PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Tagan 480W i kabel za uzemljenje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=9905)

T-800 26.04.2004. 13:33

Tagan 480W i kabel za uzemljenje

Jel netko zna gdje se stavi (priključi) kabel za uzemljenje na Tagan 480W. U uputstvima piše da se stavi na rupu za šarafe od matične ako sam dobro razumio. :confused:
Ne bi želio da krivo spojim pa da sve ode u urac.

Rivi 26.04.2004. 13:58

Neće, ne brini. Ipak je to kabel za uzemljenje.

celduce 27.04.2004. 13:48

Mozes i na kuciste spojiti al ne tamo gdje je lakirano.

Rivi 27.04.2004. 14:52

E, tako sam ga i ja "zapeo".

Jelc 27.04.2004. 17:01

Samo ga treba malo stisnuti prstima da bi bio uži, napravili su škulju ko da ga treba prihaklat sa "torban" šarafom:D
I drži ga prstima dok ga šarafiš jer hoće gibnut ili se raširiti...

T-800 27.04.2004. 21:00

Jel to znači da kabel za uzem. mora dodirivati matičnu kad ga zašarafim ili biti na onoj izolir podlozi pa ga onda pritegnuti sa šarafom tako da ne dodiriva matičnu.

Rivi 28.04.2004. 09:54

Kraj kabela mora dodirivati metalni dio, inače nema smisla. Ali ne dio koji je prelakiran, nego "goli" lim. ako ni si u mogućnosti spojiti ga tako, spoji ga na mjesto gdje je lakirano, samo prije toga brusnim papirom ili skalperom skini lak.

T-800 28.04.2004. 11:40

A jel bi ga mogao staviti bilo gdje na kučište jer ja imam limeno.

Rivi 28.04.2004. 13:01

Ma možeš, samo pazi da je lim gol, nema laka, ničeg. Ako ima, skini, pobrusi...

horza 28.04.2004. 22:15

joj ljudi kako ga komplicirate. to je čista šminka i nema nikakvog utjecaja na ništa.korisno je u manje od 1% slučajeva.
1) kućište i ploča su iz očiglednih razloga uvijek na istom potencijalu, u to nema sumnje. šaraf je šaraf.
2) svako kućište (ono od napajanja) je uzemljeno kroz 220V mrežu (i to debelom žičetinom)
3) minimalna 4 šarafa kojima se napajanje pričvršćuje na case i eventualni držač napajanja u kućištu su UVIJEK metalni i JAKO vodljivi tako da imaju odličan kontakt.
zato tvrdim da nema nikakve veze dali je to uzemljenje iz napajanja ikamo spojeno ili ne. time više što se i sami često zaboravljamo uopće isprazniti prije baratanja s komponentama, tako da nam taj kablić fakat ne igra ulogu.

jedina iznimka su prozirna (acrylic) kućišta na kojima je dobro (ne i nužno jer je ploča uzemljena i kroz molex) spojiti taj kablić jer kućište očigledno nije vodljivo.
volio bih da mi netko kaže ako nisam u pravu (volim biti prosvijetljen)
:beer:

Bart 28.04.2004. 23:42

Horza Vam je sve objasnio, kablić ima veze samo kod plastičnih kućišta i služi direktnom uzemljenju matične onda kad to nije ostvarivo putem šasije koja bi trebala biti metalna kao i kućište, samo tad ima svrhe, dok kod svih metalnih kućišta kojih ima 99.9% taj kabel zaista nema veze i netreba ga nigdje spajati.

Sky 28.04.2004. 23:55

Nisam elektroničar, pa se ne kužim baš, ali sam negdje čitao kao da je taj kabel bolji vodič od lima/šarafa/kud već struja putuje te tako skraćuje put naboja i smanjuje smetnje prouzrokovane putem tog naboja kroz ploču.
Kažem, nisam elektroničar i ne kužim se u te stvari...

Rivi 29.04.2004. 10:28

E sad, momak je pitao kako da spoji kabel za uzemljenje, pa smo mu odgovorili. Da li je nepotrebno ili ne, nije bitno jer nije ni pitao. A u početku nije ni rekao kakvo kućište ima.
Što je pitao, to smo mu rekli.

tor 29.04.2004. 21:17

Rivi je rekao sve.
A Horza ima potpuno pravo.;)

horza 29.04.2004. 23:23

Citiraj:

Originally posted by Rivi
E sad, momak je pitao kako da spoji kabel za uzemljenje, pa smo mu odgovorili. Da li je nepotrebno ili ne, nije bitno jer nije ni pitao. A u početku nije ni rekao kakvo kućište ima.
Što je pitao, to smo mu rekli.

ma slažem se. sorry ak je zvučalo arogantno. splašil sam se da će u idućih mjesec/dva bit još ovakvih tema i da će ljudi fakat zabrijat da je taj kablić potreban...

T-800 30.04.2004. 00:43

Hvala svima na savjetima i oprostite mi ako je pitanje bilo glupo jer nemam pojma o tim stvarima s strujom pa nisam želio ništa riskirati. Cheers!!:beer:

Rivi 03.05.2004. 14:31

Citiraj:

Originally posted by Horza
ma slažem se. sorry ak je zvučalo arogantno. splašil sam se da će u idućih mjesec/dva bit još ovakvih tema i da će ljudi fakat zabrijat da je taj kablić potreban...
Nije zvučalo meni i većini ekipe. Ali možda se T malo prepao, pa neće više pitat, a trebat će mu. A ako oćeš bit arogantan, možeš. Dat ću ti i savjet. Ima nekih milijun tema tipa "koji DVD kupit", i to jedna ispod druge. Užas jedan. E, da sam tamo admin, šta bi radila gumica. :D

ßellerophon 04.05.2004. 16:13

oce bit otvoreno natjecanje za jos kojeg admin? :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:16.