PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   vista i redhat dualboot (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=178790)

dtoma 16.02.2010. 16:31

vista i redhat dualboot

Moze li ovo: laptop sa vistom, 3 particije, na c: je vista d: i f: prazne. Sad bi htio instalirat linux verziju redhat enterprise na neku od praznih particija tako da imam i vistu i linux dualboot. Ako moze kako?
Hvala.

Mad_Duke 16.02.2010. 16:48

Može. Vrlo jednostavno.

A ako neznas odgovor na ovo pitanje, nemaš kaj raditi sa RHEL-om. IMHO

dtoma 16.02.2010. 17:00

Ne moras biti ljubomoran na to da i drugi koriste redhat.
Hvala.

Codiac 16.02.2010. 17:26

:)))))))))))))))))

dobar si ...

al dobro ti je i rekao ako neznas sloziti boot manager za RHEL onda instaliraj vistu stavi CD od fedore (consumer os na bazi redhata) i on ce ti automatski napraviti dualboot.

Mad_Duke 16.02.2010. 17:26

pa dobro. Upoznaj se onda sa onime kaj si kupio
https://www.redhat.com/apps/store/desktop/
i iskoristi pravo na support!

Nisam ljubomoran. :D :D :D Osobno koristim debian za server i ubuntu za dekstop. :)

dtoma 16.02.2010. 18:25

Bitno mi je samo da u procesu instalacije ne zeznem vistu i njene podatke. Valjda postoji u instalaciji opcija gdje instalirat redhat.

tomek@vz 16.02.2010. 19:04

Kao što je već rečeno...ako ne znaš odgovor na svoje pitanje nemoj to stavljat jer ćeš proklinjat Linux dok si živ i usput ćeš vrlo vjerojatno zbrisat sve na disku. Prevedeno: ako nemaš volje sam se informirat o tome što ćeš raditi,procesu instalacije (kojeg uzgred imaš i u slikicama po netu,za svaki dio instalacije bar jedna slika i sve detaljno objašnjeno). Drugo kaj će ti Red Hat? Ak je za desktop a jedan si od onih koji misle da je OS jako dobar ak ima "Ultimate" u nazivu onda se gadno varaš a pretpostavljam da je tako pošto misliš da bi ti netko zavidio na tome. Ja sam recimo već 7 godina na Linux OS-evima i radio sam u većini ajmo reć glavnih distri i onim manje poznatim i mene recimo to ne dira. Kad shvatiš bit FOSS-a onda možemo pričat...Red Hat je jedna od server distri. Najbolja? Možda,uz SLED i Debian al naravno ovisi o namjeni servera? Sama po sebi? Ne. A ako ti želiš naučiti raditi na nečem takvom zbog posla ili čistog znanja primi se Cent OS-a, možda Fedore ak je više za desktop ili ako želiš zbilja upoznati srž svega-Slackware ili Arch. Ako samo misliš čačkat po Linuxu i vidjet kako to diše-stavi Ubuntu i prišparaj si muke.

P.S. - prijateljski savjet - pročitaj Slackbook i počni sa Virtualbox-om i bilo kojom distrom.

dtoma 16.02.2010. 19:13

Zelim naucit Linux. Opis posla mi je takav da imam dosta slobodnog vremena (pomorac) tako kad krenem na brod zbogom svakoj informaciji stoga laptop mora biti spreman, kako softverski tako i operativno. Skinuo sam sa neta neke knjige i to bas o rhel pa stoga i nabavio doticni linux i upao u ovu problematiku. Eto o tome se radi. pacific je velik ocean.

Codiac 16.02.2010. 20:05

şkini si live distribucije tipa ubunta backtrack i ostale nemoras ih ni instalirati.

tomek@vz 16.02.2010. 20:10

Citiraj:

Autor dtoma (Post 1572065)
Zelim naucit Linux. Opis posla mi je takav da imam dosta slobodnog vremena (pomorac) tako kad krenem na brod zbogom svakoj informaciji stoga laptop mora biti spreman, kako softverski tako i operativno. Skinuo sam sa neta neke knjige i to bas o rhel pa stoga i nabavio doticni linux i upao u ovu problematiku. Eto o tome se radi. pacific je velik ocean.

Hmh...nedostatak internet konekcije? Skini Debian,punu instalaciju (čisto zato jer većina stvari je već na DVD-ima) i deri u Virtualboxu za početak...korisno štivo bi ti bilo "Using Linux" i "Linux in a nutshell"...kad to riješiš znat ćeš sam u kom smjeru želiš ići.

dtoma 16.02.2010. 20:14

Da li je to ovo: http://linux.softpedia.com/progDownl...load-9477.html
i kako sa njim dalje. Opet dualboot ili nesto drugo.

dtoma 16.02.2010. 20:23

Da li se debian lako instalira pored viste.

Rebbit 16.02.2010. 20:36

Citiraj:

Autor dtoma (Post 1572150)
Da li se debian lako instalira pored viste.

ocito ne citas postove...
stavi linux u virtual masinu neku i tamburaj po svemu sto te zanima, samo po instalaciji ne...
a i ak nes crkne il shebes na vm-u, lagano odes na x :)

dtoma 16.02.2010. 20:44

za to bi trebao skinut instalirat virtualbox i gdje onda sa debianom.

tomek@vz 16.02.2010. 21:00

http://distrowatch.com/
http://www.virtualbox.org/
http://www.slackbook.org/
http://www.debian.org/

Dižem ruke :hitthewal:

dtoma 16.02.2010. 21:15

Vec mi je dosadia linux, hvala svima.

Codiac 16.02.2010. 21:45

omg kakav lik ...

generaciju hocu internet vjerovatno..

m4dm4n 16.02.2010. 23:38

Što ste napali čovjeka ?
Ako ćeš već imati puno vremena za proučavanje, definitivna preporuka za početak priče jest Linux in a nutshell, koji izrazito korektno uvodi budućeg korisnika Linuxa u priču.
Što se tiče same dual boot instalacije, preporuka je da staviš ili CentOS ili Fedoru (ne baš zadnju verziju :) ), pikneš dvd u komp, rebootaš i pokreneš postupak instalacije. Pošto još imaš prostora za ukupno tri particije, a dvije su ti već kreirane, moraš reći instalaciji da ćeš ručno odabrati način particioniranja. U osnovi , najbitnije je samo da ne diraš particiju od Viste, a ove ostale tri kreiraš prema slijedećem rasporedu : /boot=100MB, ext3 ____ /=ono što ti ostane nakon kreiranja swapa,ext3 ______ swap=1024MB. Nakon tog te pita gdje želiš staviti GRUB, u principu tu možeš reći da slobodno nek pukne na MBR, ali onda imaj na umu da je GRUB preuzeo odgovornost na sebe za baratanjem sa Vistinim bootloaderom, odnosno, možeš "ostati" bez Viste. Ali to se lako riješi sa DVDom od Viste i repairom. Glavno pitanje je hoće li GRUB skužiti instalaciju Viste i automatski dodati u menu, ili ćeš morati to ručno sam. Sve se to može saznati uz malo čitanja na internetu. Nakon instalacije dobivaš dva funkcionalna sustava. :)
Ono što ti dečki govore jest, nemoj biti brzoplet jer si i sam rekao da imaš vremena u životu, te ako nisi odlučan u učenje, odmah odustani. Ali nemoj. :)

EDIT : PREDLAŽEM LOCK TEME JER SMO OČITO ZAVRŠILI RAZGOVOR SA ZAČETNIKOM THREADA. :)

tomek@vz 17.02.2010. 07:06

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 1572338)
Što ste napali čovjeka ?

Jer najprije traži pomoć,pa nakon toga misli da je netko ljubomoran na njega jer kao on će Red Hat i na kraju ga to ipak ne zanima. Zbog takvih je Linux zajednica nastrojena prema noobovima više manje "RTFM" i "justfuckingoogleit". Odnosno - nije sposoban ili ne želi ili nema volje sam nešto saznati a kad mu daš materijala na pladnju on te od***e.

Citiraj:

Što se tiče same dual boot instalacije, preporuka je da staviš ili CentOS ili Fedoru (ne baš zadnju verziju :) )

Zašto ne? Pa ak ideš već na Fedoru ideš zato jer je "on the edge". Ak neće tako nešto nek se drži Ubuntu ili OpenSuse.

Citiraj:

a ove ostale tri kreiraš prema slijedećem rasporedu : /boot=100MB, ext3 ____ /=ono što ti ostane nakon kreiranja swapa,ext3 ______ swap=1024MB.

Čemu?

Code:

tomek@REGOR:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
#            
proc            /proc          proc    defaults        0      0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=5027911f-68da-4ae0-aee2-10c0350591cb /              ext4    errors=remount-ro,noatime,barrier=0,nobh,commit=100,nouser_xattr,data=writeback 0 1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=7b5a29ad-1024-477a-a230-a57fabf76016 /home          ext4    noatime,barrier=0,data=writeback,nobh,commit=100,nouser_xattr 0 2
tomek@REGOR:~$ df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1              15G  4.3G  9.2G  32% /
udev                  1.9G  240K  1.9G  1% /dev
none                  1.9G  376K  1.9G  1% /dev/shm
none                  1.9G  264K  1.9G  1% /var/run
none                  1.9G    0  1.9G  0% /var/lock
none                  1.9G    0  1.9G  0% /lib/init/rw
none                  15G  4.3G  9.2G  32% /var/lib/ureadahead/debugfs
/dev/sda5            573G  196G  349G  36% /home

Ako imaš 2GB meme ili više swap nit nije potreban. Zašto zasebna /boot particija na nečem tako jednostavnom? I zašto pobogu ext3? Sporo,staro a chkdsk na 100GB+ particijama traje cijelu vječnost. Ajde da mu treba stroj za obradu video materijala pa hoće koristiti XFS za / onda da pošto GRUB ne može bootat sa XFS-a al na ext3 to šljaka savršeno. Najbolja riješenja su uvijek ona najjednostavnija ;) .

/ - root particija od 5Gb minimalno uz eventualno swap od max 500Mb uvr glave

Citiraj:

Glavno pitanje je hoće li GRUB skužiti instalaciju Viste i automatski dodati u menu, ili ćeš morati to ručno sam.

Hoće,uvijek.

m4dm4n 17.02.2010. 11:54

E Tomek, Tomek. Bespotrebno kompliciraš stvari, i bacaš na utjerivanje optimizacije svega. Sa takvim stavom prema početnicima, koji žele polagani uvod u početak uništavaš popularizaciju linuxa, i zato je samo 1% tržišta njegov. :)
Za početak je dobro imati tri particije jer je jednostavnije čovjeku objasniti neke stvari. U veličinu SWAPa ne želim ulaziti jer čovjek nije rekao nikakve detalje o laptopu.
Najnoviju verziju Fedore ne, jer je bolje imati isprobanu priču, a ne biti "on the edge", uzevši u obzir da se radi o početniku.

tomek@vz 17.02.2010. 15:18

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 1572648)
E Tomek, Tomek. Bespotrebno kompliciraš stvari, i bacaš na utjerivanje optimizacije svega. Sa takvim stavom prema početnicima, koji žele polagani uvod u početak uništavaš popularizaciju linuxa, i zato je samo 1% tržišta njegov. :)
Za početak je dobro imati tri particije jer je jednostavnije čovjeku objasniti neke stvari. U veličinu SWAPa ne želim ulaziti jer čovjek nije rekao nikakve detalje o laptopu.
Najnoviju verziju Fedore ne, jer je bolje imati isprobanu priču, a ne biti "on the edge", uzevši u obzir da se radi o početniku.

Ma gle kužim te al ne mislim na optimizaciju već jednostavnost...zašto imat 3 particije ak su dovoljne 2 ili samo jedna? Zašto ić na Fedoru ako ne želiš nešto "on the edge". Pa zato je tu CentOS. :chears:

Mad_Duke 17.02.2010. 17:16

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 1572648)

Pa, to je smisao Fedore. Testing ground za Red Hat. Isto kako je Ubuntu za Debian (ali ne skroz "on the edge" kao fedora). Ako baš hoće neš "novije", a da je stabilno onda bi bilo najbolje IMO neki LTS (8.04 mislim). Ili ako ima vremena pričekati novi koji će za 2 mjeseca negdje mislim doći.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:21.