Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.04.2022., 12:31   #11821
dart_tom
Premium
Moj komp

dart_tom's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor tomislav10 Pregled postova
Čini mi se da je u cjeniku posebnih i proteklih ponuda bilo svojevremeno pisala cijena od 5kn/mjesec... ili se varam ...
koliko ja pratim nikada nije bilo ispod 10kn
dart_tom je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2022., 17:14   #11822
kresketezere
Registered User

Datum registracije: Jan 2022
Jel se moze kako rijesit optika ako sam udaljen 50m od glavne ceste kojom ide optika do skole? Citao sam o nekim varijantama optika-bakar i zracna optika pa me zanima kakav je postupak ili se mora nekakvim sivim nacinima
kresketezere je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2022., 17:15   #11823
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Ako nemas raspolozivu optiku u ulici prema njihovim podacima, mozes se slikat. Nema sivih nacina osim ako poznas nekog visoko u piramidi. I meni kroz ulicu ide optika pa nista, ne nude, bakar 35/15 max sto se moze dobiti.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2022., 17:44   #11824
kresketezere
Registered User

Pa jel se moze nekako podnijet zahtjev, kod mene je bijednih 10/1
Staro 16.04.2022., 19:18   #11825
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
imaš objave namjera gradnje optike na ht stranicama. provjeri da li za tvoje mjesto postoji namjera gradnje.

ako ne - onda se nemoj nadat ht optici.

ako si u istri ili pgž, provjeri rune optiku. ako nisi, onda nemaš ni tu opciju.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2022., 19:44   #11826
kresketezere
Registered User

Znaci ... k**cina!
A nista, preostaje mi samo 5G
Staro 18.04.2022., 19:53   #11827
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

i ako si u pgž, ne smiješ bit u rijeci za rune optiku. inače zaboravi i to
Staro 19.04.2022., 06:45   #11828
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
i ako si u pgž, ne smiješ bit u rijeci za rune optiku. inače zaboravi i to
Misliš u centru Rijeke.
Ostali imaju malo više sreće, ovisno o kvartu. Još je u izgradnji, ali stiže...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2022., 15:18   #11829
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Ne, nego u gradu Rijeci. Grad kao takav neće dobivati RUNE, jer je RUNE "optika za ruralne krajeve", pa ako si u velikom gradu kao što je Rijeka, onda RUNE neće graditi svoju infrastrukturu.

U gradu Rijeci (svi kvartovi) T-Com i A1/B.net nešto rade, ali jako sporo, da.
Staro 19.04.2022., 15:26   #11830
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Ne, nego u gradu Rijeci. Grad kao takav neće dobivati RUNE, jer je RUNE "optika za ruralne krajeve", pa ako si u velikom gradu kao što je Rijeka, onda RUNE neće graditi svoju infrastrukturu.

U gradu Rijeci (svi kvartovi) T-Com i A1/B.net nešto rade, ali jako sporo, da.
https://i.imgur.com/jXomYUS.jpg
Možda nešto ne razumijem dobro?
Kod mene po kvartu vidim rade, a i dobar dio Rijeke spada pod obuhvat projektom.
Jedino ako pod Rijeka smatraš samo strogi centar...
Vojak npr. ima omogućem priključak.
https://i.imgur.com/LZ5wJlt.jpg
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2022., 15:31   #11831
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Ovo je nešto novo onda, prije nije bilo grada Rijeke ni u obuhvatu projekta.

Budemo vidjeli... i wow, i moja zgrada je u sivome "obuhvat projekta" .. wow. Mozda vidim optiku za 10 god.
Staro 19.04.2022., 17:49   #11832
Doktor-X
Doktor-X NetWork
Moj komp

Doktor-X's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
E a šta je sa 5g? Ht se hvalio, krećemo krajem godine. Uskoro bude pola ove nove godine prošlo pa još ništa
Doktor-X je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2022., 21:20   #11833
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Doktor-X Pregled postova
E a šta je sa 5g? Ht se hvalio, krećemo krajem godine. Uskoro bude pola ove nove godine prošlo pa još ništa
Marketing i blebetanja od onih njihovih PR-ovaca...
I na drugom forumu sam napisao da mi je puna kapa tih jazavaca; kao mi prvi ovo mi prvi ono - prvi su u tome da predstave "nešto novo" a rokove za to probiju na sve strane ili na zadnje uopće ne puste uslugu u rad. Isti shit kao "mi smo prvi pustili u rad 5G mrežu" - yea right, 5G ali DSS (ko prije nekoliko godina u americi kada su Apple i AT&T prikazivali 4G ikonu na mob. a ono HSDPA O.o )

A1 se npr. nije hvalio sa tom 5G FWA nego samo pustio u pogon - okej, na jako malo mikrolokacija ali je usluga puštena u rad. Dok ovi iz roza tabora valjda čekaju odobrenje od Frau Merkel
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2022., 14:07   #11834
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
Marketing i blebetanja od onih njihovih PR-ovaca...
I na drugom forumu sam napisao da mi je puna kapa tih jazavaca; kao mi prvi ovo mi prvi ono - prvi su u tome da predstave "nešto novo" a rokove za to probiju na sve strane ili na zadnje uopće ne puste uslugu u rad. Isti shit kao "mi smo prvi pustili u rad 5G mrežu" - yea right, 5G ali DSS (ko prije nekoliko godina u americi kada su Apple i AT&T prikazivali 4G ikonu na mob. a ono HSDPA O.o )

A1 se npr. nije hvalio sa tom 5G FWA nego samo pustio u pogon - okej, na jako malo mikrolokacija ali je usluga puštena u rad. Dok ovi iz roza tabora valjda čekaju odobrenje od Frau Merkel
meanwhile, Rumunji na 10gbps, za 10 eura mjesečno

https://www.digi.ro/anunturi/digi-la...-romania-29465

Vidim i da se t-com hvali sa 200/50 adsl-om, ali kako to zatražiti? Podržava li to uopće ZTE modem?
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2022., 14:24   #11835
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Misliš na xDSL parici i ZTE ZXDSL 931xxx ?

Prvo je pitanje koliko je duga parica i koju max. brzinu može ispravno pružiti.
Možda je moguće 200/50 kod jako kratke lokalne petlje tj. ako ti je jako blizu onaj ormar sa mini Dslam - om šta su ih sadili okolo.

ZTE ZXDSL 931xxx router ima 100 Mb Lan portove i time ne može dati DL preko 100,
ali to se lako "riješi" novim Speesšrotom.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2022., 14:32   #11836
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Misliš na xDSL parici i ZTE ZXDSL 931xxx ?

Prvo je pitanje koliko je duga parica i koju max. brzinu može ispravno pružiti.
Možda je moguće 200/50 kod jako kratke lokalne petlje tj. ako ti je jako blizu onaj ormar sa mini Dslam - om šta su ih sadili okolo.

ZTE ZXDSL 931xxx router ima 100 Mb Lan portove i time ne može dati DL preko 100,
ali to se lako "riješi" novim Speesšrotom.
Mislim da ima oko 50 metara kabela od mene do njihove zgrade, ne znam koliko im je još interno unutar zgrade

Koji je uopće profil za 200/50?
Staro 21.04.2022., 18:11   #11837
Doktor-X
Doktor-X NetWork
Moj komp

Doktor-X's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Dali je uopće 200/50 vezano za vdsl, zar nisu svima stavili otvoreni profil pa koliko parica može toliko i puštaju. Pa bi onda valjda onima koji su blizu takve brzine trebale biti po default-u
Doktor-X je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2022., 15:40   #11838
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor Doktor-X Pregled postova
Dali je uopće 200/50 vezano za vdsl, zar nisu svima stavili otvoreni profil pa koliko parica može toliko i puštaju. Pa bi onda valjda onima koji su blizu takve brzine trebale biti po default-u
Možda ne ide na maksimalnu brzinu na svim modemima...a možda i t-comu nije u interesu pa su pustili kako kome
Staro 22.04.2022., 19:03   #11839
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Možda ne ide na maksimalnu brzinu na svim modemima...a možda i t-comu nije u interesu pa su pustili kako kome
Maksimalna brzina ovisi o sljedećim faktorima:

1.VDSL profilu
2.Dužini parice
3.Kvaliteti parice

17a profil je max 150Down/50Up kada je sve pogodno (a normalno da nikad nije)

30a profil je Vectoring dok profil 35b spada pod SuperVectoring

Sve veće brzine su bazirane na Vectoringu a DSLAM treba Vectoring pločicu da može raditi Vectoring (30a) i SuperVectoring (35b).

Primjer:
Kod mene doma na oko 360 metara bakra dobivam 84 Down / 41 Up dok susjed mi ima 54 Down / 28 Up a razlog je što ga se nakačilo na dosta lošiju paricu.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Staro 30.04.2022., 17:45   #11840
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
Želio bih promenijeniti router/modem od T-com. Od usluga imam samo internet pa me zanima što trebam paziti kada kupujem router?Ima neki router koji bi radio bez puno podešavanja? Router ne bih spajao u bridge mod, vec dirketno.
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2022., 19:36   #11841
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
nemaš na (našem) tržištu neki izbor vdsl routera. u eri adsl-a ih je bilo koliko hoćeš, sa vdsl-om je to lagano nestalo.
ako želiš vdsl router a da nije ISP uređaj, gledaj njuškalo. novoga mislim da kod nas nećeš nać, eventualno neki asus...
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2022., 20:13   #11842
Blagus
Premium

Datum registracije: Jun 2012
Kakve su ti želje i jesi optika ili VDSL? Za VDSL možeš uzeti Fritz 7360 ili 7362 na kojem može raditi i telefon, ako ti ne treba telefon možeš staviti OpenWrt. Ima i par VDSL Asusa. Za optiku je puno širi izbor ako planiraš ostaviti njihov ONT.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2022., 21:20   #11843
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Autor RAUL Pregled postova
Želio bih promenijeniti router/modem od T-com. Od usluga imam samo internet pa me zanima što trebam paziti kada kupujem router?Ima neki router koji bi radio bez puno podešavanja? Router ne bih spajao u bridge mod, vec dirketno.
Imaš dosta izbora što se tiče xDSLa a to su Asusi,Fritzovi i TPLinkovi.

Na Asusima možeš izvući da Net+IPTV radi dok na TPLinku i Fritzu možeš sve 3 usluge upogoniti.

Osobno sam na xDSL bakru sa Asus DSL-AX82U i nekoristim telefon(POTS).

Za postavke i full detalje provjeri moj post
http://forum.pcekspert.com/showpost....57&postcount=1

Ako ti treba pravi Mesh koji može da radi preko WiFia i LANa negledaj dalje od Asusa plus još naprednih stvari.

Fritz i TPLink nemaju Ethernet Backhaul te se za Mesh koriste Wi-Fiom

Ako je u pitanju optika sa ONTom traži bilo kakvi Asus,TPLink bez modema a čak ih možeš nabaviti u HR.Ove ostale za xDSL možeš naći na Amazonu ili pitaj UziShop.

Staro 11.05.2022., 12:19   #11844
Froxie24
Registered User

Datum registracije: Feb 2015
Jučer mi je došao Speedport Smart 3 Mesh modem. Gle čuda u 24 sata nema ni jedne CRC greške i više ne puca veza (VDSL). Stari Speedport plus je nakon 20 minuta već imao preko 1000 CRC grešaka.

Tehničar koji mi je donesao modem mi je ujedno rekao da polako nadograđuju u mojem kvartu FTTC na supervectoring. Spomenuo mi je da je čak možda i optika u razmatranju nakon što je prethodno plan prije 2 godine bio obustavljen.
Froxie24 je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2022., 14:23   #11845
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
U kojemu dijelu Siska si?
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2022., 14:33   #11846
Froxie24
Registered User

Datum registracije: Feb 2015
Viktorovac. A. K. Miošića. Zgrade sa žutim trokutastim balkonima.
Froxie24 je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2022., 15:44   #11847
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
Aha.Novi dio. Siska.
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 23.05.2022., 10:37   #11848
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Znači napokon odlučio uzeti svoj ruter jer Speedšrot ima stvarno problema držanja sinkronizacije, znači na otvorenom profilu brzina je tipa 70/30, ali DSL sinkronizacija puca nekoliko puta dnevno što je izuzetno iritirajuće... toliko da smo morali staviti FR2 profil koji drži marginu na skoro 16 dB i pritom je brzina 33/17.

Nažalost manji profili rezultiraju slično, milijuni CRC grešaka i desyncanje.

Pa rekoh ajd da probam sa svojim routerom još, možda na nekom međuprofilu izvučem još koji Mbit, a da ne puca linija.

I tako već naručio TP-Link Archer VR600 sa Computeruniversea, ali iako na stranici piše da je dostupan, zapravo nije.

Pregledao sam više manje i ostatak ponude i ne mogu nigdje naći baš nikakav VDSL2 router... pa eto, neki link je dobrodošao

@Karlo... izbora ima na papiru, ali za naručiti nigdje.

Edit: vidim u protisa za 1400 s dostavom AC68VG sa podrškom za 35b profil (zlu ne trebalo, ako ikad dode supervektoring, pa evo probam njega naručiti.

Edit2: vidim na tvom linku da si napisao da VG68 radi samo internet, a tu u temi si napisao da radi i IPTV
Znači da može cijeli PVC baciti na jedan port? Ako je tako onda mogu gurnuti i VOIP PVC na LAN port pa na njega zakačiti stari Speedport koji bi onda glumio samo VOIP gateway?

Zadnje izmijenjeno od: dakky. 23.05.2022. u 10:57.
Staro 23.05.2022., 21:26   #11849
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Znači napokon odlučio uzeti svoj ruter jer Speedšrot ima stvarno problema držanja sinkronizacije, znači na otvorenom profilu brzina je tipa 70/30, ali DSL sinkronizacija puca nekoliko puta dnevno što je izuzetno iritirajuće... toliko da smo morali staviti FR2 profil koji drži marginu na skoro 16 dB i pritom je brzina 33/17.

Nažalost manji profili rezultiraju slično, milijuni CRC grešaka i desyncanje.

Pa rekoh ajd da probam sa svojim routerom još, možda na nekom međuprofilu izvučem još koji Mbit, a da ne puca linija.

I tako već naručio TP-Link Archer VR600 sa Computeruniversea, ali iako na stranici piše da je dostupan, zapravo nije.

Pregledao sam više manje i ostatak ponude i ne mogu nigdje naći baš nikakav VDSL2 router... pa eto, neki link je dobrodošao

@Karlo... izbora ima na papiru, ali za naručiti nigdje.

Edit: vidim u protisa za 1400 s dostavom AC68VG sa podrškom za 35b profil (zlu ne trebalo, ako ikad dode supervektoring, pa evo probam njega naručiti.

Edit2: vidim na tvom linku da si napisao da VG68 radi samo internet, a tu u temi si napisao da radi i IPTV
Znači da može cijeli PVC baciti na jedan port? Ako je tako onda mogu gurnuti i VOIP PVC na LAN port pa na njega zakačiti stari Speedport koji bi onda glumio samo VOIP gateway?
Nemože IPTV na Asus VGu preko Bridgeanja a vjerovatno si vidio onaj pinnani post gdje lik je uzeo VGa pa nakraju Bridgeao sa SpeedŠrota.

Inače Asus VG je za namjenjen za DE tržište pa je tako i hardcodean jer u DE IPTV ide na DHCP tip konekcije a u nas su svi Isolated Bridge(samo neznam za Telemach optiku trebalo bi povirit u njihov GPON GUI).
Zaboravi i na VoIP na VGu nećeš ga moći progurat jer fale bitne opcije.
Asus VG ima čak i očajan support toliko da nemožeš koristit onaj famozni Rescue Mode ako blinka Power LED.

Neznam zašto gledaš po takvim stranicama za TPLinka VR600 a i VR600 je već dosta star model.
Za malo više novaca se sa Amazon.de da naručit VR2100 ili VR2100v
Obavezno pripaziti da je EU varijacija modela.

https://ibb.co/SmrHQpq

Ako je VoIP nebitan radije onda VR2100 ili Asus DSL-AX82U koji ima pravi Mesh koji sa Ethernet Backhauoml dok TPLink nema pa se mora služiti Wi-Fiom za Mesh.
Inače bilo koji od ova dva da uzmeš nemožeš falit.

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 23.05.2022. u 21:32.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 23.05.2022., 21:41   #11850
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Sad kad ispadne da sam pljuno 200€ uzalud bit će super. Uzeo u protisu ....

znači nije mi problem koristiti 2 rutera, neka taj Asus bude samo modem, ako mogu staviti sve na bridge pa onda u njega ubost speedporta (za voip i iptv) te mikrotika za internet...

ali mora imati PVC forwarding/bridging da bi to radilo
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno