|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2009
|
vista i redhat dualboot
Moze li ovo: laptop sa vistom, 3 particije, na c: je vista d: i f: prazne. Sad bi htio instalirat linux verziju redhat enterprise na neku od praznih particija tako da imam i vistu i linux dualboot. Ako moze kako? Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
|
Može. Vrlo jednostavno. A ako neznas odgovor na ovo pitanje, nemaš kaj raditi sa RHEL-om. IMHO |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Ne moras biti ljubomoran na to da i drugi koriste redhat. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
![]() dobar si ... al dobro ti je i rekao ako neznas sloziti boot manager za RHEL onda instaliraj vistu stavi CD od fedore (consumer os na bazi redhata) i on ce ti automatski napraviti dualboot.
![]() |
#5 |
Guest
|
pa dobro. Upoznaj se onda sa onime kaj si kupio https://www.redhat.com/apps/store/desktop/ i iskoristi pravo na support! Nisam ljubomoran. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Bitno mi je samo da u procesu instalacije ne zeznem vistu i njene podatke. Valjda postoji u instalaciji opcija gdje instalirat redhat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kao što je već rečeno...ako ne znaš odgovor na svoje pitanje nemoj to stavljat jer ćeš proklinjat Linux dok si živ i usput ćeš vrlo vjerojatno zbrisat sve na disku. Prevedeno: ako nemaš volje sam se informirat o tome što ćeš raditi,procesu instalacije (kojeg uzgred imaš i u slikicama po netu,za svaki dio instalacije bar jedna slika i sve detaljno objašnjeno). Drugo kaj će ti Red Hat? Ak je za desktop a jedan si od onih koji misle da je OS jako dobar ak ima "Ultimate" u nazivu onda se gadno varaš a pretpostavljam da je tako pošto misliš da bi ti netko zavidio na tome. Ja sam recimo već 7 godina na Linux OS-evima i radio sam u većini ajmo reć glavnih distri i onim manje poznatim i mene recimo to ne dira. Kad shvatiš bit FOSS-a onda možemo pričat...Red Hat je jedna od server distri. Najbolja? Možda,uz SLED i Debian al naravno ovisi o namjeni servera? Sama po sebi? Ne. A ako ti želiš naučiti raditi na nečem takvom zbog posla ili čistog znanja primi se Cent OS-a, možda Fedore ak je više za desktop ili ako želiš zbilja upoznati srž svega-Slackware ili Arch. Ako samo misliš čačkat po Linuxu i vidjet kako to diše-stavi Ubuntu i prišparaj si muke. P.S. - prijateljski savjet - pročitaj Slackbook i počni sa Virtualbox-om i bilo kojom distrom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Zelim naucit Linux. Opis posla mi je takav da imam dosta slobodnog vremena (pomorac) tako kad krenem na brod zbogom svakoj informaciji stoga laptop mora biti spreman, kako softverski tako i operativno. Skinuo sam sa neta neke knjige i to bas o rhel pa stoga i nabavio doticni linux i upao u ovu problematiku. Eto o tome se radi. pacific je velik ocean. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
bycod
|
şkini si live distribucije tipa ubunta backtrack i ostale nemoras ih ni instalirati.
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Da li je to ovo: http://linux.softpedia.com/progDownl...load-9477.html i kako sa njim dalje. Opet dualboot ili nesto drugo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Da li se debian lako instalira pored viste. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
![]() |
#14 |
Registered User
|
za to bi trebao skinut instalirat virtualbox i gdje onda sa debianom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Vec mi je dosadia linux, hvala svima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
bycod
|
omg kakav lik ... generaciju hocu internet vjerovatno..
![]() |
#18 |
Does youer dewg byte?
|
Što ste napali čovjeka ? Ako ćeš već imati puno vremena za proučavanje, definitivna preporuka za početak priče jest Linux in a nutshell, koji izrazito korektno uvodi budućeg korisnika Linuxa u priču. Što se tiče same dual boot instalacije, preporuka je da staviš ili CentOS ili Fedoru (ne baš zadnju verziju ![]() ![]() Ono što ti dečki govore jest, nemoj biti brzoplet jer si i sam rekao da imaš vremena u životu, te ako nisi odlučan u učenje, odmah odustani. Ali nemoj. ![]() EDIT : PREDLAŽEM LOCK TEME JER SMO OČITO ZAVRŠILI RAZGOVOR SA ZAČETNIKOM THREADA. ![]()
" Have you tried turning it off and on again ? Are you sure it is plugged in ? " ![]() Zadnje izmijenjeno od: m4dm4n. 17.02.2010. u 19:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Premium
|
Jer najprije traži pomoć,pa nakon toga misli da je netko ljubomoran na njega jer kao on će Red Hat i na kraju ga to ipak ne zanima. Zbog takvih je Linux zajednica nastrojena prema noobovima više manje "RTFM" i "justfuckingoogleit". Odnosno - nije sposoban ili ne želi ili nema volje sam nešto saznati a kad mu daš materijala na pladnju on te od***e. Citiraj:
Citiraj:
Code:
tomek@REGOR:~$ cat /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier # for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name # devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 # / was on /dev/sda1 during installation UUID=5027911f-68da-4ae0-aee2-10c0350591cb / ext4 errors=remount-ro,noatime,barrier=0,nobh,commit=100,nouser_xattr,data=writeback 0 1 # /home was on /dev/sda6 during installation UUID=7b5a29ad-1024-477a-a230-a57fabf76016 /home ext4 noatime,barrier=0,data=writeback,nobh,commit=100,nouser_xattr 0 2 tomek@REGOR:~$ df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sda1 15G 4.3G 9.2G 32% / udev 1.9G 240K 1.9G 1% /dev none 1.9G 376K 1.9G 1% /dev/shm none 1.9G 264K 1.9G 1% /var/run none 1.9G 0 1.9G 0% /var/lock none 1.9G 0 1.9G 0% /lib/init/rw none 15G 4.3G 9.2G 32% /var/lib/ureadahead/debugfs /dev/sda5 573G 196G 349G 36% /home ![]() / - root particija od 5Gb minimalno uz eventualno swap od max 500Mb uvr glave Hoće,uvijek. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Does youer dewg byte?
|
E Tomek, Tomek. Bespotrebno kompliciraš stvari, i bacaš na utjerivanje optimizacije svega. Sa takvim stavom prema početnicima, koji žele polagani uvod u početak uništavaš popularizaciju linuxa, i zato je samo 1% tržišta njegov. ![]() Za početak je dobro imati tri particije jer je jednostavnije čovjeku objasniti neke stvari. U veličinu SWAPa ne želim ulaziti jer čovjek nije rekao nikakve detalje o laptopu. Najnoviju verziju Fedore ne, jer je bolje imati isprobanu priču, a ne biti "on the edge", uzevši u obzir da se radi o početniku.
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Guest
|
Pa, to je smisao Fedore. Testing ground za Red Hat. Isto kako je Ubuntu za Debian (ali ne skroz "on the edge" kao fedora). Ako baš hoće neš "novije", a da je stabilno onda bi bilo najbolje IMO neki LTS (8.04 mislim). Ili ako ima vremena pričekati novi koji će za 2 mjeseca negdje mislim doći. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|