PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Kako spojiti vent? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=13738)

tskarda 25.10.2004. 13:43

Kako spojiti vent?

Bok!

Kupio sam u chipoteci ventilator 12cm prije nekih godinu dana, dosao mi je bez konektora nekog, samo 2 zice ima, jel se on moze nekako spojiti na 3 pin konektor na maticnoj?
Recimo nekih 1500-2000 okretaja ili 3V-5V da radi?

acer 25.10.2004. 17:43

Na 3-5v neće raditi,najmanja voltaža na koju ga možeš spojiti je 7v(razlika potencijala između 12v i 5v).Spoji te dvije žice na molex,jednu na žutu drugu na crvenu i to je to.
A koliki će bit broj okretaja to ne znam.

CatKiller 25.10.2004. 17:54

Možeš i na 5V , crvena na + i crna na - (vjerovatno će - na ventu bit crn, a + zna bit crven, smeđ itd.)

Moja 2 Anteca rade bez problema na 5V, a i spajanje 12V i 5V lajni (da bi dobio 7V) oštećuje napajanje pošto struja teče "u bateriju" iliti u izvor i tako ga opterećuje!

mann 25.10.2004. 21:14

Citiraj:

Originally posted by CatKiller
Možeš i na 5V , crvena na + i crna na - (vjerovatno će - na ventu bit crn, a + zna bit crven, smeđ itd.)

Moja 2 Anteca rade bez problema na 5V, a i spajanje 12V i 5V lajni (da bi dobio 7V) oštećuje napajanje pošto struja teče "u bateriju" iliti u izvor i tako ga opterećuje!

Zasto mislis da ga ostecuje??? Nevidim razloga tome... Daj pojasni to malo.

tskarda 25.10.2004. 21:29

Ma, znam ga ja spojiti na molex to je najmanji problem ali mislio sam kako mu mjeriti okretaje/voltazu preko softvera :)

Ma zaobravite, jos jedna od mojih pametnih ideja, potaklo me to sto sa otvorenim kucitem temp proca je 4 C manja i temp kucista nekih 6-7 C.

Spojit cu ga na molex. 5V

CatKiller 25.10.2004. 23:23

Citiraj:

Originally posted by Hr_ri
Zasto mislis da ga ostecuje??? Nevidim razloga tome... Daj pojasni to malo.
A pročitao sam takve neke naznake na stranim forumima,ne mogu se sjetit da me bannaš ( :) ;) ) a i nekako mi je neprirodno spajati izvor na izvor (iako fora sa razlikom potencijala pali) , drž se izvor-zemlja recepta... ili kupi potenciometar, nisu više skupi ,ja sam svoj prvi napravio sam (4 kanala, 2 konektora po kanalu i max teret 18W po kanalu) , mogu i guide neki napisat kad ću imat vremena...)

mann 26.10.2004. 14:19

Da ali izvor kao izvor nije nis druge noge "mjesto" gdje ima visak elektrona. Znaci putovali oni tamo gdje ima vise u tamo gdje ih nema ili tamo gdje ih ima vise u tamo gdje ih ima manje sasvim svejedno.

A i sam izvor kod izmjenicne struje ne postoji. Naravno kada je krug zatvoren. Tako da nevidim razloga zasto bi se napajanje stetilo. Ako sam u krivu recite ozbiljno me zanima.

CatKiller 26.10.2004. 14:51

Evo kolko sam ja pročitao ta reverzna struja koja teče u 5V izvor se sukobljava sa strujom koja izlazlazi iz njega i opterećuje PSU...

Al kad gledamo da ventovi obično imaju amperaže 0.1-0.2A onda se to da tolerirati do neke granice, di sam pročitao ne znam, googlaj ak te baš jako zanima...

mann 26.10.2004. 21:55

Citiraj:

Originally posted by CatKiller
Evo kolko sam ja pročitao ta reverzna struja koja teče u 5V izvor se sukobljava sa strujom koja izlazlazi iz njega i opterećuje PSU...

Al kad gledamo da ventovi obično imaju amperaže 0.1-0.2A onda se to da tolerirati do neke granice, di sam pročitao ne znam, googlaj ak te baš jako zanima...

Ma nema bada frende. Nije da se sada ubijam od znatizelje. Imam fucking seminar od 60 strana za pisati tako da ni nemam vremena za takvu znatizelju :-)

Gle ono sto ja ocu reci da se ta struja nema s kojom strujom suprostaviti. Zato jer je struja usmjereno gibanje elektrona iz mjesta gdje ih je vise u mjesto gdje ih je manje. Tako da mi ta teorija malo smrdi. No kao sto rekoh ja nisam nikakav dip.ing. elektrotehnika pa ostajem na tome da mi nije bas jasno.

A ni nije tako vazno... :-)

Fanaticar 27.10.2004. 18:51

a kaj je to molex? ....da znamo mi pocetnici......idem si sutra u chipoteku kupit vent neki u boji pa me zanima kako da ga spojim ako nemam na njemu one konektore........a imam dosta slabo napajanje (230W) jel ce mi bit dosta to napajanje za jos 2 venta?

CatKiller 27.10.2004. 18:59

Kao prvo baš ti ne bi preporučio chipoteku, kad si već tamo radije skoči u Feniks ( www.feniks-kompjutori.hr ) , tamo će ti vjerovatno dat ventilator koji ukopčaš direktno u matičnu ploču!

mann 27.10.2004. 22:03

Citiraj:

Originally posted by Fanaticcni
a kaj je to molex? ....da znamo mi pocetnici......idem si sutra u chipoteku kupit vent neki u boji pa me zanima kako da ga spojim ako nemam na njemu one konektore........a imam dosta slabo napajanje (230W) jel ce mi bit dosta to napajanje za jos 2 venta?
Molex ti je onaj 4pinski konektor koji se nalazi na recimo HD ili CD-u.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:03.