|
![]() |
#2341 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#2342 | |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Tu nije problem u tome da li kupac treba klećati pred prodavaćem ili obrnuto već da se poštuju prava i obaveze jednog i drugog. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2343 | |
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Banke su jedna drugoj konkurencija ali prate klijente i umrežene su, pa tko brani dučanima da se umreže po pitanju reklamacija. p.s. Kako kaže Gilbert5 trgovac bi trebao biti posrednik između kupca i proizvođača. Ako proizvođač nema rezernih kartica za zamjenu onda je to njegov problem i neka da drugu u zamjenu u istom cjenovnom rangu. Ako netko da 4000KN za karticu koja kasnije dođe npr. 700Kn pitanje je tko je na kome masno zaradio. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2344 |
Super Moderators
|
Ma štima, ali ja još nisam dobio smisleni komentar ili član zakona o tome da li se umanjuje ili ne vrijednost proizvoda ako ga koristiš skoro dvije godine ![]() Mislim-dok se trži svaki veliki vendor si može dozvolit takve stvari-čim stisne zakoni bu se mjenjali a ostali budu samo veliki ![]() A mi budemo prcali tamo nekakav magazin rs zakaj nam nije vratio puni iznos...
![]() |
#2345 |
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
jelc, ako kupiš gumu na autu i ona se raspadne nakon 6 mjeseci zbog tvorničke greške, te se zbog nekog razloga ne može dobaviti ista, tebi je normalno da ti je zamijene novom gumom drugog proizvođača? ili istog proizvođača ali drugih dimenzija i iste cijene? znaš da tu gumu možeš kupiti na drugom mjestu po punoj cijeni od prije 6 mjeseci. što ćeš napraviti? nego pitanje; zašto na stranicama lenova prilikom provjere trajanja garancije modelima s10e piše da im garancija ističe u 3. mjesecu 2010? konkretno, radi se o 2 lenova koja sam provjeravao, jedan kupljen krajem 8/2009, drugi početkom 7/2009. i jednom i drugom piše da im garancija ističe u 3./2010. u čemu je fora? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2346 | |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2347 | |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Dok kod hardwarea to nije slučaj i on je puno "jednostavniji" i manje utječe na funkcioniranje sustava kao cijeline dok je god kapacitetom i performansama jednak ili bolji. Mislim da je "fer" da kupci pristanu na zamjenu identičnim proizvodom, a ne pokušavanje na svaki mogući način izvući pare iz firme, a u slučaju da nema identičnog proizvoda (iako je ovo teže za definirati - je li Powercolor HD4870 ista kao i recimo Asus HD4870 ako su isti taktovi, a Asus daje recimo jedan adapter više) i sad kupac odbija Power Color i hoće Asus ![]() Vezano za Links, osobno više neću kupovati tamo jer su me razočarali što se tiče garancije kad sam kupio Ballistix 2x2GB (kupljen za 550kn od člana foruma u vrijeme kad je "redovna cijena" bila oko 800). Nakon što mi se pokvario prije 2 mj valjda, priznali su mi tek zadnju cijenu na cjeniku iako je ta memorija bila nedobavljiva, i to baš u vrijeme rasta cijene DDR2 modula, tako da su mi nudili 450kn vrijednosti (ili +nadoplatu za nešto skuplje), a najosnovniji DDR2 je koštao min 550kn... Spomenio sam i da želim memoriju istih ili boljih karakteristika, na što su se oni opet pravili ludima i nudili da nadoplatim za bolju, tj memoriju sličnu Ballistixima za jedno +200-300kn nadoplate. Pošto mi se nije dalo maltretirati s njima ili DI za 100kn razlike, nadoplatio sam razliku za WDTV live, a RAM uzeo u HG spota. Ja u Linksa više ništa ne kupujem, kao i što sam svim prijateljima preporučio, a sad da li im tih 100kn što su mi ukrali znači nešto u životu to ostavljam njima.
![]() |
![]() |
#2348 | |
Oppa Gangbang Style
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
mislim da se ovaj dio amortizacije (iliti smanjivanja vrijednosti) može primijeniti samo na firme/tvrtke/obrtnike koji su u sustavu PDV, jer oni, za razliku od običnih smrtnika-fizičkih osoba/krajnjih kupaca, mogu na godišnjoj razini amortizirati (stavljati u trošak firme) opremu koju imaju zavedenu na firmu neka me neko ispravi/demantira ko se malo bolje kuži u to Zadnje izmijenjeno od: E-mil. 08.12.2009. u 09:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2349 | |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Citiraj:
100kn sto su ukrali tebi im mozda direktno ne znaci puno, al vjerujem da su na ovu foru okrenili podosta para.. svakom po malo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2350 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2351 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() A bogme ti u EU ili USA nebu dali ni onoliko koliko si ga prije 2 godine i 11 mjeseci platio... A ni tu nebuš dobil 8-9 somova koliko je koštao.
![]() |
![]() |
#2352 |
nautic expert
|
ne uplići USA. pred par godina jedan poznanik je iz USA naručio laptop. izračunao je da će ga sa svim davanjima doći jeftinije i to osjetno, neki skuplji dell mislim da je bio u pitanju. ameri su mu kasnili sa isporukom 10-tak dana, pa su mu u paket priložili 19' lcd, isto dellov. tek tako, da se ispričaju na kašnjenju. gdje smo mi od takvog odnosa prema kupcu? bez jasno dorečenog zakona ne možeš doći do pravde... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2354 |
Super Moderators
|
Nemoj se ljutit, ali kakve veze ima naručivanje novog lapa sa ostvarivanjem garancije na skoro tri godine stari monitor? Kad već komentiraš USA čudi me da nisi komentiral ono sa mekovima i "biohazardom" ![]() http://www.theregister.co.uk/2009/11...rs_warranties/ http://consumerist.com/2009/11/smoki...-warranty.html
![]() |
#2355 |
Premium
|
A što ako kupim monitor za 1000 kn za 3 godine garancije. nakon 3 godine taj monitor ne vrijedi ni 500 kn. Šta će mi onda dati u zamjenu? 100 pašteta od Gavrilovića? Ili neki monitor u toj cijeni (1000 kn)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2356 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Ako si kupio 20" IPS nemre ti nitko uvalit 20" TN ![]() Osim ako te tak jako ne smeta kaj si ga ti platio soma a za tri godine bu takav 700 ![]() Ja sam govorio o povratu love, i to za monitor od 1000€+...
![]() |
![]() |
#2357 |
nautic expert
|
pa da meni poklone monitor, ja bi vjerovatno bio manje nezadovoljan da mi u garanciji rikne baterija ili disk, npr. mislim da kužiš point, ja ciljam na odnos prema kupcu. kada već pikaš, imam i priču o reklamaciji u USA shopu; frendica je greškom uštekala u laptop napajanje od printera. bio je sličan kabel, jako se lako zeznuti. umjesto 12-14V u laptop uletilo 30V. naravno da je ispustio bijeli dim i krepao. lap je kupljen u HR preko neta, naručen iz honkonga mislim, uglavnom neka istočna zemlja. vlasnica je poslala mail supportu u USA, u stilu da ne radi, ne zna što se dogodilo. nije lagala, to sa adapterom sam ja skužio kada je lap već krenuo na popravak. u mailu je navela mjesto kupnje, da li oni u USA mogu pomoći i tako to. plan je bio da se popravak plati ako popravak bude isplativ. nakon primanja laptopa ameri su se ispričali za neugodnost jer je otišla matična ploča a oni, nećete vjerovati, ne drže sve dijelove u servisu. da skratim, promijenili su matičnu ploču bez pitanja i bez naplate uz velike isprike na čekanju (laptop je bio na popravku nekih 2-3 tjedna). znači priznata garancija bez jednog jedinog pitanja ili sumnjičavosti prema kupcu iz HR. baš su grozni ti ameri. ![]() ovo sa biohazardom nisam pratio, ali ovako preletivši na brzinu mislim da je to nekakav manji dio nezadovoljnih kupaca koji preuveličavaju događaj. toga ima kod nas na kile. tipa kao oni što pljuju po našim trgovinama koji u njima nisu ni CD kupili... budem pročitao pa ću prokometirati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2359 | ||
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() Priča bi bila ok da im je napisala: Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#2361 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Prvo probaj kontaktirat logitech hrvatska. Ako ne ide, raspiši se ovdje: http://logitech-en-amr.custhelp.com/...2,4,5&cl=us,en Lijepo im objasni problem, reci da je garancija važeća al je firma propala. Ako te iz nekog razloga i tamo odhebu (mada nebi smjeli, meni su sam tak poslali novi mx revo), probaj ovo http://www.ocforums.com/showthread.php?t=594646 Nije za tvoj miš al princip je isti za sve. Ja sam tako popravljao još svoj prvi mx revo i sve prošlo bez problema. Ili još bolje ako imaš neki stari miš u kojem je kompatibilni mikrosvić ("Any standard Omron D2F series or compatible microswitch can be used"). Samo ih zamjeniš i bok.
![]() |
#2362 | |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
![]() Ne možeš govoriti o amortizaciji na taj način, ne vidim načina da to izračunaš,po kojem principu ćeš izračunati koliko vrijedi high-end grafa kupljena za 3 000kn prije dvije godine,tipa 3870x2,danas? Korištena je evo, skoro cijeli garantni rok, riknula je,tražiš natrag lovu,nedaju,tražiš zamjenu,nemaju ju više u cjeniku,ponude ti logično grafu koja je cijenom u rangu zadnje cijene 3870x2 u njihovom cjeniku. Ne vidim drugog načina. Kako možeš amortizirati HW,ne vidim formulu..zaista..da se radi o najmu,ajde,pa ih kasnije otplatiš povoljnije,ali kako nešto šta si platio kešom odjednom,ili na rate,nebitno,otplaćeno je uglavnom,korišteno cijeli garantni rok - skoro,i rikne. Kojom metodom bi amortizirao,proporcionalno,progresivno,degresivno? Kako to odrediti za Hardver? Logično je progresivno jer HW brže gubi vrijednost. Proporcionalno eventualno,ako uzmemo da je iznos AM jednak za cijeli vijek upotrebe,ne vidim da je to za HW moguće,ali ok. % AM = 100 / vijek uporabe Iznos AM = osnovica ( trošak nabave ) x % AM Ne kužim kontekst amortizacije u cijeloj priči,možda iggy ili netko da mi objasni što je pisac htio reći,ili pisci,s tim. Zanima me zaista. Zadnje izmijenjeno od: thedream. 08.12.2009. u 09:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2363 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Čovjek je htio reći da se princip amortizacije ne može primjeniti na nešto, u ovom slučaju komponentu, što je koristila fizička osoba. Firma može dobiti amortizaciju na SVOJE vlasništvo, a komponenta NIJE bila u njihovom vlasništvu pa ni nemaju pravo zahtjevati amortizaciju kod reklamacije iste.
![]() |
#2364 |
Premium
|
Ma dosta je to delikatna tema. Problem je što hardweru jako brzo pada cijena. No pogledajmo sad tu situaciju za monitor od 7000+ kn. Rikne monitor pod garancijom, šaljem ga u servis, oni nemaju takav monitor da mi daju novi i što sad? Taj monitor više ne vrijedi 7000+ kn, nemaju takav, a onaj koji je u rangu tog monitora opet košta 7000+ kn jer su ovi jeftiniji uglavnom lošiji. Mislim da monitor nije najbolji primjer. Problemi nastaju kod npr. grafičkih. Rikne recimo 3870, a više je nemaju. Kupac koće 4870, a trgovina nudi 4670. Kupac ne pristaje na 4670, a po zakonu ima pravo na povrat novca. I tu nastaje problem... Zadnje izmijenjeno od: simba. 08.12.2009. u 09:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2365 | |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
![]() ![]() Ja ne znam,volio bi čuti iggy-a o tome,ali ne vidim kako Links ili bilo tko drugi može izračunati otplatnu stopu svojeg HW,nekog high-enda u mojem slučaju. Ako ga pokriva garancija i dalje,a ne nalazi se više u cjeniku iz bilo kojeg razloga,čini mi se da je tu trgovina dosta odriješenih ruku, od slanja uvozniku grafe,do najpopularnijeg rješenja,povrata novca. A opet, tko će ti nakon 2g korištenja,upravo to o čemu pričamo,refundirati 2799kn koliko je koštala onda 3870x2,i više? Kako to izračunati..to je bonker. ![]() Zadnja dostupna 3870x2 na cjeniku? Ako je garancija istekla nemamo naravno o čemu razgovarati. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2366 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Da prodavac kaze "e, u jamstvu ti je, nemam zamjensku, ali amortizacijski je vrijednost ionako 0 pa ti ne dam drugu jer sto bi ti" mislim da bi imao prilike vidjeti mene u stanju pucanja zile glupace, sto neminovno dovodi do privremene levitacije IT i slicnih objekata u mojoj neposrednoj blizini, testiranja kolizije dijelova tijela s glavom prodavaca te izgovaranja vece kolicinine tradicionalnih hrvatskih rijeci neprikladnih za upotrebu s djecom u blizini. ![]() Gdje oni zakonski vide tu "smanjenu vrijednost" ne bih znao, volio bih biti upucen u to. A da realno nema smisla dobiti zamjenu gledajuci samo na vrijednost robe, nema, posebno u IT-u, ali ne vidim drugu soluciju.
![]() |
![]() |
#2367 |
Oppa Gangbang Style
Datum registracije: Jan 2009
|
@ thedream možda sam se nespretno izrazio ili si ti krivo shvatio, ali coconut ti je dobro rekao Što se tiče umanjivanja vrijednosti reklamirane robe (bilo zamjenske, bilo povrata novaca) za iznos amortizacije, ako je ona u ovom slučaju uopće zakonski odobrena, a čini mi se da nije, mislim da bi jedino prema pravnim osobama to imalo nekakvog (blesavog) smisla. ![]() Ali kao što su već ovdje mnogi navodili, nitko nema pojma (a ni ja) da se ikakva amortizacija igdje spominje ili navodi u propisima koji reguliraju garancije i odnos prodavač-kupac. Mislim da se u ovakvim slučajevima ipak radi: - ili o poluobaviještenim djelatnicima, po principu "čuo sam nekog da spominje nekakvu amortizaciju i rok od 2 god. i stoga mi vama možemo vratiti umanjenu vrijednost ili možete dobiti zamijenski proizvod ali umanjen za amortizirani dio", - ili o "naredbi" nadređenih (šefova,voditelja,vlasnika...) da se na taj način pokuša proći "čim povoljnije". @thedream ovo što spomiješ o načinu amortiziranja HW i utvrđivanju vrijednosti nakon određenog roka, nema veze sa knjigovodstvenom amortizacijom na koju sam u svom postu mislio Međutim, glavna dvojba i dalje ostaje: da li je smanjenje (amortiziranje) vrijednosti hardwera prilikom reklamacija u garantnom roku, u skladu sa važećim propisima ili ne ? Valjda će se javiti netko tko sigurno zna |
![]() |
![]() |
![]() |
#2368 | |
®
|
Citiraj:
![]() kontaktirati cu ih,ili cu ovo probati i zahvaljujem unaprijed. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2369 |
Premium
|
Javi se logiju samo prek maila. Meni su zamijenili na kraju mxrevo zbog double clicka. Prvo su mi odgovorili da ne šalju više u HRV., al sam im nakon toga napisal da je vemil propal i da nemam di zamijenit miša i poslali su mi novog.
![]() |
#2370 | ||
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Zasto? Xfx i asus za high end karticu znaju imati i po 100-300 kn razlike s time da xfx ti jos daje i igru. Ako je to fer onda je fer da ja danas dodjenm i kazem daj mi Asus i platim 300 kn manje. Citiraj:
Tebe je links gadno zajebao. Prekrsili su sve zakone i logiku s time da ti nisu dali ni zamjenski proizvod, ni uplacenu lovu. Trebao si ih prijaviti bez obzira na svotu.... da je i 2 kune... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|