Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.05.2010., 12:38   #31
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Bojan HelpDisc Pregled postova
Pazi, ako ti smart javi nešto to znači da imas problem i treba biti oprezan. Ako ti ne javi to ne znači da nećes imati problem u skoroj budućnosti.. I nije neko osiguranje.
Generalno, povećan realoceted sector count je znak da treba razmišljati o zamjeni diska.
Točno, no treshold je taj koji SMART "pali" za zamjenu.

Citiraj:
Autor Bojan HelpDisc Pregled postova
Defragment smanjuje životni vijek diska samim time što radi više nego što bi trebalo. Znači, ako disk ima određen broj okretaja pred otkaz, svaki trenutak koji je uključen nepotrebno, smanjuje mu život. Znači defragment direktno ne smanjuje, ali indirektno da. Ne može mu produziti vijek, to sigurno...
Upravo obrnuto. Može, ako je jako fragmentiran disk u stalnom radu.
Staro 14.05.2010., 13:03   #32
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
SMART je iznimno upotrebljiv (kao i druge PFA procedure), a i primjenjuje se ovisno o potrebima / zahtjevima sustava. Neki sustavi se na neke SMART rezultate neće ni obazirati, negdje je to znak da se disk odmah proglasi lošim (tzv. agressive SMART).
naglasak na boldano, ja pričam o end-useru kao "sistemu nadziranja" i nekakvom osnovnom smart reportingu na kućnom kompu.

daleko od toga da ako smart nešto javi neću ići u detaljniju provjeru, ali puno prije čujem kliktanje, vidim bsod-ove, data loss i sl.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 14.05.2010., 14:17   #33
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
naglasak na boldano, ja pričam o end-useru kao "sistemu nadziranja" i nekakvom osnovnom smart reportingu na kućnom kompu.

daleko od toga da ako smart nešto javi neću ići u detaljniju provjeru, ali puno prije čujem kliktanje, vidim bsod-ove, data loss i sl.
SMART je samo jedna od PFA procedura, nije svemoguć, daleko od toga.

Ako nešto naglo hoće Svetom Petru na istinu, možaš ti imati i trojicu koji pušu u disk, glade ga perjem i slično, ali on ode i bok.

No ozbiljni sustavi to drugačije rješavaju i koriste upravo SMART analize i reporting kako bi reagirali na puno nižim tresholdima nego kućni sustavi. Mislim da sam samo jednom ili dvaput vidio da kućni sustav reagira, poslužitelji i diskovni sustavi to puno "češće" rade. Da ne kažem da još nisam vidio kućnog korisnika da ima dignutu aplikaciju koja radi alerting.
Staro 14.05.2010., 15:04   #34
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
Da ne kažem da još nisam vidio kućnog korisnika da ima dignutu aplikaciju koja radi alerting.
zato što je dobar samo da kaže "ok" na bootu i prijavljivanje lažne panike

iggy moj, ulovljen si u syssovu petlju istine

ajde neću više trolat, vratite se vi na bitnije stvari

p.s. da se razmemo, sve jasno za veće i/ili ozbiljnije sisteme.
Staro 14.05.2010., 15:44   #35
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Mali OT intermezzo humora

Citiraj:

Syss zapravo ima nelagodu kako direktno pitati o sumnjama u sekvencijlano i random piskaranje u svojim SSD P2P planovima na Meblo oltaru HTPC dominacije

Iggy ionako dnevno prekrsi na forumu po koji CDA i barem 2-3 NDA-a tjedno. Tako da moze iz prve ruke potvrditi da je P2P ionako najcesca "defragmentacija" na koju proizvodjaci i nisu toliko racunali - posebno ne na ekonomicnim modelima koje bi u drugim scenarijima slicne rabote, odma prekrizio svatko ozbiljan. Pa ipak, pokazase se prilicno izdrzljivim raubajuci godinama po raznim Syss masinama bez greske. Sto ce reci da na zdravom disku i nema tolikog straha od razumno koristene aktivnosti

Mada istina, imam neki prirodjeni oprez u moderativnosti koristenja.

Citiraj:
No ozbiljni sustavi to drugačije rješavaju i koriste upravo SMART analize
On November 5, 2008, Diskeeper's former CIO, Alexander Godelman, and Automation Planning Officer Marc Le Shay jointly filed suit in Los Angeles Superior Court for improper dismissal. In the complaint they allege that the company required training in Scientology as a condition of employment, and that failure to comply was cause for their dismissal. The plaintiffs cite this as a violation of the California Fair Employment and Housing Act.[9] Diskeeper has filed a motion to strike, alleging that First Amendment rights extend to enforcing religious teaching in a place of employment..

Ali pazi, ni uz sve CV-e i preporuke ti vise nemoze racunati ikad aspirirati da budes djelatnik DK-a. Osim, ako ne predjes na pravu stranu. Ovo baca sasvim novo svjetlo na vaznost defragmentacije, zar ne?
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 14.05.2010., 16:05   #36
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

šta reći nego lol

meblo oltar htpc dominacije
Staro 14.05.2010., 17:51   #37
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
zato što je dobar samo da kaže "ok" na bootu i prijavljivanje lažne panike

Citiraj:
Autor Visage Pregled postova
Syss zapravo ima nelagodu kako direktno pitati o sumnjama u sekvencijlano i random piskaranje u svojim SSD P2P planovima na Meblo oltaru HTPC dominacije
Ma di to smišljaš...

Citiraj:
Iggy ionako dnevno prekrsi na forumu po koji CDA i barem 2-3 NDA-a tjedno. Tako da moze iz prve ruke potvrditi da je P2P ionako najcesca "defragmentacija" na koju proizvodjaci i nisu toliko racunali - posebno ne na ekonomicnim modelima koje bi u drugim scenarijima slicne rabote, odma prekrizio svatko ozbiljan. Pa ipak, pokazase se prilicno izdrzljivim raubajuci godinama po raznim Syss masinama bez greske. Sto ce reci da na zdravom disku i nema tolikog straha od razumno koristene aktivnosti

Mada istina, imam neki prirodjeni oprez u moderativnosti koristenja.

Makar, još uvijek pazim na CDA i NDA, bar najvećim dijelom.

Citiraj:
On November 5, 2008, Diskeeper's former CIO, Alexander Godelman, and Automation Planning Officer Marc Le Shay jointly filed suit in Los Angeles Superior Court for improper dismissal. In the complaint they allege that the company required training in Scientology as a condition of employment, and that failure to comply was cause for their dismissal. The plaintiffs cite this as a violation of the California Fair Employment and Housing Act.[9] Diskeeper has filed a motion to strike, alleging that First Amendment rights extend to enforcing religious teaching in a place of employment..
Otkud si samo ovo iskopao...
Citiraj:
Ali pazi, ni uz sve CV-e i preporuke ti vise nemoze racunati ikad aspirirati da budes djelatnik DK-a. Osim, ako ne predjes na pravu stranu. Ovo baca sasvim novo svjetlo na vaznost defragmentacije, zar ne?
Vidis vraga, to ti se zove vjera u posao...
Staro 14.05.2010., 19:11   #38
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
OT humor intermezzo /fajrunt

Citiraj:
Otkud si samo ovo iskopao...
To je u pocetku bila usputna sala ali onda se pretvorilo u toliko medijske paznje da imas valjda tjedan dana sto citati ako pretrazis. Skines li sluzbene papire o povijesti tvrtke, vidjet ces da se i sam vlasnik hvali kako bez njih ne bi nastala ni firma, a jos manje ideja

Citiraj:
Vidis vraga, to ti se zove vjera u posao...
Zanimljiva stvar je u tome sto poznavajuci doktrinu njihovog ucenja, ispada da je Diskeeper jedini alat za diskove baziran na UFO patentima. Ili, po naski, jedini defragmenter iz Vasione. To mora da je pravni presedan i zavrzlama

No ti vec sad mozes poceti djelovati i prepoznati prvi, potpuno novi segment usluga : IT u sluzbi moguce invazije.

Kao sto vidis, Bubbin idol je prvi poceo

Visage je offline   Reply With Quote
Staro 14.05.2010., 23:26   #39
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
No ti vec sad mozes poceti djelovati i prepoznati prvi, potpuno novi segment usluga : IT u sluzbi moguce invazije.

Kao sto vidis, Bubbin idol je prvi poceo
Daklem, ovo je već fakat pretjerano.
Sva sreća što imam previše posla.
Staro 19.05.2010., 12:21   #40
Bojan HelpDisc
Registered User

Bojan HelpDisc's Avatar

Datum registracije: May 2010
....

Zadnje izmijenjeno od: Bojan HelpDisc. 18.08.2011. u 10:39.
Bojan HelpDisc je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2010., 21:15   #41
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Neželim doljevat ulje na vatru, samo par detalja:
- kada SMART proglasi hdd neispravnim svakom razumnom nije lagodno a pogotovo ako se nema rezervu (drugi hdd, backup, . . .)
- slažem se da postoji vjerojatnost da hdd brzo crkne, (ako je kolega dobro napisao poviše) 8 i 2 god. nije baš brzo ni skoro
- poznata problematika kad se "buni" BIOS ili os install procedura
- postavlja se pitanje koliku granicu postavljaju / imaju u rezervi proizvođači za "realoceted sector count" zbog kojeg SMART (pretpostavljam) najčešće proglasi neispravnim
- uvijek će biti situacija ili korisnika kojima na hdd od 500 Gb izgubljenih par Mb neznači ništa a praktično ga moraju koristit kao drugi hdd u sistemu ili nemogu koristiti uopće
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2011., 10:41   #42
zmaksonvil
Bridge Master
Moj komp

zmaksonvil's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Defragment problem

Unaprijed se ispričavam ako se ova tema već negdje nalazi, ja nisam našao ništa slično.

Dakle, zanimaju me vaša iskustva sa defrag programima. Imam običaj nakon što završim instalaciju kompa, nakon instalacije svih apdejta, svih drajvera, svih programa potrebnih za normalan rad na kompu... i prije nego napravim backup, napraviti defragment sistemskog diska. Ponead sve prođe super, ali ponekad... totalno mi razhebe sistem. Govorim isključivo o Windows XP.
Za defragment koristim ili O&O Defrag ili onaj integriran u XP, i skužio sam da se (ponekad) nakon defragmenta sami windowsi dižu brrrrrdo sporije. U radu nije ništa bitno sporiji, barem ništa tako primjetno, ali dok podiže windowse treba mu brdo više vremena.
Ovaj zadnji primjer mi je baš najbrutalniji od svih. Prije defragmenta mi je onaj uvodni "Windows XP" screen jednom do dvaput izvrtio one "putujuće kockice", a nakon defragmenta te se "putujuće kockice" izvrte i do 15 puta. WTF? Ne znam u čemu je fora, ta faza podizanja windowsa mu je valjda za prepoznati sav hardver, ali traje bolesno dugo, valjda mu je defragment porazbacao informacije o hardveru, pa se jadničak ne može snaći??? Mislim nije stvar u tih 15-20 sekundi bootanja više, nego to što je prije defragmenta sve radilo super, a defrag ga je totalno usporio i obezglavio.

Imate li neku ideju što se to dogodi s windowsima tokom defragmenta? Ima li neko rješenje za "popraviti" defragment?

Hvala unaprijed na komentarima i pomoći.
Pozz
zmaksonvil je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2011., 11:39   #43
zmaksonvil
Bridge Master
Moj komp

zmaksonvil's Avatar

BUMP
Anybody home... ?
Staro 22.04.2011., 12:01   #44
wireless_os
Premium
Moj komp

wireless_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Da li si siguran da je defragment jedino sto si napravio prije nego ti se ovo pocelo dogadjati?

Ako si u samom programu imao ukljucenu opciju da ti mice sistemske datoteke ili tako nesto, moguce da je nesto smrdao. Ali cisto sumnjam. Napravi chdsk pa vidi..mozda popravi stogod.
Inace, meni se to znalo dogadjati, taj spori boot ali zbog mreze...jednom je radilo ok, odjednom pocelo stekat..to mi se na XP dogadjalo, na 7 nikad.
Inace svakom je neki soft dobar. Za defragment ja preporucam auslogic defragment.... meni od besplatnih najbolji. Pa probaj drugi puta sa time, ako ovo rijesis.

Intel Celeron G1820
ASRock H81M-HDS
8 GB Kingmax
23'' LG Flatron W2361V
NVIDIA GeForce GTX 960
Samsung Spinpoint F1 @ 1 TB
INTEL SSD - 120 GB
LC POWER LC6650GP3 V2.3
Antec Sonata Elite
MX 518
Logi tipkovnica neka..
NuForce usb DAC

wireless_os je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2011., 20:16   #45
zmaksonvil
Bridge Master
Moj komp

zmaksonvil's Avatar

Citiraj:
Autor wireless_os Pregled postova
Da li si siguran da je defragment jedino sto si napravio prije nego ti se ovo pocelo dogadjati?

Ako si u samom programu imao ukljucenu opciju da ti mice sistemske datoteke ili tako nesto, moguce da je nesto smrdao. Ali cisto sumnjam. Napravi chdsk pa vidi..mozda popravi stogod.
Inace, meni se to znalo dogadjati, taj spori boot ali zbog mreze...jednom je radilo ok, odjednom pocelo stekat..to mi se na XP dogadjalo, na 7 nikad.
Inace svakom je neki soft dobar. Za defragment ja preporucam auslogic defragment.... meni od besplatnih najbolji. Pa probaj drugi puta sa time, ako ovo rijesis.
100% sam siguran da sam samo defragment radio prije usporenja.
Ovaj moj O&O defrag, nema neke posebne opcije, tako da je gotovo sigurno on sam ispremiješao sistemske datoteke, pa ih sad jadničak traži u bespućima diska...
A za sken diska... iliti chkdsk, on samo pregleda disk, neće presložiti ništa da bude sve po starom i na jednom mjestu.
Ma u biti mislim da sam ja zaheb'o stvar što sam izvadio disk iz kompa, i stavio ga u drugi i tamo defragmentirao. A sve to sam napravio jer mi se na tom starom komu (Abit ploča, socket 939, procesor 3800+) sistem svaki put smrzavao kad bi pokrenuo neku veću disk aktivnost, kao što je defrag ili HD Tune... pretpostavljam zbog SATA II diska, i sumnjive podrške ploče socket 939 za SATA II, vjerojatno ploča savršeno radi na SATA I brzinama. Mislio sam da je možda disk u pitanju, ali disk je u drugom kompu radio sa-vr-še-no, provrtio sam sve testove, HD Tune "Error scan", i na kraju ga još i defragmentirao. Ovo zadnje baaš i nisam trebao...BTW, disk je nov, novcat, nema šanse da ne radi...

Skinuo sam "Auslogic defragment" koji si mi preporučio, vidim da pod opcijama ima "Move system files to the beginning of the disk", što bi trebalo biti upravo to... nadam se barem.

Koji vam je najbolji "komercijalni" defragmenter? Pretpostavljam da su bolji od besplatnih.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na