|
![]() |
#181 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Od 2005 su se promijenila 3 zakona o gradnji, ne znam ni sam koliko propisa... od statike, fizike zgrade, načina grijanja, itd... ušli smo u EU... Svi građevinski elementi moraju zadovoljiti puno strože propise nego 2005, a da ne kažem kakvi nas propisi čekaju od sljedeće godine kada će sve nove zgrade morati biti nZEB... Nažalost, sve je poprilično utjecalo na cijenu... puno više od 20-30%
![]() |
#182 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Guest
|
Pa konkretno u mom poslu, beton, poskupili su svi materijali, strojevi, servisi. Cijena rada narasla 100% od 2008-me. Ako se trend nastavi, za 10 godina bi i kod nas moglo biti neisplativo zidati i betonirati zgrade na gradilištu. Sve ide ka montažnoj gradnji. |
![]() |
![]() |
#184 | |
Registered User
Datum registracije: May 2013
|
Citiraj:
Gotovi betonski elementi su kvalitetniji jer se postižu kvalitetnije marke betona u tvornici AB elemenata u kontroliranim uvjetima nego na terenu. Ljudi koji tamo rade su iskusniji i poznaju materijal s kojim rade za razliku od izvedbe na gradilištu. No problem je često puta transport, kao i potreba za kranovima velike nosivosti što opet poskupljuje samo izvedbu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Registered User
Datum registracije: May 2020
|
Poštovani, Ako smijem (da ne otvaram novu temu) postavio bi jedno pitanje... Radi se o prizemnici koja ima drvene grede, pa me zanima da li se može na taj objekt postaviti deka - ploča jer bi na to dizao još jedan kat + visoko potkrovlje (papiri o lokacijskoj info su predani)... Gornji objekt bi bio montažni... |
![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
recimo da ti nas 5 ovdje kaže da može, ti bi stvarno zalijao betonsku deku na to bez da netko stručan to pogleda? to pitanje trebaš postaviti statičaru sa diplomom građevinskog faksa jer je prevelik ulog da bi to napravio samo tako. imalo bi smisla da si pitao jel se može što dogoditi mesu ako ga potopiš u ulje i ostaviš u frižideru 10 dana, ali ovo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
#189 |
Registered User
|
To mi je bila prvotna ideja ali objekt je star dosta godina... Obnovljen je ali opet... Zidovi su debeli 80cm, stara gradnja... Ok shvatio... Prvo statičar pa dalje ali ono bitno je da se moze... |
![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#191 | |
Premium
|
Citiraj:
Teoretski se može napraviti spregnuta konstrukcija gdje će drvena konstrukcija pruzeti vlačna opterećenja, a betonska tlačna. U drvene grede se izbuše i ubace tondini, a na vrhu se izvede tanka betonska ploča sa mrežom u jednom sloju. OVO NIKAKO NE RADITI NA SVOJU RUKU I KONTAKTIRATI STATIČARA KOJI ZNA OVO IZRAČUNATI!!
![]() |
![]() |
#192 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Gore je išao tavanski stan u punoj površini i novo krovište od betonskog crijepa, znači teško krovište. Sve mu je bilo sasvim OK, e sad nisam sa njime više u kontaktu pa neznam kako je prošao za vrijeme zadnjeg potresa. Ja imam pune armirane deke, znači tridesetak cm punog betona sa duplom armaturom a kuća je puna betonskih armiranih nosećih stupova pa opet imam unutrašnjih manjih puknuća po žbuci, sanirao to sam korz dan/dva. Bojim se i pomisliti kako bi to završili da sam imao neku kemiju sa drvenim gredama i starim zidovima...ja svoj novac ne bi ulagao u polovična rješenja ako je ikako moguće. Informiraj se sa iskusnim majstorom i građevinskim inženjerom....nemoj slušati forumska naklapanja kod životnih odluka. Zadnje izmijenjeno od: Mladenxy. 16.05.2020. u 13:40. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Guest
|
Što je unutar tog objekta? Moraš li ga sačuvati? Nije isto obnavljati napuštenu štalu i kuću u kojoj netko živi. ![]() Vjerojatno ćete morati napraviti novi sustav greda i stupova da nose ploču. Ako unutra treba zaštiti i sačuvati kuću najvjerojatnije će projektant odabrati bijeli strop. Pretprošle godine smo nadogradili kat (>200 m^2) na staroj obiteljskoj kući u kojoj se živilo stalno. Projekt je zahtijevao 17 AB stupova s vanjske strane kuće, 3 unutar, i sustav greda koji ih povezuje. ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Premium
|
Citiraj:
NIKAD se nemojte informirati sa majstorima, ma koliko god iskusni bili - uvijek inžinjer građevine ovlašten za to i arhitekt ako treba ishoditi dozvole - ovo je zadiranje u statiku i svakako treba građevinska dozvola. Nemaš sigurno 30cm ploču,ploče su u stambenoj gradnji 90% slučajeva 16-18cm i ono gore što sam napisao nije polovično rješenje, nego kvalitetno rješenje.
![]() |
![]() |
#195 |
Registered User
|
[QUOTE=Nybelung;3407009]Što je unutar tog objekta? Moraš li ga sačuvati? Nije isto obnavljati napuštenu štalu i kuću u kojoj netko živi. ![]() Vjerojatno ćete morati napraviti novi sustav greda i stupova da nose ploču. Ako unutra treba zaštiti i sačuvati kuću najvjerojatnije će projektant odabrati bijeli strop. Da. Sačuvali bi donji stan jer nemamo gdje zivjeti dok se to ne riješi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
Citiraj:
potpis na ovo. postoji mogućnost da ti sugerira da je takva ideja neizvediva ili neisplativa i fino odustaneš od toga. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Registered User
|
Malo da obnovimo temu: https://www.fermendi.com/module-home.html Pojedine kuće i cijene: https://www.fermendi.com/una-house-platinum.html https://www.fermendi.com/una-house-gold.html https://www.fermendi.com/una-house-silver.html https://www.fermendi.com/sava-house-gold.html Jeftinije od mnogih automobila! Prosječna cijena 500 EUR m2. Zaboravio staviti adresse za kontakt https://www.fermendi.com/contact.html susjedi! ![]() Zadnje izmijenjeno od: sakomako. 16.05.2020. u 18:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Premium
|
I mislio sam na sebe. Citiraj:
![]() ![]() Kaj se tog tvojeg konkretnog kvalitetnog rješenja tiče, nikada ga ne bi prihvatio, radije bi živio u kamp kućici pa makar ti bio doktor građevine ![]() Zadnje izmijenjeno od: Mladenxy. 16.05.2020. u 18:13. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Premium
|
glazura je 2cm klasična koja samo poravna, nema trermo/zvučne izolacije. Parket je 2cm, deka je min 25 cm. Znam kak smo i kaj radili. prva deka u prizemlju, nemam podrum, sa 10 cm stiropora i ostalom izolacijom te pojačanom glazurom je puno deblja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Premium
|
Glazura se stavlja toliko deblo koliko je potrebno da se izravnaju neravnine, ako je deka ravna ne treba biti ni deblja. To je deka na katu, nema od kuda vuči hladnoću ili vlagu. Prizemno sam stavio hdiro izolaciju (ljepenka i najlon te toplinsku debeli kvaliteni stiropor) pa na to armaturom ojačao i deblju glazuru. Znači zašto? Zato jer smatram da nije potrebna i tako je ispalo jeftinije, u prostoru je toplo po zimi, nikakav problem. Da ne ispadne spam, montažne kuće su super, da ponovno gradim bila bi manja, kompaktna montažna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Ak je tebi dobro, ko sam ja da sudim. No inače, glazure se nikad ne rade u debljini od 2 cm. Nivelir masa da. A što se izolacije tiče, manje gubiš topline u prizemlju ako staviš stiropor ispod glazure na katu. A i manje se čuje hodanje na katu.
![]() |
#205 |
Premium
|
To se zove estrih, ne glazura... i 2cm ide samo u posebnim slučajevima, a onda je skuplji, jer ga je teško izvesti tako tankog bez da popuca. Normalno ide 5-6cm Stiropor se na ploču kata stavlja da se spriječi prijenos udarnog zvuka... najčešće 2x2cm. Ako se ovo ne napravi, čuje se kad netko na katu hoda, povuče stolicu i slično... Edit: ovo se zove plivajući pod i poželjno ga je napraviti i kod nekih montažnih konstrukcija
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure... Zadnje izmijenjeno od: RimtuTiTuki. 17.05.2020. u 15:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Moram priznat da nikad u projektu nisam vidio ukupno 2 cm stiropora ispod glazure/estriha. A dosta projekata sam vidio. Ispod 3 cm nikad nismo stavljali, dal vuna ili stiropor, a max smo stavljali 4+4 cm stiropora.
![]() |
#207 |
Premium
|
Čisto jedno iskustveno, kat poviše mene je mjenjao estrih i zamjenio vunu(staklenu) sa stiropolom, Laminat 8 su zamjenili sa laminatom 12mm i debljom spuzvom, i na taj laminat su stavili one dječije kocke od spužve na gotovo cijeli stan da mali može trčat i past na meko. Čuje se sigurno duplo glasnije nego kad je četvero male djece bilo gore. Kad je bila vuna čulo se samo kad je nešto palo ili kad se baš lupalo po podu, trčanje djece nismo čuli, sad čujemo i hodanje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#208 | ||
Premium
|
Citiraj:
Vuna je nešto bolji zvučni izolator od stiropora, ali beton i estrih izoliraju većinu zvuka, a stiropor ili vuna služi samo kao dilatacija da se spriječi prijenos udarnog zvuka... i ne bi trebalo biti neke veće razlike. Beton izolira buku - pričanje, televizor, muziku.. a vuna/stiropor hodanje, vučenje stvari po podu i slično Citiraj:
Mi konkretno stavljamo 2cm ekspandirani polistiren + 2cm elastificirani polistiren. Vunu nikad nismo stavljali, a minimum koji bi stavio je 2cm elastificiranog polistirena.
I never make the same mistake twice I make it five or six times just to be sure... Zadnje izmijenjeno od: RimtuTiTuki. 17.05.2020. u 15:14. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Vuna je daleko bolji zvučni izolator nego stiropor. Stiropor nije gotovo nikakav zvučni izolator. Vuna ima ogromne brojeve sitnih vlakana koja pri pri prenošenju zvuka izazivaju trenje jedna uz druga i guše vibracije, stiropor to ne radi. Razlika između tog svojeg za zvuk i vibracije je doslovno dan i noć. Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 17.05.2020. u 16:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|