Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.03.2009., 00:29   #1
gvidas
Obelix
Moj komp

Datum registracije: Jan 2002
Swap/page/scratch file na SSD?

Što kažete na ideju o ubacivanju "jeftinijeg" ssd-a od nekih 30 GB samo za page file, ili scratch file za photoshop? Bi ga to moglo brzo uništit? Razmišljah o toj ideji da cijeli disk nije pun pa bi ga wear-leveling ravnomjerno raspoređivao po slobodnom mjestu...
Uz kombinaciju 2xOCZ vertex u stripe-u za sistemske + jeftinjak za page mislim da bi moglo bit super brzo za photoshop i slične radnje.

Mišljenja? Komentari? Preporuke?

O.
Staro 29.03.2009., 00:36   #2
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Datum registracije: May 2006
Mislim da ti je bolje riješenje kupiti RAM, a page file isključiti.

Druga, ne tako pametna opcija je ta da Page file možeš baciti na RAMdisk recimo, skini software, pa se igraj...

Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 29.03.2009. u 09:56.
Sa_Stilom je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.03.2009., 04:24   #3
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor gvidas Pregled postova
Što kažete na ideju o ubacivanju "jeftinijeg" ssd-a od nekih 30 GB samo za page file, ili scratch file za photoshop?
Nikako!
Citiraj:
Bi ga to moglo brzo uništit? Razmišljah o toj ideji da cijeli disk nije pun pa bi ga wear-leveling ravnomjerno raspoređivao po slobodnom mjestu...
Wear-leveling je dobar za normalnu uporabu, ali za scrath ili page file i nije bas preporucljivo.
Razlog je vrlo jednostavan: kada ta datoteka jednom napuni svaki blok njegovog kapaciteta (sto se desava vrlo brzo zbog Wear-levelinga i brzine page/scratch fajla), onda se za svaki zapis novog bloka moraju procitat stari podaci, promijenit i tek onda zapisat ... ovo je poznato kao uzrok "stuteringa" i usporavanja kod slabijih SSD-a, odnosno kao nedostatak TRIM i sl. naredbi u SSD FW-u (LBA "flushing").

Citiraj:
Uz kombinaciju 2xOCZ vertex u stripe-u za sistemske
Ovo da.

Citiraj:
+ jeftinjak za page mislim da bi moglo bit super brzo za photoshop i slične radnje.
Ako uzmes u obzir da page fajlovi imaju blokove zapisa od 4KB, a upravo na ovako malim fajlovima slabiji SSD-i pokazuju svoje mane prilikom Random Write ciklusa (opet taj "stutering") ... ugl mislim da si shvatio sta se desava sa performansama kompa

BTW osobno sam furao jedno vrijeme page fajl na HW RAM diskovima i to mi nije znacilo nesto previse, pogotovo u situacijama kad ne iskoristavam mnogo sistemskog RAM-a.

Dobro je Stil rekao, samo bubni vise RAM-a u komp i onda sta te volja ... a broj kanala na kontrolerima samo raste (i7 <25GB/s)

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 29.03.2009. u 05:15.
dh41400 je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2009., 12:02   #4
gvidas
Obelix
Moj komp

Zahvaljujem na odgovorima. Igrao sam se malo sa ramdiskom (ne previše, samo isprobao), fina stvar jedino ima mali problem da je ograničen na ram koji vide windowsi, dakle u kompu već imam 4 gige (2 konfa u potpisu), koriste se 3 (32 bit vista) tako da od upucavanja više rama ne vjerujem da bu koristi, morat će ići 64 bit u kombinaciji više rama i ssd, e to bi onda moglo za PS bit taman

Nebi vjerovali koliko PS CS3 zna memorije požderat kada se rade panorame sa nekoliko 12 mpix fotki, niš nije dovoljno brzo (ni raptori u stripe-u za scratch)

Pozdraf,

O.
Staro 29.03.2009., 12:11   #5
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ovo je za 32-bitni OS:

Extended memory access:
RamDisk Plus 9 has a most unique feature. Our patent pending technology can access memory beyond the limitation imposed by a Windows 32-bit operating system! In other words, RamDisk Plus 9 can use "unmanaged" Windows' memory e.g. above 4GB. It can also use the stubbornly inaccessable memory between 3.2GB and 4GB.

LINK!
Staro 29.03.2009., 13:25   #6
gvidas
Obelix
Moj komp

To se traži majstore!!!
Live long & prosper
Staro 29.03.2009., 13:29   #7
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp