|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2004
|
![]() Da li se na SATA hdd isto mora staviti onaj mali vrag (jumper) koji označava mastera/slavea kao i kod običnih hdd? Moj problem: ne mogu bootati winowse sa sata diska. Je li mogući uzrok tome nepostojanost jumpera na već spomenutom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Nema jumper, a ovo dati ne može bootati sa sata disk-a ti ovisi o BIOS-u, u njemu imaš za naštimat |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Kako misliš nemožeš bootati? Ili u BIOSU moraš označiti da ti je SATA prvi ili ako ideš instalirati windoze a imaš SATA na dodatnom kontrloreru (koja matična ustvari?!) moraš pri instalaciji windoza instalirati njega (F6 stisni kod prvog uvodnog ekrana kod bootanja wina s CD-a), ubaciš u flopy disketu s driverima od kontrolera, instaliraš kontroler pa tek onda windowsi mogu prepoznati HDD. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
da... susreo sam se s puno različitih SATA kontrolera i s nekoliko vrsti njihove implementacije. meni se najviše sviđa naravno onaj s najviše opcija (koji je mnogim kolegama - montažerima i serviserima) predstavljao dosta problema jer nemaju problema uopće kak to radi. zato je dosta proizvođača ograničilo opcije na jednostavno imitiranje prva 2 PATA kanala što je totalno debilno. s druge strane postoje oni koji su ograničili opcije na postojanje SATA kanala samo kao 3. odnosno 4. kanala što zna bit problem. uglavnom, nuđenje odgovora na ovo pitanje je totalno besmisleno ako ne znamo koja je ploča i koji su sve IDE uređaji u kompu i kako točno raspoređeni.
![]() |
#5 |
Registered User
|
Spojim SATA disk na matičnu. U BIOSu nigdje ne piše da imam spojeni disk. Prepoznat je samo Sony CDRW na IDE secondu kao master. U opciji Hard Disk Boot Priority ništa ne mogu izabrati. Sata contoller mi je enabled, a sata raid disabled (to mogu mijenjat). Namjestio sam 1/2/3 boot device i krenuo instalirati winXP. Zatim, radim ovo što si ti TOR rekao (F6, S, disketa...). Napravim particije, formatiram, kopiraju se fajlovi no nakon prvog restartiranja ne nastavlja se instalacija, već sve kreće iz početka. (Ne trebam ni napomenuti, da je disk i dalje nevidljiv za BIOS). Flešao sam bios sa novom verzijom 1.5 ali neće ni tako. Sa običnim HDD sve radi bez problema. --------------------------- Nakon još mnogo mnogo mučenja, frend je uskočio u pomoć. On je opciju SATA raid uključio i tek tada je uspio bootati. Sad konačno radi. No faking SATA disk je i dalje «nevidljiv» u biosu. A svaki put kad dižem win, nudi neke opcije za podešavanje raida. Radi, ali ne onako kako bi htio...
![]() |
#6 |
Administrator
|
A,a,a,a,a imamo istu ploču. Normalno da ti daje opciju za konfiguriranje raid polja!? Kako bi drugačije do njega? U BIOSU ni ne treba biti taj disk nego samo IDE kanali. Niš se ti ne brini sve je OK. Mogao si odmah reči da je AN u pitanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
![]() Ako ti tako kažeš... :-D Nema beda!
![]() |
#8 |
#erase startup-config
|
problem je kaj si postavio da se boota sa HDD-0. stavi da se boota sa SCSI i bit će sve OK. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
#erase startup-config
|
onda imaš vjerojatno negdje opciju: "boot from SCSI/IDE first"... ili tak nešto... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
#erase startup-config
|
ah, odavno sam odustao od Abita i to kada sam skužio da imaju dug jezik, a nemaju kaj za pokazati. Drugim riječima, marketing im odlično obavlja posao, dok R&D baš i ne... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Administrator
|
To što imaju drugačija rješenja nemora značiti da neznaju posao. Naprotiv. Prije sam samo furao Epoxa i bio lud za njima. Sad sam na Abitu i s razlogom. Ne pričam bezveze imao sam obje (ovo zvuči ko sapunica ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
pa evo jedna mala stvar koja ide jako u prilog abitu. jedini su se na vrijeme vratili na japanske kondiće. svi ostali su (a neki to još uvijek i rade) na svoje ploče nastavili stavljati taiwanske iako su saznali da qurtza ne valjaju. jest da je to abit iskoristio u reklamne svrhe, ali svejedno će abitove ploče koje su izašle u zadnjih par mjeseci imati veći MTBF od bilo koje druge. to nije ovak nešto revolucionarno, ali ja po detaljima ocjenjujem o tome tko se brine za svoje proizvode, a time i kupce
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|