Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.10.2013., 23:12   #31
Zmaj000
Neradnik
Moj komp

Zmaj000's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Mikeyy Pregled postova
Fora je u tome što mi je tada potrošnja bila još manja, pošto se grijem na plin, a ljeti pilam po klimi. Zimska je oko 330kn, ljetna oko 360kn i sada sam na kraju ljetnog period imao preplaćeno 450kn, a oni mi pošalju nove uplatnice na 400kn za slijedećih 6 mjeseci.

Zvao sam ih da vidim o čemu se radi, problem je što neće slušalicu da dignu.
I sad ces onih 450 kn umanjiti na prvoj rati i placati dalje po 400 kn jer po nekom pravilu zimi se trosi vise struje. Jednostavno su ti digli racun i na novom obracunu ces vidjeti dal ces imati pretplate ili si u minusu, u mom slucaju kao sto sam rekao ja uvjek u minusu :S

Sto se tice samoocitanja svaki racun ti naplate 10+- kn + potrosnja. Sto se tice placanja, vecinom, placamo kad dodju sve rezije tako da nemoras platiti do zadanog datuma bitno je da nepredjes u drugi mj jer onda opomene salju bla bla..
Zmaj000 je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2013., 10:50   #32
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Zmaj000 Pregled postova
Neznam kako ti neprelazi 300 kn? 160 m2 2x80 kuca rijetko da dobijemo 400 kn , vecinom 550-600, za vrijeme blagdana do 3 kralja racun mi jos ode 250 kn gore. Sam ocitavam. Dvotarifno brojilo, masine se pale po jeftinoj struji isto tako i bojleri. Da smo smanjili racun za 150 kn odkako pazimo na skupu/jeftinu jesmo al da mozemo imat 300 kn racun nemozemo.

Evo potrosnje neki od mjeseci
http://www.pohrani.com/f/2C/jD/3iOjubeI/struja.jpg

@siso i mi smo imali problema svake godine sa nadoplatom, uvjek smo morali placat nikad nismo imali pretplate, e reko dosta toga sad koliko potrosim toliko platim i gotovo.
evo pogledao malo oko računa. Većinom su 270-300, tu i tamo kad je neka akcija doma neko varenje, driblanjem nekim težim alatima, više vešmašina za pranje onda je nešto više....
bojlera u kući nema tj ima al se ne pale, topla voda je na drva, sve lampe koje se često pale i dugo svijetle su štedne (osim u dn boravku i prostorima di to iritira), zamrzivači su u prostoru di je konstanto oko 10°C da se ne muče...
kroz tjedan je kuća većinom prazna, pogotovo u jutarnjim satima...
Staro 20.10.2013., 12:11   #33
Zmaj000
Neradnik
Moj komp

Zmaj000's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor FERRYS Pregled postova
evo pogledao malo oko računa. Većinom su 270-300, tu i tamo kad je neka akcija doma neko varenje, driblanjem nekim težim alatima, više vešmašina za pranje onda je nešto više....
bojlera u kući nema tj ima al se ne pale, topla voda je na drva, sve lampe koje se često pale i dugo svijetle su štedne (osim u dn boravku i prostorima di to iritira), zamrzivači su u prostoru di je konstanto oko 10°C da se ne muče...
kroz tjedan je kuća većinom prazna, pogotovo u jutarnjim satima...
Bojleri koji su spojeni na grijanje i eto ustede, preko zime naravno. Kod mene nek mi svaki uzme 2 kw dnevno to je 120 kw jeftine struje mjesecno.
Zmaj000 je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2015., 10:03   #34
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Pitanje vezano za samoočitanje.....supruga je potpisala ugovor početkom mjeseca. Rečeno je dostaviti stanje zadnji tjedan u mjesecu. Unosim inače stanje preko weba.....da li račun dolazi automatski onda iza prvog?
Staro 09.12.2015., 15:40   #35
dav87gr
Registered User

Datum registracije: Apr 2012
Da, račun dolazi iza prvog u mjesecu, kod mene u Zgb je to oko osmog.
dav87gr je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2015., 15:41   #36
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Thanks. Onda samo u kalendar podsjetnik.....i to je to.
Staro 09.12.2015., 22:01   #37
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
A za ugovor o samoočitanju treba ići tamo ili se može isprintati od negdje pa mailat/faksirat?
tech je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2015., 22:05   #38
Prijateljski
ex manki1
Moj komp

Prijateljski's Avatar

Mora se ić tamo osobno....bar smo mi tako
Staro 07.02.2022., 10:17   #39
Immortalis
Slobodan leni seronja
Moj komp

Immortalis's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Da ne otvaram novu temu oko hep-a...

Nekidan sam imao sranje sa strujom, izgorile mi zice koje idu iz brojila i idu prema osiguracima, pa kako je to izgorilo, nisam imao 0 uopce, nego je sve bilo faza.
Dosao mi je lik iz hepa, te je zakljucak da ce mi zamijeniti brojilo, i dok cekam novo brojilo, spojio me direkt na mrezu, bez brojila (free struja!), a moj majstor mi mora promijeniti te zice sto idu prema osiguracima.
Ono sto mi nije jasno, ako sam ja sad spojen van brojila, meni se brojilo i dalje vrti.
Sto bi znacilo da brojilo nije ispravno? Ako je ispravno sve, zasto dobivam novo brojilo?

Jel se isplati zaliti na racune za to neispravno brojilo, i jel bi uopce mogao ista postici s tim?
Immortalis je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2022., 10:31   #40
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Svakom rečenicom je ovo tvoje meni sve manje jasno. Da nemaš nulu, sve što bi spojio u utičnice bi bilo spaljeno jer bi to spajao na dvije faze. Ako je klasično brojilo, ne digitalno, onda je nemoguće da se brojilo vrti bez struje koja teče kroz njega jer ga vrte magnetska polja struje, onda imaš perpetuum mobile brojilo
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2022., 11:30   #41
Immortalis
Slobodan leni seronja
Moj komp

Immortalis's Avatar

Rekao mi je lik iz hepa da bi mi sve pregorilo u slucaju da imam trofaznu struju.
Kad sam sa ispitivačem provjeravao utičnice, svijetlio mi je ispitivač na obje rupe.

Da, imam staro brojilo. Cijeli život živim u stanovima sa starim brojilom da sam i zaboravio da postoji i digitalno
Staro 07.02.2022., 15:13   #42
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Ovo tvoje sam triput pročitao i sad sam ljut na sebe šta sam uopće čitao. Jesi ti čitao možda,kako ti zvuči kad čitaš? Kako ti se brojilo vrti ako si spojen bez brojila? Kakve dvije faze kakvi bakraći. Saberi se i napisi ponovno. Na naški.

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2022., 17:51   #43
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Ispitivač može svijetlit na obje žice ako negdje probija napon s faze na nulu. Onda imaš nešto neispravno doma. Treba to neki pravi električar pogledat, jel ima napona između nule i faze, nule i zemlje i faze i zemlje. A ovo s brojilom mi nije ništa jasno.
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2022., 17:59   #44
domina
Premium
Moj komp

domina's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
zbog neispravnog brojila su ti zice zgorile. na nuli se javlja indukcija, zato svjetli.
domina je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2022., 22:19   #45
Immortalis
Slobodan leni seronja
Moj komp

Immortalis's Avatar

Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Ovo tvoje sam triput pročitao i sad sam ljut na sebe šta sam uopće čitao. Jesi ti čitao možda,kako ti zvuči kad čitaš? Kako ti se brojilo vrti ako si spojen bez brojila? Kakve dvije faze kakvi bakraći. Saberi se i napisi ponovno. Na naški.

Pa ni meni nije jasno kako se vrti, zato pitam, koji k
Niš, pitat cu onda ove iz hep-a kad mi dođu stavljat novo brojilo, sta se događa

Citiraj:
Autor domina Pregled postova
zbog neispravnog brojila su ti zice zgorile. na nuli se javlja indukcija, zato svjetli.
Aha, sad je malo jasnije, hvala
Staro 08.02.2022., 08:01   #46
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Zbog neispravnog brojila su izgorile žice. 20 godina sve ok i onda sad najednom drugačije samo za se oprat. Zašto pošto/poto morate pisat gluposti?
Nije možda moguće da je od brojila do tvojih osigurača bio star,tanak i nikakav kabel koji se je zapalio i oštetio brojilo ili je bio prevelik teret pa se kabel shebo... Sve iza brojila je tvoje i dužan si to držati ispravnim i adekvatnim. Ukoliko nije tako,to se utvrdi od strane ovlaštenog električara a ne na fejsu i forumima od random majstora s savjetima upitne točnosti. Isprike na maloj dozi brutalnosti ali radim s brojilima i instalacijama i s ljudima koji su uvijek ispravni a svi ostali nisu pa sam malo osjetljiv kad netko baš neupućen lupa. Ne tvrdim da brojilo uistinu nije ispravno ili nestručno ugrađeno i da je samo od sebe napravilo problem ali male su šanse. Treba utvrditi na licu mijesta.

Zadnje izmijenjeno od: smuchac. 08.02.2022. u 08:20.
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2022., 08:16   #47
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Pojava faze kod prekida nule je normalna pojava. U monofaznom sistemu se neće ništa dogoditi jer je riječ o istoj fazi - na obje rupe se nalazi 230V i razlika između te dvije točke je - 0V. Da je riječ o trofaznoj onda je već razlika potencijala i uređaji mogu izgoriti. Pogledajte malo ovaj video:

https://www.youtube.com/watch?v=pdveZgKjsh0

Na brojilu vjerojatno nula nije bila zategnuta kako treba pa se grijalo i na kraju izgorilo. Ako brojilo nije spojeno, ne bi se smjelo okretati.
tiki66 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na