![]() |
Kako spojiti vent?
Bok!
Kupio sam u chipoteci ventilator 12cm prije nekih godinu dana, dosao mi je bez konektora nekog, samo 2 zice ima, jel se on moze nekako spojiti na 3 pin konektor na maticnoj? Recimo nekih 1500-2000 okretaja ili 3V-5V da radi? |
Na 3-5v neće raditi,najmanja voltaža na koju ga možeš spojiti je 7v(razlika potencijala između 12v i 5v).Spoji te dvije žice na molex,jednu na žutu drugu na crvenu i to je to.
A koliki će bit broj okretaja to ne znam. |
Možeš i na 5V , crvena na + i crna na - (vjerovatno će - na ventu bit crn, a + zna bit crven, smeđ itd.)
Moja 2 Anteca rade bez problema na 5V, a i spajanje 12V i 5V lajni (da bi dobio 7V) oštećuje napajanje pošto struja teče "u bateriju" iliti u izvor i tako ga opterećuje! |
Citiraj:
|
Ma, znam ga ja spojiti na molex to je najmanji problem ali mislio sam kako mu mjeriti okretaje/voltazu preko softvera :)
Ma zaobravite, jos jedna od mojih pametnih ideja, potaklo me to sto sa otvorenim kucitem temp proca je 4 C manja i temp kucista nekih 6-7 C. Spojit cu ga na molex. 5V |
Citiraj:
|
Da ali izvor kao izvor nije nis druge noge "mjesto" gdje ima visak elektrona. Znaci putovali oni tamo gdje ima vise u tamo gdje ih nema ili tamo gdje ih ima vise u tamo gdje ih ima manje sasvim svejedno.
A i sam izvor kod izmjenicne struje ne postoji. Naravno kada je krug zatvoren. Tako da nevidim razloga zasto bi se napajanje stetilo. Ako sam u krivu recite ozbiljno me zanima. |
Evo kolko sam ja pročitao ta reverzna struja koja teče u 5V izvor se sukobljava sa strujom koja izlazlazi iz njega i opterećuje PSU...
Al kad gledamo da ventovi obično imaju amperaže 0.1-0.2A onda se to da tolerirati do neke granice, di sam pročitao ne znam, googlaj ak te baš jako zanima... |
Citiraj:
Gle ono sto ja ocu reci da se ta struja nema s kojom strujom suprostaviti. Zato jer je struja usmjereno gibanje elektrona iz mjesta gdje ih je vise u mjesto gdje ih je manje. Tako da mi ta teorija malo smrdi. No kao sto rekoh ja nisam nikakav dip.ing. elektrotehnika pa ostajem na tome da mi nije bas jasno. A ni nije tako vazno... :-) |
a kaj je to molex? ....da znamo mi pocetnici......idem si sutra u chipoteku kupit vent neki u boji pa me zanima kako da ga spojim ako nemam na njemu one konektore........a imam dosta slabo napajanje (230W) jel ce mi bit dosta to napajanje za jos 2 venta?
|
Kao prvo baš ti ne bi preporučio chipoteku, kad si već tamo radije skoči u Feniks ( www.feniks-kompjutori.hr ) , tamo će ti vjerovatno dat ventilator koji ukopčaš direktno u matičnu ploču!
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:03. |