|
![]() |
#31 | |
Neradnik
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Sto se tice samoocitanja svaki racun ti naplate 10+- kn + potrosnja. Sto se tice placanja, vecinom, placamo kad dodju sve rezije tako da nemoras platiti do zadanog datuma bitno je da nepredjes u drugi mj jer onda opomene salju bla bla.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
AutoCad & Allplan expert
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
bojlera u kući nema tj ima al se ne pale, topla voda je na drva, sve lampe koje se često pale i dugo svijetle su štedne (osim u dn boravku i prostorima di to iritira), zamrzivači su u prostoru di je konstanto oko 10°C da se ne muče... kroz tjedan je kuća većinom prazna, pogotovo u jutarnjim satima...
![]() |
![]() |
#33 | |
Neradnik
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
ex manki1
Datum registracije: Aug 2008
|
Pitanje vezano za samoočitanje.....supruga je potpisala ugovor početkom mjeseca. Rečeno je dostaviti stanje zadnji tjedan u mjesecu. Unosim inače stanje preko weba.....da li račun dolazi automatski onda iza prvog? |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2012
|
Da, račun dolazi iza prvog u mjesecu, kod mene u Zgb je to oko osmog. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Slobodan leni seronja
Datum registracije: Sep 2007
|
Da ne otvaram novu temu oko hep-a... Nekidan sam imao sranje sa strujom, izgorile mi zice koje idu iz brojila i idu prema osiguracima, pa kako je to izgorilo, nisam imao 0 uopce, nego je sve bilo faza. Dosao mi je lik iz hepa, te je zakljucak da ce mi zamijeniti brojilo, i dok cekam novo brojilo, spojio me direkt na mrezu, bez brojila (free struja!), a moj majstor mi mora promijeniti te zice sto idu prema osiguracima. Ono sto mi nije jasno, ako sam ja sad spojen van brojila, meni se brojilo i dalje vrti. Sto bi znacilo da brojilo nije ispravno? Ako je ispravno sve, zasto dobivam novo brojilo? Jel se isplati zaliti na racune za to neispravno brojilo, i jel bi uopce mogao ista postici s tim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Svakom rečenicom je ovo tvoje meni sve manje jasno. Da nemaš nulu, sve što bi spojio u utičnice bi bilo spaljeno jer bi to spajao na dvije faze. Ako je klasično brojilo, ne digitalno, onda je nemoguće da se brojilo vrti bez struje koja teče kroz njega jer ga vrte magnetska polja struje, onda imaš perpetuum mobile brojilo |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Slobodan leni seronja
|
Rekao mi je lik iz hepa da bi mi sve pregorilo u slucaju da imam trofaznu struju. Kad sam sa ispitivačem provjeravao utičnice, svijetlio mi je ispitivač na obje rupe. Da, imam staro brojilo. Cijeli život živim u stanovima sa starim brojilom da sam i zaboravio da postoji i digitalno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Ovo tvoje sam triput pročitao i sad sam ljut na sebe šta sam uopće čitao. Jesi ti čitao možda,kako ti zvuči kad čitaš? ![]() Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Ispitivač može svijetlit na obje žice ako negdje probija napon s faze na nulu. Onda imaš nešto neispravno doma. Treba to neki pravi električar pogledat, jel ima napona između nule i faze, nule i zemlje i faze i zemlje. A ovo s brojilom mi nije ništa jasno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Slobodan leni seronja
|
Citiraj:
![]() Niš, pitat cu onda ove iz hep-a kad mi dođu stavljat novo brojilo, sta se događa Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Zbog neispravnog brojila su izgorile žice. 20 godina sve ok i onda sad najednom drugačije samo za se oprat. Zašto pošto/poto morate pisat gluposti? Nije možda moguće da je od brojila do tvojih osigurača bio star,tanak i nikakav kabel koji se je zapalio i oštetio brojilo ili je bio prevelik teret pa se kabel shebo... Sve iza brojila je tvoje i dužan si to držati ispravnim i adekvatnim. Ukoliko nije tako,to se utvrdi od strane ovlaštenog električara a ne na fejsu i forumima od random majstora s savjetima upitne točnosti. Isprike na maloj dozi brutalnosti ali radim s brojilima i instalacijama i s ljudima koji su uvijek ispravni a svi ostali nisu pa sam malo osjetljiv kad netko baš neupućen lupa. Ne tvrdim da brojilo uistinu nije ispravno ili nestručno ugrađeno i da je samo od sebe napravilo problem ali male su šanse. Treba utvrditi na licu mijesta. Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk Zadnje izmijenjeno od: smuchac. 08.02.2022. u 08:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
tiki
|
Pojava faze kod prekida nule je normalna pojava. U monofaznom sistemu se neće ništa dogoditi jer je riječ o istoj fazi - na obje rupe se nalazi 230V i razlika između te dvije točke je - 0V. Da je riječ o trofaznoj onda je već razlika potencijala i uređaji mogu izgoriti. Pogledajte malo ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=pdveZgKjsh0 Na brojilu vjerojatno nula nije bila zategnuta kako treba pa se grijalo i na kraju izgorilo. Ako brojilo nije spojeno, ne bi se smjelo okretati. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|