Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.02.2008., 12:28   #31
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Juggernaut Pregled postova
Nema u Hardovima "vakuma" , jer bi onda Tomu implozija ruke shebala dok je otvarao ovaj hard. ( Da ima pravog "vakuma" ) Nit ga nebi rukama samo tako mogao otvoriti.
pa nije to toliki podtlak da dolazi do implozije, a i cim malo otpusti šaraf zrak uđe unutra i gotova je stvar s vakumom. a i premalo je prostora u hardu da može izazvati neku štetu!!!!!

Vakum je i u tv-u pa nije povuke mene i starog kada smo razbili ekran (s prednje strane naravno, da nebude zabune).
Staro 13.02.2008., 22:21   #32
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
kada si vec podigao temu,
da samo napišem: onaj 'otvarani' disk radi normalno bez ijednog bad blocka i dan danas,

a koristi se 9 h dnevno x 7 dana u tjednu kroz nekih 5 mjeseci u firmi...
(komp mjeri preko sondi temperaturu obradjenog drveta u parionama, dakle stalno zapisuje na hdd log file)
http://www.czaki.pl/czaki/index.php?...816b4d443f494f

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2008., 10:24   #33
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Ozy Pregled postova
Ma ljudi moji... Ajde ovo za "strilnu" okolinu se slažem,upravo zbog nečistoća u zraku. SU po tebi je to dovoljno,ok možda i jest. No ovo za 100% vakuum i to,pa dajte nemojte se prosipat sad ko' đubre na livadi...
Disk uopce ne bi mogao raditi da je u njemu vakuum. Uopce ne shvacam gdje je i kad nastala ta predrasuda.

Glave koriste zracni jastuk kako ne bi pale na ploce. Upravo iz tog razloga diskovi imaju ogranicenje visine na kojoj mogu raditi.
Staro 16.01.2010., 00:10   #34
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Disk uopce ne bi mogao raditi da je u njemu vakuum. Uopce ne shvacam gdje je i kad nastala ta predrasuda.

Glave koriste zracni jastuk kako ne bi pale na ploce. Upravo iz tog razloga diskovi imaju ogranicenje visine na kojoj mogu raditi.
Potvrdjujem... Glava diska lebdi na zracnom jastuku cca. 10-11 nm iznad ploca diska (izvor su Hitachijevi materijali - http://www.hitachigst.com/hdd/resear...teraction.html).

Malo prokopajte ovaj link odozgo, pri dnu ima dosta linkova o tehnologijama koje se koriste u diskovima (zapravo, sve sto se treba znati o diskovima)...

Nema vakuuma nikakvog u disku. Postoji rupica za izjednacavanje unutarnjeg sa atmosferskim tlakom (famozna 'do not cover this hole' rupica). Taj dio oko atmosferskog tlaka vodi do problema sa maksimalnom visinom na kojoj disk moze raditi. Zrak unutar diska je filtriran (postoje filteri u disku) i izrazito cist.

Takodjer, nije lose spomenuti da postoje vrecice sa silikonskim kuglicama kako bi isusile vlagu...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4