|
![]() |
#2012 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Nema nikakve razlike. Jako rijetko vidim Ryzena preko 3,9 GHz. Tako da ono tvoja izjava baš nimalo ne stoji. Hoćeš veću tišinu i bolje hlađenje - Noctua, Cyorg ili gotova riješenja vodena. Scyhte Mugen isto spada u dobre hladnjake. Ali, treba uložiti bolji vent jer postojeća ima kraći MTFB i vole zacviliti. Svi hladnjaci do 180kn - neće dobro hladiti i u rangu stock hladnjaka. Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#2013 | |
Extrema Thule
|
Citiraj:
Od prva dva su sasvim OK. Treći je još bolji i u rangu Noctue. Ima dobar pmw vent i najduži MTFB. Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2014 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
HU memory scaling https://www.youtube.com/watch?v=XOsYOASddeo Slično kao u TPU testu, samo u par naslova se vidi nešto opipljivije, u nekim čak kaby bolje skalira sa bržim ramom |
![]() |
![]() |
![]() |
#2015 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2017
|
Pozdrav ljudi, molim za vaše mišljenje i pomoć. Radi se o Ryzenu 1700, Msi Carbon x370 ploči i Corsair 3200 Lpx Rami, točan naziv - cmk16gx4m2b3200c16w Prvi problem - Rami neidu preko 2133Mhz. Flashan je najnoviji 1.2 Bios. A-xmp opcija koja podesava automatski latencije nepomaze nista. Neradi ni kada je stavljen samo jedan stick - boota ali pokazuje u Aidi opet da je na 2133... Na popisu kompatibilnih rama za ovu maticnu, ovih rama nema, ali na mnogim mjestima sam vidio da ljudima radi na 2933, pa sam im slijepo vjerovao (htio sam uzeti bar 3200Mhz u odnosu na 3000 sto se sad najvise kupuje) Overclocking - na stock cooleru radi jedino na 3,7 uz 1.3 voltazu. Na manjoj voltazi od te neradi ni 3,6 dok 3.8 na 1.35v ude u windows ali se rusi u cinebenchu... Temperature u idlu su 45-55, a u loadu oko 70 - kada je clockan na 3.7. Vidim da vecini ljudi na tim brzinama radi na 1.2V, sto je pomeni dosta zabrinjavajuce. Mislio sam da je mozda problem u napajanju- Izvadio sam Fury X van i stavio gtx 260 koji trosi 100w manje i nisam nista postigao... Zbilja vise neznam sto mi je ciniti, dali je problem u losem primjerku 1700 proca ili u losoj matičnoj / biosima... Ako ima netko sa istom pločom, ili neki stručnjak da mi da savjet, bio bih zahvalan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2016 | |
Overclocker
Datum registracije: Nov 2016
|
Citiraj:
![]() Provjeri koje ram slotove msi preporuča da se koriste (vjerovatno 2. i 4.). Uđi u bios i ručno podesi ram frekvenciju na 2667mhz za početak, ram napon na 1.37v i latencije na 16-18-18-36, SoC napon na recimo 1v. Vidi jel boota tako - ako da onda restartaš komp, ideš opet u bios i dižeš frekvenciju na 2933mhz, sve ostalo ostaje jednako. Probaš bootat i ako radi opet isto za 3200mhz. Ako neki od prethodnih koraka ne radi možeš probat: dizat SoC napon do recimo 1.2v, dizat ram napon do 1.45v, probat 18-19-19-46 latencije, kupit poštenu ploču i/ili ram. Što se overkloka tiče, to ovisi kakav si čip dobio, jednostavno ćeš se morat igrat sa postavkama da vidiš što može - nema magičnih postavki koje će svima radit za određenu frekvenciju. Također razmisli o boljem hlađenju ako želiš overklokat ozbiljnije. Sretno! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2017 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
![]() |
![]() |
#2018 | |
Premium
|
Citiraj:
A-XMP ti ne radi jer mema nije na popisu. ovako na brzinu, 3.7GHz bi vjerojatno trebalo biti dohvatljivo sa Vcore 1.25V i Vcore SOC na 1.10V 2667Mhz na tom ramu bi isto mogao dohvatiti ako malo odpustis latencije, probaj recimo 18-19-19-40 na 1.30V ili 1.35V Ako ce ti sve raditi pokusavaj postepeno dizati brzine. da se razumijemo, nemam ryzen i pišem ti po onome sto sam procitao/vidio po netu. evo kartki video di su sa 2400MHz ramom došli do 2933MHz https://www.youtube.com/watch?v=gFPxNAQeI8Y trebas se malo poigrati ![]() javi kako ide
![]() |
![]() |
#2020 |
Extrema Thule
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#2021 |
Registered User
|
Hvala vam na savjetima, probati cu ovako kako ste rekli iako mi je vec zlo od svih tih silnih pokušaja i bootanja ![]() U meduvremenu sam stavio maticnu na prodaju za 200 kn manje nego u ducanu sto je mislim dobra ponuda...Ako je prodam cu vjerovatno potegnuti do Asrock Taichi-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#2022 | |
Premium
|
Citiraj:
samo polako i strpljivo, ako nebus zadovoljan s plocom nakon tjedan/dva slobodno mi se javi ![]()
![]() |
![]() |
#2023 | |
Registered User
|
Citiraj:
Razlika je sto sam tjedan dana drzao bios verziju 1.1 i stavio od prijatelja 4gb rama 2400mhz kao privremeno rjesenje, te zatim sa novim ramim fleshao na 1,2 verziju biosa i sada imam filing da sa 16gb i 2133Mhz igre rade losije, pa sam malo isfrustriran. Moguće da je samo stvar u losim biosima, pa dok se sve neispegla...Budemo vidjeli nadam se uskoro kada nova verzija izade |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2024 |
Premium
|
![]() |
#2025 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Stock cooler sve što sam gledao mjerenja, čak i na 3.8 uredno moze ohladiti osim ako ti nije svaki celzius bitan, meni sigurno nije, radije bi te nove ulozio u budžet za brze ram kekse. Tišina opet osobna preferenca šta je tiho a šta bučno, ja 90% vremena imam sluške na ušima tako da mi nije bitno, a s druge strane nemoze sigurno bit glasniji ni stock ni neki 250kn hladnjak dok bude hladio tog ryzena od recimo jedne rx480 na 2000+ okretaja kad pokreneš određene igre i kreneš sa nekim duzim gejmanjem od nekoliko sati. Vidio sam reze gdje npr. sa jednim hyper evo 212 i sličnim hlade ryzena bez problema, tako da da je baš potreba ulozit u neki skupi hladnjak, mozda po osobnoj preferenci i duševnom miru, uvjetima-temperaturi ambijenta i mozda najbitnije koliko solidno hlađenje ima samo kućište da malo dovede hladnog propuha u stroj. Ugl, ako stock moze ohladiti na većini primjeraka bez problema i to većinu bencheva su obavljali izvan kućišta, onda sigurno neki 250-300kn hladnjaci mogu obaviti posao bez problema. Svi testovi koje sam gledao ili čitao do sad a sigurno ih je bilo cca 10 komada od različitih ljudi nikakvih problema sa *jeftinijim* hlađenjem nisu imali. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2026 | |
Premium
|
Citiraj:
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
![]() |
![]() |
#2027 | |
Premium
|
Citiraj:
Ali evo IMHO za Ryzena @3.8-3.9 sa većinom primjeraka, po svemu viđenome netreba ništa preko nekih od ovih coolera , svi nude am4 bracket sa proof of purchase. Pričam naravno za neki best buy i uštedu da se mozda utuče u nešto drugo u stroju (mema ofc) Tko ima para široko mu polje, ima klasa Noctua ili nek utuče kvalitetno vodeno ako ga veseli. ![]() LCC CC 120 Hyper 212 Evo Master Hyper T4 Rajintek Ereboss https://www.youtube.com/watch?v=LzIIIoSveU0 https://www.youtube.com/watch?v=RNu-QiVr95M https://www.youtube.com/watch?v=a9nFvhInv7g ( u mojoj knjizi uz grafu na loadu, ventove od kućišta i sluškama na glavi ovo uopće nije glasno, pa ne drzimo ga zaljepljenog na glavi uz uho) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2029 |
Premium
|
Da ali ne još, kad se stanje na tržištu stabilizira, i kad popeglaju bios. Ali ne isključivo radi gaminga, nego jer mi treba rig koji će vrtit virtualke na SSD diskovima, pa će mi za te pare r5 1600 doći ko naručen. Da je samo za gaming, i ostale osnove ostao bi na ovom što imam. Mislim da je za stock cooler AMD napravio više nego dobar posao, jer opet realno u praksi teško da će neki gamer sa bilo kojom igrom namučit jedan proc i dizat mu temperature toliko sa gamingom koliko ga mogu namučiti stress bench testovi, znamo da je to worst case scenario. Nije to 4c/4t i5 intel da se davi na 99% proc usage kad upališ igru i ništad drugo, di je još neki mp3 player, popaljen browser pun tabova, neki teamspeak, i paralelno stream u pozadini, to je danas klasičan scenarij sa klincima gamerima danas. Ugl, ovi gore hladnjaci ako mogu izać na kraj sa haswellima za te novce i nekim FX na 120 tdp mogu uredno i Ryzene hladit. Ipak Noctua je Noctua tko moze i hoće, ja osobno za 500 kn bi uzeo ovo : be quiet! Dark Rock 3 https://www.youtube.com/watch?v=1kMWkrxixdU |
![]() |
![]() |
![]() |
#2030 |
Extrema Thule
|
Ne znam na što točno misliš raditi virtualke na SSD-u. Ostalo nemaš potrebe raspravljati jer to isto radi na Intelu. (mp3, browseri i igranje u istom trenutku) Previše si preopterečen gledanjem Yotutube linkova, bez obzira na obje platforme i rade jednako. Kako što si naveo čekanjem da stabilizira cijene i peglanjem biosa , zaboravi. Teško da nova platforma pada cijena. btw. već sam preporučio taj hladnjak. Malo bolje pogledaj da li ima AM4 bracket. (da, slučajno ne zaletiš u krivo sa navijanjem cijena, subjektivne boje venilatora i gledanjem krivog modela)
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#2031 | |
Premium
|
Citiraj:
Stavio sam youtube linkove čisto kao neki quick referencu da nebi ispalo da pričam iz dupeta. Čemu pasivno agresivan ton? Rekao si da se ne slazes, nema frke nikakve, ja sam samo dao mišljenje da nema potreba za kupovanjem skupljih coolera jer i ovi do 300 kuna uredno obave posao, dok je LC za 180kn best buy u svakom pogledu jer se moze nositi sa skupljim rješenjima, i to moze potvrditi masu kupaca i testova. U istom cjenovnom razredu npr. i5 7400-r5 1400 , ryzen nudi dosta više za novce, baš ako pričamo o multitaskingu, tj uopće nema usporedbe ako popališ streaming i gaming istovremeno na stroju. A to je klincima danas jako bitno jer svi vise na Twitch platformi, i imaju popaljenu hrpu procesa u pozadini, i treba li uopće spominjati da neznaju optimizirati OS kako spada, nego su većini mašine podavljene nepotrebnim bloatwareom, malwareom, vanilla Win 10 pizdarijama/servisima koje naravno nisu odinstalirali. Većina Intela u tom cjenovnom rangu se davi na 95%+ opterećenju na svim jezgrama i to samo dok vrti igru, ryzeni imaju lufta u tom pogledu. Ako se gleda isti cjenovni rang, šta se moze dobiti atm od intela a šta od AMDa, kuna za kunu, ništa tu ne radi isto, ako ćemo bit realni. Ryzen kolje intela na svim poljima, osim u gamingu i to sa jednim procom od 3000kn i7 7700k kojeg moraš nafrljit na 4.9-5.0 ghz delid, i kupit jebeno hlađenje. Cijena moze ostat ista ili padat sitno totalno nebitno, BIOS updejt mi je bitan, a nije mi trenutno žurba da moram odmah kupiti novu platformu. Nisam baš lud da svaki tjedan flasham BIOS, to nek rade entuzijasti. Za cooler, ja ga osobno neću kupovati, jer nemam potrebe za njim niti patim na estetiku. Ja cu si uzet nešto do 300 kn max. https://www.guru3d.com/news-story/be...rade-kits.html pozz Zadnje izmijenjeno od: Colossus. 09.04.2017. u 23:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2032 |
Premium
Datum registracije: Jun 2010
|
poz bećari odvagnuo sam te sam došao do zaključka da mi se na asus crosshair hero ili taichi ne isplati ić pošto mi ne trebaju sve te điđe miđe koja matična je best buy iz B350 serije, ne trebaju mi bijesne điđe miđe samo jedan m2 slot te sposobnost dobrog OC-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#2033 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja cekam Asrock Gaming K4 ili po meni bestbuy Gigabyte Gaming 3. Osim ako ne uzmem 370 al tesko. Mislim da ni jedna ne vridi para koliko traze. Zadnje izmijenjeno od: MiL. 10.04.2017. u 00:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2035 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Istina, po bugovom testu je bio bolji od hyper t4, te je negdje "up in the ass" hyperu 212. Za 80% manju cijenu. Sigurno je dovoljan za ryzen do one barijere kad treba drastično povećati napon za 100mhz više |
![]() |
![]() |
![]() |
#2036 | |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Citiraj:
![]() Poslano sa mog Redmi 3S koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2037 |
Premium
|
Pogledajte si malo šupe i tavane, TT BigTyphon iz 2005. kojeg sam skoro bacio, dovoljan je za R1700@3.8 uz 1.3125V (ipak je malo veća hrga od stocka). Još testiram, ali dobro se drži u renderingu ... kad počne nešto i zarađivati onda možda dobije zamjenu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2038 | |
Extrema Thule
|
Citiraj:
Velim, previše oslanjaš na rekla-kazala po youtube. Prvo, suvislo pišeš i mjenjaš šuplju priču. Ciljaš na 1600? I sad odjednom iz čista mira ideš usporedbe 1400? Vidim da cijenu uspoređuješ po CPU, a ne ukupne konfiguracije. Tko nudi više za novce? Pusti ti to kvazi "streaming" kojeg su od predstavljanja reklamirali. Hvataš za ono što je nebitno i za "neiskorišten future proof". Kakve to ima veze sa bloatwareom, neznanje za optimiziranje OS-va, popaljenim servisima? Radi toga će Ryzen biti brži? ![]() Drugo, informiraj cijenu 7700k da ne ispadneš djetinjast. Bez uvrede. Ja vidim da si neodlučan, stariji (kad spomniješ "klinci" i nisi toliko upoznao u svijetu sponzora i Twitcha - nemoj staviti youtube linkove) i previše razbijaš glavu za nepotrebno. To je realnost i ostaj mi dobro.
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2039 |
Premium
|
@dottore citam tvoje postove i drzao sam se po strani ali stvarno si naporan, prvo sa amd shillom pa kad je on misteriozno nestao sa eladiom pa sad s ovim pa onda s onim, generalna paterna je da si prakticki svakom "loncu" koji nesto dobro kaze za ryzen poklopac. Ono fkt te ne kuzim, pise u naslovu ryzen info thread, rekao bih da je za ocekivati da ce u temi takvog naziva biti vise hvalospjeva amd-u nego intelu ![]() ps lonci i poklopci su koristeni kao figure of speach a ne kao uvreda nekom od forumasa..
![]() |
#2040 |
Premium
Datum registracije: Dec 2012
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|