|
![]() |
#25741 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
evo kako od svakodnevnog jela napraviti gozbu... njegovo veličanstvo - saft i tijesto ![]() uglavnom ideja vodilja je kuhanje s ljubavlju na laganoj vatri i to jako dugo. vjerujte mi rađe ćete podgrijavati idući tjedan ovako nešto na peći/mikrovalnoj nego jest direktno sa "ringa" sa glupim sastojcima. ja ću ga nazvati "sisov na prvu" saft jerbo čim odeš u dućanu na povrće i vidiš nešto što bi ti se svidjelo na prvu - to zemeš ![]() malo su me zayebali u mercatoru jerbo im je krepala mesoreznica pa sam uzeo vulgaris 35/35/15 mješavinu, a inače za saft po meni je pravi omjer 70/30 junetina/svinjetina bez 15% loja. daklem postupak je uvijek isti samo se sastojci mijenjaju i dodaju: ![]() - desna posuda sjeckani mladi i jubičasti luk, naribani celer i mrkva... lijeva posuda šampinjoni i tikvica isto tako naribani ali zbog svoje lagane prirode idu kasnije ![]() - na vruće (ne kipuće) ulje baciti prvu posudu povrća... konstatno miješati i dodavati malo po malo pasiranog paradajza i eventualno vode da ne zagori (to je jedina voda u priči), naravno staviti soli kako bi povrće opustilo i kuhalo se u vlastitom soku kojim bi trebala dominirati mrkva zbog slatkoće ![]() - kad to sve povene dolijevati pomalo pasirani paradajz, šampinjone i tikvicu... isto tako opet malo soli, papra, majčine dušice i origana - računajte da na kraju ide još i meso i pelati tako da će se sve to skupa ublažiti okusom što se začina tiče ![]() - dodati mesinu sa trikom ![]() ![]() - ovo je sve što će vam trebati od začina - sol, papar, origano, timjan/majčina dušica (odlično ide u saft), svježi bosiljak kojeg uzgajam u teglici i sa strane pelati sa vodom s kojom smo isprali konzervu... inače neke stvari je bolje imati suhe, neke svježe - origano suh, bosiljak svjež bez rasprave ![]() - tako to izgleda nakon cca. ~1.5h laganog kuhanja uglavnom, ova količina safta će vas izać sve skup 50-60kn i za to imate vrhunsku klopicu... zaboravite priče 2 vrste povrća, meso, vino i 200 začina kako bi dobili dobar saft. ja sam samoučen kako saft nije pro ako nema - dugo kuhanje, brdo povrća (u etapama naravno) i pomno birane začine. recimo sitnica kod pelata - uzmete konzervu rezanog paradajza na kockice i sve super, ali on nema kiselinu koji imaju cijeli pelati u sebi i onda rezanjem takvih komada dobijete kiselinu koja je prijeko potrebna u ovakvom "težem" umaku koji opet bude slatkast od mrkve, pa kisel od pelata, pa slan od soli (tak jasno jel) etc. isto tako treba obratiti pozornost na texturu jela jerbo ovo generalno je kašato jelo, ali stavite koji veći komad šampinjona ili pelata neka bude onako pravi muški... ja recimo naribam klobuke šampinjona i stručke sa prstima zdrobim... tu i tamo naletiti na komad mesnatog šampinjona ili svježeg pelata nije grijeh - dapače. eto kuharski n00bovi možete ispast frajeri pred svojim prvim dejtom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25742 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#25743 |
mrzi zimu
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja sam se upravo napucala domaćeg safta od junetine, njoka (od Leda ![]() Za desert sladoled ![]()
![]() |
#25745 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Je*eš ribu, dela se musaka ![]()
![]() |
#25746 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2010
|
Za gablec sam jela cheeseburger, bio je OK. Desert čoksa ![]()
![]() |
#25748 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
A dobri stari buncek ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25749 |
Registered User
|
Špageti bolonjez i kiseli krastavci uz to. Desert se hladi - krema od pudinga okusa maline u originalu se zove voćni jogurt sa malinama, samo kod mene bez voća jer drugi dio moje obitelji voće ne jede ![]()
![]() |
#25750 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
![]() |
#25751 |
Super Moderators
|
Suha hrana danas ![]() Kajzerice, majoneza, prešana šunka i krastavci. Desert-trešnje.
![]() |
#25752 |
Moderator
|
Jel ima neki mesar na Žderonjama? Ili netko tko se stvarno kuži u kategorije mesa? Prijevara ili ne? U velikim trgovačkim lancima, a i u većini mesnica prodaje se svinjsko carsko meso sa kojima vam uvale i dio rebara. ![]() Koliko znam, a imam svinje i oduvjek hranimo svinje zna se šta su rebra, a šta je carsko meso (potrbušina, flam). Carsko meso bi trebalo biti trbušni mišić koji se nastavlja od rebara do buta i spaja dvije svinjske polovice. Ali oni prodaju carsko sa špic rebrima koja u zadnje vrijeme režu sve više i više dok se svinjska rebra dosta rijeđe nalaze na pultu i u frižideru.
![]() |
#25753 |
Super Moderators
|
Kod mene u mesnici piše za takve komadi-rebra ![]() Ali da, u dosta velikih centara vole uvaljivati sve pod carsko...
![]() |
#25755 | |
Neradnik
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25756 |
Registered User
|
![]() |
#25757 |
Moderator
|
![]() |
#25758 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
![]() |
#25759 |
SCSI Freak, deda :P
Datum registracije: Sep 2009
|
![]() |
#25760 | ||
Registered User
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#25762 |
Premium
|
cca 4 minute kuhanja za jaje srednje veličine. Time dobiš kuhani bjelanjak i curljivi žutanjak. Ja napravim tako da lagano zagrijem jaja ''na suho'' u posudi u kojoj ih kuham. Zagrijem vodu u kuhalu i zalijem jaja vrućom vodom tolko da ih voda prekrije i pojačam vatru. Od trena kad voda provrije četiri minute je taman ![]()
![]() |
#25763 |
mrzi zimu
|
Jučer roštilj kod frendova, danas sir, vrhnje, kiflice i panona salama ![]() A doma me čekaju jagode ![]()
![]() |
#25764 |
Super Moderators
|
Žena dela lungić punjen domaćom šunkom, sirom i kiselim kreastavcima...ubil bum se ko zadnja njasvi ![]()
![]() |
#25765 | |
Moderator
|
Citiraj:
Ravno 5 minuta kuhanja, skidaš s plina i odmah pod hladnu vodu da se ohlade dok ne dođu na temperaturu da budu topla i da ih mižeš držati u ruci.
![]() |
![]() |
#25767 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
![]() |
#25768 | |
Premium
|
Citiraj:
Žena spohala kruh, a ja namazao gore tog umaka ko marmelade, na to pršuta, kulena, sira, paradajza i ubio se ko svinja ![]()
![]() |
![]() |
#25769 |
mrzi zimu
|
ovo s narančom mi zvuči zanimljivo. Morat ću to probat jednom napravit ![]() @Jelc - kako radiš musaku? skuhaš krumpir prvo ili stavljaš sirovi? Ja upravo mažnjavam domaće jagode (iz vrta) ![]() ![]() A kad dođem doma dočekat će me domaća pizza ![]()
![]() |
#25770 |
Super Moderators
|
![]() |
|
|