|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
![]() Jel netko zna gdje se stavi (priključi) kabel za uzemljenje na Tagan 480W. U uputstvima piše da se stavi na rupu za šarafe od matične ako sam dobro razumio. :confused: Ne bi želio da krivo spojim pa da sve ode u urac. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ovo ispod nisam ja! :)
Datum registracije: Sep 2002
|
Neće, ne brini. Ipak je to kabel za uzemljenje.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Mozes i na kuciste spojiti al ne tamo gdje je lakirano. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Samo ga treba malo stisnuti prstima da bi bio uži, napravili su škulju ko da ga treba prihaklat sa "torban" šarafom ![]() I drži ga prstima dok ga šarafiš jer hoće gibnut ili se raširiti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Jel to znači da kabel za uzem. mora dodirivati matičnu kad ga zašarafim ili biti na onoj izolir podlozi pa ga onda pritegnuti sa šarafom tako da ne dodiriva matičnu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
Kraj kabela mora dodirivati metalni dio, inače nema smisla. Ali ne dio koji je prelakiran, nego "goli" lim. ako ni si u mogućnosti spojiti ga tako, spoji ga na mjesto gdje je lakirano, samo prije toga brusnim papirom ili skalperom skini lak.
![]() |
#8 |
Premium
|
A jel bi ga mogao staviti bilo gdje na kučište jer ja imam limeno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
joj ljudi kako ga komplicirate. to je čista šminka i nema nikakvog utjecaja na ništa.korisno je u manje od 1% slučajeva. 1) kućište i ploča su iz očiglednih razloga uvijek na istom potencijalu, u to nema sumnje. šaraf je šaraf. 2) svako kućište (ono od napajanja) je uzemljeno kroz 220V mrežu (i to debelom žičetinom) 3) minimalna 4 šarafa kojima se napajanje pričvršćuje na case i eventualni držač napajanja u kućištu su UVIJEK metalni i JAKO vodljivi tako da imaju odličan kontakt. zato tvrdim da nema nikakve veze dali je to uzemljenje iz napajanja ikamo spojeno ili ne. time više što se i sami često zaboravljamo uopće isprazniti prije baratanja s komponentama, tako da nam taj kablić fakat ne igra ulogu. jedina iznimka su prozirna (acrylic) kućišta na kojima je dobro (ne i nužno jer je ploča uzemljena i kroz molex) spojiti taj kablić jer kućište očigledno nije vodljivo. volio bih da mi netko kaže ako nisam u pravu (volim biti prosvijetljen) ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
PC maher
Datum registracije: Feb 2004
|
Horza Vam je sve objasnio, kablić ima veze samo kod plastičnih kućišta i služi direktnom uzemljenju matične onda kad to nije ostvarivo putem šasije koja bi trebala biti metalna kao i kućište, samo tad ima svrhe, dok kod svih metalnih kućišta kojih ima 99.9% taj kabel zaista nema veze i netreba ga nigdje spajati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guest
|
Nisam elektroničar, pa se ne kužim baš, ali sam negdje čitao kao da je taj kabel bolji vodič od lima/šarafa/kud već struja putuje te tako skraćuje put naboja i smanjuje smetnje prouzrokovane putem tog naboja kroz ploču. Kažem, nisam elektroničar i ne kužim se u te stvari... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
|
E sad, momak je pitao kako da spoji kabel za uzemljenje, pa smo mu odgovorili. Da li je nepotrebno ili ne, nije bitno jer nije ni pitao. A u početku nije ni rekao kakvo kućište ima. Što je pitao, to smo mu rekli.
![]() |
#15 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Hvala svima na savjetima i oprostite mi ako je pitanje bilo glupo jer nemam pojma o tim stvarima s strujom pa nisam želio ništa riskirati. Cheers!! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Sannin
Datum registracije: Jun 2003
|
oce bit otvoreno natjecanje za jos kojeg admin? ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|