|
![]() |
#601 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Sudeci prema Standardnoj ponudi Hrvatskog Telekoma za uslugu veleprodajnog sirokopojasnog pristupa ovdje http://www.t-com.hr/pdf/veleprodaja/..._siroko_pr.pdf Na 52. stranici su cjenici za FttH uslugu, brzine ce biti 20/5, 30/10 i 50/15 za sada. E, sad, neznam jel im je to nekako Hakom forsirao, brzine zajedno sa cijenama ili ne, kada ce poceti, te hoce li uopce poceti spajati krajnje korisnike. Ovaj dokument kao sto pise na prvoj stranici pocinje vaziti od 1.4.2012., kao sto je i navedeno u ovom clanku http://www.poslovni.hr/vijesti/ht-od...ke-202083.aspx U istom dokumentu postoje i obrasci za zakup FttH prikljucaka za druge operatere, tako da bi valjda trebalo biti nesto. U dokumentu postoji i detaljan opis kako je sve to spojeno na FttH i sto sve ostali operateri trebaju znati. Bilo bi malo glupo da sad odustanu od optike kada su vec na pola puta, tj. hvale se da imaju spremo 200.000 (ili 300.000) prikljucaka. Valjda cemo vidit sto ce biti s svim tim uskoro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#602 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
<table class="std_table" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td style="vertical-align: top;"> </td><td style="vertical-align: top;"> </td></tr><tr><td style="vertical-align: top;"> </td><td style="vertical-align: top;"> </td></tr><tr><th width="80%">Storitev</th><th class="last" width="20%">Cena z DDV</th></tr><tr><td>10/10 Megabitov / sek.</td><td class="last">22 €</td></tr><tr><td class="zebra">100 Mbps / 10 Mbps</td><td class="last zebra">27 €</td></tr><tr><td>20 Megabitov / sek. simetrično</td><td class="last">28 €</td></tr><tr><td class="zebra">50 Megabitov / sek. simetrično</td><td class="last zebra">39 €</td></tr><tr><td>100 Megabitov / sek. simetrično</td><td class="last">49 €</td></tr><tr><td class="zebra">200 Megabitov / sek. simetrično</td><td class="last zebra">200 €</td></tr><tr><td>300 Megabitov / sek. simetrično</td><td class="last">300 €</td></tr><tr><td class="zebra">500 Megabitov / sek. simetrično</td><td class="last zebra">500 €</td></tr><tr><td>1 Gigabit / sek. simetrično</td><td class="last">1000 € </td></tr></tbody></table> |
![]() |
![]() |
![]() |
#603 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#604 | |
super user
|
t-2? Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#605 | |
Bill Gates
|
Citiraj:
Nadam se da ce se brzo dogovoriti zato sto odugovlacenje ne koristi nikome, pa cak niti alternativnim operatorima ako se postigne dogovor koji je pogodan svima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#606 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Treba mi upload ali bi se rađe propucao nego im dao 400 kn za tu sprdačinu. Za te pare u Slo dobiješ 100mbit simetrično. Ko tu koga? Sad za 250 kn mjesečno od B.neta imam 20/1.25mbit i telku sa milijardu programa. T-com te sili na telefon (ne sili te, al su sa njim i bez njega cijene iste) kojeg nisam taknuo godinama i one njihove pretplate... |
![]() |
![]() |
![]() |
#607 |
system kaiser
Datum registracije: Dec 2008
|
Moze li netko poslikati/reci kako je izveden posljednji komad optike - dio od t-comove kutije na vanjskom zidu kuce pa do samog ONT-a u kuci? Da li je to zuti patch kabel sa jednom niti ili jos ide vise niti u kucu pa tek na kraju patch kabel u ONT? Dakle o ovom patch kabelu se radi ako netko prepoznaje: http://www.2fonet.com/wp-content/upl...-sc-apc-sm.jpg Hvala
![]() |
#608 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kod kućnih korisnika ide "single node" tj. jedna nit od mux - a do ont - a. Negdje u temi je detaljno opisano kako std. izvode instalaciju. Jeli baš taj tip konektora (ako ima više standarda), nisam siguran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
system kaiser
|
Ona strana koja je spojena na ONT je definitivno taj zeleni SC konektor. Radi se o tome da imam radove doma i prilika je za provest sve kablove sto namjeravam sve o svom trosku napraviti (ukljucujuci i kabele). Dakle samo trebam info kako tcomovci izvode spoj od kutije na kuci/katu do ONT-a, da li je to jedan komad kabela?
![]() |
#610 |
Moderator
|
Kod mene su izveli tako da je u kanalici pred stanom doveden "kabel" sa ženskim konektorom, odatle do ont - a je provučen gotovi "kabel". Kad se sve postavljalo izmjerila se približna dužina i po tome je odabran gotovi "kabel". Dakle zaviri u kanalicu i traži spoj, sve zavisi kako je izvedeno na tvojoj lokaciji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#611 |
system kaiser
|
Nemam ja nista provuceno od njihove kutije na zidu do unutar kuce ![]() Dakle do kutije dolazi njihov kabel sa 9 niti. Zanima me kako im izgleda za stanove ODF ormarich/kutija iznutra, pretpostavljam ovako: http://img.alibaba.com/img/pb/554/36...363554_645.jpg Itko uspio zaviriti u svojoj zgradi/stanu? ![]()
![]() |
#612 |
Moderator
|
Nisi napisao jel se radi o kući ili stanu. Kužim da se hoćeš pripremit unapred, možda da ukopaš / pripremiš kakve kanalice pa kasnije možeš ubacit bilo šta. Ako se radi o stanu iskoristi razvodnu kutiju struje kao mjesto "konekcije", mada im je praksa to napraviti u kanalici van stana. Nezaboravi dovesti struju / napajanje za ont, router, mrežu po sobama tj. do klijenata. Jednako tako kako se "pripremaš" za optiku vidi i kabelsku kao opciju tj. pripremu za nju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#613 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Bumpam temu, trebao bi si uzet neki ured u skorasnje vrijeme unutar centra grada, preferirao bi zgrade u kojima je dostupna optika, jel ima kakvih preporuka? Mislim sklepat mail providerima s upitom, jer mi je dosta više bakra, svaka malo jača kiša i ode brzina dolje, a posao mi ovisi o tome :/
![]() |
#614 | |
Bill Gates
|
Citiraj:
Od ostalih operatera mozes pogledat T-comov Net Pro http://www.t-com.hr/poslovni/interne...ivod/index.asp Optima ima slicnu opciju http://www.optima.hr/poslovni-korisn...stup-internetu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#616 | |
Bill Gates
|
Citiraj:
Brzine su 5/1, 15/1, 25/1. 5/1 je oko 200-300kn, 15/1 je oko 500kn, 25/1 oko 700 ako se ne varam. Dobijes i tel. broj s tom uslugom. Dovođenje optike i sva instalacija je besplatna ako se potpise ugovor na 24mj. Ja imam 15/1 u Vukovaru i nikad nije bilo problema ili pada brzine. Naravno, nema niti klasicnog disconnecta svaka 24h ko na dsl-u itd. Najbolje je da ih nazoves i pitas za dostupnost na tvojoj lokaciji, te neka ti posalju ponudu. Sorry na OT-u. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#617 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
inače sam prolazio kroz Kustošiju (donju) i bit će neki jači radovi u jednoj ulici (cca mjesec dana trajanja). budući da mi je buraz tamo doma zanima me da li ima nade da se optika povuče kroz taj dio? pitam jer se žali da pri jačem nevremenu linija je u banani, od MaxTva do interneta, a tehničari nisu mogli naći bolje parice. također: zna li netko plan širenja optike možda ili gdje bi se to moglo naći? |
![]() |
![]() |
![]() |
#618 |
Bill Gates
|
Nema nikakvih javnih planova. T-com je prestao ulagati u optiku, tj. smanjio je ulaganja na minimum dok ne srede situaciju s Hakomom u vezi s veleprodajom mreze ostalim operaterima na koristenje. Trenutno su u tijeku javne rasprave o izmjenama HT-ove Standardne ponude za veleprodaju širokopojasnog pristupa. http://www.hakom.hr/default.aspx?id=116&subid=969 Komentari ostalih telekoma budu objavljeni zadnji dan rasprave uglavnom. Bas jucer je zavrsila jedna rasprava o usluzi pristupa lokalnoj petlji http://www.hakom.hr/default.aspx?id=116&subID=962 Mozete procitati komentare 4 glavna alternativna telekoma koja su se ukljucila u raspravu. HT je predlozio unaprijeđenje bakrene infrastrukture, tj. skracivanje lokalne petlje, te zamijena dijela optikom. (Vjerojatno tamo gdje nece ici optika, FttH, odmah) po principu FttN. Komentari ostalih telekoma se ne slazu s tim, vec predlazu FttC, kako bi se mogla iskoristiti dosadasnja oprema, te zastitila dosadasnja ulaganja. Ovo se radi kako bi se mogao pruziti VDSL2, u profilima 8b (do 50mbit) i 17a (do 100mbit). Ceka se misljenje Hakoma. Pratite javne rasprave, te Dokumente (odluke, rjesenja itd.) http://www.hakom.hr/default.aspx?id=45 Zanimljivo stivo za onog kog zanima. Zadnje izmijenjeno od: pipe. 21.06.2012. u 17:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#621 |
system kaiser
|
Holding ... majke ti ne zna se sto je gore! Inace hvala @pipe, bar se moze vidjeti da se nesto dogadja (iako kriminalno sporim tempom).
![]() |
#622 | |
Premium
|
Citiraj:
Sad je možda malo kasno graditi tako nešto (projekt Tesla jel) kad je već HT istu stvar počeo graditi, ali činjenica je da je nebulozno da svaki operater provlači vlastiti kabel kako ne bi morao plaćati HT-u... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#623 | |
Bill Gates
|
Citiraj:
Trebali bi se jednostavno dogovoriti, recimo da svi telekomi imaju obvezu iznajmljivati svoju mrezu, te zbog toga se brze siriti, a ne polagati optiku tamo gdje je vec ima. Npr. Tamo di je Amis napravio svoju mrezu, on nju iznajmljuje svim ostalima, Metronet ima par kvartova u Zg pokriveno, tako da je to dosta manji trosak. Jasno mi je da se ostalima neda ulagati u manje urbana podrucja posto nebi bilo tolko isplativo, ali s druge strane, zasto ulagati tamo gdje uopce nije potrebno? Kablovi ce biti polozeni, a neiskoristeni. Ne slazem se s projektom Tesla zato sto je pokrenut par godina prekasno, te zato sto samo zele pokriti Zg, koji je najatraktivniji za ulaganje ostalih telekoma. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#624 | |
Premium
|
Citiraj:
K tome nitko ni približno ne može investirati kao HT i samim time nema mogućnosti za "reciprocitet".
![]() |
![]() |
#626 | |
~~~
Datum registracije: Nov 2009
|
Citiraj:
biznis nema veze s dobrobiti niti logikom ja sam davno odustao od nade velike brzine za jeftinjaru a kamoli OC a i da nekim cudom dodje OC u moj grad sigurno bi to bilo skupo ko vrag iliti neisplativo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#627 |
Premium
|
![]() |
#628 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009