|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Oct 2007
|
Novi u izradi weba
Evo pocinje skola, pa imam slobodnog vremena dosta i zelim se uhvatit izrade web stranica, cisto da naucim za svoj gust. prvi projekt bi bila stranica za jednu firmu(od tate ![]() Znaci imam nekoliko pitanja: 1. Je li najbolje raditi u Macromedia Dreamweaveru? Ako nije mozete li mi preporuciti neki drugi program? 2. Zanima me recimo kada se rade takve stranice, kako se unosi tekst? Odmah u kodu ili se radi poseban panel sa kojim se ureduje ta stranica? Znaci to nisu tekstovi koji ce se mjenjati iz dana u dan, nego mozda 1 godisnje. 3. Html kuzim dosta, sto mi je jos potrebno da naucim? I na kraju ako netko zna neke dobre tutorijale za Html i sto god mi je jos potrebno. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
ako ti se stranica nece cesto mijenjati dovoljan ti je html, nakon toga javascript, a zatim valjda ajax mada preporucujem da savladas osnove php-a i mysqla, dobro ce ti doci ako ces se tim bavit (ako si ikad programirao u bilo kojem jeziku bit ce ti pljuga za skuzit sta i kako) nisam nikad radio u dreamweaveru, ali kolko sam skuzio photosop se isto dosta koristi za osnove php-a, html-a, mysql-a, ajax-a, javascripta pogledaj na w3schools.com za ostalo googlaj, imas sve na netu ![]() preporucujem ti da napravis starom stranicu pa vidis kak ti se svidja, pokusaj ubacit javascript gdje mozes, ne iz potrebe nego da ga naucis, najbolje ces nauciti koristit neki 'jezik/tehnologiju' (kak' se to vec zove) tako da ga/ju koristis googlaj isto "css" dobro ce ti doc ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
nije ti to nista komplicirano ali ce ti trebati vremena, tj iskustva, da skuzis kako najjednostavnije izvest to sto zelis |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
/
|
Ovisi što želiš - ali mislim da će za početak, za tvoje potrebe i to biti previše. CSS - Cascading Style Sheets - služi za oblikovanje HTML/XTML-a -> npr. veličina fonta, boje, poravnavanja i sl. HTML - HyperText Markup Language - najpopularniji "jezik" za izradu web-stranica, određuje strukturu stranice, text, linkove, slike i sl. JAVA - programski jezik koji se izvršava na klijentovom računalu (dok se recimo PHP kod izvršava na serveru) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
S html-om i css-om se može napravit 10 puta bolji site od nekog koji npr. ima razne điđe miđe u sebi aka flash,swf ...li kao sto je netko rekao, ako će site biti više puta dnevno updatean i sl. onda malo phpa zemeš (ili đumlu) i to je to... jebiga, al ak je neki prezentacijski site za firmu od starog nebu potrebno I guess.... Odg na pitanja 1. Ja koristim Macromediu čisto jer sam naviko na nju al site možeš izraditi u notepad-u, tj. bilo kojem tekst editoru. 2. Macromedia ti ima 3 "view-a", code, design i kombinaciju... ja tekst unosim o code-u (zapravo 95 % stvari radim tamo) čisto zato da ne fulam neki paragraf i sl., a zatim u dizajnu okvirno provjerim kako izgleda. Kažem okvirno jer ono što vidis u design view-u gotovo nikad nije identično onom što ćeš dobiti u nekom browser-u. E sad, browseri su posebna priča.. defoltne margine između elemenata u IE i Mozilli naravno nisu iste (razlika par px) što nije bed, al kad imaš nekoliko elemenata puta par px razlike, na kraju dobiješ da ti u IE sajt izgleda znatno duži nego u Mozilli. Naravno da se srediti to, al to je nešto sto mrzim raditi..takozvano pimplanje ![]() 3. Za siteove tipa prezentacija neke firme ti je dovoljan html i css, jbg, css nemoras čak ni učiti, bude macromedia to obavila ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
Datum registracije: Oct 2007
|
1. Kako napraviti mjesto sa strane stranice? Znaci ono da je recimo 5cm sa svake strnice prazno? Primjer: http://www.index.hr/#selecttab znaci ovo sa strana dobit. 2. Dale se izbornik na vrhu radi pomocu table-a ili pomocu neceg drugog? Zahvaljujem |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
/
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Zasto jednostavno za pocetak ne proguglas malo? pojmove tipa: "basic html web design" "my first html page" ili jednostavno odes tu: http://www.w3schools.com/ i peglas po redu... krenes sa HTMLom, pa CSS, pa malo javascripta ili PHP-a. Preporucam da za pocetak naucis kako napraviti klasicni header-navbar-content dizajn ili neku od varijacija, pa onda razmisljas i ucis dalje. Nabadat css/javascript/php dok nisi siguran ni u HTML nema smisla. E da, i mani se Dreamweavera odmah na pocetku. Kad radis u njemu, stvorit ces i nesto nepotrebnog i zbunjujuceg koda koji ce ti vise odmoci nego pomoci. Uzmes Notepad (ili npr. Notepad++) i prati neki guide i refreshaj svoj html file u browseru da vidis kako se ponasa. Kasnije kad ti je html u malom prstu, bacis se na neki od WYSIWYG editora da ubrzas proces.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|