![]() |
22" (16:10) vs 23" (16:9)
Zanima me, koji je format povoljniji (necu reci bolji, jer svaki vjerojatno ima svoje prednosti) za gaming, multimediu i povremeni rad sa grafikom?? Jeli bolje uzeti provjereni 22" ili se upustiti u monitore novije 23" generacije? Odmah u startu cu reci da u obzir dolaze samo TN matrice!
|
23"
|
U tvom slučaju 23" 16:9 nudi višu rezoluciju te uzevši u obzir tip matrice, vjerojatno predstavlja bolju kupnju (cijenom su slični 22" 16:10 modelima) pod uvjetom da se uistinu radi o 23" modelu rezolucije 1920x1080, a ne manjem modelu rezolucije 1600x900.
Za više informacija vidi updateani sticky. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Što se tiče fizičke veličine, to bi trebao izračunati. (Bar je širi ako ništa drugo) za visini nisam siguran. |
definitivno 23" 16:9,ja imam 22" 16:10 i požalio sam sto sam ga kupio,makar je monitor izvrstan omjer je grozan i niti jedan film nemogu gledat normalno,zato cu uskoo uzet 16:9 23,6".
|
Citiraj:
|
Da,u smislu da nema stripes-a,na donjem i gornjem djelu ekrana,a tek HD materijal,izgleda prebolesno na 1920 rezi :).
|
Je, ziher da bu ti bolje zgledal....
Ja bi baš volio da mi neko pojasni kak mu to njegov Blu Ray rip u Matroska containeru i 1280x534 rezi bude izgledal bolje na takvom monitoru:D Dumam već pol vure i još nisam skužil u čemu je fora:stoopid::p |
Joj Jelc kak ne kužiš pa oni puštaju origigi BR a ne kropane br ripove ko ostatak smrtnika :D
|
Ma kakav BR,lijepo udris 720p,cca 2.2gb tezine,a razlika od DVDripa,nebo-zemlja!
|
I taj ''720p'' zgleda ama baš isto na 16:9 i 16:10 formatu, bar kaj se crnih traka tiče, jer ionako nisu pravog 16:9 omjera već su zrezani tj nisu 1280x720
|
Citiraj:
Prodaju muda pod bubrege, glavno da već i na kutiji piše kak "više nema crnih rubova":) Da ne pričamo da je brdo filmova snimano u 2.35:1 pa budeš imal crne trake:p |
@Jelc,jest da jos uvijek budu bila crne crte ali budu manje kod 21:9 filmova i uopce ih nebude kod 16:9 filmova,osim toga treba mi monitor sa fullHD rezom posto gledam skoro uvijek 1080p ripove ili blu-raye :P
EDIT:A da ne govorim kako je taj format prirodniji oku i bolji za rad. |
A 1080p ripovi koje sam viđao su znali bit i 1920x800 tak da ti je opet svejedno kaj se trakica tiče :D
BTW za kolegu koji je započeo thread, nije 23'' nikakva nova generacija, postoji ta dijagonala već dugo a ako hoće može pogledat i 22'' 16:9 FullHD LCD monitore no cifra je ionako vrlo slična onima dijagonale 23'' |
Citiraj:
Istinabog da na skoro svakoj kutiji piše kak si sretan jer nebuš imal više crnih rubova ali to jednostavno ne odgovara istini... Citiraj:
|
Pa i nije istina - Ako skines pravih 16:9 neces imati crte dok na 16:10 hoces. Ako skines tu srezanu rezu imat ces i na jednom i drugom crte samo ce na 16:9 biti manje pa ces opet vecu sliku imati. Kako god okrenes na 16:9 ces imati vecu sliku i imati manje (ili ih uopce nemati) crte
A drugo, evo upravo kupio punih 1080p Dark Knighta |
Ma kaj nije istina-da je bar 50% filmova snimano u 2.35:1 a bogme se u tom formatu i distribuira?
Dakle 2.35:1 Ili 2.40:1 Onda glavnina onog kaj user vulgaris gleda-ripovi sa neta u Matroski a ni 720 ni 1080 ripovi nisu rezolucije ovakvih monitora. I da ne pričamo o običnom DVD-u i materijalima u 4:3 rezi Baš gledam jedan (legalni) blu-ray i stvar dolazi u 2.40:1, dakle opet banana kak god okreneš:D |
Istina vecinom su takvi, ali opet i na takvima dobijes vise slike. Samo mi nije jasno kome to snimaju kada niti 1% ljudi nema taj format
|
2.40:1 uzima maha to je apsolutno točno i ne preostaje nam ništa nego nabaviti jednu ovakvu ljepoticu :)
Ali s druge strane 16:9/16:10 je prirodnije okruženje za rad od recimo 4:3. Iz njega se ipak razvio i cinema format jer ljudsko oko ima veću širinu vidnog polja nego visinu. |
Citiraj:
Citiraj:
Mene crne crte ni sa strane ni gore i dole ne smetaju ni najmanje-ipak je to picek kojem ni nije primarna namjena gledanje filmova:) Da imam para za potrošit-kupil bi si dobar 16:10 bez razmišljanja... |
Citiraj:
kina koriste taj format. |
na 16:10 ekranu uvijek imas crne crte a na 16:9 samo u nekim slucajevima,recimo,sve serije i animirani filmmovi su u 16:9 formatu pa ih je ugodnije gledat na upravo takvom ekranu.
|
Citiraj:
|
pa kod ripova su samo crne crte cropane,na BD-ima je slika uvijek 1920x1080 samo sto se u tih 1080p ubrajaju i crne crte a encoderi to cropaju na orginalni AR filma.
|
Samo su na netu HDTVRipovi 16:9, ali opet ne svi. Velika većina filmova je 21:9, tako da je isto na 16:10/16:9.
|
kako je isto kad su na 16:9 ekranu crte mmanje.
|
Šta ne možete mrvicu kropnuti sliku i eventualno, zlu ne trebalo, proširiti prikaz po visini? Na tim postavkama Angelinina linija izgleda puno bolje nego u stvarnosti ;)
|
Citiraj:
http://hdtelevizija.com/wp-content/u...ema-21x9-2.jpg :D 21:9 |
super je taj philips dok ne pocnes gledat televizijski program, a onda pocinje ajme i kuku.
za monitor je bolje uzet 16:10 jer ti treba prostor po vertikali dok radis, surfas itd., a ionako ce filmovi na tn matrici izgledat lose. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:20. |