|
![]() |
#5101 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Mislim da je u cijeni kvadrata postalo gotovo zanemarivo oces stavit 5 ili 10cm stiropora tako da se u primorju uglavnom stavlja 8 ili 10cm u prosjeku. Primjerice 8cm je 6€/m2 a 10cm je 8€/m2 Na 400m2 fasade to je 800e razlike.. Trenutno ispod 50e/m2 je gotovo nemoguce nac majstore, dakle 20 000e kosta fasada, a razlika izmedu 8 i 10cm je 800e...i onda stavis 10cm jer je mala razlika u odnosu na ukupnu cijenu.. Slican odnos je izmedu 5 i 8cm.. Mi smo stavili na kucu 10cm, sad na garažu stavljamo između 3 i 5, ovisno gdje koliko pita..
![]() |
#5102 | |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Silikati obično idu na žbuke, dobra paropropusnost, malo slabija vodoodobojnost. Silikoni imaju odličnu paropropusnost i odličnu vodoodbojnost. I da, STO je top marka, sve ostalo je lošije. Pogotovo preporuka za STO ako su u igri novije arhitekture, gdje ne postoji prepust krova nego zgrada izgleda ko kocka. Nakon nekoliko godina, jeftinije fasade na njima izgledaju katastrofalno, bikoz voda. Gornji dijelovi fasade izgledaju prljavo.
![]() |
![]() |
#5103 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#5104 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Za odgovoriti na pitanje koji stiropor bi trebalo napraviti racunicu potrosnja energije grijanja sa 5cm vs potrosnja energije sa 15cm izolacije. i onda podijeliti razliku u cijeni fasade sa razlikom u cijeni grijanja... ako je povrat manji od desetak godina, stavis deblje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5105 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
@Siloman: Izoliraš garažu? To više neka konoba ili? Čini mi se nekako bacanje šoldi ako ti garaža nije dio kuće, pa da jednostavno cijela ''zgrada'' bude izolirana. @Mamutarka: Hvala za info, samo si ti puno hladnije područje i to tvoje bi bilo ekvivalent nekih 20+ cm običnog stiropora šta ne? U primorju je ipak osjento toplije, a snjeg vidimo svake 2-3 godine na max tjedan dana. Predpostavljam da si ti i na dizalici topline, zato i imaš HC izolaciju. ![]() Ovo što ja imam u planu obnovit tj izolirat jednog dana kada izmislim novce je kuća u nizu i nije krajnja (ono što je čini mi se u UK jako popularno, meni se svida jer ima neke prednosti stana i neke privatne kuće ali i neke nedostatke), tako da uz to što te krajnji susjedi griju ili barem izoliraju bolje od bilo kakve fasade, zapravo imam samo dvije strane za izolaciju. A to što spominjete paropropusnost, znam dosta ljudi koji su požalili što su izolirali kuću zbog velikog povećanja kondenzacije, kažu i da dobro prozračuju, ali da i dalje imaju problema. Ja u trenutnoj nekretnini zračim svaki dan min 2 puta po 5-10 min i nemam nikakvih problema, ali nemam ni tremo fasadu, samo termo žbuku (ona sa mrvicama stiropora) i plastičnu stolariju. Prozračivanje je zapravo jako bitno i čini mi se da hrpa ljudi to ne kuži jer ne žele gubit toplinu/hladnoću. Imam i odvlaživač jer ipak je ovo Rijeka i tu je kiša zaštitni znak. Zadnje izmijenjeno od: Disco. 04.06.2024. u 06:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5106 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Povećanje debljine izolacije za neki % ne nosi uštedu energije u istom %. Uvjet FZOEU je ušteda energije od min. 50%. Na moru ta se ušteda postiže sa vunom od 8cm, ali projektanti stavljaju 10cm radi sigurnosti tj. da imaju rezerve tako da matematička ušteda s njime iznosi preko 60%. Dodatnom termoizolacijom ravnog krova taj postotak lako pređe 70% Govorimo o matematikoj uštedi. Realna je manja, ali nju nitko živ ne može izračunati. Stiropor se ne smije stavljati na zgrade čija je visina od pristupnog puta vatrogasnog vozila i poda najvišeg kata zgrade veća od 11m. I zato se na zgradama uglavnom koristi mineralna/kamena vuna. Stiropor jest laganiji, jeftiniji i lakši za stavljanje te daje bolju uštedu energije u odnosu na vunu iste debljine, ali ne 'diše' za razliku od vune. Stavljanjem stiropora ti si zadihtao fasadu. I to mu je mana. Ako se ispod njega uvuče voda, džaba ti sav posao oko energ. obnove.
![]() |
#5107 | |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() nemam dizalicu, običan plin na podno grijanje
![]() |
![]() |
#5108 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Do sad je unutra bila jako velika vlaga jer ništa nije bilo izolirano, krov oštećen itd.. stiropor + pvc stolarija i ne gine ti odvlaživač..tako je i meni na sjevernoj strani, u spavacoj sobi, negdje dolazi vlaga iako smo po 4 sloja hidroizolacije stavljali na kritičnim mjestima, i ako ne otvorim prozor odmah je na 70% vlaga Dok nije kišno vrijeme je 90% vremena otvoren prozor i onda padne na 40-50% Sve ima svoje prednosti i mane..sad mi je toplije ali moram pazit na vlagu..
![]() |
![]() |
#5109 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Dok nema cirkulacije zraka, vlaga se povećava. Još davno kad je počelo to pvc ludilo, slušao sam kako bi trebalo i složiti neku prisilnu ventilaciju, da iz svake prostorije se izvlači zrak, jer zagriješ, otvoriš nakratko uđe hladan zrak na tople zidove i evo vrganja
![]() |
#5110 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Treba prozračivati. Prvo mi samo izdišemi vlagu, pa tuširanje, pa kuhanje, pa npr biljke u stanu...a prislina cirkulacija zraka ventilacija je super ako imaš love za tako nešto i da služi kao pomoć. Postoje i oni rekuperatori koji kao čuvaju dio topline/hladnoće, ali ja sam nekako fan prozračivanja oldskul (otvaranjem prozora). Čitao sam po forumima vrhunske fix ideje, gdje ekipa priča o stavljanju većih prozora koji se ne mogu otvoriti, ali ima više svjetla i kao jeftiniji je prozor. Ventilacija kažu bolja od ičega....ma naravno. U trg centru i slično nema drugog načina, ali doma imamo prozore sa razlogom ![]() Možda je to bila i zajebancija, ne vjerujem da ima baš tako bedastih ljudi...ali sto žena... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5112 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
@Mar: Odlično si sve sredio ![]() Pitanja: Kako si riješio uključivanje ovih dekorativnih žarulja na nadstrešnici? Ovaj sudoper što si stavio pored roštilja, je li to klasični kuhinjski? Odnosno, misliš li da mu sunce i vremenski uvjeti neće smetati? Planiram nešto slično napraviti u dvorištu, pa sam gledao betonske sudopere, ali mi se nekako neda nositi sudoper od 100 kg |
![]() |
![]() |
![]() |
#5113 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Citiraj:
Treba što više zračiti jer je vlaga Direkt ovisna o temperaturi pa npr vani je 5 stupnjeva i vlaga 99 posto. Ulaskom u toplu prostoriju (23 stupnja npr) i zagrijavanjem tog vlažnog i hladnog zraka vlaga će pasti na 32 posto. Poslano sa mog |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5114 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Što se tiče vlage i izolacije po meni je naročito bitno to da će vlaga tražiti najhladniju podlogu na kojoj se može kondenzirati. Tako da ako je većina površine izolirana bude se kondenziralo na hladnim mostovima. Mislim da to budu, ako je izolacija odrađena kako spada, prozori. Što se tiče ventilacije, problem je s grijanjem koje pretežito grije zrak (klima npr) a prednost imaju metode koje griju masu (npr. podno grijanje, ako je adekvatno izvedeno). Sa dobro zagrijanom masom ventilacija znači i manji gubitak topline. Citiraj:
Ispada da jeste, i XPS i EPS su iznad kamene vune: https://en.wikipedia.org/wiki/R-value_(insulation)
![]() |
![]() |
#5115 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Topli zrak prima više vlage, zato se na hladnim mjestima kondenzira vlaga jer hladan zrak ne može primiti tu količinu vlage kao topli zrak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5117 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5118 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Molim savjet: živim u arm. bet. i zgradi trebao bih povećati broj utičnica i dodati mrežne module. Znam da je patnja usjeć i par cm dubine za bužir pa me zanima jel ima neko rješenja poput strujnog kabela koji može drito u beton, bez bužira? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5119 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Svaki ppr ili ppl može ići bez bužira. Možda da uzmeš PPR jer je plosnat i ne zahtjeva veliku dubinu (ide ti praktički kroz žbuku).
![]() |
#5121 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
i svakako uzeti frezu za kanale, spasit ce te puno muke ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5124 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Želio bih imati manji plinski set na terasi za pečenje roštilja na vatri, wok i mjesto za plinsku pizza peć manjih dimenzija, sveukupno ne šire od 1,5m Gledao sam po Bauhausu no tamo su svi plinski roštilji onako poveći i s ložištem u sredini, i zato ako i jesu široki do1,5m, nema mjesta za wok. Neka ideja koju bih želio je roštilj element širine do 50cm, sa pomoćnom plohom od max 20cm i pored nje wok element sa skrivenim ložištem i dovoljne širine za spremit pizza peć. Zelio bih da je ploha od inoxa, no sami elementi ne trebaju biti. Zna tko gdje bi se našlo takvo što? Također ima li tko iskustva s plinskim "lava" roštiljima, onima što imaju kamenje u ložištu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5125 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Želim zamijeniti laminat SPC vinilom u cijelom stanu, osim u kupaonici. Nisam siguran što me čeka kad maknem laminat, a pošto živim u tom stanu ne mogu ga isprazniti, sve počupati i onda lagano pripremati podlogu itd... Trenutno je svaka prostorija za sebe, nije spojeno. Hodnik i kuhinja su nekih 5mm viši od ostalih prostorija. Možda je ispod i više podloge - ne znam. Znam samo da su laminati najjeftiniji i najtanji, valjda 6mm. Zato me zanima: 1. Može li ići ona podloga od stiropora ispod SPC vinila? 2, 3, 4mm, zavisi koliko je potrebno da ujednačim visinu i popeglam eventualne sitnije neravnine 2. Je li logično krenuti od prostorije s trenutno najvišim podom, za svaki slučaj? 3. Prihvaćam i ostale savjete ![]() Pošto bih radio jednu po jednu prostoriju (kuhinju i hodnik zajedno), mogao bih u slučaju potrebe ravnati/nivelitrati pod u drugim prostorijama. Jedino ne mogu nikako sve odjednom. EDIT: sad sam vidio ovo i lađe su potonule... ![]() Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5126 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Ima tko od vas hidromasažni bazenčić na napuhivanje ili je istraživao nešto više o njima? Pije par mjeseci smo kupili Intex bubble masage spa Koštao je 350€ u Super Konzumu i po toj cijeni se činio kao no brainer. Funkcionirao je dobro dok u apartman nisu došla 4 mamlaza iz Njemačke, na tjedan dana divljanja i uspjeli ga nekako razvaliti (Povremeno pušta zrak na nedostupnom mjestu, iza komore za bubblese). Pošto smo sad u problemu jer imamo rezervacije do daljnjeg, moram hitno kupiti drugi ali bih htio da je nešto bolji od ovog što se tiče kontrole funkcija (da mu mogu programirat filter da se sam pali i slično) Ima li ko preporuku šta gledati? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5127 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Meni je prodavac u Bauhausu napomenuo da za vinil ne moze ici podloga kao za laminat, nego posebna, tanka i gumena. Poslusao sam ga i sad je pod odlican. Nije ni bio savrseno ravan (plocice) ali nema kvrckanja. Vinil je tvrd i za njega mora ici takva podloga jer inace ako je premekana moze doci do pucanja |
![]() |
![]() |
![]() |
#5128 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Ako je netko nedavno radio projektnu dokumentaciju za kuću, koliko vam je projektant uzeo za glavni projekt po kvadratu, a koliko za idejni i izvedbeni, a može zapravo ako znate ukupnu cijenu dokumentacije i za koliko kvadrata? Na netu glavni negdje ide od 17-25€ po m2, a negdje stoji 50€ po m2 pa nisam siguran što računati.
![]() |
#5129 |
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Radio sam prije 4 god znači ne mogu ti baš pomoći s cijenama, ali ne kužim ovo da se glavni plaća posebno. Pa ja sam plaćao 18€ za sve projekte po m2. Tako da sad nakon 4 god prije bi rekao da je 16-25€, 50 je ipak malo previše ?? Mogu ti reći da me sva dokumentacija za kuću od projektantice ispala 32.000kn i u to ulaze geotehnički radovi, nadzor, građevinska, uporabna, + idejni, glavni i ostali projekti + u tu cijenu nam je odmah uračunala i troškovnik Znam da je prošlo dosta vremena i cijene su se mijenjale, ali možda ovako okvirno pomogne |
![]() |
![]() |
![]() |
#5130 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Ovu prvu cifru gledaj, jer većina radi po tim cijenama za kompletni glavni projekt. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|