PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=18)
-   -   Novi u izradi weba (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=118042)

zaebani 31.08.2008. 20:53

Novi u izradi weba

Evo pocinje skola, pa imam slobodnog vremena dosta i zelim se uhvatit izrade web stranica, cisto da naucim za svoj gust.

prvi projekt bi bila stranica za jednu firmu(od tate :D) koja je ono pokusna.

Znaci imam nekoliko pitanja:

1. Je li najbolje raditi u Macromedia Dreamweaveru? Ako nije mozete li mi preporuciti neki drugi program?

2. Zanima me recimo kada se rade takve stranice, kako se unosi tekst?
Odmah u kodu ili se radi poseban panel sa kojim se ureduje ta stranica?
Znaci to nisu tekstovi koji ce se mjenjati iz dana u dan, nego mozda 1 godisnje.

3. Html kuzim dosta, sto mi je jos potrebno da naucim?

I na kraju ako netko zna neke dobre tutorijale za Html i sto god mi je jos potrebno.

:respekt:

hash 31.08.2008. 21:23

ako ti se stranica nece cesto mijenjati dovoljan ti je html, nakon toga javascript, a zatim valjda ajax

mada preporucujem da savladas osnove php-a i mysqla, dobro ce ti doci ako ces se tim bavit (ako si ikad programirao u bilo kojem jeziku bit ce ti pljuga za skuzit sta i kako)

nisam nikad radio u dreamweaveru, ali kolko sam skuzio photosop se isto dosta koristi

za osnove php-a, html-a, mysql-a, ajax-a, javascripta pogledaj na w3schools.com

za ostalo googlaj, imas sve na netu :)

preporucujem ti da napravis starom stranicu pa vidis kak ti se svidja, pokusaj ubacit javascript gdje mozes, ne iz potrebe nego da ga naucis, najbolje ces nauciti koristit neki 'jezik/tehnologiju' (kak' se to vec zove) tako da ga/ju koristis

googlaj isto "css" dobro ce ti doc :)

zaebani 31.08.2008. 21:29

Css smo isto radili u skoli nekaj sitno.
Programirao sam u C++, jel to blizu?

Koja je osnovna razlika izmedu CSS, Jave i Htmla?

svebee 31.08.2008. 21:44

Citiraj:

Autor zaebani (Post 1125132)

PHP sintaksa je slična onoj u C, Java ili Perl-u. ;)

btw. za lagani uvod u PHP (di, što, kako?) prouči moj potpis

hash 01.09.2008. 00:16

Citiraj:

Autor zaebani (Post 1125132)
Css smo isto radili u skoli nekaj sitno.

Koja je osnovna razlika izmedu CSS, Jave i Htmla?

ako znas osnove c++-a php ce ti bit pljuga,

nije ti to nista komplicirano ali ce ti trebati vremena, tj iskustva, da skuzis kako najjednostavnije izvest to sto zelis

AiM 01.09.2008. 11:57

Citiraj:

Autor hash (Post 1125129)
ako ti se stranica nece cesto mijenjati dovoljan ti je html, nakon toga javascript, a zatim valjda ajax

mada preporucujem da savladas osnove php-a i mysqla, dobro ce ti doci ako ces se tim bavit (ako si ikad programirao u bilo kojem jeziku bit ce ti pljuga za skuzit sta i kako)

nisam nikad radio u dreamweaveru, ali kolko sam skuzio photosop se isto dosta koristi

za osnove php-a, html-a, mysql-a, ajax-a, javascripta pogledaj na w3schools.com

za ostalo googlaj, imas sve na netu :)

preporucujem ti da napravis starom stranicu pa vidis kak ti se svidja, pokusaj ubacit javascript gdje mozes, ne iz potrebe nego da ga naucis, najbolje ces nauciti koristit neki 'jezik/tehnologiju' (kak' se to vec zove) tako da ga/ju koristis

googlaj isto "css" dobro ce ti doc :)

kakve veze JS i AJAX imaju s mjenjanjem stranica. Ak oce mjenjat stranice treba mu CMS a sad je na njemu u cemu ga oce raditi. AJAX sluzi da se ne radi postback na cijeli page već samo na neke dijelove i nemres napraviti sam cms pomocu ajaxa i htmla. :goood:

zaebani 01.09.2008. 15:22

Jel mogu pomocu Htmla i Css-a dobit sve kaj zelim?

I ako moze netko odg na 2. pitanje

svebee 01.09.2008. 15:45

Ovisi što želiš - ali mislim da će za početak, za tvoje potrebe i to biti previše.

CSS - Cascading Style Sheets - služi za oblikovanje HTML/XTML-a -> npr. veličina fonta, boje, poravnavanja i sl.
HTML - HyperText Markup Language - najpopularniji "jezik" za izradu web-stranica, određuje strukturu stranice, text, linkove, slike i sl.
JAVA - programski jezik koji se izvršava na klijentovom računalu (dok se recimo PHP kod izvršava na serveru)

Celeris 04.09.2008. 22:27

S html-om i css-om se može napravit 10 puta bolji site od nekog koji npr. ima razne điđe miđe u sebi aka flash,swf ...li kao sto je netko rekao, ako će site biti više puta dnevno updatean i sl. onda malo phpa zemeš (ili đumlu) i to je to...

jebiga, al ak je neki prezentacijski site za firmu od starog nebu potrebno I guess....

Odg na pitanja
1. Ja koristim Macromediu čisto jer sam naviko na nju al site možeš izraditi u notepad-u, tj. bilo kojem tekst editoru.

2. Macromedia ti ima 3 "view-a", code, design i kombinaciju... ja tekst unosim o code-u (zapravo 95 % stvari radim tamo) čisto zato da ne fulam neki paragraf i sl., a zatim u dizajnu okvirno provjerim kako izgleda. Kažem okvirno jer ono što vidis u design view-u gotovo nikad nije identično onom što ćeš dobiti u nekom browser-u. E sad, browseri su posebna priča.. defoltne margine između elemenata u IE i Mozilli naravno nisu iste (razlika par px) što nije bed, al kad imaš nekoliko elemenata puta par px razlike, na kraju dobiješ da ti u IE sajt izgleda znatno duži nego u Mozilli. Naravno da se srediti to, al to je nešto sto mrzim raditi..takozvano pimplanje :)

3. Za siteove tipa prezentacija neke firme ti je dovoljan html i css, jbg, css nemoras čak ni učiti, bude macromedia to obavila:)

zaebani 09.09.2008. 20:19

1. Kako napraviti mjesto sa strane stranice?
Znaci ono da je recimo 5cm sa svake strnice prazno?
Primjer: http://www.index.hr/#selecttab znaci ovo sa strana dobit.

2. Dale se izbornik na vrhu radi pomocu table-a ili pomocu neceg drugog?

Zahvaljujem

svebee 09.09.2008. 21:00

Citiraj:

Autor zaebani (Post 1133430)
2. Dale se izbornik na vrhu radi pomocu table-a ili pomocu neceg drugog?

izbjegavaj tablice (zastarjelo) - koristi divove :kafa:

zaebani 09.09.2008. 21:25

jel to ovako?

Boogie 09.09.2008. 21:58

Dreamweaver je tata mata za HTML, nista ti vise ne treba, preferiram split code/design.

zaebani 09.09.2008. 22:15

kako stavljat te div tagove?
nije mi ih uspio ubacit gore u poruku...

Za pocetak zelim sve radit izravno u Code-u i samo gledat kako ispada u Design.
zelim usavrsit kod.

zwer 10.09.2008. 19:45

Zasto jednostavno za pocetak ne proguglas malo?

pojmove tipa:

"basic html web design"
"my first html page"

ili jednostavno odes tu:
http://www.w3schools.com/
i peglas po redu... krenes sa HTMLom, pa CSS, pa malo javascripta ili PHP-a.

Preporucam da za pocetak naucis kako napraviti klasicni header-navbar-content dizajn ili neku od varijacija, pa onda razmisljas i ucis dalje. Nabadat css/javascript/php dok nisi siguran ni u HTML nema smisla.

E da, i mani se Dreamweavera odmah na pocetku. Kad radis u njemu, stvorit ces i nesto nepotrebnog i zbunjujuceg koda koji ce ti vise odmoci nego pomoci. Uzmes Notepad (ili npr. Notepad++) i prati neki guide i refreshaj svoj html file u browseru da vidis kako se ponasa. Kasnije kad ti je html u malom prstu, bacis se na neki od WYSIWYG editora da ubrzas proces.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:17.