|
![]() |
#3391 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Malo si pobrkao. SATA HDD je u teoriji do 85 IOPS-a, ne 85k IOPS-a. AKo misliš na SSD, zaboravi na 85k IOPS-a u praksi od bilo čega što se sad realno može naći na tržištu.
#3392 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Znači da ne treba gledati na te vrijednost IOPS-a nego samo na R/W vrijednosti? Zašto su onda tolike razlike u cijeni između 20k i 80k? Pitam samo da li se u praksi primjeti razlika?
#3393 | |
Premium
|
Citiraj:
Primjerice, ogromna većina poslovnih sustava takvo opterećenje neće nikad iskusiti, običan korisnik isto. S druge strane ja na te cifre gledam isključivo kao na marketing, a kad se kapacitira nešto "ozbiljno" nekakava pravila struke dediciraju 5k IOPS-a kao normu kalkulacije profesinalnih SSD diskova.
![]() |
#3394 | ||
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Baja 001. 13.10.2011. u 12:05. |
||
![]() |
![]() |
#3397 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Ok. Puno hvala Old Iggy. Sad su mi neke stvari jasnije. Citiraj:
![]() |
#3398 |
Rasvjetno tijelo
Datum registracije: Sep 2007
|
koja je preporuka sad kad samsunga nema nigdi za kupit? kupija bi si još jedan ssd za laptop, htjedoh samsunga, al ga nigdi nema, šta da uzmem drugo? primarno za sistem, ostavit ću i drugi disk u laptopu, pa da mi ssd vrti sistem i aplikacije, tako da igraju i ovi od 60gb, al manji ne bi, čisto da se nađe ![]() cijena šta manja ![]() naletih na kingston v+ 100, 96gb za 830kn u futuri it, jel to ok ili imate neku bolju preporuku? hvala unaprid |
![]() |
![]() |
#3399 | |
Banned
Datum registracije: Oct 2011
|
Citiraj:
imaš i ovaj http://www.protis.hr/products/detail...mz5pa064/44835 Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 29.10.2011. u 16:33. Razlog: nauči se quotati |
|
![]() |
![]() |
#3400 |
Rasvjetno tijelo
|
sad sam zva protis, dobija ih nakon prvog zvona (šta me uber začudilo), kaže nije raspoloživo, ne zna se kad će doć... ništa onda i dalje ostaje ovaj kingston ko opcija, osim ako nema neka druga preporuka? ![]() |
![]() |
![]() |
#3401 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
.. pa neka netko kaze da mu 1000+IOPS-a za 'po doma' nije dosta... |
|
![]() |
![]() |
#3402 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Kako je Old Iggy i rekao, sve je to samo marketing. Mislim da će itko od običnih korisnika teško primijetiti razliku između trenutno aktualnih SSD-a, pa po meni treba obratiti pažnju na pouzdanost i to je to. |
![]() |
![]() |
#3403 |
Banned
|
v100 je dobar ja ima v100+, ali ako se možeš strpit do S830 strpi se, ako ne v100+ je punooo bolji od HDDa. |
![]() |
![]() |
#3404 | |
Premium
|
Citiraj:
Definitivno. To je u praksi problem br. 1 kod SSD-a. Mene osobno nimalo ne interesira koliko košta, koliko da ga ne gledam duže vrijeme nakon instalacije, a ne svako malo tražim RMA.
![]() |
#3406 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Cisto informativno, jedan vrlo zanimljiv (poduzi) thread o SSD wear-u: http://www.xtremesystems.org/forums/...e-25nm-Vs-34nm |
![]() |
![]() |
#3407 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Naravno da je dosta. Ja sam imao diskove od 5,6k do 80k pa nekih drasticnih razlika nema.. |
|
![]() |
![]() |
#3408 | |
Guest
|
Citiraj:
Kaj se tiče "crkavanja". Pa ono. Ako ćemo gledati samo Intelove "postotke" to je jako dobro. Postalo je jasno da većina ne crkava zbog degradacija "cellova" već zbog ostalih gluposti (govorim o consumeru sada). Tako da treba pričekati da se vidi koliko će zapravo držati sadašnje generacija za par godina. Mene više živcira kaj nema TRIM-a pod RAID-om. Ne zbog "backupa" nego zbog downtimea. |
|
![]() |
#3410 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2010
|
|
![]() |
![]() |
#3411 | |
Rasvjetno tijelo
|
Citiraj:
može bit i 60 gb... edit: otpada i kingston, nestalo ga... ![]() neki sf, recimo corsair force 3? ili ocz vertex 3? oba po 60gb, corsair je jeftiniji 120kn, jel to zato jer je lošiji ili je nešto drugo posrijedi? Zadnje izmijenjeno od: w0lfram_. 14.10.2011. u 17:02. |
|
![]() |
![]() |
#3414 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#3416 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
čisto informativno http://www.adm.hr/product_info.php?c...fc7ff56a982de5 koliko valja? onak, od 1 do 5? ak sam lud za SSDom i krepal mi je disk ?
Q: sta ce ti mis sa "kuglicom" kad vec pa cijeni od 50-ak kuna mozes kupiti opticki mis koji je duplo prakticniji i bolje radi od tog tvog sa "kuglicom"... A: Treba mi miš sa kuglicom jer troši manje struje. I za navigaciju po windozama je odličan tj. neizrecivo bolji od dirke. |
![]() |
![]() |
#3417 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
SSD je i puno je brzi od bilo kojeg HDDa i za OS ce bit taman. U svakom slucaju upgrade za OS. RAT i sasvim dovoljnih 190mb seqv citanja ce napravit svoje a 4k IOPS je vise nego dovoljan da se HDD ostavi u velikom oblaku prasine iako na papiru djeluje dosta slabije od novih. Razlike medu SSDovima na papiru i u realnosti su dve razlicize stvari. Jedino ako nades nesto brze za neznatno vecu lovu.. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 18.10.2011. u 00:21. |
![]() |
![]() |
#3418 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
hvala lega da, krepal mi je disk. odnosno krepava, i moram uzet disk HITNO. full sam kratak s lovom al nova plaća stiže tek za mjesec dana. kad stigne, krenut ću u postepeni upgrade. edit: još jedno pitanjce: http://www.telebit.hr/SSD-Kingston-6...577451299.aspx jel vrijedi dodatnih 200 kuna? revieovi ih prilično hvale...
Q: sta ce ti mis sa "kuglicom" kad vec pa cijeni od 50-ak kuna mozes kupiti opticki mis koji je duplo prakticniji i bolje radi od tog tvog sa "kuglicom"... A: Treba mi miš sa kuglicom jer troši manje struje. I za navigaciju po windozama je odličan tj. neizrecivo bolji od dirke. Zadnje izmijenjeno od: shoki. 18.10.2011. u 00:27. |
![]() |
![]() |
#3419 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
#3420 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
SandForce finally patches elusive 2200 series SSD controller bug. OCZ issues firmware, others soon to follow. Valjda će biti nešto od ovoga. Definitivno im je potreban neki fix. |
![]() |
![]() |
|
|