Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.06.2024., 19:47   #5101
siloman
Premium
Moj komp

siloman's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Mislim da je u cijeni kvadrata postalo gotovo zanemarivo oces stavit 5 ili 10cm stiropora tako da se u primorju uglavnom stavlja 8 ili 10cm u prosjeku.
Primjerice 8cm je 6€/m2 a 10cm je 8€/m2
Na 400m2 fasade to je 800e razlike..
Trenutno ispod 50e/m2 je gotovo nemoguce nac majstore, dakle 20 000e kosta fasada, a razlika izmedu 8 i 10cm je 800e...i onda stavis 10cm jer je mala razlika u odnosu na ukupnu cijenu..
Slican odnos je izmedu 5 i 8cm..

Mi smo stavili na kucu 10cm, sad na garažu stavljamo između 3 i 5, ovisno gdje koliko pita..
Staro 03.06.2024., 19:58   #5102
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Slash555 Pregled postova
Pozdrav svima!
Trebam preporuku/iskustva za završnu fasadnu žbuku. Akril, silikon, silikat?
Priveo sam radove kraju (stiropor bijeli, mrežica, lajsne, diletacija...) pa treba odabrati završni sloj.
Naginjem Baumitu jer kod staraca odlično izgleda već 15tak godina, ali otvoren sam i za druge prijedloge.
Granoportop, Silikontop, Startop i sl. su na dosta dobroj akciji ovdje https://www.bitpromet.hr/visokovrije...umit/prid/2237
Akrilati obično idu na stiropor jer imaju dobru vodoodbojnost, ali slabiju paropropusnost. Slabija paropropusnost je nebitna, pošto je stiropor u igri koji samo po sebi nije paropropustan.
Silikati obično idu na žbuke, dobra paropropusnost, malo slabija vodoodobojnost.
Silikoni imaju odličnu paropropusnost i odličnu vodoodbojnost.
I da, STO je top marka, sve ostalo je lošije.
Pogotovo preporuka za STO ako su u igri novije arhitekture, gdje ne postoji prepust krova nego zgrada izgleda ko kocka. Nakon nekoliko godina, jeftinije fasade na njima izgledaju katastrofalno, bikoz voda. Gornji dijelovi fasade izgledaju prljavo.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2024., 21:45   #5103
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
ali što tu kod nas ide od stiropora?
ja sam stavio sada grafitni 15cm, čitavu zimu grijanje skoro da se nije palilo, drži toplinu strašno, vidjet ćemo sad ljeti

a i zima nije bila neka strašna
Staro 03.06.2024., 21:58   #5104
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Za odgovoriti na pitanje koji stiropor bi trebalo napraviti racunicu potrosnja energije grijanja sa 5cm vs potrosnja energije sa 15cm izolacije.

i onda podijeliti razliku u cijeni fasade sa razlikom u cijeni grijanja...

ako je povrat manji od desetak godina, stavis deblje

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 06:00   #5105
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
@Siloman: Izoliraš garažu? To više neka konoba ili? Čini mi se nekako bacanje šoldi ako ti garaža nije dio kuće, pa da jednostavno cijela ''zgrada'' bude izolirana.

@Mamutarka: Hvala za info, samo si ti puno hladnije područje i to tvoje bi bilo ekvivalent nekih 20+ cm običnog stiropora šta ne? U primorju je ipak osjento toplije, a snjeg vidimo svake 2-3 godine na max tjedan dana. Predpostavljam da si ti i na dizalici topline, zato i imaš HC izolaciju.

Ovo što ja imam u planu obnovit tj izolirat jednog dana kada izmislim novce je kuća u nizu i nije krajnja (ono što je čini mi se u UK jako popularno, meni se svida jer ima neke prednosti stana i neke privatne kuće ali i neke nedostatke), tako da uz to što te krajnji susjedi griju ili barem izoliraju bolje od bilo kakve fasade, zapravo imam samo dvije strane za izolaciju.

A to što spominjete paropropusnost, znam dosta ljudi koji su požalili što su izolirali kuću zbog velikog povećanja kondenzacije, kažu i da dobro prozračuju, ali da i dalje imaju problema. Ja u trenutnoj nekretnini zračim svaki dan min 2 puta po 5-10 min i nemam nikakvih problema, ali nemam ni tremo fasadu, samo termo žbuku (ona sa mrvicama stiropora) i plastičnu stolariju. Prozračivanje je zapravo jako bitno i čini mi se da hrpa ljudi to ne kuži jer ne žele gubit toplinu/hladnoću. Imam i odvlaživač jer ipak je ovo Rijeka i tu je kiša zaštitni znak.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 04.06.2024. u 06:06.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 07:19   #5106
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Povećanje debljine izolacije za neki % ne nosi uštedu energije u istom %. Uvjet FZOEU je ušteda energije od min. 50%. Na moru ta se ušteda postiže sa vunom od 8cm, ali projektanti stavljaju 10cm radi sigurnosti tj. da imaju rezerve tako da matematička ušteda s njime iznosi preko 60%. Dodatnom termoizolacijom ravnog krova taj postotak lako pređe 70% Govorimo o matematikoj uštedi. Realna je manja, ali nju nitko živ ne može izračunati.

Stiropor se ne smije stavljati na zgrade čija je visina od pristupnog puta vatrogasnog vozila i poda najvišeg kata zgrade veća od 11m. I zato se na zgradama uglavnom koristi mineralna/kamena vuna.
Stiropor jest laganiji, jeftiniji i lakši za stavljanje te daje bolju uštedu energije u odnosu na vunu iste debljine, ali ne 'diše' za razliku od vune. Stavljanjem stiropora ti si zadihtao fasadu. I to mu je mana. Ako se ispod njega uvuče voda, džaba ti sav posao oko energ. obnove.
Staro 04.06.2024., 10:10   #5107
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:

@Mamutarka: Hvala za info, samo si ti puno hladnije područje i to tvoje bi bilo ekvivalent nekih 20+ cm običnog stiropora šta ne? U primorju je ipak osjento toplije, a snjeg vidimo svake 2-3 godine na max tjedan dana. Predpostavljam da si ti i na dizalici topline, zato i imaš HC izolaciju.
tako je, to je neka dvadesetka obična, kad dodam ciglu i žbuku gotovo pol metra zid , ja sam taman ispod sljemena, ne vidimo ni mi baš snijeg ali eto

nemam dizalicu, običan plin na podno grijanje
Staro 04.06.2024., 10:55   #5108
siloman
Premium
Moj komp

siloman's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
@Siloman: Izoliraš garažu? To više neka konoba ili? Čini mi se nekako bacanje šoldi ako ti garaža nije dio kuće, pa da jednostavno cijela ''zgrada'' bude izolirana.

Ovo što ja imam u planu obnovit tj izolirat jednog dana kada izmislim novce je kuća u nizu i nije krajnja (ono što je čini mi se u UK jako popularno, meni se svida jer ima neke prednosti stana i neke privatne kuće ali i neke nedostatke), tako da uz to što te krajnji susjedi griju ili barem izoliraju bolje od bilo kakve fasade, zapravo imam samo dvije strane za izolaciju.

A to što spominjete paropropusnost, znam dosta ljudi koji su požalili što su izolirali kuću zbog velikog povećanja kondenzacije, kažu i da dobro prozračuju, ali da i dalje imaju problema. Ja u trenutnoj nekretnini zračim svaki dan min 2 puta po 5-10 min i nemam nikakvih problema, ali nemam ni tremo fasadu, samo termo žbuku (ona sa mrvicama stiropora) i plastičnu stolariju. Prozračivanje je zapravo jako bitno i čini mi se da hrpa ljudi to ne kuži jer ne žele gubit toplinu/hladnoću. Imam i odvlaživač jer ipak je ovo Rijeka i tu je kiša zaštitni znak.
Garaža je praktički povezana kućom pa smo morali estetski riješiti, a i nešto smo dozidavali žardinjere pa sve to povezat najbolje ispalo fasadom..a kad vec radis fasadu, stavis malo stiropora..i sad kad to bude dobro riješeno, vjerojatno će dobiti i drugu namjenu, za čuvanje nekih vrijednijih stvari
Do sad je unutra bila jako velika vlaga jer ništa nije bilo izolirano, krov oštećen itd..

stiropor + pvc stolarija i ne gine ti odvlaživač..tako je i meni na sjevernoj strani, u spavacoj sobi, negdje dolazi vlaga iako smo po 4 sloja hidroizolacije stavljali na kritičnim mjestima, i ako ne otvorim prozor odmah je na 70% vlaga
Dok nije kišno vrijeme je 90% vremena otvoren prozor i onda padne na 40-50%

Sve ima svoje prednosti i mane..sad mi je toplije ali moram pazit na vlagu..
Staro 04.06.2024., 13:09   #5109
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Dok nema cirkulacije zraka, vlaga se povećava. Još davno kad je počelo to pvc ludilo, slušao sam kako bi trebalo i složiti neku prisilnu ventilaciju, da iz svake prostorije se izvlači zrak, jer zagriješ, otvoriš nakratko uđe hladan zrak na tople zidove i evo vrganja
Staro 04.06.2024., 13:27   #5110
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Dok nema cirkulacije zraka, vlaga se povećava. Još davno kad je počelo to pvc ludilo, slušao sam kako bi trebalo i složiti neku prisilnu ventilaciju, da iz svake prostorije se izvlači zrak, jer zagriješ, otvoriš nakratko uđe hladan zrak na tople zidove i evo vrganja
Nije baš tako u praksi, naprotiv.
Treba prozračivati.
Prvo mi samo izdišemi vlagu, pa tuširanje, pa kuhanje, pa npr biljke u stanu...a prislina cirkulacija zraka ventilacija je super ako imaš love za tako nešto i da služi kao pomoć. Postoje i oni rekuperatori koji kao čuvaju dio topline/hladnoće, ali ja sam nekako fan prozračivanja oldskul (otvaranjem prozora).
Čitao sam po forumima vrhunske fix ideje, gdje ekipa priča o stavljanju većih prozora koji se ne mogu otvoriti, ali ima više svjetla i kao jeftiniji je prozor. Ventilacija kažu bolja od ičega....ma naravno. U trg centru i slično nema drugog načina, ali doma imamo prozore sa razlogom
Možda je to bila i zajebancija, ne vjerujem da ima baš tako bedastih ljudi...ali sto žena...
Staro 04.06.2024., 14:16   #5111
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Hladan zrak na toplom zidu ne bi trebao raditi vrganje. Hladni zidovi su veci problem
Staro 04.06.2024., 14:35   #5112
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
@Mar: Odlično si sve sredio

Pitanja:

Kako si riješio uključivanje ovih dekorativnih žarulja na nadstrešnici?
Ovaj sudoper što si stavio pored roštilja, je li to klasični kuhinjski? Odnosno, misliš li da mu sunce i vremenski uvjeti neće smetati? Planiram nešto slično napraviti u dvorištu, pa sam gledao betonske sudopere, ali mi se nekako neda nositi sudoper od 100 kg
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 15:13   #5113
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Nije problem hladan zrak na tople zidove nego vlažan zrak na hladne zidove. Onda dolazi do kondenzacije i plijesni..

Treba što više zračiti jer je vlaga Direkt ovisna o temperaturi pa npr vani je 5 stupnjeva i vlaga 99 posto.

Ulaskom u toplu prostoriju (23 stupnja npr) i zagrijavanjem tog vlažnog i hladnog zraka vlaga će pasti na 32 posto.

Poslano sa mog
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 20:31   #5114
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Što se tiče vlage i izolacije po meni je naročito bitno to da će vlaga tražiti najhladniju podlogu na kojoj se može kondenzirati. Tako da ako je većina površine izolirana bude se kondenziralo na hladnim mostovima. Mislim da to budu, ako je izolacija odrađena kako spada, prozori.

Što se tiče ventilacije, problem je s grijanjem koje pretežito grije zrak (klima npr) a prednost imaju metode koje griju masu (npr. podno grijanje, ako je adekvatno izvedeno). Sa dobro zagrijanom masom ventilacija znači i manji gubitak topline.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Stiropor jest laganiji, jeftiniji i lakši za stavljanje te daje bolju uštedu energije u odnosu na vunu iste debljin
Jesi siguran u ovo?

Ispada da jeste, i XPS i EPS su iznad kamene vune: https://en.wikipedia.org/wiki/R-value_(insulation)
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 22:00   #5115
gil
Member

Datum registracije: Jul 2005
Topli zrak prima više vlage, zato se na hladnim mjestima kondenzira vlaga jer hladan zrak ne može primiti tu količinu vlage kao topli zrak.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2024., 09:13   #5116
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Za lagano prozracivanje, probajte prozore koristit ovako (mala kipa )

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro 05.06.2024., 10:57   #5117
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Topli zrak prima više vlage, zato se na hladnim mjestima kondenzira vlaga jer hladan zrak ne može primiti tu količinu vlage kao topli zrak.
Netko je bio davno postavio sliku relativne vlažnosti pa ponavljam:

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2024., 09:04   #5118
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Molim savjet: živim u arm. bet. i zgradi trebao bih povećati broj utičnica i dodati mrežne module. Znam da je patnja usjeć i par cm dubine za bužir pa me zanima jel ima neko rješenja poput strujnog kabela koji može drito u beton, bez bužira?
Staro 06.06.2024., 11:04   #5119
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Svaki ppr ili ppl može ići bez bužira. Možda da uzmeš PPR jer je plosnat i ne zahtjeva veliku dubinu (ide ti praktički kroz žbuku).
Staro 06.06.2024., 11:08   #5120
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Naravno da ima, PGP kabel guglaj.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 06.06.2024., 14:16   #5121
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
i svakako uzeti frezu za kanale, spasit ce te puno muke

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2024., 13:46   #5122
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
i svakako uzeti frezu za kanale, spasit ce te puno muke
jel reže ta freza u arm. beton?
Staro 07.06.2024., 19:41   #5123
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Da, ako su noževi dobri, bez problema. Naravno, trebaš i usisavač.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 09.06.2024., 11:23   #5124
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Želio bih imati manji plinski set na terasi za pečenje roštilja na vatri, wok i mjesto za plinsku pizza peć manjih dimenzija, sveukupno ne šire od 1,5m
Gledao sam po Bauhausu no tamo su svi plinski roštilji onako poveći i s ložištem u sredini, i zato ako i jesu široki do1,5m, nema mjesta za wok.
Neka ideja koju bih želio je roštilj element širine do 50cm, sa pomoćnom plohom od max 20cm i pored nje wok element sa skrivenim ložištem i dovoljne širine za spremit pizza peć. Zelio bih da je ploha od inoxa, no sami elementi ne trebaju biti.
Zna tko gdje bi se našlo takvo što?

Također ima li tko iskustva s plinskim "lava" roštiljima, onima što imaju kamenje u ložištu?
Staro 11.08.2024., 11:28   #5125
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Želim zamijeniti laminat SPC vinilom u cijelom stanu, osim u kupaonici. Nisam siguran što me čeka kad maknem laminat, a pošto živim u tom stanu ne mogu ga isprazniti, sve počupati i onda lagano pripremati podlogu itd... Trenutno je svaka prostorija za sebe, nije spojeno. Hodnik i kuhinja su nekih 5mm viši od ostalih prostorija. Možda je ispod i više podloge - ne znam. Znam samo da su laminati najjeftiniji i najtanji, valjda 6mm.

Zato me zanima:
1. Može li ići ona podloga od stiropora ispod SPC vinila? 2, 3, 4mm, zavisi koliko je potrebno da ujednačim visinu i popeglam eventualne sitnije neravnine
2. Je li logično krenuti od prostorije s trenutno najvišim podom, za svaki slučaj?
3. Prihvaćam i ostale savjete

Pošto bih radio jednu po jednu prostoriju (kuhinju i hodnik zajedno), mogao bih u slučaju potrebe ravnati/nivelitrati pod u drugim prostorijama. Jedino ne mogu nikako sve odjednom.

EDIT: sad sam vidio ovo i lađe su potonule...

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Evo sa zakašnjenjem. Stavio sam ga iako sam ima makinacije jer sam morao ravnati estrih.

Nisam još gotov s poslovima ali stoji već neko vrijeme. Mislim da sam napravio mali zajeb zbgo toga što sam stavio 3/5mm XPS podlogu ispod (zbog IC podnog) a ne posebnu podlogu za vinil pa tu i tamo se zna čuti da spoj ploča krcne ali čini mi se da se smanjila učestalost kako se hoda.

Pretpostavljam da će se i xps malo slegnuti od namještaja i korištenja pa će doći na svoje.

Inače nemam primjedbi osim što je mogla podloga biti integrirana pa ne bi bila potrebno zafrkancija tako da definitivno preporučujem da uzmeš s već gotovom podlogom i paziš da ti je pod iznimno ravan.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2024., 13:09   #5126
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ima tko od vas hidromasažni bazenčić na napuhivanje ili je istraživao nešto više o njima?

Pije par mjeseci smo kupili Intex bubble masage spa Koštao je 350€ u Super Konzumu i po toj cijeni se činio kao no brainer. Funkcionirao je dobro dok u apartman nisu došla 4 mamlaza iz Njemačke, na tjedan dana divljanja i uspjeli ga nekako razvaliti (Povremeno pušta zrak na nedostupnom mjestu, iza komore za bubblese). Pošto smo sad u problemu jer imamo rezervacije do daljnjeg, moram hitno kupiti drugi ali bih htio da je nešto bolji od ovog što se tiče kontrole funkcija (da mu mogu programirat filter da se sam pali i slično) Ima li ko preporuku šta gledati?
Staro 11.08.2024., 19:05   #5127
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova

1. Može li ići ona podloga od stiropora ispod SPC vinila? 2, 3, 4mm, zavisi koliko je potrebno da ujednačim visinu i popeglam eventualne sitnije neravnine
Meni je prodavac u Bauhausu napomenuo da za vinil ne moze ici podloga kao za laminat, nego posebna, tanka i gumena. Poslusao sam ga i sad je pod odlican. Nije ni bio savrseno ravan (plocice) ali nema kvrckanja. Vinil je tvrd i za njega mora ici takva podloga jer inace ako je premekana moze doci do pucanja
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2024., 22:08   #5128
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Ako je netko nedavno radio projektnu dokumentaciju za kuću, koliko vam je projektant uzeo za glavni projekt po kvadratu, a koliko za idejni i izvedbeni, a može zapravo ako znate ukupnu cijenu dokumentacije i za koliko kvadrata?

Na netu glavni negdje ide od 17-25€ po m2, a negdje stoji 50€ po m2 pa nisam siguran što računati.
Staro 12.08.2024., 12:58   #5129
ruki31
Premium

ruki31's Avatar

Datum registracije: Mar 2018
Radio sam prije 4 god znači ne mogu ti baš pomoći s cijenama, ali ne kužim ovo da se glavni plaća posebno. Pa ja sam plaćao 18€ za sve projekte po m2. Tako da sad nakon 4 god prije bi rekao da je 16-25€, 50 je ipak malo previše ??
Mogu ti reći da me sva dokumentacija za kuću od projektantice ispala 32.000kn i u to ulaze geotehnički radovi, nadzor, građevinska, uporabna, + idejni, glavni i ostali projekti + u tu cijenu nam je odmah uračunala i troškovnik

Znam da je prošlo dosta vremena i cijene su se mijenjale, ali možda ovako okvirno pomogne
ruki31 je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2024., 13:02   #5130
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Ako je netko nedavno radio projektnu dokumentaciju za kuću, koliko vam je projektant uzeo za glavni projekt po kvadratu, a koliko za idejni i izvedbeni, a može zapravo ako znate ukupnu cijenu dokumentacije i za koliko kvadrata?

Na netu glavni negdje ide od 17-25€ po m2, a negdje stoji 50€ po m2 pa nisam siguran što računati.
50€ ti je kod nekog arhitekta koji je ekskluziva i ime.
Ovu prvu cifru gledaj, jer većina radi po tim cijenama za kompletni glavni projekt.
Piksa je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na