Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 28.04.2013., 12:47   #91
Rade0n
Guest

Datum registracije: Jun 2012
Citiraj:
Autor flash1 Pregled postova
Korisnik je platio brzinu jednako kao i flat paket.
...i pristao na to da mu se smanjuje brzina nakon potrošenih GB.

Citiraj:
Autor Omerta Pregled postova
To je flat, ali flat gdje si ograničen na 75GB
Ne postoji flat s ograničenjem prometa.

Citiraj:
Autor burmuz Pregled postova
Koja je razlika FLAT do 30 GB ili paket do 30 GB. Ne kužim, pa mi imamo pakete do 20 mislim, valjda oni imaju više...
Ovo je sad već stvarno zabrinjavajuće, da neki još ne uspjevaju shvatiti što je flat, a što paket prometa kojeg možeš prekoračiti i više nemaš fiksnu cijenu.
Rade0n je offline  
Staro 28.04.2013., 12:55   #92
burmuz
Premium
Moj komp

burmuz's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Rade0n Pregled postova
Ovo je sad već stvarno zabrinjavajuće, da neki još ne uspjevaju shvatiti što je flat, a što paket prometa kojeg možeš prekoračiti i više nemaš fiksnu cijenu.
Aha ok, eto pitah normalno pitanje i dobio fini pristojan odgovor. Eto sreće da je više ovakvih članova na forumu, naučio bi čovjek svašta korisnog.
Znači FLAT se ne može prekoračiti a paketi mogu i onda se naplaćuje.
Hmm... ako je tako uzmeš ih 30 GB i kad dođeš do limita te disconnect-a ili? Jer ako ti smanji brzinu i na 1kb/s opet se prekoračio tih 1 kb ili više.
I kako onda? Naplaćuju kazne ili penale (kao u paketima) po obračunskoj jedinici ili dobiješ novi FLAT paket ili nešto treće. Učini me pametnim
burmuz je offline  
Staro 28.04.2013., 12:56   #93
dean225
DD9512
Moj komp

dean225's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Kakav scenarij treba biti za ubit 400gb prometa u mjesec dana? Pa ja u najludim danima nisam prelazio 200..
Staro 28.04.2013., 13:05   #94
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ovisi koliko vas ima u kuci ako imate kucu,koliko vas sharea net ako ste u zgradi,koliko video sadrzaja gledate i skidate i koliko ilegalnih ili legalnih igara i sl. skidate mjesecno. Nekom kucanstvu previse i 100 gb,a nekome je 400 malo.
Kako mister nino kaze, malo manje vremena pred ekranom i 100 gb bit ce puno
spawn je offline  
Staro 28.04.2013., 13:07   #95
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Ovisi koliko vas ima u kuci ako imate kucu,koliko vas sharea net ako ste u zgradi,koliko video sadrzaja gledate i skidate i koliko ilegalnih ili legalnih igara i sl. skidate mjesecno. Nekom kucanstvu previse i 100 gb,a nekome je 400 malo.
Kako mister nino kaze, malo manje vremena pred ekranom i 100 gb bit ce puno
Zar moraš bit pred ekranom da nabiješ GB

E350 uredno uptime ima 24/7, sve se streama s njega i na njega
Baja 001 je offline  
Staro 28.04.2013., 13:12   #96
Rade0n
Guest

Citiraj:
Aha ok, eto pitah normalno pitanje i dobio fini pristojan odgovor. Eto sreće da je više ovakvih članova na forumu, naučio bi čovjek svašta korisnog.
Hmm... ako je tako uzmeš ih 30 GB i kad dođeš do limita te disconnect-a ili? Jer ako ti smanji brzinu i na 1kb/s opet se prekoračio tih 1 kb ili više.
I kako onda? Naplaćuju kazne ili penale (kao u paketima) po obračunskoj jedinici ili dobiješ novi FLAT paket ili nešto treće. Učini me pametnim
FLAT = neograničeno skidanje uz fiksnu cijenu, bez obzira jel ograničenje 30 ili 75GB, kad to prekoračiš možeš skinuti još neograničeno GB.
ADSL do 15GB (paket) = Kad prekoračiš 15GB dobivaš nove GB koji ti se posebno naplaćuju.

Tom logikom dolazimo do zaključka da FLAT može biti i 100MB i provider takvu tarifu reklamira kao flat i to je sve po pravilima.
A druga stvar je na šta smo mi u HR navikli da je flat max. skidanje uz max brzinu pa se neki sad čude kako je dalje po europi.
Rade0n je offline  
Staro 28.04.2013., 13:14   #97
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
I kako onda? Naplaćuju kazne ili penale (kao u paketima) po obračunskoj jedinici ili dobiješ novi FLAT paket ili nešto treće.
U Belgiji je malo drugacija situacija. Mozda oni to tamo zovu Flat rate, ali nisam nasao nigdje da tako pise.
Jedan telekom im nudi brzinu do 16 Mbits i 40 GB prometa, kada predju 40 GB placaju svaki predjeni GB i kada dodju do 80 GB prometa smanje im brzinu.

Drugi nude po 100 GB, 150 GB prometa, neki i neograniceno ali uz klauzulu da je to samo za osobno koristenje i uz postivanje njihovih uvjeta (tj., ako puno skidas, smanje brzinu).

EDIT: Molim vas da se suzdrzite od komentara tipa, "XY Film/Serija je xyz GB za skinuti...". Znam da ima legalnih izvora za download filmova ali za raspravu nisu bitni nazivi filmova, serija, igara.
Staro 28.04.2013., 13:20   #98
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Zar moraš bit pred ekranom da nabiješ GB

E350 uredno uptime ima 24/7, sve se streama s njega i na njega
Mozda ne odmah,ali kasnije hoces. Osim u profesionalne svrhe kad skidas nekakve updejtove raznog software-a svaki mjesec.
spawn je offline  
Staro 28.04.2013., 14:17   #99
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Baš sam to htio napisat.
Tcom već sad ima flat mobilne tarife npr. 1 Gb gdje oni do 1 Gb prometa daju maximalnu moguću brzinu, a nakon iskorištenih 1 Gb brzina pada na 64 kbita, ako se ne varam. Imaš flat, ali ograniče brzinu.

Baš, probaj uzeti tarifu pa istestiraj na mjesec dana.
Nakon potrošenih 1Gb full brzine, brzina prepolovi na ISDN razini. I sada mi objasni kako da uspijem potrošiti do kraja mjesec dana pri toj mizernoj brzini?
Teško, do kraja mjeseca nakon potrošenih 1Gb, još kilavo uspijem potrošiti najmanje 1Gb pri šlampavoj brzini. Je li to tebi neograničeno? Pritom da ne skidam gluposti nego e-mail, društvene mreže a nikakvi torrenti i youtube. Ograničena brzina ubija vrijeme a i time FLAT.

Bolje da su stavili veći i normalni paket, ali bez reklamiranja neograničeni internet na mobitelu. Npr. pakete 1,2,5 i 10Gb. A nikakvo gluposti neograničeno a još time ubiti brzinu.

Ne namjeravam biti bezobrazan. Nego razočaran sam što na manipuliraju na "neograničeni internet a pritom ograničen brzinama i još prilagođeno po EU" I to nije neograničeno i mogli su normalno napisati cijeli paket.
Površno su operatori prilagodili. Ja čekam što će biti nakon 1.7.
Mislim ove trenutne tarife "desing by EU" ( daleko je do 2,5 mjeseca ) su zamke. Više mi zvuči krpanje pare prije ulaska unije.

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Dottore je online  
Staro 28.04.2013., 14:44   #100
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Ljudi ne razumiju da je ovih 400GB na 200mbit vezi... Prikopcas se na net i vec si preso limit. To je veza za streamanje bluray sadrzaja. Ne moras visit na kompu od 0-24 da bi to potrosio. Uopce ne moras u ilegalu da bi to potrosio. Ne shvacate da porastom brzine neta raste i mogucnost boljeg iskustva koji trosi puno vise prometa, a sadrzaj i vremensko opterecenje ostaju isti. Na istu foru ste kod prijelaska na ADSL skocili na kvalitetniju glazbu, HD filmove, itd... Vi tih 400GB gledate sa stajališta 50 puta sporije internet veze.

75GB je puno premalo za 16mbit.

Uopce ne racunate da obitelj koristi jedan prikljucak. Sta ako mama, tata, sin i seka zele pogledat svaki svoj legalni film od 5GB?

A vi koji ste na 4mbit i cudite se ko ludi, zamislite da imate limit od 20-25GB. Djeluje vam da je nemoguce potrosit taj promet jer skidate legalni film satima... Vi koji zagovarate te niske limite cete sa svojom sadasnjom potrosnjom morati skociti dva paketa iznad. Pogledajte malo cijene.

Pravite se pametni a dobro znate da 384kbit nije dovoljno za surfanje po današnjem internetu. Ljudi, selite se natrag u kameno doba, a ISPovi vam peru mozak. Limiti im služe samo za povećavanje marže koja je ionako OGROMNA. A i zlo mi je od ovog klasičnog zlonamjernog razmišljanja "Ako ja potrošim samo 20GB, zakaj bi susjed smio više". Odvratno mi je vidjet vas da podržavate limite jer će vas u tom zlobnom razmišljanju i same snaći taj problem pa ćete se žaliti kako je skupo, ograničeno, itd.

Cable Industry Finally Admits That Data Caps Have Nothing To Do With Congestion

Study: ISP data caps only serve to increase company profits

Evo, ovdje vam je cijeli članak, report:
Capping the Nation’s Broadband Future?

Koliko god su kape bile potrebne prije, danas je to abnormalna glupost jer je prijenos podataka rekordno jeftin i neće biti skuplji. Malen, gotovo zanemariv postotak ljudi troši puno prometa, a vi bi i njima iz zlobe stavili limit samo zato što vi malo trošite. Danas se radi samo o parama i profitu te se ISP-ovima koji nude TV i ostale usluge smeta što pare koje daš Netflixu i ostalim content providerima smeta što ne ide preko njih. I eto pametnog rješenja - limiti!

Citiraj:
“Some estimate that cable broadband providers enjoy gross margins as high as 95 percent, an exceptionally high rate of revenue relative to the supposed costs associated with offering the service,” the study explains. “For these companies, selling broadband packages even to the heaviest users is still quite profitable.”
Citiraj:
For example, paying for transit capacity at a New York Internet exchange costs 50 percent less now than it did just one year ago, and many major ISPs aren't paying at all to exchange data thanks to peering. So why don't prices seem to fall?

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 28.04.2013. u 15:16.
IcyTexx je offline  
Staro 28.04.2013., 14:56   #101
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
ako dode 4k HD pa jos k tome ne rjese problem kompresije na x265 i eto sranja film od 2h mkv po 30-50gb Promet u buducnosti samo moze rast... Druga stvar je kad korisnik koristi internet da procita 3 portala facebook i 2 mj yubito... isto ko ja na mobu sto koristim net za 2 mj otic na google nesto potrazit i da mi se refresha prognoza i potrosim 5mb

deane sto bi ti rekao kad sam ja u svojim najludim danima skidao po 1tb mjesecno . HD sadrzaj kosta gb
jurbAs je offline  
Staro 28.04.2013., 16:40   #102
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Koliko god su kape bile potrebne prije, danas je to abnormalna glupost jer je prijenos podataka rekordno jeftin i neće biti skuplji. Malen, gotovo zanemariv postotak ljudi troši puno prometa, a vi bi i njima iz zlobe stavili limit samo zato što vi malo trošite. Danas se radi samo o parama i profitu te se ISP-ovima koji nude TV i ostale usluge smeta što pare koje daš Netflixu i ostalim content providerima smeta što ne ide preko njih. I eto pametnog rješenja - limiti!
Nešto mi u toj priči ne štima...zašto uz profit od 95% internet provideri propadaju?
segregator je offline  
Staro 28.04.2013., 16:50   #103
Rade0n
Guest

Citiraj:
Koliko god su kape bile potrebne prije, danas je to abnormalna glupost jer je prijenos podataka rekordno jeftin i neće biti skuplji.
To su sve procjene nekih ljudi 'sa strane' koji očito nisu u tu cijelu formulu uračunali ono najbitnije - buduće investicije.

O tome se i radi sad u Njemačkoj, iz njihovog Telekoma kažu da se uvodi optika na razini cijele države, a to košta 80 milijardi eura i oni su odlučili da će korisnici sa najvećim prometom morati snositi određene troškove kako bi se to sve moglo financirat.
Rade0n je offline  
Staro 28.04.2013., 18:00   #104
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Ajde procitaj ovaj report koji sam gore metnuo. Ne mozes konstantno lupetat o necemu a da ne uzmes u obzir i druge dokaze.

Vidim da naivno vjerujes u sve to cime te ISPovi zasipaju... Tih opako napuhanih 80 milijardi eura (kroz 20-25 godina) je samo mazanje ociju. Na koju foru je onda procjenjeno da bi Google trebao 90 milijardi dolara da dovede Google Fiber u svaki dom u SAD-u (110 od 115 milijuna domova)?

Procitaj report pa ces skuzit neke stvari, koliko se % zarade trosi na mreze, koliko toga zapravo ode u bezzicne mreze koji imaju isto tako ogromne marže. Hmmm, vidi vraga - DT nudi i žične i bežične usluge. U tom reportu cak ni nema nekih ljudi "sa strane" nego imaju izjave CEO-va ISP-ova.

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 28.04.2013. u 18:09.
IcyTexx je offline  
Staro 28.04.2013., 18:10   #105
Rade0n
Guest

De dobro je, otkrio si da u kapitalističkom svijetu kompanije žele zaraditi što više novca, evo ti medalja za otkriće.
Pa normalno da se sve vrti oko novca, a prve brojke ne znam ni ja, ni ti, ni tamo neki novinarčić.

Uostalom, ko da je bitno da li oni samo žele zaraditi što više ili stvarno moraju pravit rezove korisnicima, ne znam šta to mijenja i šta si se uhvatio toga.
Barem u Njemačkoj postoje agencije kao naš HAKOM koji nadziru ove stvari pa nek oni istražuju i odobravaju ovakve poteze.
Rade0n je offline  
Staro 28.04.2013., 18:21   #106
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Ma za tebe više nema nade, odustajem.
IcyTexx je offline  
Staro 28.04.2013., 18:50   #107
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Ma za tebe više nema nade, odustajem.
zašto je H1, uz maržu od 95%, pred bankrotom?
segregator je offline  
Staro 28.04.2013., 18:53   #108
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
zašto je H1, uz maržu od 95%, pred bankrotom?
Jer su reselleri i tcom ih muze. 95% se odnosi na t-com i slicne providere. Njih su sve unistili medugradski linkovi koje tcom naplacuje skuplje od neta, po tom pitanju je amis odlicno odigrao.

Zadnje izmijenjeno od: Bono. 28.04.2013. u 19:08.
Bono je offline  
Staro 28.04.2013., 19:19   #109
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Ne vodite nikakvu smislenu raspravu, samo vrijedjanje i spam.

Lock.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na