Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Smartphone uređaji i mobiteli
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 16.04.2014., 10:26   #3091
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor trpi Pregled postova
a dobro. bas sto se SDS sindroma tice, na xda za note2 nisam naisao da su odbili garanciju zbog customa, ipak je njihova greska...

Zakonski nemaju obavezu prihvatit jamstvo. Dobra volja je druga stvar. Ali jos uvijek mi nije jasno zasti ne bi vratio sve na stock i resetirao counter,kad vec knox nije u telefonu.
spawn je offline  
Staro 16.04.2014., 11:08   #3092
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Zakonski nemaju obavezu prihvatit jamstvo. Dobra volja je druga stvar. Ali jos uvijek mi nije jasno zasti ne bi vratio sve na stock i resetirao counter,kad vec knox nije u telefonu.
A prema zakonu o potrosacima moraju prihvatit. Pogotovo prema europskom zakonu.
Svaka njihova odluka koja je stetnija za korisnika od onih propisanih zakonom je nistetna.
Tak da one Samsungove odluke o Knoxu i slicnim padaju u vodu.
A sto se tice custom romu, sami europski zakon kaze da vrijedi jamstvo i u samom zakonu je spomenut custom rom.
Juice je offline  
Staro 16.04.2014., 11:10   #3093
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Samsung mobiteli

Ne moraju prihvatit. Bilo kakva modifikacija koja moze dovesti do kvara uredjaja je krsenje uvjeta jamstva. Custom rom je takva modifikacija. Sds sindrom je nemoguce dokazati,osim ako je original firmware u telefonu. Odnesi na jamstvo bilo kakav custom uredjaj u bilo kojoj zemlji eu pa vidi sam
spawn je offline  
Staro 16.04.2014., 11:17   #3094
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Ne moraju prihvatit. Bilo kakva modifikacija koja moze dovesti do kvara uredjaja je krsenje uvjeta jamstva. Custom rom je takva modifikacija. Sds sindrom je nemoguce dokazati,osim ako je original firmware u telefonu. Odnesi na jamstvo bilo kakav custom uredjaj u bilo kojoj zemlji eu pa vidi sam
Guglaj Directive 1999/44/CE

Does rooting your device (e.g. an Android phone) and replacing its operating system with something else void your statutory warranty, if you are a consumer?

In short:
No.
Just the fact that you modified or changed the software of your device, is not a sufficient reason to void your statutory warranty. As long as you have bought the device as a consumer in the European Union.

*

A bit longer:
Directive 1999/44/CE dictates1*that any object meeting certain criteria (incl. telephones, computers, routers etc.) that is sold to a consumer2. inside the European Union,*has to carry a warranty*from the seller that the device will meet the quality that you would expect for such a device*for a period of 2 years.

A telephone is an example of such a device and is an object that comprises many parts, from the case to the screen to the radio, to a mini-computer, to the battery, to the software that runs it. If any of these parts3*stop working in those 2 years, the seller has to fix or replace them. What is more these repairs should not cost the consumer a single cent — the seller has to cover the expenses (Directive 1999/44/CE, §3). If the seller has any expenses for returning it to the manufacturer, this is not your problem as a consumer.

If your device becomes*defective in the first 6 months, it is presumed that the defect was there all along, so you should not need to prove anything.

If your device becomes defective*after the first 6 months, but before 2 years run out, you are still covered. The difference is only that if the defect arises now, the seller can claim that the defect was caused by some action that was triggered by non-normal use of the device4. But in order to avoid needing to repair or replace your device, the seller has to prove that your action caused5*the defect. It is generally recognised by courts that unless there is a sign of abuse of the device, the defect is there because the device was faulty from the beginning. That is just common sense, after all.

So, we finally come to the question of*rooting, flashing and changing the software. Unless the seller can prove that modifying the software, rooting your device or flashing it with some other OS or firmware was the cause for the defect, you are still covered for defects during those 2 years. A good test to see if it is the software’s fault is to flash it back with stock firmware/OS and see if the problem persists. If it does, it is not a software-caused problem. If it is not possible to revert it stock software any more, it is also not a software-caused defect. There are very few hardware defects that are caused by software — e.g. overriding the speaker volume above the safe level could blow the speaker.

Many manufacturers of consumer devices write into their warranties a paragraph that by changing the software or “rooting” your device, you void the warranty. You have to understand that in EU we have a*“statutory warranty”, which is compulsory that the seller must offer by law (Directive 1999/44/CE, §7.1) and a*“voluntary warranty”which the seller or manufacturer can, but does not need to, offer as an additional service to the consumer. Usually the “voluntary warranty” covers a longer period of time or additional accidents not covered by law6. If though the seller, the manufacturer or anyone else offers a “voluntary warranty”, he is bound to it as well!

So, even if, by any chance your “voluntary warranty” got voided, by European law, you should still have the 2 year “compulsory warranty” as it is described in the Directive and which is the topic of this article.

In case the*seller refuses*your right to repair or replace the device, you can sue him in a civil litigation and can report the incident to the national authority. In many European countries such action does not even require hiring a lawyer and is most of the time ensured by consumers associations.

The warranty under this Directive is only applicable inside the European Union and only if you bought the device as a consumer.

*

EU member states must have by now imported the Directive 1999/44/CE into their national laws. So you should quote also your local law on that topic.*A consumer is a natural person who acts for their own private purposes and not as a professional.*Batteries can be exempt of this and usually hold only 6 months warranty.*E.g. a defect power button could be caused by spreading marmalade in it or hooking it onto a robot that would continuously press the button every second 24/7 — of course that is not normal or intended use.*Note that correlation is not causation — the defect has to be proven to be caused by your action, not just correlate with it.E.g. if a device manufacturer guarantees the phone is water- and shock-proof or a car manufacturer offers 7 years of warranty against rust.*

Evo i na mob.hr izaslo neki dan o tome, i ima prevedena direktiva: http://mob.hr/article/?article-id=1382
Juice je offline  
Staro 16.04.2014., 11:58   #3095
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Prema zakonu u EU proizvođač treba dokazati da je custom rom uzrok kvara. Ako tebi crkne mob,inzenjer ce napisati da je uzrok kvara veca voltaza na procesoru od dopustene. Veca voltaza je zamijenjena originalnom voltazom u modificiranom firmware-u koji je skinut s interneta. Sony i Htc su taj problem rijesili dobrovoljnim unlockanjem bootloadera koji ukida jamstvo (opet kako gdje,recimo u hr znam dosta slucajeva u kojima je jamstvo priznato bez obzira na otkljucan bootloader. Ali imas disclaimer na stranici. Zakoni imaju dosta rupa,jer naravno ne postoji mogucnost da se nesto apsolutno definira kao tvornicki kvar ako uredjaj nije stock. Znam slucaj u vezi galaxayja S3 kupljen u Ljubljani. Imao je custom rom i naravno crko procesor zbog sds-a. Jamstvo nisu priznali zbog custom roma. Covjek se pozalio udruzi za zastitu potrosaca,poslana je inspekcija,predani papiri itd itd itd. Nakon 2 mjeseca potvdeno je odbijanje jamstva. Jedino sto mu je preostalo je odlazak na sud. Bilo je pitanje hice li dobiti parnicu,jer je inpektor rekao da se u slucaju sudjenja angaziraju inzenjeri koji dokazuju jeli kvar uzrokovan modificiranjem moba. Sansa je bila 50:50 da se dokaze ali covjek je odustao radi sudskih troskova u slucaju gubitka parnice.
Sve u svemu,covjek je ostao bez moba ,sudjenje je rizik kojeg vjerojatno nitko od nas nece prihvatiti za jedan mobitel ali mozda bi trebao pa da vidimo u praksi jel taj zakon stvarno takav ili nije. Za sada znamo da se taj zakon o npr 24 mjeseci jamstva u slucaju Apple proizvoda uspjesno izbjegava.
spawn je offline  
Staro 16.04.2014., 12:15   #3096
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Izbjegava dosta proizvođača. Nexus ima samo godinu dana recimo.
Što se tiče HTC-a i otključavanja bootloadera. Kad se to napravi gubi se garancija na software, a ostaje na hardware.

Uglavnom, kako god bilo. Prava imamo, sa ulaskom u EU nešto veća tako da se uvijek treba žaliti i protiviti ako ti odbiju jamstvo zbog nečega.
Juice je offline  
Staro 16.04.2014., 12:54   #3097
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Ili jos jednostavnije,vratis sve na stock i adio
spawn je offline  
Staro 16.04.2014., 12:58   #3098
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Normalno ako možeš jer zbog raznih Knoxeva i sličnih se ne može.

Tko zna kako u Europi prolazi Knox
Juice je offline  
Staro 16.04.2014., 14:32   #3099
dinos3
Dino Saur

dinos3's Avatar

Datum registracije: Jan 2012
Ako jos uvijek dobro pratim SDS je ono kad ti mob krepa nakon odredenog perioda (sindrom imaju S2,S3...)?
Kako oni mogu utvrditi jel na mobu custom ili stock ROM, ako mob ne daje znakove zivota?
dinos3 je offline  
Staro 16.04.2014., 15:08   #3100
ti.le
[CTN]Mr.Ti
Moj komp

ti.le's Avatar

Datum registracije: May 2007
Jedna od varijanti je da mozes samo u download mode, lai nemoze bootat, ne prima flash, a u download modu je htio prikazat status: custom cak i ako je bio originalni stock firmware...
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO
ti.le je offline  
Staro 16.04.2014., 16:36   #3101
PR3DA70R
Premium
Moj komp

PR3DA70R's Avatar

Datum registracije: Jan 2008

SlimSaber 4.4.2-20140320
2G
Battery Doctor (kolko to čudo pomaže nemam pojma, tek sam instalirao da isprobam)
Nisam ga baš previše koristio u to vrijeme, al bez obzira sa starom baterijom brijem da nebi ni pola izdržalo.
-->
Citiraj:
Autor dinos3 Pregled postova
Ajde posalji battery life ako ti nije problem. I ja si planiram uzeti jacu bateriju za svoj S2.

SlimSaber 4.4.2-20140320
2G
Battery Doctor (kolko to čudo pomaže nemam pojma, tek sam instalirao da isprobam)
Nisam ga baš previše koristio u to vrijeme, al bez obzira sa starom baterijom brijem da nebi ni pola izdržalo.
PR3DA70R je offline  
Staro 16.04.2014., 19:08   #3102
Passat
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Imam Galaxy S2 i9100 i zanima me je li normalno vrijeme punjenja skoro 3 sata? Baterija je originalna (1650 mAh) a mobitel je star godinu i pol
Passat je offline  
Staro 16.04.2014., 19:18   #3103
PR3DA70R
Premium
Moj komp

PR3DA70R's Avatar

Sasvim normalno, nemaš brige.
PR3DA70R je offline  
Staro 16.04.2014., 19:22   #3104
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Passat Pregled postova
Imam Galaxy S2 i9100 i zanima me je li normalno vrijeme punjenja skoro 3 sata? Baterija je originalna (1650 mAh) a mobitel je star godinu i pol
Jesi to sad kupio polovni mob ili ga imaš već godinu i pol ali sada odjednom treba 3 ure?
Brko je offline  
Staro 16.04.2014., 19:35   #3105
Passat
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Jesi to sad kupio polovni mob ili ga imaš već godinu i pol ali sada odjednom treba 3 ure?
Kupljen je nov, a koliko se sjećam uvijek mu je trebalo najmanje 2h, sada polako to vrijeme raste. Pad kapaciteta nisam primjetio, bar ne drastično.
Passat je offline  
Staro 16.04.2014., 19:37   #3106
QuidZz
Premium
Moj komp

QuidZz's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Kupljen je nov, a koliko se sjećam uvijek mu je trebalo najmanje 2h, sada polako to vrijeme raste. Pad kapaciteta nisam primjetio, bar ne drastično.
Pokusaj sa drugim punjacem. Dok sam imao S2 Plus manje od 2h mu je trebalo da se napuni od 0-100%.
Staro 16.04.2014., 20:06   #3107
PR3DA70R
Premium
Moj komp

PR3DA70R's Avatar

Moj se nikad nije tako brzo punio ni sa original 1650 ni sa zamjenskim 1900. Sad kad čitam malo po netu isto govore da punjenje traje oko 3 sata. Sasvim normalno.
PR3DA70R je offline  
Staro 16.04.2014., 20:40   #3108
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Citiraj:
Sličnu stvar sam imao sa Desireom. Kako je bio stariji, više vremena mu je trebalo da se napuni. No, ako se trajanje baterije nije smanjilo, nema brige. Ovako i onako za godinu dana i manje ćeš ga ili prodat ili kupit novu bateriju.
Brko je offline  
Staro 16.04.2014., 23:43   #3109
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor dinos3 Pregled postova
Ako jos uvijek dobro pratim SDS je ono kad ti mob krepa nakon odredenog perioda (sindrom imaju S2,S3...)?
Kako oni mogu utvrditi jel na mobu custom ili stock ROM, ako mob ne daje znakove zivota?
Meni je maticna crkla na rootanom s2 i sve je rijeseno pod garancijom. Kolega mi je prosli cetvrtak dobio s5, iznenadilo me da su ikonice ogromne, nisam imao s4 za usporedbu, ali cini mi se daleko vece od njega. Mob lijepo radi bar dok je nov nema trzanja nikakvog kao sto se ponekad na s4 dogadalo.
Staro 18.04.2014., 08:25   #3110
The Man
Premium

The Man's Avatar

Datum registracije: May 2012
Mogu li Samsung E1282T Dual SIM puniti sa punjačima od Samsung N7000 i Samsung I8730?

The Man je offline  
Staro 18.04.2014., 10:03   #3111
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Zašto ne bi mogao? Mob ionako sam automatski smanjuje struju drugog punjača ako je jača od njegovog defaultnog. Moj S3 Mini traži 0,7A pa ga ja svejedno i bez problema punim punjačem od S3 koji daje 1A.
Staro 18.04.2014., 10:26   #3112
The Man
Premium

The Man's Avatar

Datum registracije: May 2012
Ma znam za smartfonče da to sve lepo funkcioniše, no taj mali Dual SIM drekec košta 175 kuna, pa me zato strah da mu je kratka pamet ugrađena zbog štednje.

The Man je offline  
Staro 18.04.2014., 12:42   #3113
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Neo-ST je offline  
Staro 18.04.2014., 14:24   #3114
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

MLOL
Brko je offline  
Staro 18.04.2014., 16:11   #3115
dinos3
Dino Saur

dinos3's Avatar

SlimSaber 4.4.2-20140320
2G
Fino ovo izgleda kolega
Koliko screen on?
-->
Citiraj:
Autor PR3DA70R Pregled postova

SlimSaber 4.4.2-20140320
2G
Fino ovo izgleda kolega
Koliko screen on?
dinos3 je offline  
Staro 20.04.2014., 13:43   #3116
PR3DA70R
Premium
Moj komp

PR3DA70R's Avatar

E jbg nebi ti znao točno reć, nisam se sjetio pogledat koliko je bilo.
PR3DA70R je offline  
Staro 20.04.2014., 15:01   #3117
dinos3
Dino Saur

dinos3's Avatar

Citiraj:
Autor PR3DA70R Pregled postova
E jbg nebi ti znao točno reć, nisam se sjetio pogledat koliko je bilo.
Dobro kad budes sljedeci put pogledaj pa javi
dinos3 je offline  
Staro 20.04.2014., 18:01   #3118
PR3DA70R
Premium
Moj komp

PR3DA70R's Avatar

Ok, nema frke.
PR3DA70R je offline  
Staro 21.04.2014., 08:31   #3119
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
N4 bi mogao imati fleksibilni, 3-strani ekran
http://www.gforgames.com/gadgets/sam...display-42435/
Staro 21.04.2014., 20:50   #3120
estugarda
"Samo vodu ne!"

estugarda's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Znači li to da će se moći upaliti samo taj zakrivljeni dio display-a? Jer inače baš nema smisla...

CPU: AMD Ryzen9 7950X3D @ stock + AC Liquid Freezer II 360
MBO: Asus ProArt X670E-Creator WiFi
RAM: 4x32GB DDR5 G.Skill Trident Z5 Neo 6000
GPU1: NVIDIA GeForce RTX 4090 MSI Suprim Liquid X
GPU2: NVIDIA RTX A4000 custom cooled
SSD1: Samsung 990 PRO 2TB m.2 NVMe
SSD2: Samsung 970 EVO 4TB
PSU: Seasonic Prime GX-1300
CASE: Fractal Design Meshify 2 XL
Display: Asus Proart PA329CRV + 2x Dell 2715h
Audio: Asus Xonar U7 MK2 + Logitech X-530 5.1
Input: Ducky One 3 Classic RGB + Logitech MX Master 3

HP Zbook 17 G6
CPU: i7-9850H @ 2.60GHz
RAM: 4x16GB DDR4 2400
GPU: NVIDIA Quadro RTX 4000
SSD: 512GB NVME SSD
Audio: Fiio Q1 DAC + AudioTechnica M50x

CPU: AMD Ryzen Threadripper 2950X @ stock + Noctua NH-U12S
MBO: Gigabyte X399 Aorus Pro
RAM: 4x16GB DDR4 Corsair Vengance LPX 3200
GPU: NVIDIA GeForce RTX 1080 Ti 11GB
SSD: Samsung Evo Plus 500 m.2 NVMe
HDD: Toshiba 3TB
PSU: Corsair CX650M
CASE: Fractal Design Meshify C
Display: LG IPS231P
Audio: OnBoard + display speakers
Input: Microsoft Natural Keyboard + Logitech G602

CPU: AMD Ryzen 4350G @2.8GHz + AMD stock cooler
MBO: ASrock B550m Phantom Gaming
RAM: GSkill 2x8GB DDR4 3600MHz
GPU: AMD Vega 6
SSD: Samsung Evo Plus M.2 NVME 250GB
PSU: Seasonic 620W
CASE: Fractal Core 2300
Display: 32" LCD TV + BENQ W1070 DLP projector
Sound: Yamaha RX481 + ELAC Cinema 5.1
Input: Logitech vulgaris

CPU: AMD Athlon X2 5050e @0.8-2.6GHz + AC Freezer 64 Pro PWM
MBO: Gigabyte GA-M720-US3
RAM: Kingmax 2x2GB DDR2 800MHz
GPU: Gigabyte GeForce 8600 GTS SP
HDD: Seagate 7200.10 250GB single platter (Speedy Gonzales)
PSU: Chieftec 400W
CASE: Frontier generic
Display: 22" LCD AOC 2230Hf + ACER X1160 DLP projector
Sound: Logitech S-220 2.1
Input: Logitech vulgaris

2017: FX-8370E, ASRock 990FX Extreme3, nVidia GTX970, Windows 10 x64
2016: FX-8320E, Asus M5A97 PRO, nVidia GTX970, Windows 10 x64
2015: i7 6700k, Asus Z170-A, nVidia 750Ti 4GB, Windows 7 x64
2014: FX-8350, ASRock 990FX Extreme3, nVidia GTX660, Windows 8.1 x64
2012: i7 3610QM, Asus N76VZ, nVidia GT650M, Windows 7 x64
2011: AMD Athlon II X4 640, Gigabyte MA770-UD3, nVidia 9600GS, Windows 7 x64
2010: AMD Phenom II X6 1090T, Thuban, ASrock 880G Extreme3, nVidia GTX260, Windows 7 x64
2010: AMD Phenom II X4 Deneb 945, Gigabyte 790X-DS4, nVidia 8800GTS Ultra 320bit, Windows 7 x64
2009: Intel C2Q Q6600, GIGABYTE EP31, nVidia 8600GS, Windows 7 x64
2008: AMD Athlon X2 Winsdor 5600+ AM2, MSI K9N Neo V3, Gigabyte 790x, nVidia 8600GS, Windows Vista x64
2008: Intel Core2Duo T7200, Toshiba A100-847, nVidia 7600 Go, Windows Vista x64
2007: AMD Athlon X2 4600+ Manchester S939, ASUS A8n32-SLI Deluxe, nVidia 7600GT, Windows Vista x64
2005: AMD Athlon 64 3200+ Venice S939, Asus A8V Deluxe, ATI Radeon X700 PRO, Windows XP x64
2003: AMD Athlon XP 2400+ Thoroughbred, Matsonic MS8137C, Matrox G450, Windows XP
2003: Intel Pentium III Mobile 1000 Tualatin, Compaq Evo N110, ATI RAGE LT Pro, Windows 2000
2002: AMD Duron 1200, Matsonic MS8127C, Matrox G450, Windows XP
2001: AMD Duron 750, Matsonic MS8127C, Matrox G400 DH, SB PCI 128, Windows98,
1998: Intel Pentium II 300 Klamath, Matrox G200, SB AWE64, Windows98
1996: Intel Pentium 120, Matrox Millenium, SB AWE32, Windows95
1993: Intel i386SXSA 40MHz(turbo)
1991: Intel 286 @20Mhz

estugarda je offline  
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge