|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Kako spojiti vent?
Bok! Kupio sam u chipoteci ventilator 12cm prije nekih godinu dana, dosao mi je bez konektora nekog, samo 2 zice ima, jel se on moze nekako spojiti na 3 pin konektor na maticnoj? Recimo nekih 1500-2000 okretaja ili 3V-5V da radi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Whatever :)
Datum registracije: Nov 2002
|
Na 3-5v neće raditi,najmanja voltaža na koju ga možeš spojiti je 7v(razlika potencijala između 12v i 5v).Spoji te dvije žice na molex,jednu na žutu drugu na crvenu i to je to. A koliki će bit broj okretaja to ne znam.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Možeš i na 5V , crvena na + i crna na - (vjerovatno će - na ventu bit crn, a + zna bit crven, smeđ itd.) Moja 2 Anteca rade bez problema na 5V, a i spajanje 12V i 5V lajni (da bi dobio 7V) oštećuje napajanje pošto struja teče "u bateriju" iliti u izvor i tako ga opterećuje!
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Ma, znam ga ja spojiti na molex to je najmanji problem ali mislio sam kako mu mjeriti okretaje/voltazu preko softvera ![]() Ma zaobravite, jos jedna od mojih pametnih ideja, potaklo me to sto sa otvorenim kucitem temp proca je 4 C manja i temp kucista nekih 6-7 C. Spojit cu ga na molex. 5V |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Da ali izvor kao izvor nije nis druge noge "mjesto" gdje ima visak elektrona. Znaci putovali oni tamo gdje ima vise u tamo gdje ih nema ili tamo gdje ih ima vise u tamo gdje ih ima manje sasvim svejedno. A i sam izvor kod izmjenicne struje ne postoji. Naravno kada je krug zatvoren. Tako da nevidim razloga zasto bi se napajanje stetilo. Ako sam u krivu recite ozbiljno me zanima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
Evo kolko sam ja pročitao ta reverzna struja koja teče u 5V izvor se sukobljava sa strujom koja izlazlazi iz njega i opterećuje PSU... Al kad gledamo da ventovi obično imaju amperaže 0.1-0.2A onda se to da tolerirati do neke granice, di sam pročitao ne znam, googlaj ak te baš jako zanima...
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
Gle ono sto ja ocu reci da se ta struja nema s kojom strujom suprostaviti. Zato jer je struja usmjereno gibanje elektrona iz mjesta gdje ih je vise u mjesto gdje ih je manje. Tako da mi ta teorija malo smrdi. No kao sto rekoh ja nisam nikakav dip.ing. elektrotehnika pa ostajem na tome da mi nije bas jasno. A ni nije tako vazno... :-) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
a kaj je to molex? ....da znamo mi pocetnici......idem si sutra u chipoteku kupit vent neki u boji pa me zanima kako da ga spojim ako nemam na njemu one konektore........a imam dosta slabo napajanje (230W) jel ce mi bit dosta to napajanje za jos 2 venta? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
|
Kao prvo baš ti ne bi preporučio chipoteku, kad si već tamo radije skoči u Feniks ( www.feniks-kompjutori.hr ) , tamo će ti vjerovatno dat ventilator koji ukopčaš direktno u matičnu ploču!
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|