prednosti no praktičnost je bila na strani Sonya |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11905 |
#erase startup-config
|
Samo što je Sony to kao i sve drugo usrao sa previsokim cijenama i općenito ograničavanjem dostupnosti. Ljudi nisu htjeli plaćati te cifre da bi slušali komprimiranu muziku na uređajima koje nije baš pretjerano intuitivno za programirati zato da bi imali manji footprint nego na CDu. Da je Sony izbacio ono što se s nestrpljenjem čekalo (MiniDisc PC drive) onda bi povijest minidisca bila potpuno drugačija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11906 | |
Premium
|
Citiraj:
pa praznih medija je bilo ko i praznih kazeta, a bilo je i snimljenih albuma. jeftiniji od DATa, tunegdje sa cijenom DCC uređaja ( od 600DEM konzum klasa do 3000DEM profi) praktičnost 100x bolja od DCCa, digitalni zapis zaštićen u kutijici, a slijepom testu niko nebi rekao dal se čuje MD ili DCCČ dakle kvaliteta neupitna... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11907 | |
Premium
|
Citiraj:
Ovo drugo pojačalo nema streamer u sebi, ali može se preko moba puštati deezer, tad bi uzeo još neki streamer. Na forum.hr su mi preporučili da uzmem obično pojačalo i eversolo dmp a6 i nisu bas ove zvučnike preporučili. Rekli su da za tu cijenu mogu dobiti bolje rabljene, a to mi je teško znati koje uzeti jer se ne kužim toliko, glazbofil sam i volim slušati, ali nisam audiofil..
![]() |
![]() |
#11908 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
prvo i najvažnije je kolika ti je soba, i kako ćeš smjestiti zvučnike. nakon toga možeš birat elektroniku po volji. p.s. ako voliš slušati glazbu i spreman si uložiti u kvalitetan sustav, audiofil si, naravno, nije to nikakva prljava riječ. želiš lijepo reproduciranu muziku u kući, što ima loše u tome? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11909 |
Premium
|
Ne mislim to u lošem kontekstu nego sumnjam da bi primjetio razliku između kablova ![]() I ja sam više za novo jer ne pratim scenu i ne znam što uopće gledati. Imaš kakvu preporuku? Gledao sam i BW 702 s rotelom od novog, a gramofon project debut pro ili rega planar 3. Soba je 50m2, ubiti dnevni boravak oblika L, 4,5x9m. Stavio mi ih pokraj TVa, samostojece odmaknute od zida.
![]() |
#11910 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Tko bi u studiju profesionalno koristio nešto komprimirano?? Tko danas u studijima koristi komprimirani audio? Koristili su ga novinari za interviewe do pojave digitalnih diktafona. Kužio se ATRAC od CDa. Bio je u rangu MPEG1 audia. Ipak je ovo hifi tema. Za 600DEM si već mogao kupiti CD pržilicu koja je bila daleko korisnija nego okljaštreni entry level minidisc. CD mediji su brzo postali puno jeftiniji od minidisca. Skoro niti jedan auto nije dolazio s minidiscom niti u opciji. Nisi mogao nikome dati ili posuditi neku ziku jer to nitko nije imao. Niti je tebi netko mogao dati ili posuditi jer to nitko nije imao. A Sony nije ništa napravio da to postane mainstream. Slično kao i Blu-ray. Dan danas je hodajući mrtvac a oni još uvijek naplaćuju 12.50$USD tantijema po uređaju. Kad na to dodaš carinu i PDV ispada da svaki blu ray uređaj košta 200kn više zbog (pohlepe) Sonyja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|