|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
22" (16:10) vs 23" (16:9)
Zanima me, koji je format povoljniji (necu reci bolji, jer svaki vjerojatno ima svoje prednosti) za gaming, multimediu i povremeni rad sa grafikom?? Jeli bolje uzeti provjereni 22" ili se upustiti u monitore novije 23" generacije? Odmah u startu cu reci da u obzir dolaze samo TN matrice! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Nov 2007
|
23" |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
U tvom slučaju 23" 16:9 nudi višu rezoluciju te uzevši u obzir tip matrice, vjerojatno predstavlja bolju kupnju (cijenom su slični 22" 16:10 modelima) pod uvjetom da se uistinu radi o 23" modelu rezolucije 1920x1080, a ne manjem modelu rezolucije 1600x900. Za više informacija vidi updateani sticky.
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() Što se tiče fizičke veličine, to bi trebao izračunati. (Bar je širi ako ništa drugo) za visini nisam siguran. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
definitivno 23" 16:9,ja imam 22" 16:10 i požalio sam sto sam ga kupio,makar je monitor izvrstan omjer je grozan i niti jedan film nemogu gledat normalno,zato cu uskoo uzet 16:9 23,6". |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#9 |
Super Moderators
|
Je, ziher da bu ti bolje zgledal.... Ja bi baš volio da mi neko pojasni kak mu to njegov Blu Ray rip u Matroska containeru i 1280x534 rezi bude izgledal bolje na takvom monitoru ![]() Dumam već pol vure i još nisam skužil u čemu je fora ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Joj Jelc kak ne kužiš pa oni puštaju origigi BR a ne kropane br ripove ko ostatak smrtnika ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
I taj ''720p'' zgleda ama baš isto na 16:9 i 16:10 formatu, bar kaj se crnih traka tiče, jer ionako nisu pravog 16:9 omjera već su zrezani tj nisu 1280x720
![]() |
#13 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() Prodaju muda pod bubrege, glavno da već i na kutiji piše kak "više nema crnih rubova" ![]() Da ne pričamo da je brdo filmova snimano u 2.35:1 pa budeš imal crne trake ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
@Jelc,jest da jos uvijek budu bila crne crte ali budu manje kod 21:9 filmova i uopce ih nebude kod 16:9 filmova,osim toga treba mi monitor sa fullHD rezom posto gledam skoro uvijek 1080p ripove ili blu-raye :P EDIT:A da ne govorim kako je taj format prirodniji oku i bolji za rad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
A 1080p ripovi koje sam viđao su znali bit i 1920x800 tak da ti je opet svejedno kaj se trakica tiče ![]() BTW za kolegu koji je započeo thread, nije 23'' nikakva nova generacija, postoji ta dijagonala već dugo a ako hoće može pogledat i 22'' 16:9 FullHD LCD monitore no cifra je ionako vrlo slična onima dijagonale 23''
![]() |
#16 | ||
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() Istinabog da na skoro svakoj kutiji piše kak si sretan jer nebuš imal više crnih rubova ali to jednostavno ne odgovara istini... Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Pa i nije istina - Ako skines pravih 16:9 neces imati crte dok na 16:10 hoces. Ako skines tu srezanu rezu imat ces i na jednom i drugom crte samo ce na 16:9 biti manje pa ces opet vecu sliku imati. Kako god okrenes na 16:9 ces imati vecu sliku i imati manje (ili ih uopce nemati) crte A drugo, evo upravo kupio punih 1080p Dark Knighta
![]() |
![]() |
#18 |
Super Moderators
|
Ma kaj nije istina-da je bar 50% filmova snimano u 2.35:1 a bogme se u tom formatu i distribuira? Dakle 2.35:1 Ili 2.40:1 Onda glavnina onog kaj user vulgaris gleda-ripovi sa neta u Matroski a ni 720 ni 1080 ripovi nisu rezolucije ovakvih monitora. I da ne pričamo o običnom DVD-u i materijalima u 4:3 rezi Baš gledam jedan (legalni) blu-ray i stvar dolazi u 2.40:1, dakle opet banana kak god okreneš ![]()
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Istina vecinom su takvi, ali opet i na takvima dobijes vise slike. Samo mi nije jasno kome to snimaju kada niti 1% ljudi nema taj format
![]() |
![]() |
#20 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
2.40:1 uzima maha to je apsolutno točno i ne preostaje nam ništa nego nabaviti jednu ovakvu ljepoticu ![]() Ali s druge strane 16:9/16:10 je prirodnije okruženje za rad od recimo 4:3. Iz njega se ipak razvio i cinema format jer ljudsko oko ima veću širinu vidnog polja nego visinu.
![]() |
![]() |
#21 | ||
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Mene crne crte ni sa strane ni gore i dole ne smetaju ni najmanje-ipak je to picek kojem ni nije primarna namjena gledanje filmova ![]() Da imam para za potrošit-kupil bi si dobar 16:10 bez razmišljanja...
![]() |
![]() |
#22 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
![]() |
#23 |
Premium
|
na 16:10 ekranu uvijek imas crne crte a na 16:9 samo u nekim slucajevima,recimo,sve serije i animirani filmmovi su u 16:9 formatu pa ih je ugodnije gledat na upravo takvom ekranu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
![]() |
#25 |
Premium
|
pa kod ripova su samo crne crte cropane,na BD-ima je slika uvijek 1920x1080 samo sto se u tih 1080p ubrajaju i crne crte a encoderi to cropaju na orginalni AR filma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
kako je isto kad su na 16:9 ekranu crte mmanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Šta ne možete mrvicu kropnuti sliku i eventualno, zlu ne trebalo, proširiti prikaz po visini? Na tim postavkama Angelinina linija izgleda puno bolje nego u stvarnosti ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
http://hdtelevizija.com/wp-content/u...ema-21x9-2.jpg ![]() 21:9
![]() |
![]() |
#30 |
Guest
|
super je taj philips dok ne pocnes gledat televizijski program, a onda pocinje ajme i kuku. za monitor je bolje uzet 16:10 jer ti treba prostor po vertikali dok radis, surfas itd., a ionako ce filmovi na tn matrici izgledat lose. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|