|
![]() |
#241 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Rekoh kod vecine mladih :P vrijedi "daj samo da se pije" haha Corona to nismo nigdje u Brodu nasli,i onda tek probah u Zagrebu negdje u nekoj birtiji,svidjelo mi se I u ceskoj neki Mohito pivo sta vec,tog sam roknuo odmah 5 jer je predobro... Steta ta tamna nisam nijedno probao,par postova gore sam trazio objasnjenje biti ce prilika,mora se u Cesku opet otici ^^ A Union radler je meni iako sam totalni noob sto se tice piva,vrhunsko,crvena naranca,grejp ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() |
#243 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
@TheEmpress Imaš jako sličan ukus kao i moja bolja polovica. ![]() Jedino što ona voli Erdingerov Dunkelweisen. Baš sam jučer napravio malu iventuru po šupi i odlučio napraviti super jako crno pivo, malo gorče, lagano kaveni okus. Imat će oko 10,5 % alkohola i radni naziv "Crna kuga". Danas popodne sam nasadio pivski kvasac da mi se namnoži do ponedeljka kad ću kuhati pivo jer će zbog velike količine slada, a kasnije i velike količine alkohola biti teška i dugotrajna fermentacija. Pivo bi trebalo biti spremno za božić u flašicama od 0,25 lit.
![]() |
#244 | |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
![]() Nadam se da si dobro proučio karakteristike kvasca, tj. može li raditi pri tako visoko željenoj razini alkohola. Ak' ne može, slobodno staviš polovicu klasičnog vinskog kvasca Saccharomyces cerevisae i on će nastaviti s vrenjem tamo gdje ovaj pivski više ne može izdržati alkoholni šok...
SPECTRUM ZX 48 K, Grundig Cassette player, RIZ Color TV - 16 kanala UHF, sobna antena Čajavec SA-3 s lampicom, software : River Raid & Jet set Willie Zadnje izmijenjeno od: panoramix. 28.08.2011. u 10:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Moderator
|
Citiraj:
Nasadio sam jučer 6 gr "Muntons Yeast" kvasca, ali pošto neznam njegove karakteristike danas sam se zaletio do "Peveca" i uzeo jedini vinski kvasac koji su imali. Neki "VK Ferm", mislim da će poslužiti svrsi i odfermentirati sve šećere do kraja. Nasadio sam ga danas tak da sutra imam dva puta po pola litre kvasca. Ubacit ću u fermentatro i "V Activ Super" hranu za kvasce pošto je sam wort gust i težak i teško će počet fermentacija. Da li će gorčina IBU 25 biti OK ili pregorko? Nasadio sam i vinski kvasac za medovaču (medno vino, mino od meda), ali to će biti za pit tek u 2 mjesecu 2012. Nemoram te posebno zvati na degustaciju. Navrati. ![]()
![]() |
![]() |
#246 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Kako sam i rekao, prva tura piva mi je pregorka, al ono pregorka. Srećom il nesrećom imao sam samo desetak litara pa mi nije toliko žao. Malo mi je razočaranje za prvi puta, al budem kuhao opet. Sad sam bogatiji iskustvom dosta i znam na koje stvari moram sljedeći put više paziti a koje trebam malo drugačije odraditi. Koliko može stajati hmelj(vakumirani i otvoreni) i kvasac(ljen sam iće gledati, pretpostavljam da na kvascu piše rok trajanja)? I gdje da ih držim? Nisam siguran koliko brzo ću kuhati sljedeće pivo jer mi poćinje faks pa da vidim hoću rasprodat hmelj i kvasce pa si uzet novi kad budem kuhao.
![]() |
#248 | ||
driver
|
Citiraj:
Citiraj:
Piše li ti na pakovanju vinskog kvasca koja je vrsta ? Usput, njega nisi trebao dan ranije "nasaditi", već kao i kod mošta, pol sata prije dodavanja u wort. Ne bum došel. Hvala na pozivu, nemrem se voziti jer mi je auto natumban sprijeda i straga ( zadnji put sam posjetio autolimara davne 1978. ) jer su me dve "mačke" uhvatile u sendvič pa se bojim da policajci ne bi blagonaklono gledali na vozikanje. Čul sam da su Bistranjski zayebani.... ![]()
SPECTRUM ZX 48 K, Grundig Cassette player, RIZ Color TV - 16 kanala UHF, sobna antena Čajavec SA-3 s lampicom, software : River Raid & Jet set Willie Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 28.08.2011. u 21:01. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Moderator
|
Nissam mislil sad, nego oko božića kad bude degustacija otrova. ![]() Kvasac je Saccharomyces cerevisiae, "VK Ferm". Proizvode ga talijani i ispada kao da je univerzalan. A šta možeš drugo i očekivat od kupnje u Pevecu. Poslužit će svrsi. Sutra je dan "K". Kuhanje piva i medovače. ![]()
![]() |
#250 | |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Citiraj:
![]() Hmelj i kvasac su u frižideru, kvasci imaju rok trajanja još cijelu sljedeću godinu tako da će bit kuhanja ![]()
![]() |
![]() |
#251 |
Moderator
|
3 gr po litri nije tak strašno. Ja innače stavljam 2 grama, a jučer sam stavio 3.3 gr na litru jer če pivo imati čak 9.1% alkohola. Tak da mora biti malo gorče da se ubije okus alkohola, osjetit će se kaveni okus i trebalo bi imati dobru pjenu, ali to bumo vidli. Ako češ slučajno prodavati slad javi.
![]() |
#252 |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Hebiga, da si makar prije vidio post za slad na pivarstvu, vamo sam zaboravio postat. Bio sam u NG po slad pa sam uzeo svima koji su htjeli iako sam mislio da će biti više odaziva. Svi se nešto boje da nebi zajebao nekoga... Što se mog piva tiče, a jebiga. Negdje sam failao uz taj hmelj, al bit će drugi put bolje. A i sad će biti lakše, opremu imam gotovo svu a i sastojke tako da samo treba skuhati. Kad smo već kod gramaže, na čega važeš hmelj? Hebena su ta piva s puno alkohola, baš imaju specifičan okus, a i pristup pijenju je drugačiji ![]()
![]() |
#253 | |
driver
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#254 |
Moderator
|
![]() |
#255 | |
driver
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#257 |
Moderator
|
![]() |
#259 |
driver
|
![]() |
#260 |
Moderator
|
Udarila ga fermentacija. Ako bog da trebao bih biti uskoro bogatiji za 50 kg novogradiškog slada i 25 kg karamel slada. Dovoljno za 350 litara piva. ![]() "Crna kuga" fermentira i već je preko 4,5% alkohola.
![]() |
#262 |
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Datum registracije: Apr 2010
|
Sad bi se trebalo zaletjet na Oktoberfest po pivu ![]()
![]() |
![]() |
#264 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
pa nije leffe bas toliko los, meni je cak i ok... ja si piknuo steen brugge psenično, pa ce uskoro na deugstaciju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Da li ima netko neki tip kako da obradim slad, a da obrada neuključuje valjak, mlin čekičar i mlin za slad. Pada mi na pamet mixer, tj onaj nož što rotira u onoj posudici, al otvoren sam za prijedloge. Sljedeći tjedan ću probati drugi put kuhati pivo, nadam se da će ovaj put biti više sreće. I još jedno pitanje, di kod nas nabaviti preciznu vagu a da nije preskupa. Naime, nemogu čekati sad da stigne izvana jer moram kuhati sljedeći tjedan. Poslije mi kreće faks.
![]() |
#267 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
Znam da emezzeta ima prilicnu ponudu a svaki bolji ducan bijelom tehnikom bi ih trebao imati, probaj googlat: digitalna vaga cijena. A preciznost je realtivna stvar, kolko precizna ti treba i u kojem segmentu (do 100g, do 5kg, do 20kg), to mozes na licu mjesta testirati mobitelom (gsm arena, masa) ili utezima analogne vage ako mozes nabaviti, pa vidis kolko % odstupa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
driver
|
Citiraj:
Slad možeš jako dobro samljeti u mixeru samo ga moraš pola sata prije toga namočiti u vodi da ti se ne napravi previše brašna.
![]() |
![]() |
#269 | |
Moderator
|
Citiraj:
http://www.njuskalo.hr/ostali-kucans...-oglas-3576886 Ako ti je do cca 5 kg uzmi si mlin za mak pa uz malo igranja i distanciranja može se pristojno samljeti. Ali probaj naći nekog bravara koji ima malo volje i voli pivo da ti napravi drobilicu za slad. Fi bi trebao biti minimalno 250 mm, ako su valjci glatki. U protivnom valjci nemogu zahvatiti slad. Bilo je kod nas za kupiti aparat za izradu cornfleksa, ali to više nigdje ne vidim. Ako je netko vidio te aparatiće neka javi.
![]() |
![]() |
#270 |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Hvala AMD za link na vagu, naručena je. Vjerojatno će stić do pon/uto pa idem kuhati drugu turu. Nadam se da će biti uspješnija nego prva. Panoramix radit ću po onom tvom receptu, čini mi se najjednostavniji i dobro objašnjen. Neću sad ništa kemijati da konačno uspijem dobit pitko pivo. Eventualno ubacim nekog drugog hmelja pri zadnjem hmeljenju. EDIT: Što se tiče tog mlina za slad, 25cm promjer valjka, to bi morao bit ogroman mlin ![]()
![]() |
|
|