Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.08.2016., 21:05   #1351
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Bilo ih je u HT centrima, jer ih je T-mobile drzao. Jel ih jos ima, ne znam..
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2016., 20:23   #1352
Andrija M
Premium

Datum registracije: Aug 2006
Jedno pitanje (ako je netko probao takvu kombinaciju):

Kad uključim 3g/LTE failover odmah izgubim pristup dlna serveru te mountanom mrežnom disku na sd kartici u sticku. Jel to bug u firmveru koji mi je trenutno u speedportu (38t5) ili je to normalno ?
Andrija M je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2016., 22:54   #1353
Aahz56
Registered User

Datum registracije: Aug 2016
Pozdrav,
htio sam koristiti Speedport kao svojevrsni NAS ali dobijem poruku u sistem logu:
"The USB mass storage device MyPassport259F is not using a supported file system or is having an invalid partition table. (U001)"
USB stick radi i formatiran je na NTSF isto kao i externi disk..pa
Ima tko kakvih ideja
Aahz56 je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2016., 23:14   #1354
robimarko-bug
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2013
NTFS vjerovatno nije podržan.
Vjerovatno su ti supportani samo FAT16 i FAT32
robimarko-bug je online   Reply With Quote
Staro 19.08.2016., 09:12   #1355
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Šta uopće nije čudno kad znamo cijeli igrokaz oko fw za ovaj Speedšrot,
može probati i sa exFAT ili još bolje ext2 / ext3 jer često brže rade na ovakvim igračkama.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2016., 10:14   #1356
Aahz56
Registered User

Datum registracije: Aug 2016
Ma kužim da bi na fatu trebalo raditi ali zbunjuje me to da je usb stick firmatiran na NTFS a i uputstva kazu da podrzava fat i NTFS
Aahz56 je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2016., 11:15   #1357
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa pročitaj šta sam poviše napisao, vjerojatno su "zaboravili" dodati podršku za NTFS u trenutnoj fw verziji, slično kao šta su wifi "spuštali" sa N 300 na N 150.
Staro 20.08.2016., 04:35   #1358
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
"zaboravili"

ja imam osječaj da oni plačaju ljude da smišljaju načine na koji bi nas novi način doveli do ludila.

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2016., 03:53   #1359
bumbak12
Registered User

Datum registracije: Jul 2015
Citiraj:
Autor mtigeli Pregled postova
Da, može se.

Trebaš si omogućiti pristup za SSH klijent, a to se radi tako da uđeš u onaj skriveni engineer menu
Code:
http://192.168.1.1/html/engineer/gmenu.htm
pa izabereš Firewall Config i u njemu odčekiraš Enable Firewall pa Save.

Sad se može SSH logirati na 192.168.1.1 sa user: root i pass: root

Kad se je ulogirao, upišeš unutra komandu koju je prije kolega @back2quick spomenuo
Code:
cat /tmp/temp_to_decrypt
i izlistani su svi podaci.
uspio sam se ulogirati preko ssh-a, ali nema tog fajla temp... u tmp direktoriju? Da li je možda problem što mi je speedport još na firmwareu .028 pošto sam ga odmah čim je stigao zamjenio sa Mikrotikom (ima godinu dana od toga)

da li netko ima noviji firmware za flashat, ili da ga spojim na ONT pa da on to sam odradi? da li cu moci iscitati te podatke ako se updejta na zadnji firmware? Nebi htio upropastiti priliku da iscitam VOIP password :P
bumbak12 je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2016., 10:24   #1360
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Citiraj:
Autor bumbak12 Pregled postova
uspio sam se ulogirati preko ssh-a, ali nema tog fajla temp... u tmp direktoriju? Da li je možda problem što mi je speedport još na firmwareu .028 pošto sam ga odmah čim je stigao zamjenio sa Mikrotikom (ima godinu dana od toga)

da li netko ima noviji firmware za flashat, ili da ga spojim na ONT pa da on to sam odradi? da li cu moci iscitati te podatke ako se updejta na zadnji firmware? Nebi htio upropastiti priliku da iscitam VOIP password :P
ako ti potegne 039 firmware gotovo je sa manipuliranjem firmwarea vlastoručno,ako "već mora biti telefon" moj savjet ti je nabaviti neki switch(ako je brzina do 100/10,bilo koji,ako je 200/100 mora biti gigabitni),i spojiti paralelno speedport(telefon i maxtv eventualno) i svoj ruter(internet) ako je tp-linkov ont,ericcson ont ima switch več ugrađen,al ga više nedjele i polako ga povlače i nije ga moguće naknadno nabaviti,na t-comov voip na optici kolko je meni poznato još niko se nije uspio spojiti sa nekim uređajem koji nije od t-coma.

-

Staro 21.08.2016., 10:40   #1361
bumbak12
Registered User

Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
ako ti potegne 039 firmware gotovo je sa manipuliranjem firmwarea vlastoručno,ako "već mora biti telefon" moj savjet ti je nabaviti neki switch(ako je brzina do 100/10,bilo koji,ako je 200/100 mora biti gigabitni),i spojiti paralelno speedport(telefon i maxtv eventualno) i svoj ruter(internet) ako je tp-linkov ont,ericcson ont ima switch več ugrađen,al ga više nedjele i polako ga povlače i nije ga moguće naknadno nabaviti,na t-comov voip na optici kolko je meni poznato još niko se nije uspio spojiti sa nekim uređajem koji nije od t-coma.

hvala na odgovoru, zapravo nije bilo tog temp_to_decrypt fajla bas zato sto nije speedport bio spojen na internet, kad sam ga uboja u ONT nakon sto se spoija na net napravija je i taj fajl tako da sad password imam pa nek stoji

a sad neko je ovdje napisao da se može spojiti speedport iza mog nekog routera (mikrotik u mom slučaju) pa da se speedport koristi za telefon... jel to znaći da se napravi nekakav voip passthrough na MTu?

radije bi tako spajao da dodjem do telefona nego nekakav switch na ont pa MT i speedport u taj switch
Staro 21.08.2016., 14:05   #1362
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Citiraj:
hvala na odgovoru, zapravo nije bilo tog temp_to_decrypt fajla bas zato sto nije speedport bio spojen na internet, kad sam ga uboja u ONT nakon sto se spoija na net napravija je i taj fajl tako da sad password imam pa nek stoji

a sad neko je ovdje napisao da se može spojiti speedport iza mog nekog routera (mikrotik u mom slučaju) pa da se speedport koristi za telefon... jel to znaći da se napravi nekakav voip passthrough na MTu?

radije bi tako spajao da dodjem do telefona nego nekakav switch na ont pa MT i speedport u taj switch
trebaš postaviti vlan id na port koji se spaja speedport na 100 i 101 na svom ruteru bolje će ti objasnit ljudi koji su to radili

p.s. imaš u temi objašnjenje

-

Staro 21.08.2016., 14:16   #1363
bumbak12
Registered User

Mikrotik (internet) --> Speedport (telefon) bez dodatnih switcheva..

Mikrotik je već od prije bio konfiguriran da preko njega radi internet (vlan tag 100 na LAN1 i onda se pppoe-client preko tog vlan porta kaci na internet)

ukratko što sam napravio je nakon što sam pročitao post od chem1990

http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=1247

napravio sam tih par koraka na speedportu (iskljucio Firewall i wireless da ne smetaju, a dhcp nema potrebe dirati moze ostati ukljucen radi lakseg pristupa speedportu u buducnosti radi nekog eventualnog managementa)

za iskljucit firewall ima upute od .Delboy

http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=243

vjerovatno ni to nije neophodno napravit al eto..

i sad je ostala samo konfiguracija Vlan-a 101 na Mikrotiku, a tu ima par koraka vise nego na openwrt-u..

ali gledajuci primjere na:

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN

konfiguracija je sljedeca, ako se koristi LAN1 defaultni WAN port na MT-u za spoj prema ONT-u, a npr. LAN5 za spoj prema speedportu, onda prvo treba LAN5 port odvojiti od ostalih tj. maknuti mu master port (u opcijama od LAN5 porta pod general-->master port promijeniti iz LAN2 u none) da bude sam svoj master

pa dodati vlan 101 tagove na LAN1 i LAN5

Code:
/interface vlan
add interface=LAN1 name=vlan1 vlan-id=101
add interface=LAN5 name=vlan2 vlan-id=101
i onda bridgati samo te vlanove, a ne fizicke portove, jer na taj nacin samo promet koji od speedporta dolazi sa vlan tagom 101 ide dalje prema internetu

Code:
/interface bridge
add name=bridge-vlan

/interface bridge port
add bridge=bridge-vlan interface=vlan1
add bridge=bridge-vlan interface=vlan2
nakon toga bi se trebala upaliti lampica telephony na speedportu i telefon raditi bez greske
-->
Evo nakon još par sati mozganja i browsanja, napokon sam uspio sve posložit u Mikrotiku i telefon je proradio!!

dakle trenutni setup je ONT TP-Link --> Mikrotik (internet) --> Speedport (telefon) bez dodatnih switcheva..

Mikrotik je već od prije bio konfiguriran da preko njega radi internet (vlan tag 100 na LAN1 i onda se pppoe-client preko tog vlan porta kaci na internet)

ukratko što sam napravio je nakon što sam pročitao post od chem1990

http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=1247

napravio sam tih par koraka na speedportu (iskljucio Firewall i wireless da ne smetaju, a dhcp nema potrebe dirati moze ostati ukljucen radi lakseg pristupa speedportu u buducnosti radi nekog eventualnog managementa)

za iskljucit firewall ima upute od .Delboy

http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=243

vjerovatno ni to nije neophodno napravit al eto..

i sad je ostala samo konfiguracija Vlan-a 101 na Mikrotiku, a tu ima par koraka vise nego na openwrt-u..

ali gledajuci primjere na:

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN

konfiguracija je sljedeca, ako se koristi LAN1 defaultni WAN port na MT-u za spoj prema ONT-u, a npr. LAN5 za spoj prema speedportu, onda prvo treba LAN5 port odvojiti od ostalih tj. maknuti mu master port (u opcijama od LAN5 porta pod general-->master port promijeniti iz LAN2 u none) da bude sam svoj master

pa dodati vlan 101 tagove na LAN1 i LAN5

Code:
/interface vlan
add interface=LAN1 name=vlan1 vlan-id=101
add interface=LAN5 name=vlan2 vlan-id=101
i onda bridgati samo te vlanove, a ne fizicke portove, jer na taj nacin samo promet koji od speedporta dolazi sa vlan tagom 101 ide dalje prema internetu

Code:
/interface bridge
add name=bridge-vlan

/interface bridge port
add bridge=bridge-vlan interface=vlan1
add bridge=bridge-vlan interface=vlan2
nakon toga bi se trebala upaliti lampica telephony na speedportu i telefon raditi bez greske

Zadnje izmijenjeno od: bumbak12. 21.08.2016. u 14:24.
Staro 21.08.2016., 14:29   #1364
HyperX
Registered User
Moj komp

HyperX's Avatar

Datum registracije: May 2016
A koji uređaj se može kupiti da ima sve što i speedport? Zanima me čisto model i cijena? Jer ako se uspije napraviti da radi i telefon,onda bi se moglo sve spojiti na taj novi router,a speedport staviti u ladicu, i ako se uspije tagati vlan za telefon na speedportu,onda bi se moglo tako i na drugom uređaju ili?
Staro 21.08.2016., 16:04   #1365
bumbak12
Registered User

Citiraj:
Autor HyperX Pregled postova
A koji uređaj se može kupiti da ima sve što i speedport? Zanima me čisto model i cijena? Jer ako se uspije napraviti da radi i telefon,onda bi se moglo sve spojiti na taj novi router,a speedport staviti u ladicu, i ako se uspije tagati vlan za telefon na speedportu,onda bi se moglo tako i na drugom uređaju ili?
Pa vec sve ostalo (internet i maxtv) i radi bez problema na bilo kojem routeru koji moze vlan tagat portove, npr. sve na cemu radi openwrt, sve od mikrotika itd.. A jedino je za telefon preko optike izgleda bitno da ostane speedport makar iza tvog routera jer dugacije za sad neide..

Ja npr. koristim https://routerboard.com/RB951G-2HND

i super sam zadovoljan, ima gigabitne portove tako da bez problema ide 200/100 mbita, a iskonfigurirati se moze cuda, meni najdrazih par sitnica su tocna ura kad oces da se internet konekcija resetira svaki dan npr. u 5h ujutro tako da me ne prekida u igranju priko dana, watchdog da gleda jel internet up i jos puno puno sitnica koje zivot znace, tako da od kad san ga stavija prije cca. 1 god nikad nikakvih problema, niti jedan put ga nisan mora gasit ili restartat

Zadnje izmijenjeno od: bumbak12. 21.08.2016. u 21:19.
Staro 21.08.2016., 16:39   #1366
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:

Ima i postoji taj file s tom komandom u ssh.
Moraš ostaviti aktivan ACS da bi iščita info a kasnije ga slobodno ugasi.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Staro 21.08.2016., 21:18   #1367
bumbak12
Registered User

Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Ima i postoji taj file s tom komandom u ssh.
Moraš ostaviti aktivan ACS da bi iščita info a kasnije ga slobodno ugasi.

Je je hvala, to je vec rijeseno trebalo je samo speedtest osim u struju ubost i u ONT da se spoji na internet i onda on sam napravi taj temp fajl, sad je voip password na sigurnom pa ko zna mozda jednog dana posluzi
Staro 21.08.2016., 21:22   #1368
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Je je hvala, to je vec rijeseno trebalo je samo speedtest osim u struju ubost i u ONT da se spoji na internet i onda on sam napravi taj temp fajl, sad je voip password na sigurnom pa ko zna mozda jednog dana posluzi
Vridia bi to da ti VoIP skinu sa VLANa pa bi ga onda moga upogonit sa mobilnim aplikacijama ili s bilo kojim SIP adapterom.

Staro 21.08.2016., 22:59   #1369
bumbak12
Registered User

Citiraj:
Vridia bi to da ti VoIP skinu sa VLANa pa bi ga onda moga upogonit sa mobilnim aplikacijama ili s bilo kojim SIP adapterom.

ae valjda, samo mi nije jasno u čemu je problem oko vlan taganja tj. ako sam SIP adapter iz nekog razloga ne moze vlan tagat promet koji salje, pa zasto onda nebi npr. mikrotik moga dodati vlan tag na te pakete koje prima "netagane" od SIPa i prosljediti ih dalje tcomu tagane?

ili je problem drugacije naravi?
Staro 21.08.2016., 23:00   #1370
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
ae valjda, samo mi nije jasno u čemu je problem oko vlan taganja tj. ako sam SIP adapter iz nekog razloga ne moze vlan tagat promet koji salje, pa zasto onda nebi npr. mikrotik moga dodati vlan tag na te pakete koje prima "netagane" od SIPa i prosljediti ih dalje tcomu tagane?

ili je problem drugacije naravi?
Sve traži aktivni PPPoE da bi radilo.

Staro 22.08.2016., 06:29   #1371
hrki
Banned
Moj komp

Datum registracije: May 2007
A kako VoIP radi kad je u bridgeu?
hrki je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2016., 08:06   #1372
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Autor hrki Pregled postova
A kako VoIP radi kad je u bridgeu?
Na optici ili?

Staro 22.08.2016., 10:26   #1373
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Karlo se nespretno izrazio,
svaka usluga ima svoju konekciju, Internet svoju, VoIp drugu, Remote / Managment treću, MaxTv četvrtu,
svaka sa svojim parametrima.
Staro 22.08.2016., 16:44   #1374
bumbak12
Registered User

Citiraj:
Sve traži aktivni PPPoE da bi radilo.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Karlo se nespretno izrazio,
svaka usluga ima svoju konekciju, Internet svoju, VoIp drugu, Remote / Managment treću, MaxTv četvrtu,
svaka sa svojim parametrima.

hocete reci da SIP adapteri nemaju sve potrebne opcije i nacine rada koje treba konfigurirati da bi preko njih radija HT telefon?

ma kog brige dobro je i vako dok speedport sluzi samo kao SIP adapter i HT nema pristupa njemu pa nemoze nista zbrljat/resetirat
Staro 22.08.2016., 16:49   #1375
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
HT nema pristupa njemu pa nemoze nista zbrljat/resetirat
Onda dobiješ poziv od 08009000 "Molimo vas da stisnete reset tipku" ili ako si baš uporan i nedaš dobiješ račun za otuđivanje opreme.

Staro 22.08.2016., 16:58   #1376
bumbak12
Registered User

Citiraj:
Onda dobiješ poziv od 08009000 "Molimo vas da stisnete reset tipku" ili ako si baš uporan i nedaš dobiješ račun za otuđivanje opreme.

ma gluposti, pa vec godinu i par miseci sam na optici i kuci i na poslu bez njihovog routera pa nikom nista.. još najbolje da mi za to nesto kenjaju..
Staro 22.08.2016., 17:00   #1377
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Citiraj:
Autor HyperX Pregled postova
nijedan,na vdsl-u fritzboxovi rade,ali na optici je nešto treće blokirano od tcoma za voip,da bi se to promjenilo trebao bi se desit ustanak naroda,u
razgovoru sa pravnicom hakoma,za zakon sličan njemačkom trebao bi doć iz sabora,za to bi trebalo vjerojatno par desetaka tisuća potpisa,
ako ne i sto tisuća,oni trenutno mogu samo pojedinačno testirati i prisiliti t-com na raskid ugovora koji ovak i onak dobiš ako ga tražiš nakon najkasnije drugog prigovora,
čak ga dobiš ak previše cendraš ako ga i ne tražiš,naspram optici konkurencija je mizerna,pa eto treba se snalaziti kako ko može i hoće.

Citiraj:
ma gluposti, pa vec godinu i par miseci sam na optici i kuci i na poslu bez njihovog routera pa nikom nista.. još najbolje da mi za to nesto kenjaju..
ja im svaki puta otvoreno velim da im je ruter smeče,i da sam direktno spojen na ont,i uvijek dobijem riječi svačanja,a djela nula bodova i nikada mi nitko nije rekao da ko nebi smio,
sad da se desi nekaj s linijom valjda bi bio dovoljno inteligentan da spojiš speedport prije prijave kvara,samo bar kod mene nijednom eto skoro godinu dana linija nije zaštekala,
a za speedport pouzdano znam da svi zaposlenici tcom-a ga drže smećem ali smećem koji njih manje košta.

-

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 22.08.2016. u 17:10.
Staro 22.08.2016., 17:05   #1378
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Ha gledaj ocu mi je neki dan stiga račun od Iskona od 1000 kunića jer nesposobnjakovići nisu uspjeli osposobiti vezu(lik napravia masakr na mojom linijom)nakon 5 pokušaja a oprema je stajala u uredu ova 3 mjeseca.

A i kad san upogonia XDSL Asusa na Iskonu DSL uredno mi par puta na dan resetiraju vezu jer nevide svoj šrot(zapis u logu to potvrđuje).
A znali su i koji put nazvat pa san ja to preusmjerava na svoj br. jer mi ćaća ispaljiva na živce kad ga nazovu.

Da bude gore s ćaćom mi nemoš ništa raspravljat jer on je old world guy.

Staro 22.08.2016., 17:19   #1379
bumbak12
Registered User

Citiraj:
Ha gledaj ocu mi je neki dan stiga račun od Iskona od 1000 kunića jer nesposobnjakovići nisu uspjeli osposobiti vezu(lik napravia masakr na mojom linijom)nakon 5 pokušaja a oprema je stajala u uredu ova 3 mjeseca.

A i kad san upogonia XDSL Asusa na Iskonu DSL uredno mi par puta na dan resetiraju vezu jer nevide svoj šrot(zapis u logu to potvrđuje).
A znali su i koji put nazvat pa san ja to preusmjerava na svoj br. jer mi ćaća ispaljiva na živce kad ga nazovu.

Da bude gore s ćaćom mi nemoš ništa raspravljat jer on je old world guy.

Izgleda da je to neka "lokalna" iskonova politika treniranja strogoce, nevezana sa HTom (ili mozda sluzi da potira ljude sa iskona na tcom), tako su mi prijatelja na iskonu blokirali odma drugi dan cin je prisa na njih jer je otvorija previse konekcija na torrentima pa su rekli da ce ga odblokirat ako smanji malo... na tcom nikad tako nesto nisan dozivija
Staro 23.08.2016., 09:54   #1380
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Citiraj:
Izgleda da je to neka "lokalna" iskonova politika treniranja strogoce, nevezana sa HTom (ili mozda sluzi da potira ljude sa iskona na tcom), tako su mi prijatelja na iskonu blokirali odma drugi dan cin je prisa na njih jer je otvorija previse konekcija na torrentima pa su rekli da ce ga odblokirat ako smanji malo... na tcom nikad tako nesto nisan dozivija
meni su prva tri mjeseca "previse konekcija na torrentima" uredno pravdali pucanje veze,dok kod tehničara doma nisu uveli optiku pa eto ni čovjek nije znao dalje, brijem da im uzrečica "previse konekcija na torrentima" služi
kad znaju da imaju problema na liniji,a nemogu ili bolje rečeno neče ništa protiv toga napraviti.

-

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno