Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2011., 12:32   #1
Getriba
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
Rad u Facebooku, Googleu, i sličnim kompanijama... koja su znanja potrebna?

dakle, guglao sam po forumu, i nigdje nisam našao baš konkretan odgovor.
pitanje glasi, što je potrebno dotičnim kompanijama kod pojedinca da bi ga oni zaposlili?
jel to pozavanje puno programskih jezika? jave, php, c++, c#? ili možda poznavanje puno librarya (kod c++ npr.)
ili pak poznavanje puno vrsta algoritama kojima se može neki specifični problem riješiti?

ili ipak nešto treće?
Getriba je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2011., 13:16   #2
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
moras imati programiranje u malom prstu. i to je to

ako sredis intervju, preko skypea ti daju prvo par manjih zadataka, onda par većih zadataka. imas time limit u kojem ti njima moras vratiti rjesenje. ako sve uspjesno rijesis, na dobrom si putu

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.01.2011., 13:43   #3
Getriba
Premium
Moj komp

al čuj, preopširan je taj pojam "imat programiranje u malom prstu"
što taj pojam uopće znači?
Staro 06.01.2011., 13:48   #4
Mad_Duke
Guest

Ma kakve su to gluposti

To nisu male kompanije. Posebno google. Potrebna znanja su ni manje, ni više nego ona koja ti lijepo napišu na svojim stranicama uz objavu natječaja. Ne znam toliko za fejs, ali za google sam naletio na svakakve oglase. Od onih koji zahtijevaju samo srednju, do bachelora, do mastera u stvarno različitim poljima. Od logistike, "ekonomije", "programiranja", administracije (toga sam još najviše vidio)... A uz svaku objavu ti piše koja su još znanja minimalna, te koja recommended.

Mislim, firma kao svaka druga. Also, nemoj misliti da ćete netko zaposliti samo tako da delaš od doma. Za gugl, najvjerojatnije neki Dublin... :P
  Reply With Quote
Staro 06.01.2011., 14:29   #5
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

kako kaže mad_duke, obično su natječaji, ali ako ides neki drugim kanalima onda ocekuj intervju više manje kako sam ti rekao. i da, kao što mad_duke kaže, zaposlenici moraju biti tamo, teško da ćeš moći od doma raditi, facebook ti ne gine kalifornija.

kako ti trenutno stojis sa programiranjem? interesiras se sto bi bilo dobro nauciti, ili vec imas znanja pa se samo mislis usavršiti?

Abit IS7-E + TR NB-1

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Staro 06.01.2011., 14:45   #6
Getriba
Premium
Moj komp

ma, ja studiram na Fer-u, al nekako sam shvatio da neću nekakav bajan programer bit ako se mislim oslanjati samo na znanja koja ću steć recimo iz Programiranja i programskog inžinjerstva, Algoritama i struktura podataka, Operacijskih sustava, Baza podataka, itd itd...

zato sam si odredio cilj do kraja faksa, paralelno usavršavat znanje iz programiranja, nadovezujuć na to znanje iz ovih kolegija gore navedenih.
i za sad sam u procesu ispitivanja što da počnem detaljno izučavat (c++, javu, c#, python, ruby, perl...) jer tog ima mali milijon.
još bi mi bilo najdraže kad bi mogao volontirat u nekoj tvrtci koja se bavi proizvodnjoj softwera nekih mjesec, dva, pa bi tak najbolje znao odgovore na ova moja pitanja (barem donekle) :-/
Staro 06.01.2011., 14:49   #7
Flake
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2008
kad budes imao diplomu i kad budes znao u glavi rijesiti neki problem iz programiranja imat ces sanse, zasad uzivaj dok jos mozes
Flake je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2011., 14:51   #8
Ordem
Banned

Datum registracije: Sep 2010
http://techcrunch.com/2010/09/01/goo...s-to-facebook/

Citiraj:
One recent Googler, we’ve confirmed, was recently offered a counter offer he couldn’t refuse (except he did). He was offered a 15% raise on his $150,000 mid level developer salary, quadruple the stock benefits and…wait for it…a $500,000 cash bonus to stay for a year. He took the Facebook offer anyway.

kontam si da je u europi puno lakse dobiti posao u takvim kompanijama nego u americi..
Ordem je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2011., 14:56   #9
Getriba
Premium
Moj komp

@fleks

pa nisam reko da se nikad nisam bavio programiranjem i da neznam nikoji problem riješit
dapače, mislim da sam u stanju riješit neke srednje teške programerske zadatke...
Staro 06.01.2011., 15:05   #10
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

zanimljivo kako nigdje nista ne pise...

http://www.facebook.com/careers/

pa izaberes bransu u kojoj te zanima posao, a kad vidi vraga, čak ima i otvorenih natječaja gdje sve piše...

npr.

http://www.facebook.com/careers/depa...q=374839427191

ili pošto si još na faksu

http://www.facebook.com/careers/depa...university.php

Abit IS7-E + TR NB-1

Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.01.2011., 17:24   #11
dedaWraith
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Autor Getriba Pregled postova
ma, ja studiram na Fer-u, al nekako sam shvatio da neću nekakav bajan programer bit ako se mislim oslanjati samo na znanja koja ću steć recimo iz Programiranja i programskog inžinjerstva, Algoritama i struktura podataka, Operacijskih sustava, Baza podataka, itd itd...

zato sam si odredio cilj do kraja faksa, paralelno usavršavat znanje iz programiranja, nadovezujuć na to znanje iz ovih kolegija gore navedenih.
i za sad sam u procesu ispitivanja što da počnem detaljno izučavat (c++, javu, c#, python, ruby, perl...) jer tog ima mali milijon.
još bi mi bilo najdraže kad bi mogao volontirat u nekoj tvrtci koja se bavi proizvodnjoj softwera nekih mjesec, dva, pa bi tak najbolje znao odgovore na ova moja pitanja (barem donekle) :-/

OOP uči, nije bitno koji, Javu mozda malo više od c#. PHP poslje i baze...
Ja sam FER zavrsil pred 3mj i sutiacija nije bajna, tj. daleko je od nebajne, jer eto, nikakav OO nismo radili na faxu, tak da je to na tebi. Jedino pohvalno je kaj budeš naučil "smisao" programiranja, tak da ti se nebude proglem prešaltat na kaj god. Sve je to isto uglavnom, samo je sintaxa malo drukcija
dedaWraith je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2011., 23:33   #12
Getriba
Premium
Moj komp

@renesis, promašio si ono što sam htio pitat, donekle. bilo mi je jasno da će se koristit php, c++ i svi ostali navedeni programi, samo, pojam "znat" neki jezik je dost opširan, možda je nekon poznavanje jezika ekstra dobro, dok je ta ista razina znanja nekom ono, nula... a mene zanima što trebam sve "znat" po ovom zadnjem navedenom...
Staro 07.01.2011., 07:58   #13
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Trebas znat rjesavat probleme koristeci znanje koje si stekao (ces steci) na faksu, google i neki programski jezik. Koji jezik nije ni vazno, vazno je da znas koncepte na kojima to sve radi. Tj. poanta bi bila da si ti u glavi mozes slozit stroj koji radi to sto trebas isprogramirat, i onda ga u komponentama (OOP) prenest u kod, isplanirat, optimizirat, itd. Sve ostalo... stvar prakse, iskustva, volje za ucenjem.
Staro 07.01.2011., 17:49   #14
foviso
Registered User

foviso's Avatar

Datum registracije: Sep 2010
ako je suditi po filmu, za facebook moraš dobro programirati i dobro piti u isto vrijeme
foviso je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2011., 13:07   #15
Ivan_Brajcic
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2010
Citiraj:
Autor Getriba Pregled postova
@fleks

pa nisam reko da se nikad nisam bavio programiranjem i da neznam nikoji problem riješit
dapače, mislim da sam u stanju riješit neke srednje teške programerske zadatke...
Srednje težak programerski zadatak je prilično relativan pojam. Ono što shvatiš kad se baciš u konkretno programiranje (8+ sati dnevno na konkretnim zadacima) je da nije sve u dobrom algoritmu, poštovanju urednog koda i ostalom nego jako veliku ulogu igraju okolnosti. Primjerice, tijekom desetak godina programiranja napisao sam dosta web i desktop programa, ali jedan problem, naizgled vrlo jednostavan, nisam uspio riješiti na nimalo elegantan način. Riješio sam ga, ali takvim načinom kojeg se čak pomalo i sramim. Konkretno, iz PHP-a pristupiti fajlu na drugom računalu (koje nije web server i ne smije ni biti). Naizgled jako, jako, jako jednostavno, ali onda naletiš na zamku. Nisam našao nikakav način kako iz PHP-a pristupiti shareanom folderu, mapiranom disku, čak sam se igrao i s NTFS-om, ali ništa. Na kraju sam napravio na serveru pozadinski desktop program koji je na zahtjev PHP-a pristupao željenom fajlu na drugom računalu. Dakle, s oznakama lagan, srednje težak i težak zadatak oprezno. Trebaš voditi računa i o osobnim preferencijama. Meni osobno najviše leži sve što se veže uz baze podataka, ali napraviti "lagan" zadatak s grafikom mi je ubojstvo.
Ivan_Brajcic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno