Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.12.2009., 17:47   #2341
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor Alfa_R Pregled postova
Zavrsio bi odmah meni u sigu...
Ni to nije sig za PCE.
Prije smo imali pravilo da nema spike o Linksu dok se oštećeni ne požali i proba rješiti problem na njihovom forumu-koji za to i služi.

Jer je bilo slučajeva da su se javljali ljudi koji nisu ni CD tamo kupili

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 18:00   #2342
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Kako to misliš-otpilio?

A tvoj dobar glas?

Dobar glas lokalnog rvackog vendora?

Dakle-otpilio bi ga pa nek tuži?
Ako bih mogao nedvojbeno utvrditi da je kartica sflashana pogrešnim BIOSom, odn da je kvar nastao nestručnim djelovanjem kupca, da. I kada bi se isti javio na ovom ili drugom forumu onda bih javno prezentirao dokaze.

Tu nije problem u tome da li kupac treba klećati pred prodavaćem ili obrnuto već da se poštuju prava i obaveze jednog i drugog.
Roy je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 18:28   #2343
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Ne jambram nikom, samo se pokušavam stavit u drugu kožu.
Iz koje bi iskočio da mi se pojavi žvaljo koji je preflashao grafu drugim BIOS-om, gleda me u oči i bahato priča kak se eto komp samo ugasio i da za koji je on racku iskeširao faking četri soma krznaša...
Ako netko mulja naplatiš mu dijagnostiku ako je reklamacija neosnovana pa neka si misli. (ostane bez kartice i bez para)

Banke su jedna drugoj konkurencija ali prate klijente i umrežene su, pa tko brani dučanima da se umreže po pitanju reklamacija.

p.s.
Kako kaže Gilbert5 trgovac bi trebao biti posrednik između kupca i proizvođača. Ako proizvođač nema rezernih kartica za zamjenu onda je to njegov problem i neka da drugu u zamjenu u istom cjenovnom rangu.
Ako netko da 4000KN za karticu koja kasnije dođe npr. 700Kn pitanje je tko je na kome masno zaradio.
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 18:40   #2344
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Autor MIK Pregled postova
Ako netko da 4000KN za karticu
Ma štima, ali ja još nisam dobio smisleni komentar ili član zakona o tome da li se umanjuje ili ne vrijednost proizvoda ako ga koristiš skoro dvije godine

Mislim-dok se trži svaki veliki vendor si može dozvolit takve stvari-čim stisne zakoni bu se mjenjali a ostali budu samo veliki

A mi budemo prcali tamo nekakav magazin rs zakaj nam nije vratio puni iznos...

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Staro 07.12.2009., 19:24   #2345
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
jelc, ako kupiš gumu na autu i ona se raspadne nakon 6 mjeseci zbog tvorničke greške, te se zbog nekog razloga ne može dobaviti ista, tebi je normalno da ti je zamijene novom gumom drugog proizvođača? ili istog proizvođača ali drugih dimenzija i iste cijene?
znaš da tu gumu možeš kupiti na drugom mjestu po punoj cijeni od prije 6 mjeseci. što ćeš napraviti?

nego pitanje; zašto na stranicama lenova prilikom provjere trajanja garancije modelima s10e piše da im garancija ističe u 3. mjesecu 2010?

konkretno, radi se o 2 lenova koja sam provjeravao, jedan kupljen krajem 8/2009, drugi početkom 7/2009. i jednom i drugom piše da im garancija ističe u 3./2010. u čemu je fora?
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 19:25   #2346
TomG
®

TomG's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Tomy no.1 Pregled postova
stvar je sljedeca.ve-mil Osijek odapnuo,to znaju sve ptice na grani.riknuo mx610 (radi dvoklike,stavio nove winse isti k,sve sam isporbao u opcijama i nikako da se uozbilji).Sad je pitanje komu pisati ovaj problem,gdje se obratiti? Također mi pada na pamet logitech podrska,molim nekoga mail ili slilčno.fala
molim ovdje za pomoc,hvala
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 19:43   #2347
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
jelc, ako kupiš gumu na autu i ona se raspadne nakon 6 mjeseci zbog tvorničke greške, te se zbog nekog razloga ne može dobaviti ista, tebi je normalno da ti je zamijene novom gumom drugog proizvođača? ili istog proizvođača ali drugih dimenzija i iste cijene?
znaš da tu gumu možeš kupiti na drugom mjestu po punoj cijeni od prije 6 mjeseci. što ćeš napraviti?
To nije usporedivo jer su gume sustav koji se mijenja u kompletu, tj sve 4 uglavnom jer ako imaš 4 iste gume i jedna ti ode, moraš promjeniti i drugu minimalno (prednja-zadnja), a preporučljivo je sve 4.

Dok kod hardwarea to nije slučaj i on je puno "jednostavniji" i manje utječe na funkcioniranje sustava kao cijeline dok je god kapacitetom i performansama jednak ili bolji.

Mislim da je "fer" da kupci pristanu na zamjenu identičnim proizvodom, a ne pokušavanje na svaki mogući način izvući pare iz firme, a u slučaju da nema identičnog proizvoda (iako je ovo teže za definirati - je li Powercolor HD4870 ista kao i recimo Asus HD4870 ako su isti taktovi, a Asus daje recimo jedan adapter više) i sad kupac odbija Power Color i hoće Asus

Vezano za Links, osobno više neću kupovati tamo jer su me razočarali što se tiče garancije kad sam kupio Ballistix 2x2GB (kupljen za 550kn od člana foruma u vrijeme kad je "redovna cijena" bila oko 800).

Nakon što mi se pokvario prije 2 mj valjda, priznali su mi tek zadnju cijenu na cjeniku iako je ta memorija bila nedobavljiva, i to baš u vrijeme rasta cijene DDR2 modula, tako da su mi nudili 450kn vrijednosti (ili +nadoplatu za nešto skuplje), a najosnovniji DDR2 je koštao min 550kn...

Spomenio sam i da želim memoriju istih ili boljih karakteristika, na što su se oni opet pravili ludima i nudili da nadoplatim za bolju, tj memoriju sličnu Ballistixima za jedno +200-300kn nadoplate.

Pošto mi se nije dalo maltretirati s njima ili DI za 100kn razlike, nadoplatio sam razliku za WDTV live, a RAM uzeo u HG spota.

Ja u Linksa više ništa ne kupujem, kao i što sam svim prijateljima preporučio, a sad da li im tih 100kn što su mi ukrali znači nešto u životu to ostavljam njima.
Staro 07.12.2009., 19:47   #2348
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Ma štima, ali ja još nisam dobio smisleni komentar ili član zakona o tome da li se umanjuje ili ne vrijednost proizvoda ako ga koristiš skoro dvije godine
sa mojim skromnim znanjem računovodstva/knjigovodstva, pokušati ću ti smisleno komentirati (ne temelji se na nekim zakonskim propisima nego sjećanju):

mislim da se ovaj dio amortizacije (iliti smanjivanja vrijednosti) može primijeniti samo na firme/tvrtke/obrtnike koji su u sustavu PDV, jer oni, za razliku od običnih smrtnika-fizičkih osoba/krajnjih kupaca, mogu na godišnjoj razini amortizirati (stavljati u trošak firme) opremu koju imaju zavedenu na firmu

neka me neko ispravi/demantira ko se malo bolje kuži u to

Zadnje izmijenjeno od: E-mil. 08.12.2009. u 09:32.
E-mil je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 19:58   #2349
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Mislim da je "fer" da kupci pristanu na zamjenu identičnim proizvodom, a ne pokušavanje na svaki mogući način izvući pare iz firme, a u slučaju da nema identičnog proizvoda (iako je ovo teže za definirati - je li Powercolor HD4870 ista kao i recimo Asus HD4870 ako su isti taktovi, a Asus daje recimo jedan adapter više) i sad kupac odbija Power Color i hoće Asus
mislim da nije bio jos slucaj di je netko odbio identican prozvod (ako i je tu se nema sta diskutirat, jasno je), ali ovo drugo je diskutabilno, i dok god zakon/papa/statijaznam ko nebude jednoznacno odredjivao sto moze u zamjenu, a sto ne, bit ce kako je i sad, a to je da svatko tumaci kako njemu pase. mislim da bi zato trebalo bit identican proizvod ili pare. i nebi bilo problema poput npr: ovog

100kn sto su ukrali tebi im mozda direktno ne znaci puno, al vjerujem da su na ovu foru okrenili podosta para.. svakom po malo.

job security - example
rodney je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 22:46   #2350
simba
Premium
Moj komp

simba's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Svima su vam puna usta Rvacke i Balkana a kad Apple otpili nekog zbog biohazarda (navodno je prvi susjed pušač) onda ni beknut?

Mislim-velika firma, loša reklama...znaš već

Kaj misliš da bu ti npr. NEC ili DELL vratili puni iznos ako ti crkne monitor (vani) a oni ti daju u zamjenu noviji i bolji?

Ajde...
Ma ne moraju dati noviji i bolji. Ali moraju dati isti! Ako nemaju isti to nije problem kupca. Zakon jasno kaže ili isti proizvod ili povrat novca. Naravno da bih ja kao kupac tražio povrat novca koji sam dao za komponentu ako oni meni ne daju istu takvu (ili barem dostojnu zamjenu koju ja kao kupac prihvaćam). E sad, ako neće vratiti novac onda bi trebali dati onaj hardware koji trenutno toliko košta. Isto ih izađe. Dosta je ovo kompleksna tema jer hardware brzo zastarjeva i zakon bi trebao biti možda drugačiji. Ali zakon je takav kakav je... Neki ga onda i iskorištavaju pa namjerno skure komponente, a to je ponekad teško dokazati.
simba je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 22:59   #2351
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Autor simba Pregled postova
Ma ne moraju dati noviji i bolji. Ali moraju dati isti! Ako nemaju isti to nije problem kupca. Zakon jasno kaže ili isti proizvod ili povrat novca. Naravno da bih ja kao kupac tražio povrat novca koji sam dao za komponentu ako oni meni ne daju istu takvu (ili barem dostojnu zamjenu koju ja kao kupac prihvaćam). E sad, ako neće vratiti novac onda bi trebali dati onaj hardware koji trenutno toliko košta. Isto ih izađe. Dosta je ovo kompleksna tema jer hardware brzo zastarjeva i zakon bi trebao biti možda drugačiji. Ali zakon je takav kakav je... Neki ga onda i iskorištavaju pa namjerno skure komponente, a to je ponekad teško dokazati.
Kak bu ti dali isti ak imaš tri kuke garncije na npr NEC 1600x reze koji se više ne proizvodi?

A bogme ti u EU ili USA nebu dali ni onoliko koliko si ga prije 2 godine i 11 mjeseci platio...

A ni tu nebuš dobil 8-9 somova koliko je koštao.

Staro 07.12.2009., 23:08   #2352
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

ne uplići USA. pred par godina jedan poznanik je iz USA naručio laptop. izračunao je da će ga sa svim davanjima doći jeftinije i to osjetno, neki skuplji dell mislim da je bio u pitanju.
ameri su mu kasnili sa isporukom 10-tak dana, pa su mu u paket priložili 19' lcd, isto dellov.
tek tako, da se ispričaju na kašnjenju.

gdje smo mi od takvog odnosa prema kupcu? bez jasno dorečenog zakona ne možeš doći do pravde...
Staro 07.12.2009., 23:10   #2353
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
mr. Tubić je bio poklonio monitor zbog kašnjenja...
maX je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2009., 23:17   #2354
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
ne uplići USA. pred par godina jedan poznanik je iz USA naručio laptop...
Nemoj se ljutit, ali kakve veze ima naručivanje novog lapa sa ostvarivanjem garancije na skoro tri godine stari monitor?

Kad već komentiraš USA čudi me da nisi komentiral ono sa mekovima i "biohazardom"

http://www.theregister.co.uk/2009/11...rs_warranties/

http://consumerist.com/2009/11/smoki...-warranty.html

Staro 07.12.2009., 23:31   #2355
simba
Premium
Moj komp

simba's Avatar

Citiraj:
Kak bu ti dali isti ak imaš tri kuke garncije na npr NEC 1600x reze koji se više ne proizvodi?

A bogme ti u EU ili USA nebu dali ni onoliko koliko si ga prije 2 godine i 11 mjeseci platio...

A ni tu nebuš dobil 8-9 somova koliko je koštao.
A što ako kupim monitor za 1000 kn za 3 godine garancije. nakon 3 godine taj monitor ne vrijedi ni 500 kn. Šta će mi onda dati u zamjenu? 100 pašteta od Gavrilovića? Ili neki monitor u toj cijeni (1000 kn)?
Staro 07.12.2009., 23:41   #2356
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Autor simba Pregled postova
A što ako kupim monitor za 1000 kn za 3 godine garancije. nakon 3 godine taj monitor ne vrijedi ni 500 kn. Šta će mi onda dati u zamjenu? 100 pašteta od Gavrilovića? Ili neki monitor u toj cijeni (1000 kn)?
Pa, ne mogu ti dat ništa ispod tog ranga, jel tako?
Ako si kupio 20" IPS nemre ti nitko uvalit 20" TN
Osim ako te tak jako ne smeta kaj si ga ti platio soma a za tri godine bu takav 700

Ja sam govorio o povratu love, i to za monitor od 1000€+...

Staro 07.12.2009., 23:45   #2357
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

pa da meni poklone monitor, ja bi vjerovatno bio manje nezadovoljan da mi u garanciji rikne baterija ili disk, npr.

mislim da kužiš point, ja ciljam na odnos prema kupcu.

kada već pikaš, imam i priču o reklamaciji u USA shopu; frendica je greškom uštekala u laptop napajanje od printera. bio je sličan kabel, jako se lako zeznuti. umjesto 12-14V u laptop uletilo 30V.
naravno da je ispustio bijeli dim i krepao.
lap je kupljen u HR preko neta, naručen iz honkonga mislim, uglavnom neka istočna zemlja.
vlasnica je poslala mail supportu u USA, u stilu da ne radi, ne zna što se dogodilo. nije lagala, to sa adapterom sam ja skužio kada je lap već krenuo na popravak.
u mailu je navela mjesto kupnje, da li oni u USA mogu pomoći i tako to. plan je bio da se popravak plati ako popravak bude isplativ.
nakon primanja laptopa ameri su se ispričali za neugodnost jer je otišla matična ploča a oni, nećete vjerovati, ne drže sve dijelove u servisu.

da skratim, promijenili su matičnu ploču bez pitanja i bez naplate uz velike isprike na čekanju (laptop je bio na popravku nekih 2-3 tjedna). znači priznata garancija bez jednog jedinog pitanja ili sumnjičavosti prema kupcu iz HR.

baš su grozni ti ameri.

ovo sa biohazardom nisam pratio, ali ovako preletivši na brzinu mislim da je to nekakav manji dio nezadovoljnih kupaca koji preuveličavaju događaj. toga ima kod nas na kile. tipa kao oni što pljuju po našim trgovinama koji u njima nisu ni CD kupili...
budem pročitao pa ću prokometirati.
Staro 07.12.2009., 23:56   #2358
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Jedno pitanje za sve.
Izgleda da mi je ram ošo vrit.
Ballistixi 1 GB na 800. I kaj ja mogu tražit a da je u tom rangu i da mi paše sa druga 2 ballistixa koji rade?

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2009., 00:01   #2359
Jelc
Super Moderators

Citiraj:

imam i priču o reklamaciji u USA shopu; frendica je greškom uštekala u laptop napajanje od printera. bio je sličan kabel, jako se lako zeznuti. umjesto 12-14V u laptop uletilo 30V.
naravno da je ispustio bijeli dim i krepao.
Pa to nije klasična priča o odnosu sa kupcima, to se zove više sreće nego pameti

Priča bi bila ok da im je napisala:

Citiraj:
Dragi moji, ja ućerala u ljap napajanje od printera a on crko namrtvo
pa da su joj sve lijepo popravili na svoj trošak skup sa poštarinom

Staro 08.12.2009., 00:12   #2360
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

pa i napisala je nešto slično, samo na engleskom, osim što je izostavila printer.

"ja turnula struju u rupicu i ne radi!"
Staro 08.12.2009., 08:00   #2361
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Tomy no.1 Pregled postova
molim ovdje za pomoc,hvala
Prvo probaj kontaktirat logitech hrvatska.
Ako ne ide, raspiši se ovdje:
http://logitech-en-amr.custhelp.com/...2,4,5&cl=us,en
Lijepo im objasni problem, reci da je garancija važeća al je firma propala.
Ako te iz nekog razloga i tamo odhebu (mada nebi smjeli, meni su sam tak poslali novi mx revo), probaj ovo
http://www.ocforums.com/showthread.php?t=594646
Nije za tvoj miš al princip je isti za sve. Ja sam tako popravljao još svoj prvi mx revo i sve prošlo bez problema. Ili još bolje ako imaš neki stari miš u kojem je kompatibilni mikrosvić ("Any standard Omron D2F series or compatible microswitch can be used"). Samo ih zamjeniš i bok.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2009., 08:59   #2362
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor E-mil Pregled postova
sa mojim skromnim znanjem računovodstva/knjigovodstva, pokušati ću ti smisleno komentirati (ne temelji se na nekim zakonski propisima nego sjećanju):

mislim da se ovaj dio amortizacije (iliti smanjivanja vrijednosti) može primijeniti samo na firme/tvrtke/obrtnike koji su u sustavu PDV, jer oni, za razliku od običnih smrtnika-fizičkih osoba/krajnjih kupaca, mogu na godišnjoj razini amortizirati (stavljati u trošak firme) opremu koju imaju zavedenu na firmu

neka me neko ispravi/demantira ko se malo bolje kuži u to
Koja trgovačka društva nisu u sustavu PDV-a? I to još IT?

Ne možeš govoriti o amortizaciji na taj način, ne vidim načina da to izračunaš,po kojem principu ćeš izračunati koliko vrijedi high-end grafa kupljena za 3 000kn prije dvije godine,tipa 3870x2,danas? Korištena je evo, skoro cijeli garantni rok, riknula je,tražiš natrag lovu,nedaju,tražiš zamjenu,nemaju ju više u cjeniku,ponude ti logično grafu koja je cijenom u rangu zadnje cijene 3870x2 u njihovom cjeniku. Ne vidim drugog načina.

Kako možeš amortizirati HW,ne vidim formulu..zaista..da se radi o najmu,ajde,pa ih kasnije otplatiš povoljnije,ali kako nešto šta si platio kešom odjednom,ili na rate,nebitno,otplaćeno je uglavnom,korišteno cijeli garantni rok - skoro,i rikne.

Kojom metodom bi amortizirao,proporcionalno,progresivno,degresivno? Kako to odrediti za Hardver? Logično je progresivno jer HW brže gubi vrijednost.

Proporcionalno eventualno,ako uzmemo da je iznos AM jednak za cijeli vijek upotrebe,ne vidim da je to za HW moguće,ali ok.

% AM = 100 / vijek uporabe

Iznos AM = osnovica ( trošak nabave ) x % AM

Ne kužim kontekst amortizacije u cijeloj priči,možda iggy ili netko da mi objasni što je pisac htio reći,ili pisci,s tim. Zanima me zaista.

Zadnje izmijenjeno od: thedream. 08.12.2009. u 09:17.
thedream je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2009., 09:03   #2363
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Čovjek je htio reći da se princip amortizacije ne može primjeniti na nešto, u ovom slučaju komponentu, što je koristila fizička osoba. Firma može dobiti amortizaciju na SVOJE vlasništvo, a komponenta NIJE bila u njihovom vlasništvu pa ni nemaju pravo zahtjevati amortizaciju kod reklamacije iste.
Staro 08.12.2009., 09:08   #2364
simba
Premium
Moj komp

simba's Avatar

Citiraj:
Pa, ne mogu ti dat ništa ispod tog ranga, jel tako?
Ako si kupio 20" IPS nemre ti nitko uvalit 20" TN
Osim ako te tak jako ne smeta kaj si ga ti platio soma a za tri godine bu takav 700

Ja sam govorio o povratu love, i to za monitor od 1000€+...
Ma dosta je to delikatna tema. Problem je što hardweru jako brzo pada cijena. No pogledajmo sad tu situaciju za monitor od 7000+ kn. Rikne monitor pod garancijom, šaljem ga u servis, oni nemaju takav monitor da mi daju novi i što sad? Taj monitor više ne vrijedi 7000+ kn, nemaju takav, a onaj koji je u rangu tog monitora opet košta 7000+ kn jer su ovi jeftiniji uglavnom lošiji. Mislim da monitor nije najbolji primjer. Problemi nastaju kod npr. grafičkih. Rikne recimo 3870, a više je nemaju. Kupac koće 4870, a trgovina nudi 4670. Kupac ne pristaje na 4670, a po zakonu ima pravo na povrat novca. I tu nastaje problem...

Zadnje izmijenjeno od: simba. 08.12.2009. u 09:22.
Staro 08.12.2009., 09:16   #2365
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Čovjek je htio reći da se princip amortizacije ne može primjeniti na nešto, u ovom slučaju komponentu, što je koristila fizička osoba. Firma može dobiti amortizaciju na SVOJE vlasništvo, a komponenta NIJE bila u njihovom vlasništvu pa ni nemaju pravo zahtjevati amortizaciju kod reklamacije iste.
Dobro to kužim,njima računala i hardver ulaze u dugotrajnu materijalnu,to je drugi par opanaka. Ali u širokoj potrošnji,fizičkim osobama kako si i sam naveo,to je nemoguće,ne vidim formulu po kojoj izračunati vrijednost takvog hardvera? I samo spominjanje amortizacije na HW kupljen od strane fizičke osobe je time navođenje na krivi put.

Ja ne znam,volio bi čuti iggy-a o tome,ali ne vidim kako Links ili bilo tko drugi može izračunati otplatnu stopu svojeg HW,nekog high-enda u mojem slučaju.

Ako ga pokriva garancija i dalje,a ne nalazi se više u cjeniku iz bilo kojeg razloga,čini mi se da je tu trgovina dosta odriješenih ruku, od slanja uvozniku grafe,do najpopularnijeg rješenja,povrata novca. A opet, tko će ti nakon 2g korištenja,upravo to o čemu pričamo,refundirati 2799kn koliko je koštala onda 3870x2,i više? Kako to izračunati..to je bonker. Koliki iznos grafe bi danas ponudili u zamjenu da vrisne takav bivši high-end ?
Zadnja dostupna 3870x2 na cjeniku?

Ako je garancija istekla nemamo naravno o čemu razgovarati.
thedream je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2009., 09:49   #2366
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor thedream Pregled postova
Dobro to kužim,njima računala i hardver ulaze u dugotrajnu materijalnu,to je drugi par opanaka. Ali u širokoj potrošnji,fizičkim osobama kako si i sam naveo,to je nemoguće,ne vidim formulu po kojoj izračunati vrijednost takvog hardvera? I samo spominjanje amortizacije na HW kupljen od strane fizičke osobe je time navođenje na krivi put.

Ja ne znam,volio bi čuti iggy-a o tome,ali ne vidim kako Links ili bilo tko drugi može izračunati otplatnu stopu svojeg HW,nekog high-enda u mojem slučaju.

Ako ga pokriva garancija i dalje,a ne nalazi se više u cjeniku iz bilo kojeg razloga,čini mi se da je tu trgovina dosta odriješenih ruku, od slanja uvozniku grafe,do najpopularnijeg rješenja,povrata novca. A opet, tko će ti nakon 2g korištenja,upravo to o čemu pričamo,refundirati 2799kn koliko je koštala onda 3870x2,i više? Kako to izračunati..to je bonker. Koliki iznos grafe bi danas ponudili u zamjenu da vrisne takav bivši high-end ?
Zadnja dostupna 3870x2 na cjeniku?

Ako je garancija istekla nemamo naravno o čemu razgovarati.
Tehnicki gledano, ako gledamo amortizaciju kao takvu, prakticki sve sto je starije od godinu dana bi moglo biti amortizacijski odradjeno jer je za IT opremu moguc skraceni rok od godinu dana, a obicno je dvije.
Da prodavac kaze "e, u jamstvu ti je, nemam zamjensku, ali amortizacijski je vrijednost ionako 0 pa ti ne dam drugu jer sto bi ti" mislim da bi imao prilike vidjeti mene u stanju pucanja zile glupace, sto neminovno dovodi do privremene levitacije IT i slicnih objekata u mojoj neposrednoj blizini, testiranja kolizije dijelova tijela s glavom prodavaca te izgovaranja vece kolicinine tradicionalnih hrvatskih rijeci neprikladnih za upotrebu s djecom u blizini.
Gdje oni zakonski vide tu "smanjenu vrijednost" ne bih znao, volio bih biti upucen u to. A da realno nema smisla dobiti zamjenu gledajuci samo na vrijednost robe, nema, posebno u IT-u, ali ne vidim drugu soluciju.
Staro 08.12.2009., 11:17   #2367
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
@ thedream
možda sam se nespretno izrazio ili si ti krivo shvatio, ali coconut ti je dobro rekao

Što se tiče umanjivanja vrijednosti reklamirane robe (bilo zamjenske, bilo povrata novaca) za iznos amortizacije, ako je ona u ovom slučaju uopće zakonski odobrena, a čini mi se da nije, mislim da bi jedino prema pravnim osobama to imalo nekakvog (blesavog) smisla.
Ali kao što su već ovdje mnogi navodili, nitko nema pojma (a ni ja) da se ikakva amortizacija igdje spominje ili navodi u propisima koji reguliraju garancije i odnos prodavač-kupac.

Mislim da se u ovakvim slučajevima ipak radi:
- ili o poluobaviještenim djelatnicima, po principu "čuo sam nekog da spominje nekakvu amortizaciju i rok od 2 god. i stoga mi vama možemo vratiti umanjenu vrijednost ili možete dobiti zamijenski proizvod ali umanjen za amortizirani dio",
- ili o "naredbi" nadređenih (šefova,voditelja,vlasnika...) da se na taj način pokuša proći "čim povoljnije".

@thedream
ovo što spomiješ o načinu amortiziranja HW i utvrđivanju vrijednosti nakon određenog roka, nema veze sa knjigovodstvenom amortizacijom na koju sam u svom postu mislio

Međutim, glavna dvojba i dalje ostaje: da li je smanjenje (amortiziranje) vrijednosti hardwera prilikom reklamacija u garantnom roku, u skladu sa važećim propisima ili ne ?

Valjda će se javiti netko tko sigurno zna
E-mil je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2009., 11:24   #2368
TomG
®

TomG's Avatar

Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Prvo probaj kontaktirat logitech hrvatska.
Ako ne ide, raspiši se ovdje:
http://logitech-en-amr.custhelp.com/...2,4,5&cl=us,en
Lijepo im objasni problem, reci da je garancija važeća al je firma propala.
Ako te iz nekog razloga i tamo odhebu (mada nebi smjeli, meni su sam tak poslali novi mx revo), probaj ovo
http://www.ocforums.com/showthread.php?t=594646
Nije za tvoj miš al princip je isti za sve. Ja sam tako popravljao još svoj prvi mx revo i sve prošlo bez problema. Ili još bolje ako imaš neki stari miš u kojem je kompatibilni mikrosvić ("Any standard Omron D2F series or compatible microswitch can be used"). Samo ih zamjeniš i bok.
Fanatiče hvala ti puno,neznas koliko sam ti zahvalan.Vec sam pomislio da sam zahalirao taj dvoklik.
kontaktirati cu ih,ili cu ovo probati i zahvaljujem unaprijed.
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2009., 11:31   #2369
Facelessone
Premium
Moj komp

Facelessone's Avatar

Javi se logiju samo prek maila. Meni su zamijenili na kraju mxrevo zbog double clicka. Prvo su mi odgovorili da ne šalju više u HRV., al sam im nakon toga napisal da je vemil propal i da nemam di zamijenit miša i poslali su mi novog.

AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 300/100 Mbps

CPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

AMD Ryzen 5 7640HS
AMD RadeonT 760M
14" 2,8K, 120Hz
16GB RAM
1TB HDD
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

Xpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2009., 12:50   #2370
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:

Zasto? Xfx i asus za high end karticu znaju imati i po 100-300 kn razlike s time da xfx ti jos daje i igru. Ako je to fer onda je fer da ja danas dodjenm i kazem daj mi Asus i platim 300 kn manje.

Citiraj:
Ja u Linksa više ništa ne kupujem, kao i što sam svim prijateljima preporučio, a sad da li im tih 100kn što su mi ukrali znači nešto u životu to ostavljam njima.
Dobrodosao u klub.
Tebe je links gadno zajebao. Prekrsili su sve zakone i logiku s time da ti nisu dali ni zamjenski proizvod, ni uplacenu lovu. Trebao si ih prijaviti bez obzira na svotu.... da je i 2 kune...
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na