|
|||||||||||
|
|
#52861 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
|
|
|
|
|
|
#52862 | |
|
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#52863 | |
|
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Citiraj:
Trenutno imamo jako puno sreće zadnje dvije godine jer je trenutni solarni ciklus tek počeo (a i očekuje se da će biti slabiji u svom vrhuncu od prošlog) pa su i količine energije koje stižu na zemlju manje tako da se ne događa ništa ekstremno, no kad se taj ciklus približi vrhuncu će se tek vidjeti prave posljedice. A da ne spominjem da je to sve, ako ne i puno više, rizik koji imamo s proizvodnjom nafte i njezinim rafiniranjem. To nije ništa drugo nego jedan članak plaćen od naftne industrije da konkurenta koji ih zamjenjuje pokuša očajnički prikazati u istom svjetlu kao i sebe. |
|
|
|
|
|
|
#52864 | |
|
Premium
|
A vi isto kao da ne znate da se za lovu sve radi. Boli njih ona stvar za ekologiju i utjecaj na okoliš i ljude dok se zarađuje. Zbog nafte su se radile i još će se radit pizdarije, ista stvar će biti i s litijem. Pročitajte si malo što je bilo s olovnim gorivima i koliko dugo je trajala borba tadašnjeg studenta s naftnim kompanijama dok nije dokazao da olovo uzrokuje ludilo kod ljudi. https://www.mentalfloss.com/article/...-then-saved-it Citiraj:
Da te pitam, od čega se struja dobiva? Jel od čistih izvora energije? Moš mislit. Daj mi objasni kako se energija može smanjiti i povećati Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 04.12.2020. u 10:27. |
|
|
|
|
|
|
#52865 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
|
|
|
#52866 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Zemlja je prolazila kroz razne cikluse u svojoj povijesti, i proći će ih još mnogo. Koliko ćemo ih mi kao vrsta vidjeti, to je upitno. Jesmo li si sami krivi za to? Vjerojatno ne, kao što si ni dinosauri nisu krivi što su izumrli. I mnogi drugi prije njih. Da smo ubrzali proces, sigurno jesmo, da smo pouništavali ogroman dio neprocjenjive flore i faune, apsolutno jesmo. Čovjek je štetočina i nametnik na ovome planetu. I čim planet Zemlja nađe najefikasniji način da nas se rješi, to će i napraviti. Veselim li se ja, osobno, svijetu u kojem će većina automobila biti EV? Apsolutno! Čišći zrak, zdravija pluća (covid-19 nam je pokazao koliko su pluća bitna, za one koji nisu znali), manje zvučnog zagađenja (iako će i EV auti morati proizvoditi neki zvuk, što je logično, iz sigurnosnih razloga)... Glupo bi bilo poricati benefite za mikrolokacije, i ne veseliti se vremenima kada će većina biti EV automobili. I vjerojatno će pasti i overall CO2 consumption, bez obzira na nečiste izvore El. energije. Usporiti će se klimatske promjene i produžiti ćemo život svojoj rasi za X desetljeca, možda i par stoljeća. Ali naša vrsta neće živjeti vječno. Postojimo manje od četvrtine promila u odnosu na postojanje ostatka života na našem planetu. I iako smo najveći štetočine na ovom planetu, ne trebamo si davati previše za pravo da smo važni, samo zato jer smo, trenutno, moćni. |
|
|
|
|
|
|
#52867 | |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Prije točno godinu dana uzeo nove CC+ i prošla zima je bila milina. Ništa od gornjih problema, peri deri. Ljeto isto tip top. ESP se još nije aktivirao, a ABS samo kad to i očekujem. Ove zime su isto dobre po kiši, imao sam i par situacija i sve je prošlo ok. Ali neki dan na mokrome sam se šokirao, vjerojatno je u pitanju asfalt i/ili masnoće, ne znam... Par dana sam imao iste probleme kao prije sa starim gumama. Čak i kod startanja na poznatim uzbrdicama bi morao pripaziti da ne provrtim. Struganje u zavojima, kod naglijeg ubrzavanja na ravnom i na nekim dionicama osjetim kao da se prednji kraj odvoji od ceste iako se ESP ne pali. Nadam se da je u pitanju bila kombinacija masnog asfalta (iako kiša se napadala zadnjih mjeseci). Definitivno pratim dalje. Gume imaju 15t km, 225/45/17 XL, izgledaju ko bebina guza.
|
|
|
|
|
#52868 |
|
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Mi smo tu da napravimo pametnu mehaniku i nestanemo, do tad vozimo se u onom što si možemo priuštiti. ![]() |
|
|
|
|
|
#52869 | |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
ESP (obicno) ne signalizira aktivaciju / regulaciju. ABS se (na nekim autima) javlja lampicom. ASR / traction control se javlja kada divljas s gasom. |
|
|
|
|
|
|
#52870 | |
|
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Na Renault forumu su tek početkom 3. godine (35-40t km) primjetili da su performanse osjetno pale, ali isto tako kažu da se napravi zamjena guma nakon 2 godine (prednje staviti iza, stražnje naprijed)..
"Everything with a heartbeat can knock you down" Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 04.12.2020. u 11:56. |
|
|
|
|
|
|
#52872 | |
|
Premium
|
Citiraj:
"Ozone (O3) depletion does not cause global warming, but both of these environmental problems have a common cause: human activities that release pollutants into the atmosphere altering it. Global warming is caused primarily by putting too much carbon dioxide into the atmosphere when coal, oil, and natural gas are burned to generate electricity or to run our cars. Carbon dioxide spreads around the planet like a blanket, and is one of the main gases responsible for the absorption of infrared radiation (felt as heat), which comprises the bulk of solar energy. Ozone depletion occurs when chlorofluorocarbons (CFCs) and halons—gases formerly found in aerosol spray cans and refrigerants—are released into the atmosphere (see details below)." E sad, EV auti se napajaju sa strujom koja se danas dobiva uglavnom iz nečistih izvora energije. Kad bi zamijenio sve aute sa EV autima dobio bi isto sranje kao i sada, vjerojatno još i gore. Ona fora da se zagađenje miče iz gradova jer su elektrane udaljene pada u vodu. Druga stvar je izračun koliko treba da EV auto zbilja postane zelen, tj da auto na fosilna goriva izbaci manje co2 od njega... http://blogs.ulg.ac.be/damien-ernst/...true-or-false/ Ovdje su izračunali detaljno i dobili dva izračuna, od 70 000km do 150 000km i od 300 000 do 670 000km I zbog toga mislim da EV auti nisu niš revolucionarno donijeli već mislim da treba napraviti sintetičko gorivo koje izgara čišće nego trenutna goriva. Općenito sa povećanom potrošnjom ne možeš doći do čišćeg ishoda već treba smanjiti potrošnju, EV auti bi povećali potrošnju el energije značajno. Druga ne baš zanemariva stvar su brodovi. Imaju velik utjecaj što se zagađenja tiče. Zbog svega toga, sintetička goriva su za sada jedina zelena solucija. |
|
|
|
|
|
|
#52873 |
|
49%winner
|
Stara 308ica 2.0hdi. Ima on momenta, ali nisam bas divljak na papucici (jako rijetko je poklopim do kraja u niskim brzinama). ESP mi se pokazuje kao blinkajuci simbol na tabli, a sto se u tom trenu dogadja, ne bi znao. Osjetim samo promjenu na gasu, valjda ga elektronika prigusuje pa kao da auto gubi snagu. Pojavi se samo kod startanja, nisam ga nikad vidio u voznji. Nikad ne zaboravim, na starim CC u Makarskoj, pun auto i vani potop + njihove uzbrdice. Krecem sa stopa lagano uzbrdo u mali zavoj, ne osjetim da sam povezan sa cestom, a ESP blinka. E toga nisam poslije imao s novim gumama, bome mi niti ne fali.
|
|
|
|
#52874 |
|
Guest
|
|
|
|
|
#52875 | |
|
Sandy!!!
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
![]() Iman Turanze ljetne stare 2 godine, i sad san baš inzistira zimske proper uzet, jer mislim da bi CC+ sjeba poprilično brzo, dosta vozim po makadamu u sred ljeta,auto stoji u suncu vječno,a CC+ su sigurno mekše od turanze,tako da bi ih napika sa hrpom kamenja i izdera lamelice,pa ko zna kakve bi bile kad dodje zima A i malo treninga minjanja guma 2x na godinu ne dodje loše imam moment ključ, imam garažu na selu,nije problem ih skladištit |
|
|
|
|
|
|
#52876 |
|
Master Of Disaster
Datum registracije: Nov 2002
|
povezano sa EV: ne bi uopce dvojio da imam love odmah bi si napravio nesto ovako. i kako frajer u videu kaze..auto koji bi sjedio u garazi par mjeseci jer se ne vozi po zimi, lagano napaja kucu danima da se iskoristi baterija. istina, ne mozes to sa stanom..ali za ovu lovu sigurno imas vilu van grada heh
|
|
|
#52877 |
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
|
|
|
|
|
|
#52878 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() SRBIJA IMA NAJVEĆE REZERVE DRAGOCJENOG METALA U EUROPI, MOGLI BI KONKURIRATI I KINI
|
|
|
|
#52879 | |
|
Master Of Disaster
Datum registracije: Nov 2002
|
Citiraj:
a kod nas napraviti takvu cestu? pa di bi nesto tako davao ekipi koja tri puta farba isti tunel za milijunske iznose ![]()
|
|
|
|
#52880 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Citiraj:
Ja sam ti samo odgovrio na pitanje koje si postavio. Stvarno me ne zanima ni jedna ni druga strana niti se ne planiram upuštati u ikakavu rasprava. A posebno ne ovakvu gdje silujete kemiju, fiziku, termodinamiku... i glavnina rasprave se svodi na straw man argumente. Svatko nek vozi šta želi i može. Hvala i Živjeli
|
|
|
|
#52881 | |
|
Ex-Gastarbajter
|
Citiraj:
utjecaj ESP (kao sustava stabilnosti tijekom same vožnje) se nažalost (po mom mišljenju) nikada ne prikazuje. i onda svi misle kako auto dobro drži cestu i zavoj, a siroti ESP koci na sve strane ^^ |
|
|
|
|
|
|
#52882 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Ima li tko od vas možda informaciju smije li se (dobio sam neke informacije da se po novom ne smije) popraviti o svom trošku i registrirati automobil nakon proglašenja i isplate totalne štete nakon sudara? |
|
|
|
|
|
#52883 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Pricali su da budu tj novine su cak pisale da jesu. Znaci da jesu uveli zabranu ponovne registracije nakon totalne stete. Sent from my Mi 9T using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#52884 | |
|
49%winner
|
Hvala, jednom dovoljno! ![]() Citiraj:
![]()
|
|
|
|
|
#52885 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
Poslano sa mog Pixel 4a koristeći Tapatalk
|
|
|
|
#52886 | |
|
Yugokiller
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
Što se tiče totalke, ne znam da li se išta mijenjalo, ali prije 3 godine uredno popravio auto. To je čisto "financijska" totalka, a ne doslovce...
|
|
|
|
#52887 |
|
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Kod mene kao kod xlr-a, traction control se pali i pokazuje se onaj autić na klizalištu. Glupo je napravljen malo kod Megana jer mi zna ubiti gas do kraja pa se auto ugasi (hvala bogu još ga mogu ugasiti ispod 40kmh). ESP nisam znao jel radi što dok nisam na snijegu i velikom parkingu povukao ručnu pri 40-50kmh i zanio auto. Par puta se čuo bip-bip-bip-bip i auto je bio u ravnoj liniji, ja sam samo rekao Jesus take the wheel ![]()
|
|
|
#52888 | ||
|
Ex-Gastarbajter
|
Citiraj:
Koji "program" je trenutačno aktivan, ovisi o prilikama na cesti / situaciji. ABS = kotači blokiraju prilikom kočenja, ESP uređaj smanjuje tlak u kočionim klještima i time se ponovno uspostavlja rotacija kotača. Cilj je zadržavanje upravljivosti automobila kod kočenja (ako su kotači blokirani, auto ide ravno ko cigla). TCS / ASR = kontrola proklizavanja pogonskih kotača. Skliska podloga i preveliki moment na pogonskim kotačima dovodi do nekontroliranog proklizavanja. ESP uređaj javlja engine managementu da se smanji snaga motora (makne "gas") i po potrebi prikoči kotače. ESP / ESC/ ... = Dinamička stabilizacija vozila prilikom vožnje. ESP uređaj mjeri brzine kotača, sve akceleracije vozila i zakret volana. Ako se detektira da vozilo podupravlja (bježi "preko nosa") ili preupravlja (bježi "guzica"), ESP uređaj aktivno generira kočioni tlak i modulira pojedine kotače s ciljem balansiranja vozila. Dok se prve dvije stavke obično signaliziraju vozaču, ovaj zadnji dio se generalno nikada ne signalizira. ESP uređaj je tu i za električnu ručnu, pomoć pri kretanju uzbrdo, radar tempomat, automatsku zaštitu pješaka, blending kočionog momenta kod hibrida/EV-a... Citiraj:
Svakako bi ljudima preporučio "tečaj sigurne vožnje" ili nešto slično, da se pobliže upoznaju s svojim sposobnostima i mogućnostima auta kojeg voze. Meni je fascinantno koliko ljudi ne zna ispravno kočiti u nuždi... a to je banalna stvar |
||
|
|
|
|
|
#52889 | ||
|
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
ET je mjera koja pokazuje koliko je centar felge odmaknut od dosjeda na nabi i nema veze sa duljinom šarafa. Duljina šarafa dolazi u pitanje kad se koriste felge s više mesa između konusa/polugkulge dosjeda za šaraf i nabe ili kad se koriste spaceri. U pravilu sve verzije iste felge za istu primjenu (isto vozilo), dakle sa minimalnim razlikama ET dimenzije imaju iste debljine felge na dosjedu. Ili si htio neš drugo reć, slobodno objasniš ![]() Citiraj:
Dogodilo mi se kod jedne grbave serpentine kad sam praktički s kotačem u zraku preko grbe malo jače sjeo na kočnicu. Jadan sustav nije znao što da radi i reko je da odustaje, pa je bilo još zabavnije do vrha. Citiraj:
Nisu naučili bez asista. ![]()
|
|
|
|
#52890 | |
|
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
Čak nigdje ne piše da kao laik si nesmiješ popraviti neku veću štetu na autu, ak naravno prođe tehnički Kak bi ovi totalschade i "nur fur export" kod na regali onda ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
|