Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 12.02.2010., 09:30   #1
Jerry Drake
Premium

Datum registracije: Sep 2005
Windows Next (8)

Windows Next - stiže nova revolucija iz M$-a

http://www.bug.hr/vijesti/revolucion...xt/100582.aspx

Ruku na srce, a koji Winsi nisu bili najavljivani kao nešto revolucionarno?

Kaj je to postalo neko pomodarstvo da svako malo izlazi novi OS?
Pingvini se štampaju k'o na tekućoj vrpci, slijedi ih sve više i famozna Jabuka i MikroMekani.

Osobno bih volio rjeđe vidjeti nove OSove, a da su kvalitetniji i dorađeniji kad izađu.

Kad se samo sjetim hypa oko Viste, revolucije i naprednih opcija koje će imati i kako će to biti najbolji OS ikad...
Staro 12.02.2010., 09:52   #2
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
a pa nemoš reć da nije bila ful velika razlika naspram xp-a (vista). mislim i sad ove stvarčice s win 7 su isto fora...ovo kad stiltaš prozor da se ostali zatvore i kad ga odvučeš u kut da se maximizea i brzina koja je skoro ko kod xp-a i tako...sve u svemu mene čisto zanima što će se dobiti eto s tim windowsima...ako budu optimizirani i radili brže od xp-a e onda će to biti revolucionarno
Red Dwarf je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.02.2010., 09:53   #3
V.I.P
Istrian Lifestyle
Moj komp

V.I.P's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
svaki put ista pjesma
to ce sedmicu malo usminkati i eto je osmica
V.I.P je offline  
Staro 12.02.2010., 10:02   #4
Jerry Drake
Premium

Citiraj:
Autor Red Dwarf Pregled postova
a pa nemoš reć da nije bila ful velika razlika naspram xp-a (vista). mislim i sad ove stvarčice s win 7 su isto fora...ovo kad stiltaš prozor da se ostali zatvore i kad ga odvučeš u kut da se maximizea i brzina koja je skoro ko kod xp-a i tako...sve u svemu mene čisto zanima što će se dobiti eto s tim windowsima...ako budu optimizirani i radili brže od xp-a e onda će to biti revolucionarno
Pa nemo'š mi reć'da je Vista bila dobar OS.

Sve te kozmetičke promjene su meni apsolutno nebitne. Ja sam aludirao na stvari koje je MS najavio da će se pojaviti u Visti a nisu (kao novi FS primjerice). Te neke stvarčice se na kraju nisu ni u 7 pojavile. Uostalom net je pun objektivnih članaka o Visti i o njezinom uspjehu kod krajnjih korisnika, samo treba malo potražiti a ja neću u to ulazit jer je OT.

Jasno je k'o dan da MS samo štanca OSove na NT bazi bez radikalnih promjena mada se one uoči svakog OS najavljuju. Ono što se pitam je jel će opet podvalit muda pod bubrege...
Staro 12.02.2010., 10:50   #5
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Samo još jedan Windows...
tomek@vz je offline  
Staro 12.02.2010., 10:58   #6
Jerry Drake
Premium

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Samo još jedan Windows...
Pa nisam baš primjetio ni veliki napredak i pomake kod drugih OSova (i Linux i OSX i ostalo).
Uglavnom su promjene kozmetiče ili minimalne, a svako malo izdaje se novi OS.

Čini mi se da u tom smislu značajnijeg tehnološkog napretka nema i da OSovi kaskaju za današnjim hardwareom.

Tako će vjerojatno biti i s ovim Winsima...
Staro 12.02.2010., 13:23   #7
Red Dwarf
Bajker s AMD-om na dresu
Moj komp

Red Dwarf's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor Jerry Drake Pregled postova

Sve te kozmetičke promjene su meni apsolutno nebitne. Ja sam aludirao na stvari koje je MS najavio da će se pojaviti u Visti a nisu (kao novi FS primjerice). Te neke stvarčice se na kraju nisu ni u 7 pojavile. Uostalom net je pun objektivnih članaka o Visti i o njezinom uspjehu kod krajnjih korisnika, samo treba malo potražiti a ja neću u to ulazit jer je OT.

Jasno je k'o dan da MS samo štanca OSove na NT bazi bez radikalnih promjena mada se one uoči svakog OS najavljuju. Ono što se pitam je jel će opet podvalit muda pod bubrege...
nekažem ja da je vista dobar OS niti sam ga koristio na duge staze (isprovao 2tjedna pošto imam msdn acc) ali nemoš reć da nije bio sav fensi za razliku od xp-a...

a što se tiče novina i ostaloga : pa ja nisam primjetio ni na os x-u pri prijelazu s tigra na leoparda neke promjene radikalne da mi se svijet odmah okrenuo...jedino što su uveli transparentnost što sam vidio ovako odoka...

a sad...i imate i nove aute koji nedonose ništa revolucionarno jer cugaju benzin ko i ovi prije...tako da ono...uvale par fensi efekta i prodaju dalje i uberu pare...čisti biznis...nikakva srednjovjekovna filozofija
Red Dwarf je offline  
Staro 12.02.2010., 13:46   #8
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Hamm je offline  
Staro 12.02.2010., 14:03   #9
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:

Šta joj fali ?
thedream je offline  
Staro 12.02.2010., 14:20   #10
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Bas to, sta fali visti? Molim te samo bez onog da guta brdo rama, kad se ionak pol foruma koji ne zaraduje za zivot kompovima ( svaka cast ekipi kjima je to posao i kruh), natjece ko ce imat vise rama ? A sto se tice ove 8ice, valjd cemo vidjet nesto inovativno
Oglas

Oglas
Staro 12.02.2010., 14:47   #11
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Bas to, sta fali visti? Molim te samo bez onog da guta brdo rama, kad se ionak pol foruma koji ne zaraduje za zivot kompovima ( svaka cast ekipi kjima je to posao i kruh), natjece ko ce imat vise rama ? A sto se tice ove 8ice, valjd cemo vidjet nesto inovativno
Problem Viste nije bio taj sto je bila LOSA, nego sto nije donosila nista novo sto bi korisnika natjeralo da predje na nju. A i kad bi presao iz rekreacije ko 95% ovog foruma ukljucujuci mene, pomucili bi se posteno da sav hardver proradi, da nadjemo sve drivere i da natjeramo sve programe da rade.

Mislim, tehnicki je bila naprednija od XP-a, al' je najveca promjena za krajnjeg korisnika bila u stilu "uuu gle fancy interface". Nista konkretno, nikakvih razloga za prijelaz, pogotovo ne za manje firme koje nisu imale mocne kante sa metar RAM-a, a bome ni zivaca da vise desetaka racunala prebace na novi OS.

Meni je vista bila nuzno zlo koje je prepoznavalo mojih tada 4 a kasnije i 8 GB RAM-a, a i nisam bio bas odusevljen radom... A ni interface osim fancy efetka nije nudio gotovo nista dramaticno bolje. Samo da napomenem da nisam bio ni razocaran..

Zato su Win7 prvi OS koji nisam kupio u zaljevu gusara , nego u Linksu Tuzno ali mislim da najbolje govori o tome kolko su Win7 bolji.
Staro 12.02.2010., 14:54   #12
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Imao sam XP pa Vistu pa W7 na istom kompu, meni su svi jednako dobro radili, je da su se povećali zahtjevi ali mi je Vista radila OK, kao i W7 sada.

E da mene isto smeta što vuku NT i sve važnije stvari ostavljaju po strani (novi FS je primjer).
Baja 001 je offline  
Staro 12.02.2010., 15:04   #13
extremepc
Banned
Moj komp

Datum registracije: May 2009
Da a kada sam ja procao kako je meni Vista čist ok...i nemam primjedbe...te da mi ne radi sporo bio sa popljuvan da bogohulim.

JBG nemoš sa P3 rokat crysis bez lagga pa ne znam sta ljudi ocekuju od OS-a.
extremepc je offline  
Staro 12.02.2010., 15:18   #14
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor extremepc Pregled postova
Da a kada sam ja procao kako je meni Vista čist ok...i nemam primjedbe...te da mi ne radi sporo bio sa popljuvan da bogohulim.
Pa Vista je bila sporija od XP-a, na slabijim masinama. Kad imas 4 GB RAM-a i 100 MB/s disk i dvojezgreni CPU, naravno da ne primjetis da je sporije

Nisam ni ja imao primjedbe, sve sto je radilo na XP-u, radilo je i na Visti, uz par iznimaka zbog prijelaza na 64 bitnu Vistu s moje strane. Ali kada sam vidio kako to sve isto radi na Win7, bilo je: "whoa!"

Win.Next ili Win8 jednostavno moraju slijediti taj skok sa Viste na Win7 sto se tice razlike u kvaliteti... Ako korisnici budu imali osjecaj da su novi windowsi vise kao Service Pack nego kao novi-bolji-brzi OS, desit ce se isto sto i sa ME i Vistom.
Staro 12.02.2010., 15:20   #15
ivoHuljev
Guest
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
Potpuno se slazem! Evo gore je naveden primjer kako su driveri bili problem. Pa naravno da su bili kad je to novitet! Da li je sada problem?
A jos kad je dosa 64bitni windows, a ne valja, a nema podrske, a smrdi na ribu, i koji vec kukac ne, a sada svi skoro imaju 64bit i ponosni su na to.

Ljudi su imali xp na pentium 4 i pentium D kad je stigla vista i ocekivali su da ce to letiti na 512 MB RAM-a iako je preporuceno 2 Gb. Probajte sada sa tim i7-icama usporediti w7 i vistu, bas me zanima koliku cete razliku osjetiti.

A sta se novog windowsa tice, stara baza, nove budale!
ivoHuljev je offline  
Staro 12.02.2010., 15:24   #16
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Citiraj:
Kaj je to postalo neko pomodarstvo da svako malo izlazi novi OS?
Pingvini se štampaju k'o na tekućoj vrpci, slijedi ih sve više i famozna Jabuka i MikroMekani.
Iako mislim da je ova tema otvorena daleko prerano (cijeli hype je nastao oko jednog obrisanog blog posta koji ne kaže zapravo ništa) i u konačnici će vjerojatno rezultirati kao leglo za spamere i postcount huntere ne mogu odoljeti a da ne probam unijeti barem malo konstruktivnosti u cijelu priču.
Prilažem sliku sa koje se može vidjeti vrijeme izlaska (godina) svake pojedine Windows edicije do danas:

Ono što se iz ove slike može zaključiti je da je vrijeme od 5 godina između izlaska XP-a i Viste zapravo iznimka. Vjerujem da postoji veliki broj ljudi (i forumaša na ovom forumu) koji su se prvi puta sa Windowsima dotakli u njihovoj XP varijanti i sad im je jako čudno što je sedmica došla nakon dvije godine i što će iduća verzija također doći jednako brzo ali to je zapravo normalan tijek razvoja. Tako je to bilo u prošlosti i tako će biti u budućnosti. Postoji više razloga zašto je tomu tako a onaj najvažniji je novac. Microsoftu je u interesu da što češće izlazi sa "novom i poboljšanom" verzijom operativnog sustava kako bi si osigurao stalan i zdrav financijski prihod. Za dežurne Windows i Microsoft pljuvače treba napomenuti da nije Microsoft jedini u tome. Tako funkcioniraju ama baš sve kompanije na tržištu. Ako ne razvijaš, propadaš.

To je to što se mene tiče na ovoj temi. Osim ako me netko ne povuče za jezik
Staro 12.02.2010., 17:08   #17
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Prestanite s raspravom dali je vista bila loša ili ne? Dali je tema rasprave vista? Nije. Stoga dosta o visti, sedmici itd...
Hamm je offline  
Staro 12.02.2010., 23:14   #18
zippo
herr Flick
Moj komp

zippo's Avatar

Datum registracije: Oct 2005

i novi hardver ce trebati a tek driveri. Jos nisu ni za 64 b. sredili kako treba a vec drobe o 128 u 2012 . Jedan napred, dva nazad (koraka)

ovo je dobro
http://209.85.229.132/search?q=cache...-windows.aspx+
... is that the next version will be something completly different from what folks usually expect of Windows ....

nema vise zippacha ......

Zadnje izmijenjeno od: zippo. 12.02.2010. u 23:25.
zippo je offline  
Staro 13.02.2010., 00:30   #19
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:

i novi hardver ce trebati a tek driveri. Jos nisu ni za 64 b. sredili kako treba a vec drobe o 128 u 2012 . Jedan napred, dva nazad (koraka)
Ni meni ovo nije jasno, bar sada sa 64bit nebi trebali imati problema s RAMom, jedino neka prednost 128bitnih instrukcija (koju ne vidim u home korištenju PCa)
Citiraj:
ovo je dobro
http://209.85.229.132/search?q=cache...-windows.aspx+
... is that the next version will be something completly different from what folks usually expect of Windows ....
Nadam se da će biti nešt uber funkcionalno i da ne izgleda kao Avatar
Baja 001 je offline  
Staro 13.02.2010., 00:54   #20
ivoHuljev
Guest
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
to sa 128 bita...to je velika patka.64 bitni winsi su izašli prvenstveno zbog memorije, skupa instrukcija i točnosti u računu.
Prelazak na 128bita ne samo da je glupo, nego i neisplativo.
ivoHuljev je offline  
Staro 13.02.2010., 12:05   #21
tocka
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
64bita se ne koristi još u potpunosti te je dovoljan sljedećih ohoho godina.
Mislim da u sljedecih minimalno 10godina nema smisla delat 128bit procesore
tocka je offline  
Staro 13.02.2010., 21:47   #22
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Hebote tek se sad počeo privikavat na 64-bitni OS, a oni već o 128. A dobro, samo neka unapređuju tehnologiju. Možda jednog dana i bude neke koristi od toga
Staro 13.02.2010., 22:05   #23
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
jedino neka prednost 128bitnih instrukcija (koju ne vidim u home korištenju PCa)
Citiraj:
Autor ivoHuljev Pregled postova
to sa 128 bita...to je velika patka.64 bitni winsi su izašli prvenstveno zbog memorije, skupa instrukcija i točnosti u računu.
Prelazak na 128bita ne samo da je glupo, nego i neisplativo.
Citiraj:
Autor tocka Pregled postova
64bita se ne koristi još u potpunosti te je dovoljan sljedećih ohoho godina.
Mislim da u sljedecih minimalno 10godina nema smisla delat 128bit procesore
Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Hebote tek se sad počeo privikavat na 64-bitni OS, a oni već o 128. A dobro, samo neka unapređuju tehnologiju. Možda jednog dana i bude neke koristi od toga
Fascinira kolicina populisticke neukosti vezane za osnovni model rada racunala. Lako za ovdje (iako se vise razmislja o tome kako ukinuti brojenja postova i dodavanje reputacije i pizdarija nego na neke osnove), no i Bug je vec postao pokazni primjer cistog novinarstva a la Index.

Standardni PC, tj. x86 kompatibilni procesori, imaju vec 11 godina (od Pentiuma III; SSE) 128 bitne registre, za "tocnost" u racunalu, ako konkretno govorimo o preciznosti FPU-a, je vec i Bog zaboravio otkad je 80 bitna u x86 procesorima, a jos je K7 (1999) nativno baratao s Alphinim 43 bitnim adresnim modom s dovoljno tag bitova za x86 adresni mod (kao kulturan primjer 32 bitnog procesora) dok se danasnje implementacije uglavnom svode na <50 bitne izvedbe (A64, 48 bita, recimo).

Ovaj clanak i komentari su otprilike jednako elementarno racunalno suvisli kao i marketinsko gutanje Playstationa 2 kao "128 bitne konzole". Strasno...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline  
Staro 13.02.2010., 22:12   #24
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Čovječe ja sam se samo šalio. To što moje potrebe zadovoljava 64-bitni OS ne znači da 128 bitni HW i SW neće naći svoju primjenu.
Staro 14.02.2010., 03:59   #25
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Čovječe ja sam se samo šalio. To što moje potrebe zadovoljava 64-bitni OS ne znači da 128 bitni HW i SW neće naći svoju primjenu.
Mozes li nam definirati sto je to "128 bitni hardver i softver"?

Programer
Bubba je offline  
Staro 14.02.2010., 05:28   #26
Mad_Duke
Guest

Kaj mučiš čovjeka hehe

Nek pročita barem
http://en.wikipedia.org/wiki/64-bit
http://en.wikipedia.org/wiki/X86-64
:P

Staro 14.02.2010., 05:59   #27
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Kaj mučiš čovjeka hehe

Nek pročita barem
http://en.wikipedia.org/wiki/64-bit
http://en.wikipedia.org/wiki/X86-64
:P
Samo ako zeli procitati hrpetinu netocnih, nepreciznih i lose koncipiranih materijala.

Programer
Bubba je offline  
Staro 15.02.2010., 10:54   #28
Jerry Drake
Premium

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Fascinira kolicina populisticke neukosti vezane za osnovni model rada racunala. Lako za ovdje (iako se vise razmislja o tome kako ukinuti brojenja postova i dodavanje reputacije i pizdarija nego na neke osnove), no i Bug je vec postao pokazni primjer cistog novinarstva a la Index.
Općenito je u zadnje dvije godine kvaliteta foruma u padu (u smislu kvalitete pisane riječi), no nije tako samo na ovom forumu, to je izgleda pojava globalnih razmjera.

Citiraj:
Standardni PC, tj. x86 kompatibilni procesori, imaju vec 11 godina (od Pentiuma III; SSE) 128 bitne registre, za "tocnost" u racunalu, ako konkretno govorimo o preciznosti FPU-a, je vec i Bog zaboravio otkad je 80 bitna u x86 procesorima, a jos je K7 (1999) nativno baratao s Alphinim 43 bitnim adresnim modom s dovoljno tag bitova za x86 adresni mod (kao kulturan primjer 32 bitnog procesora) dok se danasnje implementacije uglavnom svode na <50 bitne izvedbe (A64, 48 bita, recimo).
što bi konkretno značila 128bitna verzija novih windowsa za sve nas, naravno, ako ih se želi koristiti?
Prema mom iskustvu (koje sigurno nije mjerodavno već sasvim subjektivno) sa 64 bitnim Windowsima XP, to prije svega znači par godina muke dok upravljački programi i ostali software ne budu popratili čitavu stvar na osgovarajući način, a da su za to vrijeme 128bitne prednosti upitne.

Citiraj:
Ovaj clanak i komentari su otprilike jednako elementarno racunalno suvisli kao i marketinsko gutanje Playstationa 2 kao "128 bitne konzole". Strasno...
To stoji, no tako to bude kad se jedna brzopleto sročena blog forma objavi pa povuče, a u međuvremenu se IT portali i forumi igraju pokvarenog telefona. To su vjerojatno samo probni baloni, 128bitnost novih windowsa je još uvijek samo u fazi razmatranja, ako je suditi po ipak bar malo relevantnijim člancima:
http://arstechnica.com/microsoft/new...-windows-9.ars
Staro 15.02.2010., 10:59   #29
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Samo ako zeli procitati hrpetinu netocnih, nepreciznih i lose koncipiranih materijala.
A valjda si u pravu. Preletio sam linkove. Ja ih kužim, ali nije da ih gledam sa svježim očima pošto se ne radi o materiji koju prvi put susrećem.

Citiraj:
Općenito je u zadnje dvije godine kvaliteta foruma u padu (u smislu kvalitete pisane riječi), no nije tako samo na ovom forumu, to je izgleda pojava globalnih razmjera.
Pa kad sa svakom novom generacijom imaš sve manje ljudi koji su radili na nečem što nije bio samo čisti point and click. (in lack of better words)

Staro 15.02.2010., 11:55   #30
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
To govore jos od BBS-ova. No PcE ni nije tip foruma koji bi ponudio ista vise od standardnog overklouking gaymerskog stiha, no to se ni ne trazi - cinjenica da je pregolema velicina PC korisnika elementarno elektronicki i informaticki nepismena je samo posljedicni problem ovog foruma, ne uzrocni. Jedini pravi "problem" je sto je moguce da se u ovako kratko vremena izgenerira hrpa nesuvislih komentara a diskusije na PcE ima svake desete nedelje u kvartalu za vrijeme punog mjeseca na sjevernom nebu.

Citiraj:
što bi konkretno značila 128bitna verzija novih windowsa za sve nas, naravno, ako ih se želi koristiti?
I opet, koristis "128 bita" u pogledu registarske sirine vec 10ak godina na PC-u.

Tek kada definiras sto znaci da su "Windowsi 128 bitni" (Boze mi oprosti), onda je moguce razmisliti o tome bi eventualno donjela za sve nas (mir u svijetu, prestanak gladi u Africi, prosirenje Remetinca n' stuff).

"Bitnost" procesora je opcenito vrlo dubiozan, slabo ili nedovoljno precizno iskazana definicija, tako da ako slucajno i bude "128 bitnih Windowsa", to ce "proizvesti" i "128 bitne procesore" i najmanje 20 megabajta u SQL bazi s pitanjima "a dal da uzmem 128 bitni ili 64 bitni Pentijum i koje Windouze da stavim".

Citiraj:
a da su za to vrijeme 128bitne prednosti upitne.
I opet, koje su to "128 bitne" prednosti? Sto donosi "128 bita"? Na sto se odnosi?

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
A valjda si u pravu. Preletio sam linkove. Ja ih kužim, ali nije da ih gledam sa svježim očima pošto se ne radi o materiji koju prvi put susrećem.
Wikipedia je izvor kojeg trebas citati dobro i pazljivo te s velikom dozom skepse...

Citiraj:
Pa kad sa svakom novom generacijom imaš sve manje ljudi koji su radili na nečem što nije bio samo čisti point and click. (in lack of better words)
Bojim se da okruzenje rada tj. korisnicko sucelje ne definira necije (ne)znanje.

Programer
Bubba je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno