![]() |
Defragment disk
Ovak, dal trebam radit to me zanima, negdje vidim da preporučaju, negdje da je nebitno pa neznam :chears:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ja koristim defragmenter koji dolazi uz TuneUp 2010 i sasvim sam zadovoljan.
|
Ja imam Diskeeper za Xp al ga nisam nikad ni pokrenuo u ovih 5-6 godina :)
|
ja ću preko onog šta se dobi uz windowse, valjda nije ni to loše :D
|
Citiraj:
|
A zbog cega npr tuneup kada upališ difragmenter radi isti na neki svoj nacin...i traje abnormalno dugo....ako se sa onim iz winsa sve defragmentira tj disk je defragmentiran?
Dal bi to znacilo da tuneup radi defragment na neki drugi nacin ili?? |
Citiraj:
Primjerice, PerfectDisk ima dosta efikasan SMARTPlacement način defragmentiranja, a možeš defragmentirati i sistemske fajlove i još brdo drugih stvari, samo što se plaća. Od besplatnih je i Defraggler dobar. |
Defragment diska.
...
|
Citiraj:
Što se tiče ovog sa bad sectorima... Da usporit će defragment, al ti podaci su tako i tako bili izgubljeni onog trenutka kad su ti sektori postali "bad". Scandisk na detaljan pregled postavit, on makne sve bad sektore van upotrebe (ne permanentno doduše...) i to je to. |
Defragment diska
....
|
Citiraj:
E sad, gledano iz tvoje perspektive možda nije velik problem, bad sectori možda predstavljaju puno veći. Iz moje, bad sectori su samo nešto zbog čega disk "zacrveni", pa ga baciš i staviš novi, no fragmentacija je nekad kritičan problem. :D Citiraj:
|
...
|
Citiraj:
Problem je u tome što nestankom struje problemi koji nastanu u radu aktivnih mašina najmanje uzrokuju gubitak / korupciju nekih podataka na samim diskovima. Bitno veći problem je brdo podataka u RAM-u, kontrolerima i slično. :D |
Defragment
...
|
Citiraj:
K tome, mnogi sustavi imaju defragmentiranje izvedeno na dnevnoj ili čak češće bazi, defragmentacija nije nikakav poseban bauk, dapače. I iznimno je poželjna stvar u mnogim uvjetima. |
Citiraj:
Sad si me sjetio na dane Amige i kako je onda bilo opasno raditi defragmentaciju... ode struja - ode skoro sve :) Jos se sjecam kako sam gorke suze lio zbog jednog guru meditationa u pol defragmentacije ... Na pc-u nijednom u svim tim godinama rada nije doslo do problema a imao sam milion defragmentacija (1 tjednom procesljam sa defragmenterom) |
...
|
Ja otkada koristim W7Ux64, diskovi mi nisu bili više od 10% fragmentirani, a automacko defraganje je isključeno. Reda radi svakih 60 dana pokrenem TU2010 defragmenter.
Nego, Bojane, što nebi SMART trebao javiti za BS-ove, puno prije nego bi došlo do havarije zbog defragmentacije na disku sa eventualnim BS-ovima? |
ma smart ima jedan status... "ok" pri bootu mbo :D
malo karikirano, ali hoću reć od njega nisam nikada na nikakvo korisno upozorenje došao, osim na novom disku poruku "replace disk" jer recimo seagate ima neku vrijednost koju smart reader sw interpretira kao fatalnu grešku. |
Da, slažem se sa tobom Syss. Ali eto, SMART neki puta paničari, no neki puta korektno ukaže na BS-ove.
No, što se tiče defragmentacije, nije li bilo spomena da ako se često radi, da smanjuje životni vijek HDD-a. I jel se dobije što na brzini defragmentacije ukoliko disk ima podršku za NCQ i ako je u AHCI modu rada? |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Isto tako, kod čestih defragmentacija sam proces je dosta kratak i ni približno opterećujući za disk koliko redovan rad s fragmentiranim podacima. |
OK, jasno je da ga troši, ali nije da ga "ubija" sustavno kako se znalo pričati. Pa disk rošti kad igraš neku veću igru, pa kad krene loadat... :D
@Old Igggy - svaka čast, takvo objašnjenje mi je trebalo :D |
...
|
Imao sam 2 HDD-a, Seagate 500 7200.11 i Maxtor 40 GB, oba su imala SMART fail i oba su imala Relocated sector count preko granice "dopuštenog". ali ti diskovi dan danas rade bez BS-ova. Maxtor tako već 8 godina, a bara 2, doduše u testnim mašinama gdje i ako krepaju, neće mi bit žao.
A defragmentacija se odvija najnormalnije. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:36. |