|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Laptop i računalo na internet preko OPTIMINE Netopie
Može li mi netko malo detaljnije o ovom mom problemu. Želio bi da: -imam internet na oba računala podijeljen na pola, znači da svaki dobije brzinu od 2.5 MegBIta (jer imam paket od 5 MB) -da su računala ujedno i umrežena pa da mogu međusobno razmjenjivat fileove. Udaljenost ta 2 računala će bit nekih 15-ak metara zračne linije, planiram ih povezati kabelom, ništa WLAN. Zanima me slijedeće: -Koji kabel kupit da mi ispuni obe želje ![]() -Netopia ima samo jedan ETHERNET izlaza, pa me znaima da li ja moram kupiti switch ili da kupim adapter koji od jednog napravi 2 izlazi (tu mi nije bas sve jasno, sad kontam da je zapravo switch taj adapter, koji zapravo sam i djeli moju konekciju) -Kakve sve postavke moram namjestit osim različitih IP adresa na kompu i laptopu? -Kakve opcije treba namještato na switch-u? Iz ovog svega se vidi da nemam pojma o ovom mom problemu pa bi bio jako zahvalan kad bi netko imao malo strpljenja te mi objasnio ovo i odgovorio na jos neka pitanja ako ih bude (a bit će ih ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
1. UTP cat. 5 ti je dovoljan (cca 2-3kn/m) 2. treba ti switch ili nabaviš t-comov D-Link G684T i flashanjem (stavljanje novog BIOS-a) od njega napraviš adsl modem koji podržava Optimu. Uređaj ima 4 lan izlaza + wlan koji se može isključiti.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Pitanja: 1.Ovaj UTP cat. 5 kabel imam doma pa sam sa njim pokusao umrežit kompjuter i laptop al nije radilo, pa samo pretpostavio da nije crossover kabel. Oce li mi to radit probleme kod spajanja na internet i hoce li racunala bit umrezena? 2.Ima li bitne razlike u kvaliteti kod switcheva, jer vidim da ima switcheva od 70 kn a i od 350 kn? Jel meni dovoljno kupit ovaj od 70? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
Sto se tice kabla znam 2 stvari: 1. KAd spajas direktno 2 pc-a treba ti patch/crossover kabel 2. kad spajas ta 2 pc-a na router , svaki svoj port ,onda ti treba obican utp kabel Sad ,i mene zanima kakav kabel treba kad ih spajas na SWITCH ,ali po meni bi trebao biti obican UTP kabel isto kao i kod ROUTERA. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
OT: I šroteks Kasda se može naštimat u Annex A za Optimu al to je za mazohiste. Netopiu treba podesit u Router mode rada, stavit switch iza i uživaj. Ako bude potrebe na oba kompa stavi NetLimiter i podjeli bandwith. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Ekipa ostala mi još jedna nedoumica, pa može mala pomoć? Ima li razlike u ova dva kabela?? 1. Patch kabel SHARKOON CAT5 UTP 2. Patch kabel SHARKOON CAT6 UTP Što ja vidim, kraj jednog piše da je Gigabait, kraj dugog ništa, što bi značilo da je drugo 100 MB, jel tako??? CAT6, jeli mi to bitno kod običnog spajanja 2 računala na lan, sa tim da će drugog spajati kabel duljine 15 metara? Samo me zanima jel mi dovoljan 1. kabel? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Bit ce dobar 1. kabel. |
![]() |
![]() |
|
|